štípačka poraďte
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
Re: štípačka poraďte
Oto jak jsem psal každý na svý podmínky mě nejde oto rychle uklidit a pak řezat na cirguli ale prostě sem si to zařídil dle sebe a svýho "přidělenýho" prostranství u bytovky Mít prostor a zazemí jako ty asi bych to dělal jak ty ale u nás doma se to vždy dělalo takle jak píši navíc nedělám a ni neskladuji takový množství aktuálně mám nějakých 26 metru rovnanýho venku a 6 ve sklepu na dříví což je tak na 4-5 let podle zejmy .
Ano tak jak to máš zařízený ty je pak pohoda od cirgule dopravník a rovnou do dřevníku nemusíš mít dřevníky rovnáš štěpiny a přikreješ plachtou to vše je pohoda ale na tvý podmínky aj někoho jineho kdo to má obdobně jak ty Víš máš už dospělí potomstvo co přiloží ruku když je třeba já všechno sám není nikdo kdo by pomohl
Ano tak jak to máš zařízený ty je pak pohoda od cirgule dopravník a rovnou do dřevníku nemusíš mít dřevníky rovnáš štěpiny a přikreješ plachtou to vše je pohoda ale na tvý podmínky aj někoho jineho kdo to má obdobně jak ty Víš máš už dospělí potomstvo co přiloží ruku když je třeba já všechno sám není nikdo kdo by pomohl
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Čárlsi víš, já si nejraději dělám sám. Doma je mladší syn a manželka. Starší syn bydlí asi 25 km daleko. Všichni tři dělají v zemědělství víceméně v jednom podniku. Víš jak to v zemědělství chodí. Čas mají když je sníh a ten já nesnáším. Přez sezonu jsou pořát v práci. Možná jsem to někde psal, tady to teď funguje jinak. Syn měl v pondělí až do pátku dovolenou, než vjedou do žní. V neděli telefon že ráno v 7 v práci. To po ranu mrholilo tak dělali něco jinýho. V uterý šel znovu na kombajn a před obědem přišel dom a po obědě jsme jeli do toho lesa. Dneska byl znovu v práci a přišel po obědě dom, že pojedeme do lesa. Zase prší, tak kutíme v dílně, každej svůj projekt. Teď jel za klukama a já jdu ještě chvíli kutit ten můj projekt k bagru.
Když mají volno, makáme spolu. Ale do lesa se musíme domluvit když mají volno. Pak je nás dost mechanizace není problém. I z práce si kluci můžou půjčit. Není to problém. Ředitel ví že když vyjde on vstříc, vyjdou vstříc jemu. Jak jsem psal už asi třetí rok to tady funguje jinak. Není problém. Ale když jsou žně, senáže, siláže je jasný že jsou v práci. Tak jedu sám a dělám si podle sebe. I doma. Právě ten minibagr chci upravit tak, abych si ho dovezl do lesa a tam s ním pracoval taky sám. Odvážel si klest na skládku a rovnal si. Pak bagr na podválek a šup s ním zase dom. A to by nevadilo ani kdyby trochu pršelo. Mám kabinku.
Když mají volno, makáme spolu. Ale do lesa se musíme domluvit když mají volno. Pak je nás dost mechanizace není problém. I z práce si kluci můžou půjčit. Není to problém. Ředitel ví že když vyjde on vstříc, vyjdou vstříc jemu. Jak jsem psal už asi třetí rok to tady funguje jinak. Není problém. Ale když jsou žně, senáže, siláže je jasný že jsou v práci. Tak jedu sám a dělám si podle sebe. I doma. Právě ten minibagr chci upravit tak, abych si ho dovezl do lesa a tam s ním pracoval taky sám. Odvážel si klest na skládku a rovnal si. Pak bagr na podválek a šup s ním zase dom. A to by nevadilo ani kdyby trochu pršelo. Mám kabinku.
Tlačná deska dojede až k nožům, v té fázi co je videu až to rozdělíš rukou (nermusel jsem se ohýbat až k zemi)
P.S. štípačku už nemám, za utržené peníze kupuju dřevo nařezané a naštípané resp rozdíl v ceně 1m polena a štípané nařezané (bohužel ceny i měkkého dřeva se dostaly na úroveň tvrdého dřeva před 5 roky....)
P.S. štípačku už nemám, za utržené peníze kupuju dřevo nařezané a naštípané resp rozdíl v ceně 1m polena a štípané nařezané (bohužel ceny i měkkého dřeva se dostaly na úroveň tvrdého dřeva před 5 roky....)
