Obecna diskuse

Moderátoři: Lukashil, mihi

Zpráva
Autor
mastnacek

Re: Obecna diskuse

#6481 Nový příspěvek od mastnacek »

Chlapi s tema pokusama bacha. Uz se me to z hlavy vykourilo ale delal jsem pokusy pri cisteni chladice a cely soustavy u 25 a 4011. Zkusil jsem i kyselinu solnou a ta je schopna uzrat dost materialu. Za to ale brala nanosy nejlip. Pak jsem to neutralizoval myslim hydroxidem sodnym. Mam to urcite ve vlakne masntakuv klapalek.

Peter768

#6482 Nový příspěvek od Peter768 »

Daj tu rovnú. Tie obluciky na tej zahnutej sú aj tak naopak, ale funguje to. Predstav si ako sa točí v obale...

Jaro25

#6483 Nový příspěvek od Jaro25 »

Jančo66 píše: pon srp 26, 2024 11:43 am Otazka: mam jeden starsi chladic na opravu, aky pripravok na vodny kamen by ste pouzili? Plan je taky, ze chladic pripojim na okruh cerpadla zo starej pracky a nechal by som v nom cirkulovat vodu s pripravkom. Chladic netecie, takze idealne nieco menej invazivne ako casto spominany hydroxid sodny. Dik za rady.
Kyselina alebo hydroxid - toť večná otázka?
V prvom rade si treba uvedomiť, čo chceš riešiť. Ak ho chceš odmastiť, treba použiť niečo zásadité, napr. ten hydroxid sodný. A voči tomuto chladiču nie je až tak invazívny, lebo nejako významne nenapáda ani mosadzné ani oceľové časti. Problém by bol s hliníkovým chladičom, ten hydroxidy napádajú silno. Ale dá sa použiť aj Jar, len silno pení.
Ak chceš odstrániť vodný kameň, tak niečo kyslé. Vodný kameň rozpúšťa každá bežne dostupná kyselina, no niektoré sú viac a niektoré menej agresívne voči materiálu chladiča. Asi najmenej agresívna v tomto zmysle je kyselina octová alebo citrónová.
Vzhľadom na to, že chladič môže byť z prevádzky aj zamastený, najprv by som ho odmastil. Ja by som použil napr. nejaký gél do umývačky riadu, ktorý dobre odmasťuje a príliš nepení. A na odkameňovanie obyčajnú kuchynskú kyselinu octovú. Po kyseline by bolo dobré trochu neutralizovať niečim zásaditým (môže byť aj mydlová voda). A poriadne prepláchnuť čistou vodou. Samozrejme vyššia teplota procesy urýchľuje a hlavne primerané koncentrácie kyselín, 5 - 8 % je dosť.

ota

#6484 Nový příspěvek od ota »

Jen k mému dotazu od tuhle. Dneska jsem se konečně dostal k tomu spojkovému ložisku. Ve čtvrtek jsem celej zvon vyštrachal špachtlí. Marastu bylo půlka kyblíčku od hořtice 1 kg. Pak jsem nastříkal 2x odmašťovadlem a vystříkal wapkou rotační tryskou. Nechal uschnout. No a dneska jsem vytáhl hřídel co posouvá spojkové ložisko. Sundal ten nátrubek co po něm pojíždí spojkové ložisko v tom domečku. Za ním gufero 30x56x12. Asi 1/3 břitu gufera chybí. Gufero břit zkřenčelej. No šestidrážka pro lamelu spojky má vakl. Ale ne zase moc. Ložisko nechám. Bylo to pracné ho vyměnit. Ale gufero koupím nové dvoubřité a vyměním. Až dovezu, tak to rovnou přehodím.
Vše jsem vyčistil umyl techničákem. Ještě objednám spojkové ložisko a pertlovací kroužek. Ložisko má v kroužku vůly a šmatlalo v kroužku a vyrajtovalo ho. Jinak všechno vcelku bez vůlí. Ta hřídel ovládání ložiska vypadá jak nová. Bez smítka rzi. V uložení min vůle. I posouvání toho domečku ložiska po tom šroubovacím nátrubku taly nevyběhané, nevytlučené.

Jančo66

#6485 Nový příspěvek od Jančo66 »

