6945 s Klenovca

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
pavel sk

Re: 6945 s Klenovca

#4006 Nový příspěvek od pavel sk »

Dalsi na dvore :prace: Caka sa na diely a vypadne :) Obrázek

pavel sk

#4007 Nový příspěvek od pavel sk »

:prace: Obrázek

pavel sk

#4008 Nový příspěvek od pavel sk »

Malý tuninng :smich: Obrázek

pavel sk

#4009 Nový příspěvek od pavel sk »

Dnes u nás takto :jazyk: Naozaj drbnutý čas :smich: Obrázek Obrázek Obrázek

Peter768

#4010 Nový příspěvek od Peter768 »

Počasie sa asi riadi dopravnou značkou Máš tam pozor sneh a reťaze :smich:
Aj u nás sneží :shock:

pavel sk

#4011 Nový příspěvek od pavel sk »

:smich: :smich: :smich: to by potom mohlo tak drbnut snehu aj koncom jula alebo v auguste :smich: :smich: :smich: Tie znacky su tam celoročne :D :D :D

pavel sk

#4012 Nový příspěvek od pavel sk »

Dnešne nedelné rano :rally: :) Obrázek Obrázek Obrázek

ota

#4013 Nový příspěvek od ota »

Když vidím obrázky, nedá mi to a vzpoměl jsem si na starou příhodu. Když jsem dělal ve fabryce ve městě, pracovali tam chlapi ze města kteří nikdy nebyli třeba na vsi v kravíně. A tak se jednou u svačiny bavíme a probíráme kde co. A došli jsme na krmení na kravíně. A pantatík chodil ráno na 4 krmit. A tak říkám, že musi brzo vstávat a každý den jít aby ve 4 hodiny už sypal do žlabu. Zdenek sedíci proti mě ,,a víkendy má pantatík volné?" Jako jak volné? No však v sobotu, neděli se do práce nechodí! No ale kravky musejí i v sobotu, neděli žrát! Tak musí do práce nakrmit! No Zdenek kroutil hlavou, ani víkendy pantatík nemá volné? No nemá. Ani ve svátek nemá volno. Kroutil hlavou, to bych dělat nechtěl! Že v sobotu před obědem kouká na telku a kdyby byl v práci, nemohl by se koukat na to ranní vysílání! No a pak to už jsem tu psal, jak měšťáci chtěli v pondělí abych donesl nejvíc mléka do práce, když jsme doma měli kravky a dojili na mléko na prodej. Přeci po víkendu jsou kravky odpočatý a mají nejlepší mléko! :vysmech: Ptám se a to jste kde vzali, že po víkendu je kravka odpočatá? No to přeci dá rozum, tak jako u lidí po víkendu jsou odpočatý a můžou za to vzít, tak i ta kravka odpočine přez víkend! :D

pavel sk

#4014 Nový příspěvek od pavel sk »

Tak je 8) Statok musi žrat aj cez vikend :) Ja som vstaval rano v 6:00h aby som to odvozil (dve fury) co najskôr.

ota

#4015 Nový příspěvek od ota »

Syn když chodí na záskok za krmiváře, tak už ve 4 ráno musí startovat traktor. Ale oni mají kravíny a mezi tím jezdí s traktorem a krmným vozem. Mají takovej dost velkej Husky myslím že je na něm napsáno. Má přesně stanovené dávky a odvažuje je přesně. No oni mají na mléko. Tuhle přišel před obědem dom a že 10 000 l. Když mají jak říkají ,,desítku" tak mají odměny a šéf jim osobně přinese šampus. :vysmech: Řidiči ne, ale ženskejm na dojírnu. Dělají tam kámošky mladý holky. No je jich tam pár a musejí se otáčet. Vedle už staví další velkej novej kravín. Prej budou mít i novej samochodnej krmící vůz. Tady to mléko jede. Asi tomu ti lidi kolem toho dost rozumí. Pamatuju se dřív to bylo takové šmudlání se. Ale ono je to o lidech a pak o penězích. Pak je tam i jiná motivace. A funguje to.
No to jsem odbočil, starší syn mi nabízel vedle ve vsi dělat krmiváře. Oni pasou a otelení, odstav, bejky mají v kravíně. Prej to není těžká práce. Ale musí se vstávat dřív, v 8 co vstávám má už prej půlku šichty za sebou! :vysmech: A když já ráno tak rád spím! 8)

pavel sk

#4016 Nový příspěvek od pavel sk »

U nas uz kravy niesu :( . Iba ovce. Toto vozim s firmy (byvale RD) na 6km vzdialeny salaš. Chlap co toto na jame frezuje a miesa krmnym vozom chodi tiez skoro rano. 10 000l kravskeho mlieka u nas v minulosti bolo minimum. Dojilo sa viac ale to je uz len historia. Posledne hovädzie kusy od nas zobrala psia krv vlani pred sviatkami.

ota

#4017 Nový příspěvek od ota »

