Motorové pily

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
ota

Re: Motorové pily

#8116 Nový příspěvek od ota »

Bourači jestli si vzpomenu zítra ke mě přijede pán vedle ze vsi. Sem tam mu něco dělám a on chodí na rozumy ke mě. Dělal jsem mu i pohon lišty na podélné řezání klád. On tam nejdřív měl pilu Stihlku. Ale dost to žralo a bylo to na větších průměrech moc na tu pilu co má. Tak tam dával elektromotor jako pohon. Schválně se ho zeptám, jak mu to jede. On má les a měli kůrovce. Jakože trochu větší les mají. Tak si chtěli řezat doma.

kolbenpres

#8117 Nový příspěvek od kolbenpres »

Čárls píše: stř zář 06, 2023 9:15 pm Každej jak mu to vyhovuje :friends: Ja sem udělal dřevníčky a po rozřezání a rozštípání + srovnání už nemusím řešit Taky mám jen jedny krbovky a stačí 6 rovnanejch mětrů na zejmu
Mám 3 + něco na paletách tak to tak nějak točím
Takovýhle
Obrázek
Hezký :-) Já mám takovýhle dřevníčky udělaný z atypovejch palet, byl na ně zdroj, takže matroš z většího zdarma a trochu práce.. Původní majitel to tady stavěl jako rekreačku a navíc měl kotel na uhlí... a dokud (pokud?) to nebude moje, tak generuju pouze takovýhle rychlostavby :-) Nicméně jsme trochu utekli od tématu, jakou tu pílu mám shánět :-) Skoro mi přijde, že tu není žádnej 461čkář :-) Trochu mě překvapuje, že je upřednostňována stará 440, ale může to být tím, že nemám zkušenosti...

Ready

#8118 Nový příspěvek od Ready »

Řetězový katr pro podélný řez mám,na takové to domácí řezání ideál,akorát já mám s kolejištěm,pořez na vozíku,bylo to torzo staré pásovky. První pokusy s HQ372 o ničem,prd to řezalo a benzín bralo po kýblech,tak jsem to předělal na 4kw elektromotor a jede k plné spokojenosti,lišta 28palců a sice pomaličku,ale zmákla i 45cm silného jasana. Akorát je třeba počítat s hromadou pilin,prořez 10mm. Jehličí super práce,teď je ve vývoji posuv ovládaný frekvenčním měničem,zvedání už v elektrice mám,vidím to na nohy na stole :smich:

santacek

#8119 Nový příspěvek od santacek »

Ahoj.
Mám takový dotaz,jsou teď Husqvarna takový propadák v kvalitě.Kdyby jste si mohli vybrat mezi H560xp nebo stihl sm 362 co by vyhrálo.Mam 2ha lesa zatím mám h359.
Dík za odpovědi.

Sadra17

#8120 Nový příspěvek od Sadra17 »

osobně ačkoliv mám Husqvarnu 350 na kterou si absolutně nemůžu stěžovat, tak dneska už bych volil Stihl 8)
malej traktorista v malým traktoru

Míšánek

#8121 Nový příspěvek od Míšánek »

Ja bral Husqvarnu 560xpg i přes negativní recenze Husy. Prostě je mi sympatičtější a víc se mi ty pily od nich líbí a víc mi sedí. Zatím nemám žádný problém, ale taky s ní mám hovno nařezáno.

Myslím si že to záleží hlavně na tom, jak se k tomu člověk chová. A z toho plynou i ty recenze

Čárls

#8122 Nový příspěvek od Čárls »

MS 261 by na tohle byla jasná volba a v klasice karburátoru je lehká a narazově dá i větší pruměry nad 40cm
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Joe66

#8123 Nový příspěvek od Joe66 »

Ked si pozries kolko vazi 362 a 261 a porovnas vykon v reze tak 261 uz pri 40 priemeroch nestiha :)

Čárls

#8124 Nový příspěvek od Čárls »

Záleží čím ji osadíš Ti chytřejší dávají .325 a 1,3 drážka O proti velký 3/8 menší odpor a při velkým věnečku na řetězce je to žiletka . Pokud jo silnou tak pak už 4 stovkovou řadu profi pilek Já nebýt tak starý tak sem ji loni koupil ale u mne už investice na nic v 63 nebudu kupovat profi když dřevo budu dělat už jen pár let takže mám Ms 231 na 6,5 plnometru tvrdý kládovky mi bohatě stačí a bez problémů sem s 2,Kw pilkou naporcoval 70 cm kmen buku 4 m dylky
No zajdi si do prodejny a vyzkoušet co sedí v ruce a uvidíš sám co sedne jak váhově a výkonem do ruky

ota

#8125 Nový příspěvek od ota »

