Alternativní zdroje energie
Re: Alternativní zdroje energie
jde všechno, jsem pyšnej na jednu akci tak jí sem dám znovu:
Železniční most přes Jizeru v Mladé Boleslavi. Odstranit. Vlečku již netřeba (bývalý pivovar, dnes zkušebna motorů ŠkodaAuto)
Předchozí firma most rozrejpala tak že nezbylo než jej hodit do řeky. Pod vodou řezat železa neumím.
Po dohodě pan jezný z povodí zavřel jez nad stavbou a otevřel naplno jez pod stavbou.
Po 10ti tisících letech řeka uplně odtekla. Takový stav nelze udržet moc dlouho jen pár minut. Na říznutí zbylých traverz to stačilo.
Rybáři dostali sponzorskej dar na novou rybí osádku.
Na webu povodí je ten okamžik krásně vidět na grafu stavu hladiny a průtoku. Láďo že to nedokážeš najít?
Železniční most přes Jizeru v Mladé Boleslavi. Odstranit. Vlečku již netřeba (bývalý pivovar, dnes zkušebna motorů ŠkodaAuto)
Předchozí firma most rozrejpala tak že nezbylo než jej hodit do řeky. Pod vodou řezat železa neumím.
Po dohodě pan jezný z povodí zavřel jez nad stavbou a otevřel naplno jez pod stavbou.
Po 10ti tisících letech řeka uplně odtekla. Takový stav nelze udržet moc dlouho jen pár minut. Na říznutí zbylých traverz to stačilo.
Na webu povodí je ten okamžik krásně vidět na grafu stavu hladiny a průtoku. Láďo že to nedokážeš najít?
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
- Jakub
- Kontaktovat uživatele:
chobotek píše: ↑stř srp 31, 2022 12:27 pm Nikdo ti tu nedokazoval, že to nejde, jen že to je podobné, jako zaorávat chleba místo zeleného hnojení. A to by sis ruce urazil, než bys něco takového udělal, že?
Nevím jestli sem můžu dál psát... No zkusím to, pokud to vadí, založil bych v sekci Elektrika příslušná témata.
Nerozumím ani vířivým proudům, ty vznikají v proměnném magnetickém poli a stejnosměrný proud vytváří pole stacionární. Nechci z nikoho dělat blbce, jen se snažím dobrat k podstatě problému.
Žádné odpojit a odpojit není. Je jen odpojit, k selhání vypínače sice dojít může, ale to je havárie, nikoliv provozní stav. Pokud by někoho zajímala problematika vypínání velkých výkonů v obvodech s induktivní zátěží, navrhuji založit téma v sekci Elektrika. Domácích instalací se to pravděpodobně netýká, tam skoro nic neteče
Ahoj Chobotku, zakládal jsi v sekci Elektrika něco ohledně spínání SS části u FVE anebo ohledně regulátorů (MPPT, měničů, ...)?
Já jsem tam nic nenašel...
Nebo mám pokračovat raději tady?
Ohřev TUV Fotovoltaikou
Zetor 25 A, štípač od Biboše s navijákem.
Měl jsem kus rozepsaný, ale pak jsem to smazal. Nedokázal jsem to napsat traktoristicky pochopitelně, tak jsem si řekl, že nebudu zdržovat sebe a ostatní. Ale samostatné téma by si to asi zasloužilo.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
Myslíš tohle? http://hydro.chmi.cz/hppsoldv/popup_hpp ... q=20753433bourač píše: ↑úte zář 10, 2024 1:46 pm jde všechno, jsem pyšnej na jednu akci tak jí sem dám znovu:
a taky https://hydro.chmi.cz/hppsoldv/popup_hp ... q=20773798
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
- Jakub
- Kontaktovat uživatele:
chobotek:
To mě mrzí, že jsme jako traktoristi méně chápaví... Škoda toho rozepsaného a smazaného textu, ne?
To mě mrzí, že jsme jako traktoristi méně chápaví... Škoda toho rozepsaného a smazaného textu, ne?
Třeba já osobně mívám občas taky problém polopaticky,jednoduše vysvětlit nějakou problematiku lidem mimo obor......byli u nás na čumendu papaláši z jedné řekněme hodně velké rakouské fabriky na krbová kamna a měl jsem jim vysvětlit,jak pro ně vyrobíme podávací šnek......čuměli na mně jak péra z gauče a já čuměl blbě na ně-jak to,že to nechápete,je to tak jednoduché ......ja si myslím(jojo,myslet si znamená hovno vědět),že základ už umí,ona protistrana základ neumí.....učit se s děckem matematiku byl očistec.....pro obě strany
No a protože Sluníčko už letos budu znát pouze z výprav do civilizace a my jsme až do jara ve stínu horských hřebenů,FVE už jenom lehce čučkaří a jede na rozptylu,no,na drobotinu v dílně to postačuje,denně tak max 1kwh.
