Alternativní zdroje energie
Re: Alternativní zdroje energie
Já v něm jeden čas chvíli bydlel a co mohu říci 60 zdi v létě příjemný chládek a v zimě teplo stačilo zatopit odpoledne když jsi přišel z práce a ráno bylo teplo neb zdi byli naakumulovaný a hned tak zas nepromrzli a že v tý době byli slušný zejmy okna se tenkrát dělaly mrňavý a strop byl zateplenj senem Takže asi tak Jinak vařilo se i v létě na kachlovým sporáku Holt 60 leta bylo mi 7 let a na zejmu stačilo dřevo cca 4 metry na roztopení a 25 metráků hnědýho uhlí víc si nedostal takže asi tak co vím
Jinak v dnešní době a se zatepleným stropem + okna co neprofouknou by to bylo o něčem jiným a vytápění taky. Ještě v anglii a francii už dávno zjistili že je dum z vepřovic nejzdravější bydlení asi tak
Jinak v dnešní době a se zatepleným stropem + okna co neprofouknou by to bylo o něčem jiným a vytápění taky. Ještě v anglii a francii už dávno zjistili že je dum z vepřovic nejzdravější bydlení asi tak
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
No, nevím jak v šedesátých letech, ale pamatuju si, že nebylo zvykem mít doma celodenně trenýrkovou teplotu. Topily se dvě cimry a ve zbytku byla kosa. Ta zeď z vepřovic bude tak 5 až 6x horší, ale třeba se obyvatelé snadno zahřejí vzpomínkami
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
Láďo, ty to u mě znáš, statek z vepřovic, metr silný zdi. Soused ve stejným statku jako mám já se rozvádí, žena mu dělá naschvály a tak aby měl klid postavil si asi za osm mega novostavbu v jiné vesnici a dnes říkal že by se nejradši vrátil, že to je prostě jiné bydlení. A protože nesmrdí korunou, ba naopak, tak ta jeho novostavba nebude ošizená, prej znova zkusí přemluvit ex aby odešla a vyplatil ji....
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.
Dávo, četl jsi dobře.
V mém příspěvku je tato věta: A to, jaký výkon motoru, jak dlouho bude běžet a kolik za tu dobu bude schopen dodat tepelné a elektrické energie a kolik spotřebuje paliva si už můžeš spočítat sám, a zjistit, jestli se to vůbec vyplatí.
Tak co tu píšeš o o jednoválcovém dieselu v reakci na můj příspěvek.
A další věc. Pokud někdo má přístup ke dřevu, tak stejně topí v kotli. Tak už je jedno, jestli topí pouze na teplo, nebo z toho dřeva dostane i trochu elektriky. Tou vyrobenou elektrikou se bude nabíjet přes regulátor baterie, proto nemusí mít motor stabilní otáčky. Síťové napětí se teprve poté vyrobí měničem. Stejně jako u fotovoltaiky. Také tam kolísa napětí a proud, podle toho jak svíti/nesvíti slunce. A funguje to.
Pokud by se to ale vyplatilo, tak se to již dělá pro rodinné domy ve velkém. Někdo ale může mít na to komponenty za babku, a palivo do toho zadarmo, tak proč to hned odsoudit? Když ve 40 letech minulého století nebylo palivo, tak na dřevoplyn jezdili v civilu skoro všechna auta.
A s tím vařením na velbloudím trusu jsi opravdu objevil ameriku. Na čem by sis na pouští vařil. Asi na propanbutanovém vařiči. Že se vůbec ptám.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)
Zkoušel někdo na solárních panelech použít skleněné lupy?
Co se čílíš Rokure reagoval jsem na Lupu který v původním dotazu zmiňoval jednoválec třeba Slávii.
U tebe mě rozesmálo jen to nahrazení LTO zmiňované Lupou dřevoplynem.
