Jakého japonce?

Kubota, Mitsubishi, Iseki, Jinma, Mahindra,...

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
ota

Re: Jakého japonce?

#286 Nový příspěvek od ota »

K sekání trávy na sušení. Kdysi nám jezdil strejda s MFkou a prstovkou. Máme asi 4000m2 zahradu. Na stranách stromy. On vzal jen roviny a okolo stromů to vynechal, aby se s tím nepatlal. Dosekával jsem to kosou pak. Ta prstovka nic noc, musel jsem podle něj chodit a odhrabovat z lišty, cpalo se to. Pak nějak nemohl a přijel jinej strejko s Varinou taky prstovkou. Vytáhl jsem hrábě a chystám se odhrabovat. On koukal co je? U mě nemusíš odhrabovat, není třeba. Pak syn koupil Varinu taky. Soused nám prodal převodovku s prstovou lištou. No byl to pakec seřídit dát dohromady. Posekalo se to nějak. Pak jsem si ve firmě měl možnost půjčit bubnovku Perlu. Nevěřil jsem tomu, jak lehce, bez námahy to sekalo! Jen jsem ji přidržoval a zatáčel na koncích. Parádní práce. Na kvalitě posekání nesrovnatelné. Pak jsme k Vari koupili tu protiběžnou lištu. To už taky byla jiná práce. Seřídit a sekalo se. Nakonec vedle ve vsi kluk inzeroval k Vari bubnovku Samson. Tak ji syn koupil. Vyměnil 3 nožovej buben za 4 nožovej. Koupil novej i s nožema. A pak ještě 4 taktní novej motor. A to už je zase uplně jiná práce. Uplně zatím konečná je, starší syn koupil u nich v práci pěknou ŽTRku za traktor. Vezmu Vari s bubnovkou a třeba 4, nebo 6x objezdím zahradu dokola. To abych neušlapal trávu traktorem. Pak vezmu traktor s tou ŽTRkou a posekám většinu traktorem. Na té traktorové jsme dali nové kudly. A teď je to sekání paráda. Kolem plotu, stromků křoviňákem 4 kolečkem jen doseknu. No odpoledne po práci za chvilku je hotovo. 8)

sWiNe

#287 Nový příspěvek od sWiNe »

Super popis, díky.

Mám Vari s Hondou a Samson 56kou no.

Tu ŽTR taháš za nějakým japoncem nebo normál Zetor? Právě hledám nějakou lištovku, co se dá cvaknout za japonca a zatím moc nenacházím ...

Děkuji
Do lesa zatím anglickým Land Roverem, ale brzy snad japonským Isekim ...

honzaPP

#288 Nový příspěvek od honzaPP »

Klucí já vám to sečení v létě natočím. :) sekám zahradu sám. Nikdo se mnou nechodí. Uprostřed je takovej trn co tu trávu pěkně rozděluje doprava/doleva. A ty modrý uši to krásně pokládají od krajů abych mohl v další otočce kontrolovat kde mám prsty.
Obrázek

No a jaký má záběr ta bubnovka na Varině? Já mám na MFce 140 nebo 150 můžu zítra změřit 8)

Já proti bubnovce nic nemám. Vím že to umí dělat i pěknou práci :) ale mě to za ty prachy nestojí. Naročné na výkon a zbytečně těžké pro mého japonce. Mám radši když jezdím zvýšeným volnoběhem :smich:

Oto tak je to se vším. Když se o to člověk stará a má to správně nastavené tak to funguje. Kdekdo už mě říkal ať si dám do MFky čtyřtakt, že to bude jiná liga. Ale mě to s tím dvoutaktem vyhovuje. Mám to pro radost a když vím,že jí po roce vytáhnu na první seno, tak se na ten smradlavej dvoutakt hrozně těším :smich:

Jinak tchán má supra, zahradu v dost velkém svahu rozdělenou takovýma kaskádama aby tam mohl mít aspoň brambory a dalo se to nějak rozumě posekat. Dřív to občas vzal bubnovkou, kterou vytáhl po roce z kopřiv... ..no a tam kde byla tráva polehlá tak zůstala polehlá i po bubnovce, kde měl trošku teréní vlnku tak rozsekáno do hlíny, vzadu u plotu dávno naházené kameny a to byly zvuky.....

omluva za :OT:
Hinomoto N249

Radek Bílek

#289 Nový příspěvek od Radek Bílek »

To oco13 . Já vím , že jsou hodně předsazený dopředu . Zase jsem viděl originál na Iseki a super mělo to plovoucí polohu , žraloka a hlavně paralelogram ( doufám , že jsem to napsal správně ) .

honzaPP

#290 Nový příspěvek od honzaPP »

sWiNe píše: úte led 02, 2024 10:28 pm Právě hledám nějakou lištovku, co se dá cvaknout za japonca a zatím moc nenacházím ...
Co tohle:
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1792264 ... raktor.php

https://stroje.bazos.cz/inzerat/1774584 ... rstova.php

Když tak mě někdo opravte,ale snad každá lištová sekačka co má trojbodu se dá zapřáhnout za japonce.... akorát budeš muset předělat čepy na kat. 1
Hinomoto N249

honzaPP

#291 Nový příspěvek od honzaPP »

Radek Bílek píše: úte led 02, 2024 10:56 pm Zase jsem viděl originál na Iseki a super mělo to plovoucí polohu , žraloka a hlavně paralelogram
To všechno ale může mít i většina těch nových nakladačů,jen si to musíš zaplatit 8) a budeš pořád výrazně blíž u nápravy než Oco. Ale tipuju,že Oco ho měl za třetinu toho co by stál ten nový se všema těma doplňkama :smich:
Hinomoto N249

honzaPP

#292 Nový příspěvek od honzaPP »

