Nabíječka autobaterií.

elektroinstalace, okruhy, světla, startéry, baterie, dobíjení, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
amatér

Re: Nabíječka autobaterií.

#481 Nový příspěvek od amatér »

thovt píše: čtv pro 22, 2022 9:47 pm amatér :
Jen malý detail do baterky mělo jít max 14V po usměrnění .
https://oze.tzb-info.cz/akumulace-elekt ... akumulator
Ano, proto je tam ten půlohmový odpor, na kterém se vytvoří patřičný úbytek napětí.
Od těch 19V odečti úbytek na diodách a na tom odporu, potom při šesti ampérech je na baterii těch 14V.

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#482 Nový příspěvek od Atlan »

thovt píše: pát pro 23, 2022 12:04 am TO jsis upravil podle svého máš jen čtvrtinovou pravdu, používa se na oživení hluboce vybité baterie a ještě krátkodobě.
Měl začít čtením
https://www.battery-expert.cz/user/docu ... %C3%AD.pdf Desetinu V zanedbávám ne každy přístroj dokáže změřit .

Zacni ci tat poriadnu literaruru kde je komplet vyklad, a nie tieto vycucy.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#483 Nový příspěvek od Atlan »

thovt píše: čtv pro 22, 2022 9:47 pm amatér :
Jen malý detail do baterky mělo jít max 14V po usměrnění .
https://oze.tzb-info.cz/akumulace-elekt ... akumulator
Vies preco tam ide len 14v a preco sa takto nabijana bateria nabije len na 80%
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

thovt

#484 Nový příspěvek od thovt »

To pdfko schválně vybral webovku kde je jen uložené.
Výrobce ví víc něž nějaká literatura , pro tvou informaci to pdf je od Banner je výrobce baterii .
https://www.battery-expert.cz/user/docu ... %C3%AD.pdf
Snaž se víc.
Stáhni manual ke své baterce pak poučuj.

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#485 Nový příspěvek od Atlan »

Tak ze vies o tom prd len tu kopirujes vzdy tu istu blbost.

Jedine co mas pravdu je ten manual k baterke.

jenicek

#486 Nový příspěvek od jenicek »

:smich:

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#487 Nový příspěvek od Atlan »

K niektorym autam, napr O4 by asi bolo vhodne dokupit
€ 23,16 30%OFF | Battery Monitor BM2 On Phone APP Bluetooth 4.0 Device All Car 6-20V Battery Tester
https://a.aliexpress.com/_mqEzb8E

ota

#488 Nový příspěvek od ota »

Tak jsem dostal pod stromeček nabiječku, co jsem si objednal, z odkazu od Fizze. Zrovna dneska ráno jsem ji nasadil na baterku, co tu je ze sekacího traktůrku. Syn už před sezonou koupil novou a tahle nedržela už. Tak jsem ji vytáhnul a dal ji na nabiječku. Ta ukazovala při připojení kablíků 10,2V. Tak jsem dal režim pro oživení dlouhou nepoužívané a vybité baterie. Teď tam běhá signál nabijející se baterky a 14V a 1A. Píšou že nechat min 4 hodiny a pak dát pomalu nabijet. Tak na ní večer kouknu co nabiječka píše.

Rad 5

#489 Nový příspěvek od Rad 5 »

Ahoj.
Chtěl bych požádat vás, místní odborníky o radu při koupi nabíječky.

Doposud jsem na vše používal svářecí/nabíjecí trafo.

Chtěl bych s tím nabíjet baterie do auta a traktoru, a také do motorky. Mám i jawu ČZ 175, která je na 6V.
Máme několik strojů, které jezdí jenom občas a někdy se stane, že člověk k tomu na podzim přijde a zjistí že nenatočí.
Takže jsem měl představu/požadavky:
* Nabíjení 6V, 12 V
* Rozsah baterií od 5Ah do 200 Ah
* Aby to umělo baterie i oživovat
* Bylo to přenosné, tj. do 10 kg
* Aby šlo nabíjet baterie bez vyndávání z auta a byla tam ochrana před odpálením třeba řídící jednotky
* Pokud možno, tak aby baterku 12V 140 Ah dobila přes noc
* Pokud by bylo možno , bylo by fajn, kdyby to umělo pomoci nastartovat s vybitou baterií
* Jako samozřejmost beru, že by si procesor měl řídit po ukončení dobíjení odpojení, nebo udržování
* Cena do 10 tis Kč.

Četl jsem, že hodně doporučujete od CTEKu, ale nevím kterou.
Ta co je tady chválená z odkazu od Fizze https://www.bmshop.eu/autonabijecka-12v-24v-6a/, tak ta neumí 6V.

