Jakého japonce?

Kubota, Mitsubishi, Iseki, Jinma, Mahindra,...

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
RoKur

Re: Jakého japonce?

#646 Nový příspěvek od RoKur »

honzaPP píše: pát dub 19, 2024 1:36 pmMicinu
ota píše: pát dub 19, 2024 1:01 pm Nemá někdo zkušenost s tímhle typem?
Obrázek
Otíku myslím, že Rokur mám Micinu řady MT. Sice asi o generaci starší, ale to by nemělo tak vadit. Ale bez boudy. Obecně tu japonci s boudou od pravidelně přispívajících členů nevídám. Vždycky maximálně nějaký výkřik a pak zas ticho.

Peter: No doufám, že tohle všechno Ota dávno ví a počítá s tím :)
Těch Micin nás tady má nebo mělo více. Např. uživatel Martinto, nebo Stanislavsnv. Ten měl s kabinou a má své vlákno, kde ji oproti mě pěkně několik let dokumentoval viewtopic.php?f=72&t=75025.
Pokud by si ota pořídil tu z odkazu, tak by tady měl nejsilnější a největší Micinu.

Já jsem kabinu nechtěl z důvodu aby mi nepřekážela v lese. Každou chvíli bych asi řešil rozbité sklo, nebo ohnutý rám kabiny.
S Micinou jsem velmi spokojený. Nemohu moc posoudit s jinými značkami, protože je to můj první a jedinný traktor. Na pomalost jsem si zvyknul. Po cestě moc nejezdím a na loukách a v lese se stejně rychleji, jet moc nedá.
Líbí se mi, že řazení i podřazení mohu provádět za jízdy na jedno vymáčknutí spojky. Reverzní převodovka, rychlosti 16+16, tak si vždy nějakou rychlost, kterou zrovna potřebuji jednoduše navolím. Bez žhavení hned nastartuji do -5°C. Posilovač řízení... Nemám elektroniku, kterou poláci, od kterách jsem ji kupoval vymontovali. Ale po pravdě mi nechybí. Válec pro vyrovnávání šavlí jsem odmontoval a nahradil ho tyčí.
Hydraulické vývody k tomu válci využívám k naklápění lopaty do třetího bodu.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

ota

#647 Nový příspěvek od ota »

Super popis! Díky stále tak nějak sbýrám informace. Bo budou finance, ale zatím se to zaseklo. Jinak bych se na tuhle jel podívat hned. Líbí se mi ještě, že se zdá dost velký průchod do terénu. Že je vyžší. Přijde mi, že má i vpředu zvýšenou nápravu. To by se mi hodilo. Teď u mého domáda mám asi jen 20 cm. A to je v lese málo. U mě bude s kabinou. V lese se dá jezdit ve vzrostlém jakože ,,v hlavním tahu" i Crystalem. Ale už jsem přecijen starší a když něco pokácím ideál je, zajet s károu až ,,k nosu". A to s domádem uplně v pohodě. Takže větve nemám žádné. Jsou vzrostlé stromy a větve nemají dole. A 2/3 našeho lesa je teď paseka zarostlá trávou s podsevem stromečků. Už jsem si určil a vyjezdil cestu, která tam už zůstane. Až to zaroste ta cesta tam bude. Aby se dalo projet skrz nový les na obě strany. Je tam jen jedna přístupová cesta. Proto tam musí být kudy to projet celé. A to budu průběžně udržovat.
Kabinu chci z důvodu co jsem psal. Ve většině případů jezdím do lesa v zimě. Nebo když je čas. Stane se, že s domádem snad z 50% chytím déšť, nebo sněžení. V lese vlezu pod káru a přečkám. Ale často zmoknu po cestě dom nasračku. No a další důvod, traktor bude moct parkovat doma kdekoli na dvoře pak. Je v plánu garáž pro vsechny stroje. Ale není čas. Tak aby do traktoru nepršelo.
Rychlost jak jsem psal nevadí. To moje domádo, nebo Z 25 nejsou žádní závodníci. Myslím, že když pojedu po silnici je to schůdnější řešení, než moje domádo. To je lákadlo na policii. Ale jak píšu, ještě jsem je za 20 let nepotkal. Vždy je to poprvé, to vím. Ale myslím, že by mi pojišťovačka udělala nějakou pojistku a při náhodném zastavení by se dalo ukecat líp. Přecijen to vypadá jako traktor.
Dík za odkaz, večer na to kouknu. Ono tenhle se mi libí. Ale zatím uplyne něco času, než budu mít na ůčtě a pak už jen aby něco vyplavalo. Koupit si chci určitě, teď jen co vyplave až to bude k tomu.