No tak tam by to chtělo dopravník a rovnou to lifrovat dopravníkem. Jakože automat by to tak měl mít.
Já mám teď zatím z našeho palivové. Ještě tak na jednu zimu tam budu mít v drobnejch kusech. Příští rok zkusím hajnýho, vedle našeho je po větru zmasakrovanej les. Tam by bylo na 6 zim minimálně. Samovýrobu možná že to nemají. To vysoký museli soutežit a zdělávali to Slováci. Ale nadával na to, protože než se to vysoutěžilo, bylo to nastojato nasračku suchý a je tam pak jiná cena. Jinak když není kupuju taky. Naposledy od obce. Smrkové, jiné tady ani není.
Já mám teď zatím z našeho palivové. Ještě tak na jednu zimu tam budu mít v drobnejch kusech. Příští rok zkusím hajnýho, vedle našeho je po větru zmasakrovanej les. Tam by bylo na 6 zim minimálně. Samovýrobu možná že to nemají. To vysoký museli soutežit a zdělávali to Slováci. Ale nadával na to, protože než se to vysoutěžilo, bylo to nastojato nasračku suchý a je tam pak jiná cena. Jinak když není kupuju taky. Naposledy od obce. Smrkové, jiné tady ani není.
každý topič soukromník má své specifické podmínky a možnosti
štípačku tedy dle toho.
Mám dva zdroje, trámy z demolic a vývraty nebo kůrovce od státních lesů, městských lesů a ještě vojenské lesy.
Všechny 3 mám za barákem.
V lese řežu pilou na 90cm. To dokážu natahat ručně na káru i v nepřístupným terénu, někdy zapřáhnu celej kmen na dlouhý lano a vytáhnu ho na cestu, pak teprv porcuju na 90cm. Slabší na 180cm. To uskladním a nechám pár let. Pak to porcuju na kolíbkový cirguli na 45cm - ideál do krbu, vejde se mi 50cm ale to se blbě přikládá.
Teprve ty 45cm špalky štípu na kuželový štípačce (až když vyschnou) vždy mají prasklinu a kužel tady od Čárlse zvládá nouproblema i 40cm průměr.
Štípačka umí štípat i metrovky ale kvůli štěpinám co překáží při manipulaci to nepoužívám.
Cirgule i štípačka zvládne takto za odpoledne spoustu kubíků.
Je nutný přidavač (bytná ) kterej mě metrovky nebo špalky přisunuje k pomocnému stolku vedle stroje.
Nevím jak Ota ale já naštípaný polínka rovnám do 10 kubíkového skládku - střecha + stěny z karisítí, rovnaný se vejde 10 naházený sotva polovina.
Jinak používám klasickou popelnici, nastříkaná zlatěnkou. Tou putují polínka rovnou ke krbu.
No řekněte chlopi - kdo má v obýváku popelnici?
Jo měl jsem vertikální hydraulickou štípačku z půjčovny. Měla na štítku výkon 16tun. Dost blbě se to převáželo. Metrovky bez suků štípla jako nic ale dub sukatej ani prd, dokonce ani 50cm dlouhý kuláče. Sukatý je vždy problem. Taky jsem viděl uplně zmuchlaný ty kříže od horizontální co dělá rovnou na čtvrtky.
štípačku tedy dle toho.
Mám dva zdroje, trámy z demolic a vývraty nebo kůrovce od státních lesů, městských lesů a ještě vojenské lesy.
Všechny 3 mám za barákem.
V lese řežu pilou na 90cm. To dokážu natahat ručně na káru i v nepřístupným terénu, někdy zapřáhnu celej kmen na dlouhý lano a vytáhnu ho na cestu, pak teprv porcuju na 90cm. Slabší na 180cm. To uskladním a nechám pár let. Pak to porcuju na kolíbkový cirguli na 45cm - ideál do krbu, vejde se mi 50cm ale to se blbě přikládá.
Teprve ty 45cm špalky štípu na kuželový štípačce (až když vyschnou) vždy mají prasklinu a kužel tady od Čárlse zvládá nouproblema i 40cm průměr.
Štípačka umí štípat i metrovky ale kvůli štěpinám co překáží při manipulaci to nepoužívám.
Cirgule i štípačka zvládne takto za odpoledne spoustu kubíků.
Je nutný přidavač (bytná ) kterej mě metrovky nebo špalky přisunuje k pomocnému stolku vedle stroje.
