Jak je to s řidičákem?

"U zastřeleného kozla"

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Šéďa

Re: Jak je to s řidičákem?

#541 Nový příspěvek od Šéďa »

Dnes jsem byl na školení řidičů a padlo u malejch motorek kubatura, výkon a automatická převodovka, prý v tom byl chaos a dnes už to dle evropy řídí jen konstrukční rychlost, do 25km/h bez řidičáku, od 25 do 45 AM a to bez ohledu zda se jedná o jednostopé, či více stopé vozidlo.

Za další jsme se bavili o traktorech, že je od loňského roku opět změna, kdo má C, tak automaticky může jezdit s libovolným trtaktorem i s vlekem bez omezení hmotnosti. A platí to i zpět, takže kdo před rokem 2022 dělal C, tak tenkrát s T jezdit nesměl, nyní automaticky může, ikdyž T v řidičáku nemá. Jediná vyjímka je u lidí kdo má v řidičáku T s kodem vozík do 750kg, tak aby mohl za traktorem tahat těžšší vlek, musí si udělat znovu T. Nelze udělat E, jelikož skupina TE neexistuje, proto se toto nedá kombinovat.
A jedna důležitá věc o které jsem nevěděl, s rokem 2022 padla možnost s B-čkem jezdit s traktorem do 3500kg. Když to má v TP napsáno traktor, tak s tím jde jezdit pouze pokud máte T nebo C. Dokonce s traktorem nemůžete jezdit, ani když máte D a nemáte C. Ono dnes jde udělat B a pak hned D a C vůbec nemusíte mít. Tato změna se prý udělala z důvodu financování řidičáků od úřadu práce, kdy MHD ve velkých městech nemá řidiče autobusů a hlásí se na tyto místa lidi z pracáků, tak aby pracák nemusel platit C a D, když se jedná pouze o zaměstnání řidiče autobusů

A ještě jedna věc, netuším, zda to platilo nebo je to nové, kdo si chce udělat strojnický průkaz musí mít minimálně řidičský průkaz skupiny T a pokud je pracovní stroj na automobilovém podvozku, tak skupinu C.

zetör

#542 Nový příspěvek od zetör »

Je někde odkaz na tu změnu vyhlášky?

fikejz

#543 Nový příspěvek od fikejz »

Platné znění:
A skupina E je jen jedna takže kdo má vleky nad 750kg dělané třeba u D a rozšíří na C (blbost, neboť pro D je stále podmínka mít dva roky C), nebo T má vleky nad 750kg i na tyhle skupiny.
Naposledy upravil(a) fikejz dne ned led 29, 2023 6:28 pm, celkem upraveno 1 x.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

Šéďa

#544 Nový příspěvek od Šéďa »

fikejz, ale to je špatnej odkaz, respektive je starej, to s tím Dčkem už teď neplatí.
A ještě jedna věc, věděli jste, že když přijdete o řidičák a jdete na přezkoušení, tak musíte udělat jízdy se všema skupinama, pokud je chcete vrátit? vyjma AM. Ale nemusíte, můžete udělat jen jednu u tíé budete mít v řidičáku platné datum u ostatních skupin budete mít harmonizační kod - zadrženo

fikejz

#545 Nový příspěvek od fikejz »

Jo dal jsem odkaz na starý znění, pardon.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

Šéďa

#546 Nový příspěvek od Šéďa »

Teď by to mělo být tak, že každá skupina se musí odjezdit, když chceš C nebo D musíš nejdřív udělat B a pak C nebo i jen D. Dřív když jsi udělal vyšší skupinu, automaticky jsi dostal nižšší, nyní už ne. Pro D není podmínka mít C. To už jsem dole psal.

ibanez5

#547 Nový příspěvek od ibanez5 »

Šéďo a Am s dodatkem 150 ještě funguje ne? ... ještě jsem létos na školení nebyl... :-/
„Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe."

fikejz

#548 Nový příspěvek od fikejz »

Aktuální znění je tady: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361#p80a (a už to není vyhláška, ale je to součást zákona).
Jo dát papíry do čistírny se prodraží.

Šéďa

#549 Nový příspěvek od Šéďa »

ibanez nijak detailně jsme to neprobírali, protože nás to nikoho nezajímalo, jen nám říkal, že v těch kubaturách, výkonech byl zmatek, tak to prý sjednotili podle EU a je to jen podle konstrukční rychlosti, jak jsem psal. Mluvil i o elektrických koloběžkách, že zpravidla ty větší co mají sedátko mají konstrukční rychlost nad 25 a musí na ně být také AM, ale paradoxně nemusíš mít přilbu, protože vyhláška praví, že řidič motocyklu musí mít za jízdy nasazenou přilbu, o řidičích elektrokoloběžek tam zmínka není

Šéďa

#550 Nový příspěvek od Šéďa »

fikejz jo, to je správný odkaz A vidíš, už tam není, že D také opravňuje k řízení C, jak tomu bylo dřív

fikejz

#551 Nový příspěvek od fikejz »

Koukal jsem jak je to teď konstruovaný a vypadá to, že pokud by někdo dělal E k B a pak se někdy rozhodl mít vyšší oprávnění (C,D,T) tak by si E k němu musel rozšířit aby mu platilo pro tu vyšší skupinu taky. (To by tak hrálo aby se něco "dávalo zdarma" ) :roll:

pavel sk

#552 Nový příspěvek od pavel sk »

Školenie v nedelu? To kde robia? :shock:

Šéďa

#553 Nový příspěvek od Šéďa »

U nás běžně, aby se nemusely auta v týdnu odstavit z důvodu absence řidičů se kurzy dělají v sobotu, dostaneš zaplacenou šichtu a ještě přesčas, kvůli volbám byl přesunutej na neděli
Obrázek

pavel sk

#554 Nový příspěvek od pavel sk »

8) 8) 8)

tomous

#555 Nový příspěvek od tomous »

Ještě by mohli něco udělat s vozíkama za auto. Chystám se jít si dodělat B96 abych mohl tahat větší náklad(legálně),ale nemůžu se k tomu kokopat...

Odpovědět

Zpět na „Putyka“