Trosku jsem doufal,že bude mít Ladiki video a měl jsem štěstí :smich:

https://www.youtube.com/watch?v=rWvO71-CJfA

Na to, jak má řídkou a nízkou trávu to seče obstojně. A motor si jen ševelí :)
Hinomoto N249

ota

#293 Nový příspěvek od ota »

Kluci já takovej román teď a nacpal jsem tam pár fotek a zhasnul mi mobil. Vybitej. Dal jsem nabiječku, zapnul a román včudu! :vztek:
A koukám tady to přibylo!
K té MFce, jo přesně jak píšeš, ty věci tomu strejkovi chyběly. Lišta 140 cm. Ta středová tyčka ulomená a ty boční uši tuším splazy nebo jak to říkal ty tam neměl taky. Ta jeho sekačka si po roce po nastartování a chvíli ježdění kolikrát postavila hlavu a sekalo se druhej den. On ometl kuřince, dolil benzin a hurá na to! Můj kolega z práce s MFkou sekal lány a ten ji měl v cajku a vždycky kroutil hlavou. Ten si ji jen vodil.
U té Varny když byla klasická prstovka z ní byly vykvedlaný ruce! Ale ta protiběžka je už jinde. Hlavně nás zlobil ten původní motor. Kolikrát když se fakt ohřál žil svojím životem. Někdy střelil a museli jsme ho nechat vychladnout a jelo se dál. Tenhle 4 takt to je paráda.
Jinak tu ŽTRku máme na Zetor 4611. Teď si syn pořídil 4 Zetora. Baví ho to.
Tady tenhle koňskej obracák to je bájo. S ním nejraději obracím. Ten to tak krásně nadělá!

Obrázek

Obrázek
No a naše nějaký stroje co máme doma. :red:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Jo když jsou doma pomocníci, jinak to ubejvá! 8)

oco13

#294 Nový příspěvek od oco13 »

Radek Bílek píše: úte led 02, 2024 10:56 pm hlavně paralelogram ( doufám , že jsem to napsal správně ) .
To aj bol dôvod , prečo som sa ja ulakomil na ten moj a narobil som sa na ňom jak somár, ale oproti poliakovi je to nebe a dudy.
Toto je 95% mojej práce s nakladačom Obrázek a to veru bez vyrovnávania by bol opruz. Ešte aj s vyrovnávaním som dorábal zub na držanie tých bagov zvrchu, lebo bag na palete je ako živé striebro. :pistol:

ota

#295 Nový příspěvek od ota »

K tomu videu s prstovkou, toliko malinko trávy máme v otavách. Možná že i víc. Ono když je trávy hodně, a dlouhá zacuchává se do sebe, je to uplně jiná práce. Zahradu nehnojíme, pouze popel z krbovek syn rozhazuje. Kvůli mechu. A letos vápno. Trávy máme i bez hnojení opravdu hodně. Na tom videu to má řidinu. Ale když má nastavenou tu lištovku bere to i hustou trávu vysokou. Akorát musíš pomaleji. U nás je na tu lištovku dost krtin. Jinak kameny tam nemáme. To je z jara po usmykování pak váleček. A kámen je fakt náhoda. Ale ve vzrostlé trávě krtince a mraveniště. Muselo by se o tu lištu víc pečovat a pak by chodila pěkně. Kámoš tahal za domádem koňskou lištovku. Syn seděl v lavoru na ní a už to valili. Za níma radost pohledět. Ale první sezonu s tím laborovali, až starej dědko kočí jim to pomohl zrychtovat.

oco13

#296 Nový příspěvek od oco13 »

Ešte ak môžem sa ja opýtam zadávatela, spomínalo sa tu seno pre sliepky - to ako podstielka?? Lebo nepočul som že by to žrali :-/

Vladimír2

#297 Nový příspěvek od Vladimír2 »

honzaPP píše: úte led 02, 2024 11:13 pm Trosku jsem doufal,že bude mít Ladiki video a měl jsem štěstí :smich:

https://www.youtube.com/watch?v=rWvO71-CJfA

Na to, jak má řídkou a nízkou trávu to seče obstojně. A motor si jen ševelí :)
...Ladiki má vždycky špičkovou techniku 8) To , co je na videu strčí do kapsy každou bubnovku . Je to BUSATIS a komu to nic neříká , tak je to bezprstová protiběžka.

andre.marek

#298 Nový příspěvek od andre.marek »

Mám tu samou, FPM s Busatis protiběžnou lištou, 170cm a je to super. Tahám to za Iseki TA250, výkonově tak akorát i ve vysoké, husté trávě, akorát u ní mívám problémy s převodem - vypadávají tam přítlačné šrouby, které drží ty lišty...

ladiki

#299 Nový příspěvek od ladiki »

zkusím se vžít do role tazatele, co zvolit za traktor. Na dělání sena pro slepice, stačí Varina...Zbytek se bude stejně mulčovat. Na takovou výměru bych nešel pod 25koní-na kardanu, aby to vpoho utáhlo mulčer o záběru 135-145 cm při pravidelném sekání 2x ročně. Takový traktor už bude mít nad 1000kg a širší rozchod kol pro stabilitu. Samozřejmě jde jezdit 20koňovým s mulčerem 110-120 to už je na každém, kolik má času trávit v sedle. Co se týká značky, tak obecně lepší je taková, na které jdou dostupněji sehnat díly....Co který traktor dokáže při danných podmínkách je vidět na YT.

PS: lištovku jsem volil z důvodu bezpečnosti. Nechtěl jsem dostat od šutru do hlavy, jak se může u bubnovky stát...

pavel sk

#300 Nový příspěvek od pavel sk »

To senom krmí slepice??? :shock:

Odpovědět

Zpět na „Asijské stroje“