Prostě dlouhodobě provozovat doma spalovací motor hoby vyrobeným dřevoplynem je sci-fi. Když pominu přestavbu zmiňované dieselové SLAVIE na v podstatě plynový motor.Evidentně nevíš co to obnáší.
A už vůbec nechápu proč reaguješ tak jak reaguješ ohledně hoven z Afriky.
Mimochodem nevidím důvod proč by v Africe nemohli vařit na propanbutanu nebo eletrice. Afrika nutné neznamená křováci že.
Jestli máš problém s mými příspěvky tak na ně nereaguj chytráku děkuju.
U tebe mě rozesmálo jen to nahrazení LTO zmiňované Lupou dřevoplynem.
Prostě dlouhodobě provozovat doma spalovací motor hoby vyrobeným dřevoplynem je sci-fi. Když pominu přestavbu zmiňované dieselové SLAVIE na v podstatě plynový motor.Evidentně nevíš co to obnáší.
A už vůbec nechápu proč reaguješ tak jak reaguješ ohledně hoven z Afriky.
Mimochodem nevidím důvod proč by v Africe nemohli vařit na propanbutanu nebo eletrice. Afrika nutné neznamená křováci že.
Jestli máš problém s mými příspěvky tak na ně nereaguj chytráku děkuju.
Když už bych chtěl předělávat motor na jiné palivo, tak jedině na vodík. Nějaká firma na Slovensku dodává kompletní sestavy vyvíječe vodíku pro spalovací motory a není ta zas tak drahé.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Brite a čím budeš pohánět ten vyvíječ vodíku? Případné skladování vodíku a peripetie (čti oser, ojeb ... ) s tím spojené, protentokrát pominu.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Jediný co mě napadne jsou panely a následný ukladání vodíku a s tím je jak se zdá problém zkapalnění jsou vysoký náklady a nebo jen tlakový nádoby taky
Pokud do auta tak zase hybrid elektromobil se spalovacím motorem na vodík
Pokud do auta tak zase hybrid elektromobil se spalovacím motorem na vodík
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Osum koní je téměř 6kW, těch 15kW je odhad z účinnosti motoru, který počítá s výměníkem i na spalinách. Odhad pomocí měrné spotřeby vychází dost podobně. Kolik tepla nakonec skončí v otopné soustavě záleží na tom, kolik se vychladí ve strojovně a především na spalinovém výměníku.
Vyvíječ vodíku se pochopitelně pohání elektrickou energií vyrobenou motorem, který pohání, neasi
Do auta třeba Nuveru
Vyvíječ vodíku se pochopitelně pohání elektrickou energií vyrobenou motorem, který pohání, neasi
Do auta třeba Nuveru
Tuhle jsem jen tak náhodou četl o tom vodíku na netu. Pro nás malospotřebitele je to totální finanční nesmysl. A pak jsem četl jakousi studii o náhradě Chvaletické elektrárny místo uhlí na vodík. A tam to bylo vypsaný i s ciframa přestavby. A tam je to 10x totální nesmysl takovou věc vůbec stavět a provozovat. Všechny sumy byly rakety. Ale podle popisu uplná raketa je nádrž, nebo spíš zařízení na skladování. Celý problém prej je, velikost molekuly vodíku. Tedy nelze ho skladovat v ,,nějaké" bandasce. I při zachování opravdu nejlepších podmínek jsou ztráty něco kolem 3% obsahu za den!
Další věc je rozloha panelů pro výrobu vodíku. U té elektrárny to bylo popsané, aby to tak nějak fungovalo, potřebovala by 250 ha panelů.
No rozbor dle odborníků, zpracovaná studie a závěr? Nerealizovatelný finanční nesmysl.
Nakonec budeme doma stejně topit v kamnech tím, co kde zrovna do těch kamen splašíme a ono to bude umět hořet. Vždycky si vzpomenu na to, když hrají písničku ,,známka panku" jak zpívají ,,vyhulil co hořelo"!