Nevím jak Ota ale já naštípaný polínka rovnám do 10 kubíkového skládku - střecha + stěny z karisítí, rovnaný se vejde 10 naházený sotva polovina.
Jinak používám klasickou popelnici, nastříkaná zlatěnkou. Tou putují polínka rovnou ke krbu.
No řekněte chlopi - kdo má v obýváku popelnici?
Jo měl jsem vertikální hydraulickou štípačku z půjčovny. Měla na štítku výkon 16tun. Dost blbě se to převáželo. Metrovky bez suků štípla jako nic ale dub sukatej ani prd, dokonce ani 50cm dlouhý kuláče. Sukatý je vždy problem. Taky jsem viděl uplně zmuchlaný ty kříže od horizontální co dělá rovnou na čtvrtky.
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
Že se nestydíš za tu popelnici spíchni si toto kde projde popelnice projde i toto a máš krásnou dekoraci uděláš si sám jen se musí polene trochu oklepat od bordelu a vypadá to nádherně vedle krbu krásně doschne a neříkej že je to moc práce vyrobit teda pokud tam nemáš moc schodů abys to vláčel po schodech https://www.woodarty.com/cs/voziky-na-d ... radni.html
Oto, dopravník v plánu byl, ale nedošlo na něj,
Karle ten klumprd co jsi dal odkaz ten výrobce zcela určitě nemá krb v patře, jinak by takovou hrůzu nemoh vůbec vyplodit.
Já kromě tý popelnice už dávno používám lehoučkývozík vlastní konstrukce, spíchnutej z 20 jeklů a karisítě 5mm. Výška přesně pod přilehlý stůl.
Takže zaparkované vedle krbu jsou vidět jen čela polínek. Na foto jsem to povytáh aby bylo vidět oč jde. Má to zezadu též madlo aby se s tím dalo pohodlně jet jako s rudlíkem. Od krbu k výtahu to mám asi 4metry a z dolní stanice v tech. podlaží asi 8metrů k dřevníku.
Vymyslel sem to a postavil ještě když jsem měl klouby a šlachy OK. Teď se to hodí.
Na fotce je k vidění taková svislá bílá věc - to je taky supr vychytávka pro majitele krbů, koho to zajímá nechť se zeptá - vysvětlím.
Já kromě tý popelnice už dávno používám lehoučkývozík vlastní konstrukce, spíchnutej z 20 jeklů a karisítě 5mm. Výška přesně pod přilehlý stůl.
Takže zaparkované vedle krbu jsou vidět jen čela polínek. Na foto jsem to povytáh aby bylo vidět oč jde. Má to zezadu též madlo aby se s tím dalo pohodlně jet jako s rudlíkem. Od krbu k výtahu to mám asi 4metry a z dolní stanice v tech. podlaží asi 8metrů k dřevníku.
Vymyslel sem to a postavil ještě když jsem měl klouby a šlachy OK. Teď se to hodí.
Na fotce je k vidění taková svislá bílá věc - to je taky supr vychytávka pro majitele krbů, koho to zajímá nechť se zeptá - vysvětlím.
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Kluci to navážení a přikládání měl suprově vymyšlený kámoš z práce. Postavil si krb ve štěně. Z obýváku měl to odolné sklo. Z chodby přikládací dvířka. Do chodby přivezl upraveným rudlikem z kůlny dřevo. Měl ten rudl rozšířenej podle dveří na šířku. Narovnal rudl co se vešlo přehodil kurtou stáhnul a jel. Postavil rudl v chodbě a z něj přikládal z chodby. Krb vydržel na jedno slušné naložení hořet i 12 hodin. Vymetal čistil z chodby. V obýváku žádnej bordel. No on tenhle kluk umí vymyslet všechno možný. Jak říká druhej kolega z práce ,,Petr raději hodinu přemejšlí jak to udělat, vymyslet aby se půl hodiny nedřel s prací". To je ten kluk jak vyvrtal studnu míchačkou. Rád s nim dělám ve firmě. Vždycky vymyslí forychtuňky a ulehčení práce.
