Motorové pily

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
chobotek

Re: Motorové pily

#7426 Nový příspěvek od chobotek »

Jako každý nevývažek to životnost pily ovlivňuje. Jestli se projeví než pila chcípne na něco jiného ti těžko někdo řekne. Ale můžeš nám časem napsat, jak to dopadlo :red:
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

Slávek55

#7427 Nový příspěvek od Slávek55 »

Měl bych tři dotazy na situ.Ulomená lopatka ventilátoru se týká té H 136? Jak dojde k tomu,že se lopatka ulomí? A ta Křemže,to je na Šumavě,kousek za Č.B.Později napíšu.

Čárls

#7428 Nový příspěvek od Čárls »

Nevyvažení ti postupně zničí ložisko na klice u ventilátoru a budou zvýšený vibrace pilky časem se díky vibracím ustřihne klínek na ventilátoru(krajní případ )
Čím se to mohlo stát moh se dostat kus klacíku a lopatka to odnesla Nepravděpodobné
Většinou se toto stane pokud někdo neodborně demontuje spojku a zašprajcuje za lopatku na místo zarážky pístu Což jsem už zažil při opravě a zákazník se snažil sundat spojku jak se přiznal
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

sita

#7429 Nový příspěvek od sita »

Ahoj, tak já to teda vysvětlím. Původně jsem nechtěl psát romány, ale asi to je potřeba. S pilama je to tak, že jsem jednu zdědil po dědovi (STIHL 010 AV) a jednu dostal od táty (Homelite 350). Stihlka je sice geniálně lehoučká, ale nikdy nešla dobře, chcípala, nešla nastartovat. Homelitku mi táta dal "připravenou". Pila je to těžká, ale po dvou akcích začala taky chcípat. Tehdy jsem jěště pilám vůbec nerozuměl a dáavt někam do opravy tyhle veterány mi nepřišlo rozumný. Tak jsem přemýšlel, co pořídím. "Hechty" jsem nechtěl (viděl jsem jak u kamarádů nefungují) a na pořádný pily jsem neměl. Navíc jsem pořád myslel, že potřebuju slabší kolem domu a silnou kácecí, a prostě jsem nevěděl co si koupit a ani peníze na to nebyly. V tý době mi bratránec půjčil HQ36, protože mu jen leží doma. A u mě nastala taková malá revoluce. Mám tady tu HQ36 už 5 let a pořád jde jak víno, padne mi do ruky, je lehká a navíc jsem zjistil že mi výkonově stačí téměř na všechno a když jsem potřeboval povalit něco většího, pomohl bratr s HQ266.
Jenomže situace se trochu změnila. Bratranec začal víc topit dřevem, tu HQ36 mu budu muset vrátit. Tak jsem si řekl, že zkusímopravit ty dva veterány.

STIHL 010 AV: Přetěsnil jsem kartery, dal novou ojnici a píst, nové membrány do karburátoru a pila jde. Ale došlo mi, že ta pila z principu nikdy nebude spolehlivá. Ta klikovka, a hlavně ojnice s těmi válečky místo ložiska, axiální vůle ojnice... Navíc kladívkové zapalování... A ani díly na to nejsou tak snadno sehnatelné (třeba ani těsnění mezi kartery už se mi nepodařilo sehnat)... Takže pila jede, ale na seriózní práci už bych se na ní nespolehl. Les mám 10km daleko, nechci jet traktorem hodinu do lesa a tam zjistit, že můžu jet domu, protože pila nejde nahodit.

HOMELITE 350 SL: Pilu jsem taky rozebral a zjistil přetržený gumový hrdlo mezi karbecem a válcem. Nakonec jsem ho objednával až z USA. A když jsem tu pilu pořádně poznal, tak mi došlo, že už je skoro škoda s ní pracovat. Je to krásnej kus "železa". Má krásnej zvuk a na volnoběh to vrčí jak JAWA 250.

