Jak je to s řidičákem?
Re: Jak je to s řidičákem?
tomous a nebude už lepší rovnou E-čko?
Jinak do budoucna se plánuje zvýšení B-čka z 3500 na 4250 kg a to z důvodu těžšších elktromobilů. Ale je to ještě ve hvězdách, zatím se neví zda to bude platit jen pro elektromobily a hybridy nebo obecně pro všechny vozidla. Logicky by jsi pak mohl tahat s lehčím autem i těžšší vozík. teda pokud to auto zvládne.
Jinak do budoucna se plánuje zvýšení B-čka z 3500 na 4250 kg a to z důvodu těžšších elktromobilů. Ale je to ještě ve hvězdách, zatím se neví zda to bude platit jen pro elektromobily a hybridy nebo obecně pro všechny vozidla. Logicky by jsi pak mohl tahat s lehčím autem i těžšší vozík. teda pokud to auto zvládne.
A kde tam je ta změna,že se nesmí řídit traktor do 3,5 t s Béčkem.Podle mě to je stejný jako předtím.
Na slovensku na traktor do 3500kg stačí Bčko a ak máš F značky tak Bčko stačí na všetko.
-
Také se mi nezdá, že už bych s B nemohl řídit traktor do 3500kg
"Do skupiny B jsou zařazena motorová vozidla s výjimkou vozidel uvedených v písmenech a) až e), jejichž největší povolená hmotnost nepřevyšuje 3500 kg, určená pro přepravu nejvýše 8 osob kromě řidiče, ke kterým smí být připojeno přípojné vozidlo o největší povolené hmotnosti"
Je traktor motorové vozidlo? Já myslím že ano. Takže bych předpokládal, že co není zakázáno, je povoleno.
"Do skupiny B jsou zařazena motorová vozidla s výjimkou vozidel uvedených v písmenech a) až e), jejichž největší povolená hmotnost nepřevyšuje 3500 kg, určená pro přepravu nejvýše 8 osob kromě řidiče, ke kterým smí být připojeno přípojné vozidlo o největší povolené hmotnosti"
Je traktor motorové vozidlo? Já myslím že ano. Takže bych předpokládal, že co není zakázáno, je povoleno.
Jj takhle mi to bylo vysvětleno před lety a v tom znění se nejspíše nic nezměnilo.Prostě všechno do 3,5t a v EU platí totéž,snažej se to sjednocovat.
U nas ked som si rozširoval skupinu E ku C, tak som BE dostal automaticky, ale to bolo v 2005. A,B,C, T, AM som mal davno predtym so školy U nas maju vodičaky vraj od 1.4 2023 niejak dost zražeť aj skušky a bodovanie sprisnit. Vodičak bude pre mnoho ludi prepych.
Hele nevím, jak jsem koupil, tak prodávám, ale určitě traktor není běžné motorové vozidlo, ale speciální vozidlo konstruováno k tažení, atd..Alacatazar píše: ↑ned led 29, 2023 8:13 pm Také se mi nezdá, že už bych s B nemohl řídit traktor do 3500kg
Podle téhle normy na kterou se odkazuje naše vyhláška: 167/2013 ze dne 5. února 2013
se praví, cituju: „traktorem“ se rozumí každé motorové kolové nebo pásové zemědělské nebo lesnické vozidlo s nejméně dvěma nápravami a s maximální konstrukční rychlostí nejméně 6 km/h, jehož hlavní funkcí je vyvíjet tažnou sílu a které bylo speciálně konstruováno k tažení, tlačení, vezení a pohonu určitých výměnných zařízení konstruovaných k vykonávání zemědělských nebo lesnických prací nebo k tažení zemědělských nebo lesnických přípojných vozidel nebo zařízení; může být přizpůsobeno k tomu, aby při zemědělských nebo lesnických pracích vezlo náklad nebo může být vybaveno jedním čí více sedadly pro spolujezdce;
Takže je možné, že tím, zařazením T skupiny jako podskupiny pod C automaticky spadají všechny traktory bez vyjímky hmotnosti. V T skupině se nepíše o kolových traktorech nad 3500kg.
Zarazilo mi to, tak jsem se na to vyloženě ptal a potvrdil mi, že i s traktorem do 3500 kg pouze se skupinou T potažmo C
-
No uvidíme, co se z toho nakone vyvrbí. Nám taky v práci říkal na školení řidičů referenčních vozidel přímo učitel z autoškoly, že s B můžu za autem tahat vlek maximálně 750kg. Což není pravda, protože pokud to součty dovolí, tak můžu tahat i větší, až do 3500kg soupravy. Například 2500kg auto a 1000kg bržděný vozík. Nenechal si to vymluvit a trvrdil, že to není pravda. Poslal jsem mu odkaz na znění zákona. Poté už se mi zpátky neozval. Takže odborník nemusí mít vždy pravdu.