Jo je to jak píšé Čárls. Už sám na sobě pozoruju, že když jdu na celej den do lesa sáhnu po té nejmenší pilce co máme. Beru sebou ještě druhou pilu vždy. A to je větší sipnější s delší lištou. Vezmu tu větší pokácím, nebo odříznu vývrat. Postavím ji bokem a nastartuju tu prťavou pilu. Odklestím a vyčistím si plac. Pak vezmu tu velkou a rozřežu kládu na potřebné kusy. Když jsem tam půldne sotva pak pletu nohama natož rukama. Dělám to tal, že si osekávánim mačetou oblice a sklízením klestu pomyslně odpočívám od té pily. Zdělám už polovinu toho co dřív. Na klest si beru minibagr sebou. Na nakládku 500 nakladač. Doma pak hydraulická štípačka. Tuhle jsem dovlekl takovej seřízlej špalek od vedle. Stál tam už 2 roky tak jsem ho odřízl. No 60 cm průměr. Musel jsem z něho udělat 2 kola abych ho dokulil ke káře. Byla to borovice, kupodivu syrová ještě. Pila už byla jetější, myslel jsem že tam vyplivnu duši u toho. Byl to vývrat. Sotva jsem to kolo nacpal na káru. Zmordoval jsem se, ale co už pak jsem jel dom. Doma do toho natloukl 4 klíny. A pak jsem si povídal, starej osel jsem to měl dát bokem pro štípačku. Dobře to říkal děda: ,,pamatuj si hochu nikdy ty neodděláš ten les, on vždycky oddělá tebe a můžeš mít vercajk jakej chceš"! Tenkrát ve 20 letech jsem se smál a mastil to pomalu sekerou. A dneska vím že měl pravdu. Proto i s malou pilkou když víš jak a nemáš kvalt ten les ,,strhnout" jde taky všechno. Děda měl bedlikovku a obloukovku a sekeru. A udělal takovou hromadu dřeva jako hrad. Jenže on nikam nespěchal jak mi.

Čárls

#8126 Nový příspěvek od Čárls »

Přesně Oto jak přibejvaj roky je každý kilo v ruce znát 8)
Píšu to vždy kolik mi je kolik metru dřeva budu ročně dělat a jak dlouho podle toho vybírej pilku hoby profi a nebo farmu pilu , no a taky jak hodně u práce pospícháš
Někdy je lepší trochu na pilce ušetřit a tu zakladní vejbavu na ochranu sebe přilbu pořádný boty a kalhoty neprořezný většina hobíků chodí do lesa sami a to muže dopadnout i blbě
však těch urazů v lese není zrovna málo :(

ota

#8127 Nový příspěvek od ota »

Čárlsi čeká mě ,,lahůdka" pro ,,lesokutila"! :vysmech: Sousedovi na paece zůstalo pár borovic. Jedna asi 4m od našeho lesa se trochu vyvrátlia a středem praskla. Do praskliny strčím ruce jak je rozevřená. Poté se borovice ve větru vyvrátila víc a přerazila u nás smrk. A zůstala opřená o ten zbylý pahýl. U nás ,,štumf". Přesně na středu toho štunfu sedí. To zlomené se svalilo do dalších stromů a je to takovej žvachel borovice, zlomenej vršek smrku a tvoří to vidle a ty se vklinily mezi další dva smrky. Postup bude, svázat borovici ( kolem 60 cm ) dole řetězem. Poté odříznout. Když spadne dobře. Když ne, traktor a zatáhnout. Buďto bokem s namotaným retězem na kmenu borovice, aby při tahu měl kmen snahu se protočit a spadl dolů. Bohužel zatáhnout v ose borovici nelze, je tam asi 150 cm klestu kolem ní. A pak les. Až to zbuchne půjdu na ten zlomenej smrk.
V předu uschla nám na pasece borovice. Tak myslím zase 60 cm průměr. Výhoda je, že tam jsou v okolí jen už dva stromy, tak bych to snad trefil mimo, aby to nezůstalo zachycený. Chystám se na to už delší dobu. Ale musím na to jít. Právě že tam z kraje uschla i poslední Banksova borovice. Ale co jsem koukal, i když je to u nás nevysemenitelný druh, možná si byla vědoma, že usychá a snad pustila semena. Pár malejch boroviček tam je. Možná jsou to standartní borovice. Ale jsou tam.
No naostřím si u 119 řetěz a budu na to muset vyrazit. Strach z toho nemám, jen čas nezbývá. :co?:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Čárls

#8128 Nový příspěvek od Čárls »

Tak tohle ti nezávidím Ono tyhle vyvraty jsou dycky vo hubu říkal synovec Nikdá nevíš co udělá Osobně bych zkusil za ten vyvracenej cuknout lanem a traktorem třeba dopadne až dolu a pak řezat jestli se podaří Stejně pujde na palivo a jestli praskne je jedno ale nevím jak se vejdeš nevejdeš To mě jen napadlo zas tak za moc nevisí na tu jednu stranu by to moožná šlo :)

Franta.cz

#8129 Nový příspěvek od Franta.cz »

Pro Otu.
Pokud vršek toho zlomenýho smrku nespadne uvaž lano se směru šipky. Ve směru šipky udělej taky klín. Nikdy nestůj pod tím zlomem!!!!. Řež od té borovice, která tam samozdřejmě už nebude. Nedořez u hlavního řezu udělej větší, a podlož strom kácecím klínem. Odejdi a teprve až budeš dostatečně daleko zatáhni navijákem.
1. Ten zlom může kdykoliv spadnout !!!!!
2. Nikdo ani netuší tam ten strom poletí !!!!!
Obrázek

Franta.cz

#8130 Nový příspěvek od Franta.cz »

Ještě jsem zapoměl.
Na tyhle prasečiny si zvedám u přilby sluchátka. Když to padá dělá to rachot tak abych slyšel.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“