Takže jsem se zamyslel a řekl si, že si pořídím něco jako ta HQ36, protože je to geniálně jednoduchá mašinka, navíc se dá koupit celej polomotor za pár stovek. Oddělené kartery a nádrže, nebo to zapalování, to je prostě tak strašně jednoduchý, že to musí bejt spolehlivý. A navíc za těch 5 let co ji tu mám jde opravdu za jakýchkoliv podmínek, s úplně základní údržbou (ročně dělá minimálně 30m palivovýho dřeva, jen pro představu). Takže jsem se rozhlížel po inzerci a za 1900 koupil HQ136. Mám ji tu od pondělí. Nastartovat jde na zatáhnutí, do otáček jde dobře. Řetěz maže. V zátěži ji vyzkouším o víkendu. Akorát jsem zjistil, že má ulomenou tu lopatku na ventilátoru (magnetu). Dal jsem delší startovací šňůru a zavařil olejovou nádrž (trochu tekl olej), ale nic hroznýho. A protože nevím kolik má najeto, napadlo mě zazásobit se nějakýma dílama dokud jsou, včetně toho polomotoru, jak jsem zmínil včera...

Takže to je celá moje historie s pilama. Tu HQ136 bych si chtěl připravit na sezónu co nejlíp. Koupím si takové ty klasické věci aspoň (přetlakovou hadičku, sací potrubí, palivovou hadičku, filtry, možná opravnou sadu těsnení do karburátoru, prstýnky na řetězku, možná píst s kroužkama a čepem, ložiska na kliku a gufera). Ale nevím co s tím poškozeným ventilátorem. Ulomit protilehlou lopatku? Bude se to pak přehřívat? Nebo hůř fungovat podávání vzduhcu "AIR INJECTION"? Nebo koupit to magneto nové? Akorát přesně nevím jaké. Teď je tam se třemi magnety, ale v KASUMEXu na netu píšou že by tam mělo být se dvěma magnety, záleží na zapalovací jednotce. Musím se na ni ještě pořádně podívat, jaký je tam typ.

exot
Kontaktovat uživatele:

#7430 Nový příspěvek od exot »

Neřeš to.Ten nevyvažek na tomhle ∅ není tak uplně tragický. Mnohem víc ti pilu ničí tupý řetěz nebo moc sundané omezováky.Kdysi jsme meli pilu s ulomenou lopatkou a fungovala bez problemu 18 let a mozna po prodeji funguje do dnes.
Naposledy upravil(a) exot dne stř úno 09, 2022 1:56 pm, celkem upraveno 1 x.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)

sita

#7431 Nový příspěvek od sita »

Slávek55 píše: stř úno 09, 2022 11:14 am Měl bych tři dotazy na situ.Ulomená lopatka ventilátoru se týká té H 136? Jak dojde k tomu,že se lopatka ulomí? A ta Křemže,to je na Šumavě,kousek za Č.B.Později napíšu.
Ahoj, jak jsem psal tu HQ136 jsem koupil použitou, tipuju to taky na někoho kdo zajišťoval magneto šroubovákem... Ano, Křemže asi 20km jihozápadně od ČB, směr Šumava...

Čárls

#7432 Nový příspěvek od Čárls »

Chápu že prachy jsou duležitý nevím kolik jsi dal za pilku .ale když to spočítáš a co plánuješ koupit :-/ Měl jsi Ms 181 novou a se zárukou se stejným výkonem a 3letou zárukou
Tohle bez problému porcuji doveženou kládovku 6 plnometrů ročně
Obrázek

sita

#7433 Nový příspěvek od sita »

OK, asi si pořídím jen ty nejzákladnější díly na úplně základní údržbu (třeba tak tenkou palivovou hadičku doma nemám) a budu to sledovat. Přinejhorším koupím časem ještě jednu na ND. Ale zajímalo by mě, co si vy zkušenější o těchto pilkách myslíte? Nejde mi teď úplně o výkon, ale přijdou vám taky tak geniálně jednoduchý, že logicky musí bejt spolehlivý? Díval jsem se jak je udělaná třeba Stihl MS181 a konstrukčně je to stejný - polomotor v plastovým obalu. Nabo to tak hobby pilky od nástupu plastů mají?