Nojo tady v okolí není jedinej kravín kde by dojili. Je to ojedinělý jeden kravín. Potřeboval bych pohovořit s ,,panem mlíčkem". Pan mlíčko je řidič cisterny a vleku co jezdí pro mléko. Myslím, že nabírá jen tady a pak ještě jednu zastávku a víc tady toho nemají. Tady všechno kolem je zrušený. Max vedle ve vsi pasou stádo. Ale pořádný. Mají myslím na 3 stáda rozdělený a už už že půjdou po zimě ven. Na zimu je mají v kravínech.
Tady jsou ty bývalý objekty v okolí zarostlí bezama, nebo zbouraný a nebo pronajatý firmám. Už tu opravdu hospodaří jen hrstka farem. A to mléko nikdo nedělá. Tady je to daný tím, že kdysi postavili novej kravín a dojírnu. Tak to zachovali. Jinak než to koupil jinej majitel někdo to tuneloval a chtěl to skoupit za pár babek a všechno by pyly pastviny a zbytek by prodal. Koupil ten pán co má hodně těhle podniků a tím se to všechno zachovalo dál. Investují fakt hodně. Jen ten kravín co tu staví to bude asi velká stavba. Nevím, dělají tam zbytek rodiny a jen co oni povídají. Lanaří mě tam taky. Bo to ve strojařině teď stojí za starou bačkoru. Víceméně přežíváme ze dne na den.
Tak asi ten objem mléka co tu vydojí x množství krav je dobrej. Nevím kolik krav mají na dojení. Zkusím se optat kámošky co tam dojí, kolik kusů mají. Abyjsme měli nějakou představu jaký mají výsledek. Ale prej je to hodně. Však dojí jen jeden kravín.

Tomas6

#4018 Nový příspěvek od Tomas6 »

Tady v okolí je taky jen jeden kravín kde se dojí. Mne by zajímalo co s tím mlékem dřív dělali. Vždyť v každé dědině byl kravín a tam dojili stovky krav. To byly miliony litrů mléka. V každém větším městě byla mlékárna nebo aspoň jogurtárna. Dneska? Kdyby to bylo 5% dřívější produkce.... Nejbližší mlékárna je ve valmezu. A to se nebavil o tom kolik dojných krav bylo mezi lidma. To se fakt všecko dováží? Je to hnus.
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233

Pavel

#4019 Nový příspěvek od Pavel »

tady je ted novej kravin na 400 dojnic krava dava 40 a vice pokud spadne pod de na jatka v 87 roce bejval prumer v mleku na 28 a 32 litrech

red.bill

#4020 Nový příspěvek od red.bill »

Když jste načli mlíko, s ním je potíž, že potřebuješ pořádný krmení. Jak ho nemáš tak krávy nedojí a kvalita taky nic moc... S tím dole v kraji nebejvá úplně problém jako na horách. Ale hlavně je to starost, né jak mastňáky který celej rok paseš a nemusíš si toho "všimnout"... Celkový stav hovězího je mnohem menší než před rokem 89, ale naproti tomu je dojivost krav cca 3x taková než před 89. Spousty podniků dojelo ohledně pozemkových poměrů. Bolševik neřešil na čí pozemcích staví, kde se to nepovedlo před 89 "vyčistit", tak po revoluci o to nastal "boj". Kde se nějak nedomluvili/neodkoupili tam se to většinou zavřelo. Navíc tehdy hovězí ani nikdo nechtěl... U nás na horách, v bejvalým podniku(středisku) to dopadlo tak, že pod budovama jsou pozemky podniku ale část placů a cest kolem je státní, část soukromá. Jedna hala je částečně na cizim(tam se něco povedlo vykoupit)... Hnojiště je myslím půlkou podniku a půlkou na cizím atd... Tady u nás se jely/jedou "jen" jalovice. Teď jen pro mateřský podnik(privatizace se úplně nepovedla, tak to zase spadlo pod "část" podniku ve kterým to bylo před 89). Před 89 se tu točily jalovice i pro jiný podniky. Buď se jen přes léto pásly, nebo to bylo i na chlívě. Když přišla revoluce, tak tu část "cizích" jalovic zůstala, to nikdo nechtěl zpátky... Z asi 5-6 středisek, jedno "rozkradli" na restituce a pak skončilo úplně(tam jedou jen soukromníci), stavební středisko se rozkradlo/rozprodalo/vytunelovalo. Zbytek nějak jakože přežívá...

K tý strojařině asi jak kde a jak co. Skoro celý leden jsem objížděl firmy a "garážníky" v okolí kdo by mi přečepoval podkop k bagru(nic velkýho jen 2t kráčedlo) a všude mě poslali taknějak do řiti. Nebo, že když si přinesu čepy a futra, že to nějak spasují. Na odpověď, že kdybych ty čepy a futra měl tak bych s tím nikde nelítal čuměli jak tydýti... Další, že se nechají koupit polotovary z bronzu, na odpověď, že tam jsou futra kalený, mi řek, že s tím nechce nic mít atd... Přitom nebylo třeba to dělat přímo kalený jako oroginál ale z něčeho aspoň trochu lepšího(netřeba aby to vydrželo 25let jako některý origo uložení). Že už vyrost z toho aby mu každou chvili někdo volal jestli už to má hotový atd... Nakonec to dopadlo, že to mám na víc místech různě po známostech... Do dnes to nemám v kupě... Termín lítá +/- tejden i jen na "blbý" projetí díry na horizontce...

Odpovědět

Zpět na „Zetor 4911-6945“