No a protože Sluníčko už letos budu znát pouze z výprav do civilizace a my jsme až do jara ve stínu horských hřebenů,FVE už jenom lehce čučkaří a jede na rozptylu,no,na drobotinu v dílně to postačuje,denně tak max 1kwh.
- Jakub
- Kontaktovat uživatele:
Trochu jsem pozoroval zkušenosti ostatních na netu a právě jednotlivé značky/výrobci se docela liší právě výkonem při rozptylovém světle. Tedy řekněme procenty z P_max při zataženém počasí, jako je v těchto dnech.
Tohle jsou údaje, které se v datasheetech moc nedočteš, přitom třeba pro mě to je důležitý ukazatel.
Tohle jsou údaje, které se v datasheetech moc nedočteš, přitom třeba pro mě to je důležitý ukazatel.
Solidní výrobce udává úplné charakteristiky a výrobců čipů není zas tolik. Takže jde jen o to, jestli je obalovač čipů ochotný sdělit, od koho je kupuje.
Smazaného textu škoda není. Jak jsem ho psal, napadla mě taková měničová zvrácenost, dnes už postavená jako demonstrátor a překvapivě funkční. Zatím si dělám jen poznámky, třeba z toho jednou bude nějaký rozumný text.
Smazaného textu škoda není. Jak jsem ho psal, napadla mě taková měničová zvrácenost, dnes už postavená jako demonstrátor a překvapivě funkční. Zatím si dělám jen poznámky, třeba z toho jednou bude nějaký rozumný text.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
P_max jsem nikdy nedosáhl a ani nechtěl a to zcela úmyslně(orientace a rozmístění panelů),mám přepanelováno,aby bylo něco i v době temna,od teď do jara,kdy jedu na rozptylu..... on ten P_max je údaj pofidérní,stačí špatný úhel dopadu,nedejbože kousek stínu a výkon jde dolů. Prakticky půl roku jsem v trvalém stínu a z toho jsem při bastlení FVE ostrova vycházel,samodomo vytvořeno,dotace velmi rád přenechávám potřebnějším.
Celkový teoretický výkon mám 8x375Wp(2S4P)+2x455Wp(2S,západní orientace na samostatném regulátoru na odpo špičky domácnosti v době hojnosti,kdy na ně svítí),prakticky mi to dává zrovna teď (prší,silně zataženo)100-110W okamžitého výkonu do baterek,jsem zcela spokojen-debatu o návratnosti netřeba řešit,můj úhel pohledu zde zazněl mnohokráte.
Celkový teoretický výkon mám 8x375Wp(2S4P)+2x455Wp(2S,západní orientace na samostatném regulátoru na odpo špičky domácnosti v době hojnosti,kdy na ně svítí),prakticky mi to dává zrovna teď (prší,silně zataženo)100-110W okamžitého výkonu do baterek,jsem zcela spokojen-debatu o návratnosti netřeba řešit,můj úhel pohledu zde zazněl mnohokráte.
Do čtvrtečního rána tady prší. Před dvěma hodinami tady v celém městě vypnuli elektriku.Začíná to být podobné, jako v 94. To jsme byly 10 dnů bez vody a elektriky a měsíc bez plynu. Podle předpovědi nám zatím spadla 1/3 deště a pršet má ještě v pondělí. Chlapi z Opavska a Bohumínska, držte se, až Vám to od nás přiteče. Bude toho asi dost.
V tom dešti, kdy je opravdu šedivo mi panely vyrábí 60W. Kolem poledne to je až 100W. Jelikož manželka ve čtvrtek a v pátek pekla, tak se to projevilo na baterkách.
Budu muset najed na šetrný režim a baterky používat pouze na osvětlení a lednici. Jídlo si budeme péct v krbu v četně převaření vody.
Teď mi ještě dobíhá kotel, protože jsem musel nahřát vodu v boileru a zbytek ještě pouštím do topení.
Jdu zapálit v krbu.
V tom dešti, kdy je opravdu šedivo mi panely vyrábí 60W. Kolem poledne to je až 100W. Jelikož manželka ve čtvrtek a v pátek pekla, tak se to projevilo na baterkách.
Budu muset najed na šetrný režim a baterky používat pouze na osvětlení a lednici. Jídlo si budeme péct v krbu v četně převaření vody.
Teď mi ještě dobíhá kotel, protože jsem musel nahřát vodu v boileru a zbytek ještě pouštím do topení.
Jdu zapálit v krbu.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
- Jakub
- Kontaktovat uživatele:
Držte se.
