Motorové pily

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Ibo81

Re: Motorové pily

#7666 Nový příspěvek od Ibo81 »

Čárls píše: úte dub 12, 2022 3:24 pm Vyměň palivový filtr bude ucpaný otázka pár korun nebo ho aspoň vyndej a zkoukni zda na něm není šlem pak palivovou hadičku zda není jak žvejkačka Pokud ani tohle nezabere budou to membrány v karbci či ucpaný karbec Podívej se okolo nádrže zda tam je odvzdušňovací ventil Pokud chcípne zkus povolit víčko nádrže benálu pokud tam je podtlak uslyšíš jak přisává vzduch Pak je to ten ventil na nádrži
Tak minulý týždeň mi zo servisu oznámili, že problém je vo valci a že sa to neoplatí opravovať... Takže pila ide do šrotu.

Ale - čo ma trochu zarazilo, je, že sa ma pýtal, aký pomer olej:benzín dávam do nádrže. Hovorím, že tak ako sa píše na fľaši od oleja 1:50 (momentálne mám nejaký olej od Husqvarny), a on hovorí, že do tej píly má isť 1:40. No a nasadil mi chrobáka do hlavy, lebo podľa fľaše dávam aj do krovinorezu, ale v návode od krovinorezu je 1:20! Je to krovinorez Oleo-MAc T 735 r.v. 2007. Dotaz - aký pomer by som teda mal dávať? Podľa návodu pre daný stroj alebo podľa info na danom oleji. 1:20 sa mi zdá nejak veľa... možno kedysi v tom roku, keď sa robil návod k tomu krovinorezu, tie oleje neboli až tak sofistikované ako teraz, ale ak by som mal dávať viac ako dvojnásobné množstvo, t.j. 1:20, sa divím, že ten motor ešte neodišiel... Poradíte?
Vďaka

Čárls

#7667 Nový příspěvek od Čárls »

Hele tak ji vem rozdělej a nebo aspoň oddělej vyfuk a mrkni do válce jak to vypadá a hlavně to nechce střídat oleje jeď furt jeden a ten samej Ono jak to střídáš koupiš třeba plnou syntetiku tak se odloupne karbon a je vymalováno Cože to bylo za pilku už mi to vypadlo s hlavy :friends:
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Ibo81

#7668 Nový příspěvek od Ibo81 »

Pila je Hecht 45. O tú pilu už ani tak nejde, mám aku náhradu, pilu asi niekomu podarujem, nech si ju opraví, ak bude chcieť, ja sa na to vôbec necítim, že by som to mal rozoberať, prípadne si opraviť. Ide skôr o to , aby som predišiel ďalším problémom, ak kúpim novú, kvôli zlému pomeru benzín:olej. V tom pomere teď nemám jasno...

Vedra

#7669 Nový příspěvek od Vedra »

Poměr určuje výrobce motoru. Zřídka je možné ho snížit vzhledem k vývoji ke kterému v olejích došlo, např. Jawa, ČZ kde i výrobce postupem času u defakto identických motorů změnil doporučení z 1:40 na 1:50.

DYK

#7670 Nový příspěvek od DYK »

A výrobce motoru ho odkáže na poměr doporučený výrobcem oleje. Stává se to čím dál častěji.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

fikejz

#7671 Nový příspěvek od fikejz »

Každopádně možnost, že by se zadřel válec motoru který má doporučené mazání 1:40 při mazání 1:50 je dost mizivá.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

Čárls

#7672 Nový příspěvek od Čárls »

Pokud jsi kupoval olej od různých vyrobců spíš se ulopl kus karbonu ve výfukovým potrubí a + stáří pilky udělalo svoje Prostě bych to neřešil a koupil novou pilku Ono nic nevydrží věčně Já sem zaběhnul teď Ms 231 na 6 plnometrech kládovky dubu maká jak má a 181 jen dořezala ty slabý kusy asi 3 doubky točím nyní 3 řetězy a jak to vidím tak mám do smrti a do doby dokud budu moc vystaráno
Ono hlavně u nový pilky se vyvaruj dlouhýho řezání v kuse V těch teplech to pro ní není až zas tak to pravý ořechový chce ji nechat pauzu a olej poměr neřeším Používám palivo aspen2T od husqvarny Prodejce mi dal 1 litr k pilce zdarma Tak jedu taky a neřeším poměr a kvalitu benálu ani stáří směsi Při mý spotřebě to zas není takový rozdíl a starosti s benálem a stářím benálu Aspen v original balení a v chladu až5 let otevřený a odebraný 2 roky jak sem se dočetl