Jirko mě jen rozesmála ta popelnice se zlacenkou
obávám se (v dobrém slova smyslu), že za otovými slovy je obrovská zkušenost. S "velko" štípaním začínám - dneska jsem po týdnu doštípal (na metrovky) 24 plnometrů a dojeb jak cyp. Ještě jsem tu měl kluky a ty velké špalky (nad 30-40) mi dělali štípačkou za traktorem. Většinu jsem dělal kuželovou - taky poprvé z bazošu - upravil jsem si ji aby trn vyčníval cca 30 cm nad zem a do ní jsem dával ty metrovky buku. Je ale slabá tipuju tak 3 kw (je tam starý motor na štítku nic není) tzn. nad těch cca 30 cm ze sukama už se zastavovala. Je to ale takový pekelný stroj. Točí se rychle - do budoucna buď zpomalit otáčky anebo raději do řiti s tím. Blbec jsem tam strčil malý špalík a vlítlo mi to do ksichtu, měl jsem štěstí, že to bylo jen šití kůže. Ty průměry do cca 30 cm štípe ale jak nic, nicméně pořád musí člověk ty špalky zdvíhat a tomu se chci vyhnout, proto i souhlasím (jako amatér) s otou že ty vertikální je jebačka (cokoli kde musím zdvihat špalky). Něco ve stylu - důchodce si koupí vertikální štípačku aby se pak třeba 300x zohl a zvedl to poleno do vzduchu.
Jak jsem pátral tak tady je malá vychytávka:
https://www.youtube.com/watch?v=xz-JPOnxU48
Ten průměr co budu štípat je neznámá, záleží co mi přivezou lesy čr.
Měl jsem představu, že když mi přivezou ty např. 4m klády, postupně se prohryžu tou štípačkou. Tam jak píše čárls, to ohýbání by měla ulehčit ta hydraulická kolíbka, tzn. navalím ten špalek na ní (jebnu do špalku patou a zdvihne se to samo, šplalky se vkulí do osy válce. Ale vypadá to že to bude konstrukce jako prase - to abych si z toho udělal svůj první traktůrek
Ten stroj co posílal link oshurty je super, ale přibýva další mechanika na navinutí klády, to jsem zase nechtěl. Chce to začít zkoušet a postupně to zbastlit. Ještě se musím pořádně seznámit s tou hydraulikou, nikdy jsem s tím nedělal. Volal jsem co jsem sehnal ,kontakt a zadání bylo: výsuv 110 cm, tlak 15 a 20 tun (teď už vím, že mělo být 20 a 30 tun). Cenu včetně čerpadla. Příští týden mi budou
volat, co jsem se bavil s jiným klučinou tipuje to tak na 20 tis. To je zas dost na hračku, která se nemusí povést.
Jak jsem pátral tak tady je malá vychytávka:
https://www.youtube.com/watch?v=xz-JPOnxU48
Ten průměr co budu štípat je neznámá, záleží co mi přivezou lesy čr.
Měl jsem představu, že když mi přivezou ty např. 4m klády, postupně se prohryžu tou štípačkou. Tam jak píše čárls, to ohýbání by měla ulehčit ta hydraulická kolíbka, tzn. navalím ten špalek na ní (jebnu do špalku patou a zdvihne se to samo, šplalky se vkulí do osy válce. Ale vypadá to že to bude konstrukce jako prase - to abych si z toho udělal svůj první traktůrek
Ten stroj co posílal link oshurty je super, ale přibýva další mechanika na navinutí klády, to jsem zase nechtěl. Chce to začít zkoušet a postupně to zbastlit. Ještě se musím pořádně seznámit s tou hydraulikou, nikdy jsem s tím nedělal. Volal jsem co jsem sehnal ,kontakt a zadání bylo: výsuv 110 cm, tlak 15 a 20 tun (teď už vím, že mělo být 20 a 30 tun). Cenu včetně čerpadla. Příští týden mi budou
volat, co jsem se bavil s jiným klučinou tipuje to tak na 20 tis. To je zas dost na hračku, která se nemusí povést.
Jak iu jsem psal, štípačku jsem prodal,a kupujícímu jsem ji jěště poupravil - přidal jsem válečkovou dráhu a naviják, takže na ní dělal až 4 m klády - zkusím pohledat video...