Nám zase teď na školení řidičů řekl, že po změně sk. T jako podskup.C není možné jezdit žádným traktorem na B. K B je možné tahat vozík pouze do 750kg brzděných. Na B 96 do 4250kg jinak nad musí B+E do 7t. Celkové hmotnosti.3,t auto A3,5 vozík.
Minulý týždeň to na mňa vyskočilo v mobile že EU chystá zmeny. Jedna zmena sa týka malých motoriek. M skupinu sa má zjednotiť v celej únii. B skupina sa má váhovo zvýšiť Z 3500 na 4250kg kvôli elektromobilom a obytným autám. Uvažuje sa zaviesť v autoškole najprv skúška na trenažéry a až po jej úspešnom absolvovaní môže sa pokračovať ďalej.
Hľadám to dve hodiny v mobile a neviem to teraz nájsť.
Skupinu B a E vlastním už 30 rokov a voľakedy som mal z tým patáliu! Raz mi dokonca policajti zobrali aj vodičak kvôli tomu že vraj E môže byť len k C skupine. A X krát som pri policajnej kontrole im vysvetľoval a ukazoval zadnú stranu vodičaka kde sa písalo že skupina E sa vydáva k skupine B C D! Na tých starších vodičakoch to bolo doslovne napísané na zadnej strane.
A ťahať vozík nad 750kg bez E skupiny nemôžeš! Lebo vozík je prípojne vozidlo (privesy, navesy..) na ktoré sa vzťahuje skupina E a tam je dane že nad 750kg musí byť E aj ked neprekročíš 3500kg. Skúsil som to a vo Švajčiarsku som za to zaplatil pokutu 600frankou.
Hľadám to dve hodiny v mobile a neviem to teraz nájsť.
Skupinu B a E vlastním už 30 rokov a voľakedy som mal z tým patáliu! Raz mi dokonca policajti zobrali aj vodičak kvôli tomu že vraj E môže byť len k C skupine. A X krát som pri policajnej kontrole im vysvetľoval a ukazoval zadnú stranu vodičaka kde sa písalo že skupina E sa vydáva k skupine B C D! Na tých starších vodičakoch to bolo doslovne napísané na zadnej strane.
A ťahať vozík nad 750kg bez E skupiny nemôžeš! Lebo vozík je prípojne vozidlo (privesy, navesy..) na ktoré sa vzťahuje skupina E a tam je dane že nad 750kg musí byť E aj ked neprekročíš 3500kg. Skúsil som to a vo Švajčiarsku som za to zaplatil pokutu 600frankou.
A ešte ak za auto alebo dodavkou do 3500kg pripojíš prívesný vozík tak už je to brané ako jazdna súprava! Ťažné vozidlo skupiny B a prípojné vozidlo. A ak ma prípojné vozidlo nad 750KG tak potrebuješ E. A ako som písal tak z tými B a E skupinami majú v tom hokej nie len policajti ale aj autoškoly a školitelia!
Murar: jj,s tím E to tak je. Ještě pokud je B+E nesmí se přesáhnout dle velkého TP nejvyšší povolená hmotnost jízdní soupravy. Ne že nesmí přesáhnout 3,5t,ale něj.povol.hmotnost co je vTp a to u běžných osob.aut nejde. Jinak každý traktor má v TP napsáno kolový nebo pásový traktor, takže prý není motorové vozidlo. Před měsícem mě lapili s vozíkem na auta a na něm jsem měl dřevěný kurník.Stalo mě to 2tis.pokuty. V TP mám auto přepravník a je na něm možné převážet pouze auta a nic jiného.
Jestli nemůžete na slovensku tahat větší vozík než 750 kg na B,, tak je mi vás líto.
Jede traktor, je to Zetor 3011
Kdy, kde?
Jak byl klasifikován prestupek?
Pokud jsi to zaplatil blokově uznavas ze jsi porušil "něco" a není odvolání, zajímalo by mě ale "CO" jsi porušil. Já bych řekl že autopřepravník není na auto ale za auto. Jinak by ti dali flastr i když povezes traktorek? Nebo ligiera? To není auto ale moped. Atd...
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23
Other-Side II. '23
Tohle bych tipnul na kreativitu a mozkové myšlení. Zkusili projde-li to a prošlo. Jinak by musel existovat předpis zakazující přepravovat na autopřepravníku cokoliv jiného než auta / motorová vozidla.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.