Brambory
Re: Brambory
O tej hnilobe mi hovoril poliak pred koronou. Že ich kšeftari vozia zemiaky z Egypta a že sú nakazené nejakou chorobou. Že by som si dával pozor že akú sabdu a od koho kúpim. Že u nich už zopár farmarou na to doplatilo a teraz 5 rokov nemôžu pestovať zemiaky na tých pozemkoch.
Léta letoucí se u nás sázela jedna sadba, vždycky se schovaly brambory na sázení bokem a na jaře se vyndaly že sklepa a šup do země. V příštím roce chci koupit sadbu novou, Belanu, ale netuším kolik v kg musím koupit a kde nejlépe, nikdy mě to nenapadlo zaznamenat kolik zasadíme, spodní políčko je 3,6 aru.
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.
Kup sadbu na vysočině.Třeba v Keřkově.
Teď si říkám, jestli jsme už tak zdegenerovali, že umíme používat jen vzorce, které někdo někdy napsal. Zrovna výpočet tohoto se dá logicky spočíst.
Vezmu si parcelu 100 x 100m (je to jedno) tak 100/rozteč (0,6) = počet řádků * 100 = počet metrů /vzdálenost sázení (0,3) = počet brambor. Zvážím si průměrný sazoch v [kg], vynásobím a mám hmotnost sadby v kg. Když se to dá do vzorce, tak takto:
x = (10000 . m) / (r . l ) [kg]
m - [kg] hmotnost průměrného sazochu (v literatuře sadba 25-60 mm 25 - 85 g) což ovlivní nejvíce
r - [m] rozteč řádků
l - [m] vzdálenost brambor v řádku
Doufám že jsem se někde neseknul
Vezmu si parcelu 100 x 100m (je to jedno) tak 100/rozteč (0,6) = počet řádků * 100 = počet metrů /vzdálenost sázení (0,3) = počet brambor. Zvážím si průměrný sazoch v [kg], vynásobím a mám hmotnost sadby v kg. Když se to dá do vzorce, tak takto:
x = (10000 . m) / (r . l ) [kg]
m - [kg] hmotnost průměrného sazochu (v literatuře sadba 25-60 mm 25 - 85 g) což ovlivní nejvíce
r - [m] rozteč řádků
l - [m] vzdálenost brambor v řádku
Doufám že jsem se někde neseknul
Čili třeba metrák, možná tři a půl...... Kupuji sadbu v Březové u Opavy a jeden rok je menší a stačilo 250 kilo, o rok později bylo 400 málo... Čili šel bych do počítání při cca 60 - 70 g na kus - raději
Vzorec si najít umím a vypočítat taky. Zajímá mě praxe, sadba se prodává po 25 kg a cena je poměrně výživná
Bereme od Kreuze z Jihlavy... Rozumná cena, doveze až k nám...
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."
Chose11 : praxe taková co koupím to vysázím, když chybí dosázím ze sklepa, hrabu je jako první na jídlo už neskladuji .
Belana není na kšeft je pro pěstitelské gurmány.
Belana není na kšeft je pro pěstitelské gurmány.
na kšeft brambory nemám, Belany nám prostě moc chutnají.
Beru odtud https://europlant.cz/katalog-odrud ještě Jelly a Anuschka, ještě jde Agria, Impala nejsou špatné pouze nekupuji .
-
mám ty bramborové choutky, alá Itálie, uvidíme co Europlant, jestli už má, mohl by mít, za měsíc už budou pěstitelé chtít
kdyby se to trochu vyfoukalo, tak je tam nacpu
kdyby se to trochu vyfoukalo, tak je tam nacpu
Kéž jsou všechny bytosti šťastny.
-
úněšov nebude mít letos Anuschku, a první sadba bude březen/duben
dost blbé
musím to nějak pořešit, pač chci dát dřív, výrazně dřív, duben už je pozdě
dost blbé
musím to nějak pořešit, pač chci dát dřív, výrazně dřív, duben už je pozdě
Kéž jsou všechny bytosti šťastny.
Já jedu zítra pro Impalu.Nechám předklíčit.
To jste mě připomněli, že musím někde objednat sadbu Belana.