Chobotek, ready:
Díky za Vaše zkušenosti. 60 až 100 W při tomto nečase není špatné, to aspoň pro "denní" dobu pokryje ztrátu obalem bojleru.
Pokračuji v diskuzi specializované pouze na ohřevy Tady za pomocí FVE .
Chobotek, ready:
Díky za Vaše zkušenosti. 60 až 100 W při tomto nečase není špatné, to aspoň pro "denní" dobu pokryje ztrátu obalem bojleru.
Pokračuji v diskuzi specializované pouze na ohřevy Tady za pomocí FVE .
Držím Vám do Jeseníků palce,to u nás se předpověď vyplnila jenom částečně a prší vytrvale,ale zahradnicky,potok sice hučí,ale je to v rámci norem letních bouřek.Lesy jsou spása,do drátů taky zatím nic nespadlo,elektrika jde.
Velké obavy mám ale o Opavu,od Vás to odteče rychle,ale Opava je placka.....na Palhanci naproti cukrovaru jsme měli koleje,na Sádráku a na pískovně padlo mnoho a mnoho beček a v Městských sadech býval špičkový Majáles-kapely nám tam hrály za 20 piv ......snad to tam voda moc nespláchne.Držím jim palce.
Velké obavy mám ale o Opavu,od Vás to odteče rychle,ale Opava je placka.....na Palhanci naproti cukrovaru jsme měli koleje,na Sádráku a na pískovně padlo mnoho a mnoho beček a v Městských sadech býval špičkový Majáles-kapely nám tam hrály za 20 piv ......snad to tam voda moc nespláchne.Držím jim palce.
Ahoj, RoKur dneska jsem ti chtěl zavolat, jak jste na tom, jestli ti to nevypláchlo barák z toho kopce nad tebou, co se týče FVE, tak docela dobrý, vzhledem k tomu, že je slunko už níž, tak ty 550ky dávaj jen cca 4200 w, ohřívám bojler a přitápím klimou + běžnou domácnost kromě sporáku .
Samozřejmě vám všem držím palce .
Samozřejmě vám všem držím palce .
Ahoj drtikol , pravděpodobně by ses nedovolal. Stále nejde elektrika a k vůli toho nefungují vysílače a tím i mobily, protože není signál. Naštěstí mi funguje optický internet od ČEZNETu.
Dost sousedů na ulici mělo vytopené garáže. Nějak zapoměli, co ten kopec dovede, když pustí vodu. Dnes ráno jsem musel vytvořit pár strouh, abych odvedl vodu od baráku a pak jsme s manželkou začali plnit pytle pískem, aby jsme zahradili vjezd, kde již chybělo 5 cm, aby mi to z cesty začalo téct na zahradu. A jak jsme dopytlovali, tak přestalo pršet a vysvitlo slunce. Poté manželka zjistila, že nám zateklo kolem komína a přes půdu se to dostalo do podkroví, kde to teklo po zdi. Zjistil jsem, že původní těsnění kolem oplechování se stářím částečně rozpadlo. Tak jsem ho provizorně opravil silikonem a jak bude střecha suchá, tak to budu muset opravit na celém obvodu komína.
Nabilo mi to baterky, tak jsem pravděpodobně jedinný barák ve městě, kdo ho má osvětlený.
Dost sousedů na ulici mělo vytopené garáže. Nějak zapoměli, co ten kopec dovede, když pustí vodu. Dnes ráno jsem musel vytvořit pár strouh, abych odvedl vodu od baráku a pak jsme s manželkou začali plnit pytle pískem, aby jsme zahradili vjezd, kde již chybělo 5 cm, aby mi to z cesty začalo téct na zahradu. A jak jsme dopytlovali, tak přestalo pršet a vysvitlo slunce. Poté manželka zjistila, že nám zateklo kolem komína a přes půdu se to dostalo do podkroví, kde to teklo po zdi. Zjistil jsem, že původní těsnění kolem oplechování se stářím částečně rozpadlo. Tak jsem ho provizorně opravil silikonem a jak bude střecha suchá, tak to budu muset opravit na celém obvodu komína.
Nabilo mi to baterky, tak jsem pravděpodobně jedinný barák ve městě, kdo ho má osvětlený.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ahoj, dneska lehce po 11 hodině přiběhl zoufalej soused, že má v pistoli namíchanou barvu s tužidlem a zapomněl, že měli vypnout elektriku, tak jsme natáhli dva prodlužováky, on musel rozebrat zásuvku na zdi, zástrčku z prodlužováku a dráty spojil čokoládou, protože jsme neměli odpovídající protikus, vypl jistič z pekla a už mohl stříkat z mé FVE .