Jak dlouhý špalky polénka potřebuješ a jaký množství to je základní otázka teda kolik stopíš asi za zejmu ? Biboš zde z fora dělá špalíkovače aj štípačk na zakázku
https://www.kovovyroba-bibos.cz/ Pokud vím tak spokojenost nějaký videa jsou i na joutube
https://www.kovovyroba-bibos.cz/ Pokud vím tak spokojenost nějaký videa jsou i na joutube
Já k té mojí šťípačce do budoucna uvažuju o jeřábku. Je to o tom, samosvorné kleště tu mám. Mám tu několik jeřábových koček. Lanovou, řetězovou. Asi bych šel cestou té lanové ta je na 220V a to by stačil kablík na cívce natáhnout. Nosnost mám 300 kg to by taky stačilo. Mám v plánu udělat třeba rám do něj závaží. Napíchnul bych to na ještěrku a postavil ke štípačce a manipuloval kleštěma ty veký špalky. U toho bych zvládl být sám v pohodě. Mám většinou kulatinu na místě kam postupně rovnám roštípané. Štípu, beru z jedné strany kuláky ze štosu a rovnám na druhou stranu štěpiny. Maximálně nacouvám s károu kulatiny a štípu z ní. Nebo rovnám na káru a pak přejedu ke štosu a z káry rovnám ,,o štok". Jedu třeba i do 3m vejšky rovnaných štěpin. Nakonec navrchu rozkulím lino, aby do toho nepršelo.
Jo ten jeřábek, klasika otočný sloup, rameno a na něm kočka. Ještěrka doma je, 2,5 t nosnost. Tedy jakási základna napíchnout na vidle a na základně ten jeřábek. Měl by i jiné využití, než jen u štípačky.
Jo ještě mám štípačku na elektromotor. Traktor je dobrej, ale papá naftu a je to kurva rozdíl na elektromotor a na naftu.
Jo zítra ráno jedeme do lesa, pro další furku dřeva. V uterý jsme dali 3 fůry. A tak ještě jedna pěkná tam je a pak tam bude tak 15m ještě v lese. Dneska jsme se o tom v lese bavili u kafe všichni tři a děda jaký dýlky těch modřínů? A syn ukazoval rukama že metry! Takový krásný dřevo do metrů? A ta borovice to je průměr na tu chci vyrazit příští týden. Vzala sebou asi 5 pěknejch zdravejch stromů. Dva modřínky a dva smrky. No bude práce ji odtamtud dostat. A syn zase natáhl ty ruce do metrů!
Jo ten jeřábek, klasika otočný sloup, rameno a na něm kočka. Ještěrka doma je, 2,5 t nosnost. Tedy jakási základna napíchnout na vidle a na základně ten jeřábek. Měl by i jiné využití, než jen u štípačky.
Jo ještě mám štípačku na elektromotor. Traktor je dobrej, ale papá naftu a je to kurva rozdíl na elektromotor a na naftu.
Jo zítra ráno jedeme do lesa, pro další furku dřeva. V uterý jsme dali 3 fůry. A tak ještě jedna pěkná tam je a pak tam bude tak 15m ještě v lese. Dneska jsme se o tom v lese bavili u kafe všichni tři a děda jaký dýlky těch modřínů? A syn ukazoval rukama že metry! Takový krásný dřevo do metrů? A ta borovice to je průměr na tu chci vyrazit příští týden. Vzala sebou asi 5 pěknejch zdravejch stromů. Dva modřínky a dva smrky. No bude práce ji odtamtud dostat. A syn zase natáhl ty ruce do metrů!
to "vita01"
a to nemáš delší kramli že se ke špalkům u svislé štípačky ohýbáš?
Na špici co je v ruce narazíš gumovou hadici a druhou nabrousit- jde do čela špalku /takhle si podávám i krátké špalíky na stůl kuželový štípačky /
Těžké kusy - kramle do čela špalku a pajsrem ve dvou. A ty nejtěžší - kramle do čela špalku, řetěz a klínem nahoru /zvedací rameno jsem za cca 13 let ještě nedodělal a asi už dodělávat nebudu
U štípačky, aby traktor neběžel naprázdno jsou potřeba 2, lépe 3 páry rukou
a to nemáš delší kramli že se ke špalkům u svislé štípačky ohýbáš?
Na špici co je v ruce narazíš gumovou hadici a druhou nabrousit- jde do čela špalku /takhle si podávám i krátké špalíky na stůl kuželový štípačky /
Těžké kusy - kramle do čela špalku a pajsrem ve dvou. A ty nejtěžší - kramle do čela špalku, řetěz a klínem nahoru /zvedací rameno jsem za cca 13 let ještě nedodělal a asi už dodělávat nebudu
U štípačky, aby traktor neběžel naprázdno jsou potřeba 2, lépe 3 páry rukou
Když to nejde snadno, použijeme násilí.
Jestliže se to ulomilo, součástka byla vadná.
Jestliže se to ulomilo, součástka byla vadná.