Ps Teď sem se zasmál na fejsu Majitel řešil reklamaci a zřejmě nikdá neměl dvoutakt myslel že se to míchá samo do ztrátovýho mazání nalil odměrku Oleje do směsi a do palivový benál během chvilky zadřel novýho hechta :smich:

Sadra17

#7673 Nový příspěvek od Sadra17 »

Ibo81 píše: pon kvě 16, 2022 11:23 am
Tak minulý týždeň mi zo servisu oznámili, že problém je vo valci a že sa to neoplatí opravovať... Takže pila ide do šrotu.
co čekat od pily která stála donedávna 2000 :-/
malej traktorista v malým traktoru

jean

#7674 Nový příspěvek od jean »

Pomer 1:50 je blbost, mozno tak stihl a husa to daju. Ale inak to predpisuju len kvoli emisiam, pozrite si stihl olej, tusim ma stale len api tb, jak mali oleje v 80. rokoch. Ja do vsetkeho lejem len olej pre vykonne dvojtakty, mazem 1:15-1:25, jak sa podari zamiesat a vsetko ma aj po 20 rokoch kompresiu ako hrom. Tie moderne oleje so syntetikou prakticky nerobia karbon a nedymia. Ani na 25 rocnom vyzinaci nemam znicenu sviecku a ze ma nabehanych hodin.

DYK

#7675 Nový příspěvek od DYK »

Ty ses poměrově zbláznil!! Kde jsi na tom byl, na těch číslech?

Čárls

#7676 Nový příspěvek od Čárls »

U Ms 181 se dával 1vních 5 nádrží 1:45 pak už jen 1:50 po dotazu u stihl servisního technika sem přešel na aspen 2T od husgvarny a není nejmenší problém co jsem se dočetl tak jejich olej v aspenu je lepší jak červený od stihl je dá se říci kvalitativně jak HP Ultra od stihl všeobecně stihl doporučuje 1:50 a jen u nejsilnějších pil od MS 661 výš 1:40 z důvodů enormní zátěže
Nevím proč bych se tím neměl někdo řídit a dávat vyší poměr oleje do benálu Podmínka u pil v zaběhu je je nehonit dvě hodiny v kuse třeba na špalkování a hlavně ne na pul plynu chvíli asi tak 10až20 minut nechat vydýchnout a po jedný nádrži nechat chvíli stát aby vychladla nechcípat pilku hned za posledním řezem ale nechat chvíli běžet asi tak aspoň minutu dvě Toť vše z mý strany co se týká benálu a oleje

DYK

#7677 Nový příspěvek od DYK »

Takže tobě poměr 1:15 nebo 1:25 přijde OK? I Hecht musí od začátku běhat na 1:40 s olejem Stihl. Je to olej klasifikovaný jako FB ale kdo ví, co v něm Stihl má?

jean

#7678 Nový příspěvek od jean »

Dyk, maz si, ako chces, len som napisal, jak to mazem ja. 1:50 je na cinsku pilu blbost, ked inovacie nerobia ziadne a este pred 15 rokmi predpisovali 1:25 (mam taku cinsku pilu). Dnes zrazu 1:50. To je pomer pre znackove pily s historiou a vyvojom. Nie pre cinske chujoviny pre hobikov.

A stihl olej je ekologicky odburatelna blbost, to si ja do nicoho nedam.

DYK

#7679 Nový příspěvek od DYK »

Olej do benzínu Stihl je normální ropný produkt. Já s tím olejem Stihl mažu jistě 25 let a protože se nikdy nic nestalo, budu v tom pokračovat i nadále. Problém s mazáním a škofy tím vzniklé připisuji spíše nezanlosti objemových jednotek deci, centi, mili míchačů a tak někdy namíchají nesmysl. A i tobě přijde poměr 1:15 OK?

jean

#7680 Nový příspěvek od jean »

Hej, nemam s tym problem. Ked sa budem zivit ako pilcik budem riesit spotrebny material. Ked pilim raz mesacne, je mi jedno, kolko stoji palivo a mazanie.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“