Sloupové vrtačky
Re: Sloupové vrtačky
Zajímavej stroj, taková vrtačko-frézka v ruském pojetí. Sice nemá Morse vřeteno, ale ta pinola je bytelná a má velké vyložení od sloupu. Naklápění a boční posuv stolu je taky plus. Jenom otáčky nebudou pro vrtání do železa úplně optimální, ale to moderní elektronika určitě pořeší
Sice to není sloupová vrtačka, ale radiálka. No ale cena je jako za sloupovou VS 20! Za 28 000 Kč radiálka a VR 4 k tomu. To je už dospělá vrtačka. No zabere kus placu. Je to kus nábytku. Ale cena velmi příznivá. Budějčácí nemáte to daleko!
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1823585 ... a-vr-4.php
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1823585 ... a-vr-4.php
Hmmm, to je moc luxus vrtanie. Mať to tak kam dať...
Jestli je to za 28tis., jak je na fotce, teda s kostkou a svěrákem, tak není nad čím váhat. Ono je to bez té kostky dost nepraktické.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
Kostka začíná od 5000 Kč vejš. Když trefíš. Jsou často provrtaný. Tuhle mi soused poslal fotky z kovošrotu a tam asi 4 kostky byly v kontejneru. Má 200 a víc kg. Když bude za 20 Kč/kg, nikdo ji nevzal.
Mňa na tom baví tá tuhosť, 50 vrták s tým nič moc nerobí, len odletujú obrovské vrtliny
Mnohokrát jsem tu psal, že vždy je alfa omega vrták jeho kvalitní naostření. Vrtám 50 vrtákem na té mojí Promě. Vrtám tuhle 50 vrtákem díry do plocháčů na tu lžíci pro minibagr. Už to nebylo nic moc. Ale šlo to. Povídám si, jak ten vrták políznu určitě to zjebu. Ale zkusím to. Políznul jsem vrták. Nasadil a jen zavrtám myslel jsem že se mi vrtačka rozkočí. Až asi napotřetí po znovu políznutí to vrtalo v klidu. Tuhle jsem nasadil nějakou 46 vrták. A už jsem si říkal, no to bude porod! Zajedu do matroše a vrták krásně šnečky z obou břitů a jen šepot řemenů.
Hodně záleží na vrtáku. A to můžeš ostřit a hrká to, kvedlá celou vrtačkou. A pak to trošinku brousneš a paráda. Neboj pár děr jsem už vyvrtal a vím co píšu.
Hodně záleží na vrtáku. A to můžeš ostřit a hrká to, kvedlá celou vrtačkou. A pak to trošinku brousneš a paráda. Neboj pár děr jsem už vyvrtal a vím co píšu.
Ostření je fakt základ
Vrtal jsem v jeklu šedesát cm hluboko a potřeboval jsem tam udělat minimálně 14 díru. Ruční vrtačkou. Tak jsem s nastaveným vrtákem zajel za pánem co tady je vyhlášený. Řekl mu co a jak, a že nechci předvrtávat. Jen se zeptal jakou vrtačkou to budu vrtat - jestli ruční a já mu to potvrdil. Ani ne za minutu byl vrták nabroušený a vyvrtal jsem to bez předvrtávání jak do másla.
Vrtal jsem v jeklu šedesát cm hluboko a potřeboval jsem tam udělat minimálně 14 díru. Ruční vrtačkou. Tak jsem s nastaveným vrtákem zajel za pánem co tady je vyhlášený. Řekl mu co a jak, a že nechci předvrtávat. Jen se zeptal jakou vrtačkou to budu vrtat - jestli ruční a já mu to potvrdil. Ani ne za minutu byl vrták nabroušený a vyvrtal jsem to bez předvrtávání jak do másla.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Fikejz tu o tom štelérovi z vrtaček už jsem tu psal mnohokrát. Byla dílna a tam ženský na radiálkách. Při vrtání pletly svetr třeba, nebo luštili křížovky. Štelér Čenda to měl nastarosti. Vrtalo se tam na hlavy lokomotyv Čmelák různé díly. Třeby do koníku vahadel mazací díra, kanál. Vrták měl 250 mm dlouhou šroubovici a díra skrz celej koník. Bába dala 4 koníky do přípravku. Najela nad pouzdro pro vrtání. Zmačkla čudl aretace zacvakla posuv, sedla na stoličku a až to projelo díru vycvaknul to doraz. Vyjela pinolou nahoru a další díru. Tu výrobu pak zrušili a Čendu dali k nám do nástrojárny na soustruh. Šel jsem za ním a ,,Čendo nabruš mi vrták. A on jakou šponu chceš aby to dělalo? Strunu, drobivou, šnečky, nebo jak? No tak šnečky. Párkrát přiložil břity na kotouč a na hotovo podal vrták. Nasadil jsem a dva krásný pravidelný šnečci špon. Nebo jen ,,Čendo je to 20 vrták. Potřebuju 20,2 díru. A on jo přiložil brousnul podal a tady to máš. Vrtnu, změřím a díra 20,2. Jo ten uměl, však to dělal možná 35 roků.
Další vrtačka. Podle obrázku nejde poznat, jestli je to ta velká. Ale odhaduju že střední velikost myslím Mk4. Jen ten křížový stůl by stál ty peníze co vrtačka.
https://stroje.bazos.cz/inzerat/191552551/vrtacka.php
https://stroje.bazos.cz/inzerat/191552551/vrtacka.php