RoKur

#648 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj Oto, doporučuji Ti domluvit si návštěvu a jet si ho vyzkoušet i když ho hned nebudeš brát. Prostě si ho ošahat. Pokud je to solidní prodejce, tak se jistě domluvíte a vždy Ti dá vědět co má, nebo Ti doveze konkrétní stroj.
ota píše: ned dub 21, 2024 10:14 am Ale myslím, že by mi pojišťovačka udělala nějakou pojistku a při náhodném zastavení by se dalo ukecat líp. Přecijen to vypadá jako traktor.
Zákonné pojištění je od 1 dubna poviné, pokud vyjedeš už jenom ze dvora. A je jedno, jestli pojedeš po své louce, nebo ve svém lese.
Ještě budeš muset upravit koncová světla. Protože pravděpodobně u všech japonců jsou pouze koncová světla. Chybí brzdová světla a blinkry. A nemá zásuvku pro vlek. Ale to je prkotina. Jenom aby jsi s tím také počítal, když budeš jezdit po cestě.

A ještě jsem si vzpoměl na jednu výhodu. Už jsem zapoměl, jak se to přesně jmenuje ale moje micina má další funkci pro přední náhon, který když zapnu, tak při plném rejdu se mi z dvojnásobí otáčky přední nápravy.
Tím se otočím kolem zadního kola. Do lesa na otočení kolem stromu je to perfektní věc. Nemají to ale všechny typy. Je to něco jako doplňková výbava, protože na to musí být uzpůsobena převodovka a i řízení přední nápravy.
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V

imaginaro

#649 Nový příspěvek od imaginaro »

ota píše: ned dub 21, 2024 10:14 am Ale myslím, že by mi pojišťovačka udělala nějakou pojistku a při náhodném zastavení by se dalo ukecat líp. Přecijen to vypadá jako traktor.
Rokur píše:
Zákonné pojištění je od 1 dubna poviné, pokud vyjedeš už jenom ze dvora. A je jedno, jestli pojedeš po své louce, nebo ve svém lese.
Ještě budeš muset upravit koncová světla. Protože pravděpodobně u všech japonců jsou pouze koncová světla. Chybí brzdová světla a blinkry. A nemá zásuvku pro vlek. Ale to je prkotina. Jenom aby jsi s tím také počítal, když budeš jezdit po cestě.
I tak si myslím že je to k ničemu, pokud to není schválené pro provoz na pozemních komunikacích v EU.
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

oco13

#650 Nový příspěvek od oco13 »

imaginaro píše: ned dub 21, 2024 6:05 pm I tak si myslím že je to k ničemu, pokud to není schválené pro provoz na pozemních komunikacích v EU.
Mne teraz nedávno strelila hadica na hydraulike a zdrhlo mi x litrov oleja, našťastie bez nasledkov , zapieskovali sme to a je ticho. Ak by mi to drblo niekde v zahrade a dostalo sa to do spodnej vody tak sa nedoplatím . Rovnako ak ideš robiť niečo susedovi a stane sa úraz. :-/ :shock:
Takže môže to byť nanič a nemusí, je to o uhle pohladu a situacii ktorá nastane.

jean

#651 Nový příspěvek od jean »

Na Slovensku - ak to ma vlastny pohon, ma to mat pzp, aj ked to jazdi na sukromnom pozemku. Presne kvoli tomu, co pise oco13, ak pri prejazde niekoho zramuje, alebo do niecoho narazi, ide to z pzp. To neplati, ak skoda vznikne pri pracovnej cinnosti stroja, na to je poistka na blbost. Pracovna cinnost je napr. ked trakto dviha paletu celnym nakladacom. Vtedy pzp neplati.
Vztahuje sa to aj na jasterky a podobne stroje. So schvalenim do cestnej premavky to nema nic spolocne. Akurat to prakticky nikto nedodrzuje, lebo o tom malokto vie a malokedy sa nieco stane. Na prdnutu hadicu a vyteceny olej by pzp neslo. Treba poistku na blbost.
Cesku upravu zakona nepoznam, u nas sa o tomto stat a poistovne dohadoval roky.