Pro mě laika co s elektrikou rozumí, že je to mrcha, není vidět a přezto tluče, nelze tyhle projekty vůbec realizovat. Zběžnej rozpočet pro mě teoretika, kterej by maximálně byl schopnej udělat jakési držáčky, konzolky pro přípravu projektu třeba té sluneční zhovadilosti aby to u mě fungovalo byl 750 000 Kč. Tedy nesmysl a už o tom dále nepřemýšlím. Cenou je to pro mě utopie. Návratnosti bych se nedožil.
Další věc je rozloha panelů pro výrobu vodíku. U té elektrárny to bylo popsané, aby to tak nějak fungovalo, potřebovala by 250 ha panelů.
No rozbor dle odborníků, zpracovaná studie a závěr? Nerealizovatelný finanční nesmysl.
Nakonec budeme doma stejně topit v kamnech tím, co kde zrovna do těch kamen splašíme a ono to bude umět hořet. Vždycky si vzpomenu na to, když hrají písničku ,,známka panku" jak zpívají ,,vyhulil co hořelo"!
Pro mě laika co s elektrikou rozumí, že je to mrcha, není vidět a přezto tluče, nelze tyhle projekty vůbec realizovat. Zběžnej rozpočet pro mě teoretika, kterej by maximálně byl schopnej udělat jakési držáčky, konzolky pro přípravu projektu třeba té sluneční zhovadilosti aby to u mě fungovalo byl 750 000 Kč. Tedy nesmysl a už o tom dále nepřemýšlím. Cenou je to pro mě utopie. Návratnosti bych se nedožil.
Chobotku budu ti věřit.(sice se mi to nezdá ale..)
Samozřejmě všechny tepelné cesty tj. vodní trubky od motoru , spalinové cesty včetně výměníku by se musely dobře zaizolovat to je jasný.
Ale hlavní a nejdůležitější parametr zde nebyl zmíněn a to jakou má reálnou tepelnou ztrátu vytápěný oběkt.
Samozřejmě všechny tepelné cesty tj. vodní trubky od motoru , spalinové cesty včetně výměníku by se musely dobře zaizolovat to je jasný.
Ale hlavní a nejdůležitější parametr zde nebyl zmíněn a to jakou má reálnou tepelnou ztrátu vytápěný oběkt.
Se ztrátou objektu se to u mě má tak, že akumulaci obstarává matka příroda - dřevo. Stromy jsou převážně vzduch (kolik to je a kdo to řekl bude domácí úkol za flašku slivovice), takže je tam zase vracím. A protože tepelný stroj nemůže periodicky pracovat bez chladiče, nechť jej tvoří budova. Do jaké míry má potom smysl zateplovat, záleží na tom, kolik elektrické energie po tom stroji chceme a jaká je jeho účinnost.
oto, to jistě nebyla vážně míněná studie (a pokud ano, nemá cenu se jí zabývat a dalším textům stejných autorů se vyhnout). Tím by se z elektrárny stala elektrárna akumulační a akumulovat do vodíku je bezva nápad sám o sobě
Ale pokud jde o rozlohu elektráren, v těch teplejších krajích se staví spousta zrcadel - Andasol - už mají třetí. Je to normální tepelka, sluneční energie ohřívá sůl a ta žene klasický parní cyklus.
oto, to jistě nebyla vážně míněná studie (a pokud ano, nemá cenu se jí zabývat a dalším textům stejných autorů se vyhnout). Tím by se z elektrárny stala elektrárna akumulační a akumulovat do vodíku je bezva nápad sám o sobě
Ale pokud jde o rozlohu elektráren, v těch teplejších krajích se staví spousta zrcadel - Andasol - už mají třetí. Je to normální tepelka, sluneční energie ohřívá sůl a ta žene klasický parní cyklus.
No jo, to jo, já jen ... perpetuum jsem zkoušel vymyslet když mi byli asi čtyři roky
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)