Úhlová bruska

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
chobotek

Re: Úhlová bruska

#301 Nový příspěvek od chobotek »

Tak co? Našli? Vánoce se blíží, že by měl vitex pod stromeček nějaké další krámy ;-)
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

kono68

#302 Nový příspěvek od kono68 »

...ahoj...přečetl jsem si tady spoustu rad a návodů,jak používat flexu...když jsem v roce cca 87 začal dělat karosařinu,nebo spíš vyvařování shnilotin,tak jsem od jednoho Rakušáka dostal dárek v podobě flexy značky B..H,byla to jen 125 v modré barvě a bylo tam napsáno Professional...jaká to byla radost,když jsem nemusel schnilý plechy vysekávat plátkem ze strojní pily (to bylo taky docela punk) nebo je vyřezávat pomocí malé sady autogenu...samozřejmě,kdo ví,co se na autech opravovalo,co hnilo,tak taky zná,že se občas nedostanete s krytem tam,kam chcete...samozřejmě šel kryt dolů,a řezalo se ...teda,nikdy se mi nepovedlo,aby mi kotouč prasknul,aby se rozlítnul,ale zase taková zásoba malých kotoučů v Čechách zase nebyla,tak jsem bral cokoliv mi kdo nechal...v tý době jsem dělal na šachtě ve Slaným a tam jsme řezali vyřazená důlní lana obyčejným železným kotoučem na rozbrusce,která měla cca 7 Kw motor...smrad jak ve vopičím chlívku,někteří z toho měli zažívací potíže,ale dalo se tam i vydělat...ale,asi jsem v tý době přišel na něco,co už dávno někdo vymyslel (jak jsem se později dozvěděl) a vyrobil jsem si z Tenaxovýho plechu kotouč,zohýbal mu kraje a zkusil ho do tý flexy...ze začátku to nebyla žádná hitparáda,ale naučil jsem se s tím řezat,bez prachu,skoro bez jisker...hele,jde to docela slušně,plech se spíš odtavuje,ale nic se nerozlítne,jenom se to hůř propaluje odprostředku,vyzrál jsem nad tím,že jsem to třeba prosekl a až potom jsem vyřezával...asi tak k řezání bez krytu,s malou šancí si ublížit,ten kotouč se nekousal,když už nechtěl brát,tak jsem opět a od voka zohýbal kraje a jelo se dál...doufám,že jsem tohle vlákno moc nezaplevelil...
...kovařina je krásná,jenom musím vědět,jak do toho praštit...

hugo3

#303 Nový příspěvek od hugo3 »

tyhle kotouče po revoluci vyráběl nějaký soukromník a byl s nima i na veletrhu v brně. na plechy ideální, jenom je trochu problém v tom, že vytavený materiál z řezu vytvoří velmi ostrou ostřinu, kterou je potřeba před pořezáním pracky odstranit.
jinak výborná věc pro řezání tak do 4 mm, protože je potřeba na flexu dost tlačit aby kotouč se třením v plechu prořezával.
Předpovědi expertů jsou většinou jen o něco málo lepší než náhoda

vitex

#304 Nový příspěvek od vitex »

chobotek píše: stř pro 13, 2023 5:54 pm Tak co? Našli? Vánoce se blíží, že by měl vitex pod stromeček nějaké další krámy ;-)
Už je to dlouho.Důchodce na mě asi zapomněl.

kono68

#305 Nový příspěvek od kono68 »

hugo3 píše: úte črc 02, 2024 4:42 pm tyhle kotouče po revoluci vyráběl nějaký soukromník a byl s nima i na veletrhu v brně. na plechy ideální, jenom je trochu problém v tom, že vytavený materiál z řezu vytvoří velmi ostrou ostřinu, kterou je potřeba před pořezáním pracky odstranit.
jinak výborná věc pro řezání tak do 4 mm, protože je potřeba na flexu dost tlačit aby kotouč se třením v plechu prořezával.
..ahoj...právě proto jsem psal,že jsem asi nevymyslel něco nového,ty kotouče jsem potom taky kupoval,možná mám ještě jeden někde zabordelenej a ještě i originál zabalenej...a ty otřepy,ty jsem odsekával právě plátkem ze strojní pily...
...kovařina je krásná,jenom musím vědět,jak do toho praštit...

mastnacek

#306 Nový příspěvek od mastnacek »

Koukam po velky flexe s regulaci otacek na obrouseni betonu, ale hodit se me bude i na podzim na brouseni plechu na strese. Nejakej typ? Nastavce mam jak na velkou tak na malou. S kotoucem na 125ce je to ale o ruce ta rychlost a vibrace.