Pokud jsem napsal něco blbě tak se omlouvám a předem děkuji všem, kteří se mě budou snažit nějak poradit nebo mě někam nasměřovat.
Za případné linky na konkrétní nabíječky velice, velice děkuji. :friends:

fikejz

#490 Nový příspěvek od fikejz »

Carclever se dělá i ve variantě 6V & 12V/4A s nižším výkonem. Další možností je Batium 15/12 nebo 15/24 obě umí 6 a 12V, ta druhá i 24V. Doma mám Batium 15/12 a v práci Carclever a řekl bych, že ten Carclever umí o poznání lépe desulfataci. Nemám to ale podloženo žádným měřením. Batium zase umí 6V i nabíjet baterie až s kapacitou 225Ah. Ale malý motocyklový baterky do 35Ah s ní nenabiješ. S Carclever v 6V variantě zase kloudně nenabiješ baterie nad 120Ah. Nevím jestli se vůbec dělá nabíječka, která by uměla 6/12V kapacitu od 5Ah do 200Ah i desulfataci. Na druhé straně ten 6V Carclever stojí nějakých 600Kč + poštovné.
Jako startovací zdroj bych nepoužil ani jednu!
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

Fizz

#491 Nový příspěvek od Fizz »

Jsko startovací zdroj opakovaně používám Vikinga.

https://www.google.com/search?client=ms ... vkJ_n3a_jM

Už to mam snad dva roky. Posledních xx startů jsem dělal na náklaďáku 3l nafta, udelalo to vzdy tak 20startu. Myslel jsem že umírá baterka. Byl zadřeny starter. Nastartuje to i hona kterej sotva rozsvítí kontrolky. Asi už bude cosi lepšího za tu dobu. Diceka by ne zajímal datalog co to tam sype atd. Dá se to pak dobít za jízdy v aute i na motorce a využívat jako standartní powerbanka na nabíjení mobilu atd. Už jsem to tuším psal.
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

Rad 5

#492 Nový příspěvek od Rad 5 »

Diky za rady.
Nad tou nabijeckou batium 15/12 jsem prave premyslel a Sniper je s ni spokojen.
Jen me prekvapilo, ze baterku 12V do motorky jawy 250 nebo do simsona s tim nenabiju.
Asi jsem to do ted delal blbe, ale tim svarecim nabijecim trafem jsme nabijel uplne vsechno, vzdy baterka na nabijecku na 6-12 hodin bez ohledu na to zda to je do motorky nebo do traktoru.

V tuto chvili ted horky favorit batium a ten carclecer spolecne. Necekam, ze bych s tim naprimo startoval, ale slabou baterku, ktera nechce tocit starterem by to batium treba ozivit mohlo, ne? (Chapu, ze zalezi na odporu motoru)

fikejz

#493 Nový příspěvek od fikejz »

Vždy záleží na možnostech nastavení nabíjecího zdroje. Je dost možné, že to tvé staré trafo umí i nízké proudy. Klasická baterie by se měla dobíjet proudem o hodnotě odpovídající 1/10 její kapacity. Takže třeba motocyklová 6Ah proudem 0.6A. Silnější proud ji sice taky nabije, ale baterku to zbytečně zatěžuje - víc a dřív vaří, nedělá jí to dobře. Naproti tomu nízký nabíjecí proud prodlužuje nabíjení, nebo baterii nenabije vůbec.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

ota

#494 Nový příspěvek od ota »

Nahořejc píšu o té nabiječce. Mám ji od vánoc. Odkaz na ní dal Fizz. Funguje to tak, že vezmu baterku k nabiječce, nebo nabiječku k baterce. Cvaknu svorky na baterku, píchnu vidlici do zdi. Nabiječka ukazuje, co v baterce je. Podle velikosti baterky namačkám jednu z 3 možností nabijení. Zmáčknu start. Třeba za 5 hodin se na ní jdu kouknout. Vše zatím v pořádku a nechám nabiječku dělat svojí práci. Pak sem tam kouknu jak to vypadá. Když už neběhají čárečky v obrázku baterky je nabito. Vypnu nabiječku a sundám svorky je hotovo.
Tuhle jsme nechali zapnutej klíček u traktoru a baterka uplně vybitá. Vyndali jsme ji a dal jsem nabiječku. Je tam možnost ,,nabijení uplně vybité baterie". Navolil jsem a zapnul. Ono si to samo reguluje a za čas to vypne samo. Pak jsem dal ciklus nabijení. Zase samo to vypne. Výhodou je, že neřeším žádné přesné nastavení a nemusím nic hlídat. Zatím co jsem koukal, tak baterky při nabijení nebublají, jako při nabijení klasickou jinou nabiječkou. No po 3/4 roku používání zatím max spokojenost. Mám třeba 6 baterek přez zimu ve skládku a postupně je dávám jen na ten nejnižsí stupeň sem tam nabijet. Zatím po vytežení a nainstalování fungují. Teď mám ma nabiječce z minibagru baterku a až bude nabitá, jde tam z teaktůrku a pak z ještěrky. Tyhle stroje mají sterší vyřazené baterky. Bo jezdí jednou za čas a nové baterky se neoplatí tam kupovat. U minibagru vím, že o víkendu budu něco dloubat, tak ve středu dàm baterku nabít a v sobotu jedu dloubat. Tam je baterka ta už pár pátků pamatuje. :vysmech:

Fizz

#495 Nový příspěvek od Fizz »

Nabíječku co umí řádově ampery nebo dve tri desítky nelze uvažovat jako pomoc pri startování lefa v případě nakopavacky kliky atd. Startér u auta žere zpravidla stovky A. U motorek míň ale pořád řádově vyšší desítky. Pokud ta nabíječka nemá ochranu zničíš jí nebo akespib její pojistku.
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

Odpovědět

Zpět na „Elektrika“