Jaro25 píše: čtv srp 29, 2024 10:57 am
Jančo66 píše: pon srp 26, 2024 11:43 am Otazka: mam jeden starsi chladic na opravu, aky pripravok na vodny kamen by ste pouzili? Plan je taky, ze chladic pripojim na okruh cerpadla zo starej pracky a nechal by som v nom cirkulovat vodu s pripravkom. Chladic netecie, takze idealne nieco menej invazivne ako casto spominany hydroxid sodny. Dik za rady.
Kyselina alebo hydroxid - toť večná otázka?
V prvom rade si treba uvedomiť, čo chceš riešiť. Ak ho chceš odmastiť, treba použiť niečo zásadité, napr. ten hydroxid sodný. A voči tomuto chladiču nie je až tak invazívny, lebo nejako významne nenapáda ani mosadzné ani oceľové časti. Problém by bol s hliníkovým chladičom, ten hydroxidy napádajú silno. Ale dá sa použiť aj Jar, len silno pení.
Ak chceš odstrániť vodný kameň, tak niečo kyslé. Vodný kameň rozpúšťa každá bežne dostupná kyselina, no niektoré sú viac a niektoré menej agresívne voči materiálu chladiča. Asi najmenej agresívna v tomto zmysle je kyselina octová alebo citrónová.
Vzhľadom na to, že chladič môže byť z prevádzky aj zamastený, najprv by som ho odmastil. Ja by som použil napr. nejaký gél do umývačky riadu, ktorý dobre odmasťuje a príliš nepení. A na odkameňovanie obyčajnú kuchynskú kyselinu octovú. Po kyseline by bolo dobré trochu neutralizovať niečim zásaditým (môže byť aj mydlová voda). A poriadne prepláchnuť čistou vodou. Samozrejme vyššia teplota procesy urýchľuje a hlavne primerané koncentrácie kyselín, 5 - 8 % je dosť.
Jaro, postupoval som podla tvojej rady a super. Chladic je cisty a uz ho druhy den preplachujem (stale z neho ide hrdzava voda). Ale bordel z neho vysiel poriadny teda. Este ho dopreplachujem a bude to fajn. Diki 8)
Zetor 25 - kultivačný (narodený medzi 1948-1950)
Zetor 25 - s redukčnou prevodovkou (zatiaľ na prácu)
Zetor 25 - agregačný (ťahač vlekov a víkendový špeciál)

Chose11

#6486 Nový příspěvek od Chose11 »

Možná bych se přikláněl k tomu když čistíš chladič, vyčistit i prostor v bloku. Mám to ve svém vlákně přes vymontovanou vodní pumpu.
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.

Radim Z25 K

#6487 Nový příspěvek od Radim Z25 K »

Nemá někdo náhodou rozměry excentru řízení, musím vyrobit nové, děkuji :)

Jaro25

#6488 Nový příspěvek od Jaro25 »

Pomerané to nemám, ale tu to máš hotové https://www.zetor25.sk/prevodovka/

Radim Z25 K

#6489 Nový příspěvek od Radim Z25 K »

Nějaký odborník osoustruzil excentr do roviny a udělal pouzdra dovnitř, mě jde pouze o díru jak má být excentrická, zbytek bych si poměřil už

Jaro25

#6490 Nový příspěvek od Jaro25 »

Excentricita je 1 mm, hrúbka steny na jednej strane 7 mm na protiľahlej 9 mm.

Radim Z25 K

#6491 Nový příspěvek od Radim Z25 K »

Děkuji moc 8)

Chose11

#6492 Nový příspěvek od Chose11 »

Je pravda že se musí po výměně vodítek v hlavě motoru vodítka projet výstružníkem? Chystám se kamarádovi udělat hlavu a na tohle jsem narazil, protože u mé hlavy to nebylo potřeba. Případně jaký rozměr výstružníku mám shánět?
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.

Jaro25

#6493 Nový příspěvek od Jaro25 »

Záleží ako sú vodítka vyrobené, niektoré sa po nalisovaní mierne stlačia a ventil nejde zasunúť, alebo ide ťažko. Výstružník je 10 H7.

ota

#6494 Nový příspěvek od ota »

Co tak tyhle věci občas dělám, vždy musíš vycházet z rozměru dříku ventylu. Zrovna kámošovi se kdysi stalo, že se mu zadíraly ventyly na traktoru. Sice to byl jiný motor, větší. Ale pak to rozebral, a náhodně přeměřil ventyly. A zjistil, že mezi níma byly rozdíly v průměrech. Vybrali jsme u mě asi 5 výstružníků které jsem mu oměřil a poosal fixem s naměřeným rozměrem. On poté změřil ventyl a když bylo třeba, vystružil pro něj díru s výstružníkem s potřebnou vůlí. Co si tak vzpomínám měl vcelku vícero průměrů ventylů. Samozřejmě to byly nějaké setiny. Ale motor se na myslím dvou ventylech přidřel. Po vystružení se motor už nikdy nepřidřel na ventylech.
Jak se to stalo, že ty ventyly byly tak nesouměrné, nevěděl. Asi to byla nějaká míchanice. Ale na ten motor souhlasily ty ventyly.
Začal bych změřením dříku ventylu a pak sháněl příslušný výstružník. A co tak dělám, nebál bych se vůbec o fous větší vůle. Je to lepší, než když by byla hodně malá.

Sniper

#6495 Nový příspěvek od Sniper »

Jsem dostal zjebané asi od třech pitomců tady, že jsem tady prý dlouho nebyl :-/
Ale jak praví jedno moudro na jedné garáži :
Když tady nejsem, tak jsem někde jinde.
Ještě se nestalo, že bych někde nebyl

:smich: :smich: 8)

Tož pěkný večer :jazyk:
Země voní, jede po ní pětadvacet bujných koní. Na Zetoru traktorista, oko bystré, ruka jistá.

TATRA NEZNÁ BRATRA

Odpovědět

Zpět na „Zetor 15/25“