Joe66

#307 Nový příspěvek od Joe66 »

Kup makitu125 najlacnejsiu za 50eur alebo silnejsiu za 100e. A vybrakuj stary vysavac s regulaciou a urob privodnu snuru k regulacii s zasuvkou+ dat to do neakej krabicky . A mas regulaciu ktora funguje od 50percent a vyssie :vysmech: Na flexu a vrtacku to staci

Sadra17

#308 Nový příspěvek od Sadra17 »

mastnacek píše: stř črc 03, 2024 1:41 pm Koukam po velky flexe s regulaci otacek na obrouseni betonu, ale hodit se me bude i na podzim na brouseni plechu na strese. Nejakej typ? Nastavce mam jak na velkou tak na malou. S kotoucem na 125ce je to ale o ruce ta rychlost a vibrace.
kouknul bych na procraft, ty maji "inteligentní" regulaci že si drží otáčky i pod zátěží 8)
malej traktorista v malým traktoru

Shaolin

#309 Nový příspěvek od Shaolin »

S tou Makitou neurobíš chybu. Regulácia ti spáli brúsku na nízkych otáčkach z dôvodu nedostatočného chladenia keď ju budeš zaťažovať brúsením betónu. Mám veľkú 150-tku Makitu a brúsim betón naplno (10tis otáčok so 125kou kotúčom).

Podstatné je mať dobré odsávanie a kryt kotúča a naviac pridávam taký doma vyrobený filter na mriežku nasávaného vzduchu do fexy, lebo tie betónové prachové častice dokážu zošrotovať komutátor s uhlíkmi a naviac obrusujú vinutie rotora keď fičia cez brúsku.

Ak chceš nízkootačkové brúsenie, kúp si leštičku na auta a prerob uchytenie na brúsny kotúč. Tá ma asi 2500ot. Ale neviem ako by to ten betón brúsilo. Skôr by ho to leštilo, alebo by to trvalo moc dlho ...

nabocklish

#310 Nový příspěvek od nabocklish »

Ahoj, před lety jsou koupil satinační brusku. Na aláči, za pár švestek. Co jsem po ní chtěl (se smirkem), to udělala a pak dlouho ležela pod ponkem. No a pak jsem pro ní našel další využití - obrousit střechu. Koupil jsem do ní drátěný copánkový kartáč, ten byl teda vcelku drahý, cca 2000Kč. A to byla super volba. Šlo to parádně, rychle a bez větší námahy. Tím, že ten válcový kartáč je těžký a ta bruska taky, tak jsem na ni skoro nemusel tlačit a když ano, tak je ten stroj tomu uzpůsobený (velké madlo, v pokleku). Satinační brusky mají mnohem nižší otáčky, takže z toho nelítají dráty. Fakt dobrý, doporučuji. Takže od té doby má novou náplň práce. Samozřejmě funguje to dobře jen na rovné plochy, na vlnitý plech to není vhodné.

ota

#311 Nový příspěvek od ota »