oco13

#652 Nový příspěvek od oco13 »

Poistka na blbosť je škoda spôsobená pri výkone pracovnej činnosti, teda len v zamestnaní. Mám ju a ako súkromnej osobe mi neplati. to som už zistoval.
Ešte doplním , že viem o velmi vela rozbitých sklách oknách aj hlave od kameňa vystreleného kosačkou.

jean

#653 Nový příspěvek od jean »

To nemas pravdu, poistka na blbost je aj pre fyzicke osoby, ktore skodu sposobili mimo zamestnania. Ono pri tom domacom odboji s traktormi je to zlozitejsie.

martinto

#654 Nový příspěvek od martinto »

RoKur tiež mám to zrýchlenie prednej nápravy mal by to byť QUICK TURN ale mne to ide len na redukcii
a musím predný náhon zapnúť do druhej druhej polohy

imaginaro

#655 Nový příspěvek od imaginaro »

Na slovensku jde udělat značky i na domaděl, u nás ne. Nevím co je u čr pojišťoven v pojistných podmínkách, ale co se týká silnice, tak pokud vím je i tovární stroj v perfektním stavu, ale neschválený na komunikace v EU, na stejné úrovni jako domaděl. :-/
-můj dědeček-

RoKur

#656 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj Imaginaro, Pro pojištění od 1 dubna platí:
Od roku 2024 povinné ručení musíte platit i na elektrokoloběžky, respektive na všechna motorová vozidla (i ta s elektromotorem), která: jedou rychleji než 25 kilometrů v hodině nebo je jejich rychlost vyšší než 14 km/h, pokud je zároveň jejich provozní hmotnost větší než 25 kilogramů.
Kde nemusí být povinné ručení je oplocený pozemek, kde není volný přístup. Tuto vyjímku udělali k vůli sekačkám. Ale nesmíš s ní vyjet před barák.

Ahoj martinto, ano je to QUICK TURN. Dík za nápovědu. Bohužel mi to už hlava neudrží.
Zapíná se to třetí polohou. 1. bez předního náhonu, 2. Přední náhon, 3. Přední náhon + QUICK TURN
Mě to funguje při jakékoliv rychlosti. Ale jak jsem psal. Poláci mi vykuchali elektroniku, tak mi to nemá co hlídat mimo koncových poloh vytočení.

imaginaro

#657 Nový příspěvek od imaginaro »

No ale na cestě ti to podle mě stejně nepomůže, myslím si že to budou pojišťovny striktně oddělovat.
-můj dědeček-

RoKur

#658 Nový příspěvek od RoKur »

imaginaro, ručenné pojištění je o tom, že to pomůže poškozenému. Pojišťovna mu uhradí náklady. A ty pak začne vymáhat po tom, kdo to způsobil. S našimi traktory na veřejné komunikaci stejně nemáme co dělat a pokud způsobíš škodu, tak ji stejně budeš hradit. A pokud do Tebe někdo vrazí, tak nic nedostaneš, ale budeš platit tomu, kdo do Tebe vrazil, protože jsi tam neměl co dělat.
Ručenné pojištění je dané ze zákona, tak je policie povinná kontrolovat její plnění. A to je důvod, proč bys ji měl mít zaplacenou, když vyjedeš ven ze dvorka, protože Tě mohou pokutovat i když pojedeš po louce.
Hlavní důvod tohoto zákona je, dostat více financí do systému pojištění. Bude se to týkat všech e-koloběžek ... Elektrokola do toho nespadají.

jean

#659 Nový příspěvek od jean »

Po louce ho nemaju co pokutovat, to je sukromny pozemok. Na sukromnom nemaju co hladat.

RoKur

#660 Nový příspěvek od RoKur »

Tak si zjisti co je v českých zákonech. Pokud vjedeš na pozemek, který není zabezpečen proti vniknutí osob na tento pozemek, tak musíš mít povinné ručení. A je jedno, že je to Tvůj pozemek.
Najdi si to na internetu. Odkaz na zákon tady byl už zveřejněn důchodcem a drtikolem.

Odpovědět

Zpět na „Asijské stroje“