K tomu broušení betonu bruskou. Dávno tomu v bývalé firmě si šéf usmyslel, že se obrousí beton mezi tvářecíma mašinama a natře se to spešl barvou. Nákupčí zakoupil jakýsi kotouč na 150 mm karboflexku a dovezl. Takovej hrnek s nějakými krystaly, vcelku hrubý, přímo na broušení betonu. Nasadili jsme to na karbik a zkusili to. Hrozného prachu to vyrábělo. Tedy jsme podlahu skropili. Poté se zase zalepoval ren kotouč. Tedy se vykutil kryt vysavač a odsávalo se to. No lezli jsme po čtyrech a jebali se s tím. Náhodou přišel známej zedník a čuměl na nás co to kutíme. Povídal šéfovi vyserte se na karbik a sjeďte do DEKu a půjčte si na to brusku s odsáváním. Šéfovi se nechtělo bo to bude jistě drahé. Ale když viděl jak to nejde poslal nákupčího do té půjčovny. Ten dovezl tu malou brusku a takový separátor tomu říkali. No kam se sere karbik! Mělo to kolečka jakože motor na něm flančna otáčecí, oproti karbikovi menší otáčky dalece, řidítka a škopek na odsávání. Zapnuli jsme to a to byla jiná práce! Kurva za půl dne byla celá podlaha hotová. A krásně bez lezení po kolenou. Venku jsme to vyfoukali stlačeným vzduchem naložili nákuočímu do dodávky a bylo hotovo. A nekurvili jsme si karbik a nedejchali to hulho od něj. A tuším nakonec to nebylo tak drahé, jak předpokládal šéf. Poté se to vysálo napenetrovalo a nakoulelo válečkem barvou.

jean

#312 Nový příspěvek od jean »

Ak ide o peniaze, aktuálne majú v lidli čiernu flexu 230 mm za 89 euro. Má to digitálnu reguláciu otáčok so spätnou väzbou. Za tie prachy luxus. Mám metabo 150 za dvojnásobnú cenu, spätnú väzbu na otáčky má, ale reguláciu nemá.

ota

#313 Nový příspěvek od ota »

S tím lídlem, kámoš si tam koupil karbika tuším zrovna tu 230 mm a má už třetího. Nějak se nedaří. Vždy to po chvilce zdechlo. Myslím, že říkal jednou vypinač, podruhé ta regulace. Jinak si kupuju v lídlu sem tam nějaké nářadí. Co je tedy problém od tamtud tak to jsou baterky. Syn má už třetí baterku a po pár nabijecích ciklusech nabiječka bliká střídavě zeleňe, červeně. Baterka nejde nabít. To jsou ty velké baterky do toho velkého černého utahováku. Dovezl ji do obchodu, vyměnili v záruce a já ji tuhle dal na nabiječku a opět nejde nabít. Asi po ř nabijeních. Máme asi tři nabiječky a ani jedna ji nenabije. Pojede ji zase vrátit. Karbika bych tam nekoupil, protože jak píšu. Kámoš má třetího a to mi stačí jako zkušenost. Koupil jsem naposledy Milwaukee 125 mm a super. Nemá regulaci. Ale ve firmě máme asi 20 karbiků sice 150 mm ale všechny od nich a zatím absolutně nejvíc držáky. A to je mají v rukách jinokrajci a zvládají to zatím. :vysmech: Jinak tu mám asi 7 karbiků doma, každej jinej výrobce. Píšu to někde v předu. Ve firmě bylo hromady karbiků. Jinokrajci je oddělali všechny. Zatím nejvíc drží to Milwaukee. Jinak už tam byly snad všechny značky. Všechno zdechlo. :( Uplně nejhorší Bosch a Makita.

oco13

#314 Nový příspěvek od oco13 »

Oto ja mam Lidl aktualne 4ry a dve na reklamačke, ak ju nezabijem ja, tak po dvoch rokoch si ju idem vymeniť za novú, poviem ťahá oblúk od kotvy a oni mi ju vymenia alebo dajú prachy. Prinesiem domov na kryt napíšem 6/24 aby som vedel kedy ju ísť vymeniť , ale umierajú statočne. :-/
Inak umrela mi Makita a tam je kopnutá pod stolom, ani som sa nepozrel, že prečo, a bude to kabel alebo uhlíky, ale mám kedy???

Sadra17

#315 Nový příspěvek od Sadra17 »

230 z lidl jsou krámy, to se ví dávno, malý 125 fungujou ale jsou to "obouruční" osobně mám radši obyč makitu ta je krásně hubená a dá se s ní dělat jednou rukou 8)

k baterkám: to nesmíte jentak nechat ležet, je v nich elektronika napojená na jeden článek (je jich tam pět/deset) a ta žere proud i když to leží a když se vybije moc tak už to nabíječka nevezme kvuli nízkýmmu napětí 8) 8) proto mam radši ty starý hloupý baterky ty jsou odolnější 8)
malej traktorista v malým traktoru

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“