Čárls: Ano, to mi došlo. Opravit ten STIHL mě vyšlo asi na 1500Kč, Homelite taky 1500Kč a za HQ136 jsem dal 2000 a uvažuju o dílech za cca minimálne 1000Kč. Bratrovo tchán si teď koupil MS211 a brácha mi říkal, že v lese už na jeho HQ266 nesáhne, všechno se dělá tou MS211... Ty veterány beru jako památku na dědu a tátu, to je něco jinýho. Ale do tý HQ136 asi už investovat nemá moc smysl. Přidaná hodnota je, že jsem trošku poznal historii vývoje motorových pil, naučil jsem se základní opravy a seřízení... Ale je mi jasný, že koupě nový se asi nevyhnu. Až bude možnost, zkusím si v lese tu MS211.

Čárls

#7434 Nový příspěvek od Čárls »

Sita počkej vždy na akci stihl.Počítej to jako já a co píši každýmu, kdo se ptá jakou vybrat pilu Vem v potaz kolik ti je roků Jak dlouho budeš dělat dřevo a jaký průměry Pokud je ti okolo tak těch 30-40 let a děláš palivový pro dum tak těch 20 metrů rovnaných tak Farmářku nebo profi za mne by to asi byla Ms261 bez elektroniky Práce ti bude odsejpat a bude radost.Je to sice darda ale při dobrý údržbě ji máš až do důchodu Pokud je málo peněz ale jsou a kácíš větší pruměry tak Ms 271 Pokud ještě víc chceš ušetřit tak vem pokud bude v akci u stihl 231 nebo 251 od stihl
Co se týká bazaru a dovozu z ukrajiny už taky podražili ale nechá se koupit ms260 nová Zde obezřetnost a dojet si pro ni Už se prodávají okolo 12,5 ticek a nemáš záruku Nepasují některý díly z katalogu pro český trh (o tom sem jen četl)

Já tenkrát před 6 lety neměl prachy a dcerka byla na študiich tak sem vzal v akci Ms 181 No měl sem na dvoře klády a elektrika co jsem měl od hecht se zakouřilo z motoru a bylo vymalováno Ono to slabší pilkou jde ale musíš ji dát oddech a pokud špalkuji tak to jde pomalu To co bych silnější pilou dělal 1 den tak tady 2dny navíc nejsem nejmladší,ale zas mi vyhovuje váha a nikam nepospíchám mám na to v důchodu čas . Dělám takový ty základní udržby kamošům z vesnice Motory neseřizuji to nechávám dělat v servisu přes otáčkoměr Ono se to vyplatí pokud nemáš tz hudenbní sluch a zkušenosti
To je asi vše co jsem ti chtěl ještě napsat :friends:

Sadra17

#7435 Nový příspěvek od Sadra17 »

sita píše: stř úno 09, 2022 2:10 pm Díval jsem se jak je udělaná třeba Stihl MS181 a konstrukčně je to stejný - polomotor v plastovým obalu. Nabo to tak hobby pilky od nástupu plastů mají?
tohle řešení poloplastu se používá už hodně dlouho, mám to na hq350 a nedám na ní dopustit 8)
malej traktorista v malým traktoru

chobotek

#7436 Nový příspěvek od chobotek »

Takhle to je asi 30let. Víc si nepamatuju (1993) :red: Ono to ničemu nevadí, hobby pilka vrčí chvíli. Kdybys chtěl vrčet déle a trvale, je lepší, když je teplo vyvedené ven kartery. To ale musí vědět voditel pily, jakým způsobem pracuje.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

bigj66

#7437 Nový příspěvek od bigj66 »

Zdravým pánové jaká je zkušenost s pilou Makita EA3500S chci stím dělat kmínky do 10cm mám toho asi půl hektar čez mi to položil tak odvětvit a pokrátit moje dolmarka 5105 na to bude asi zbytečně výkonná a těžká :)

Slávek55

#7438 Nový příspěvek od Slávek55 »

sita-Čárls to píše dobře,ale je třeba vědět,jaké dřevo a jaké průměry kácíš a zda pilou i špalkuješ.Tady jde o to,jestli MS 261 nebo 271 není již hodně.Jsem již také důchodce a MS 251 je pro nás ideální pila.Sám píšeš,že H 266 se používá občas.A nikdo nevíme jaké dřevo bude za 10 let.S koupí nové zatím vyčkej a něco si vyzkoušej.I když-ceny jdou nahoru,úspory dolů.
Vrátím se k H 136.Na tu ulomenou lopatku jsem se ptal,abych věděl kdo to byl a proč to dělal.To napoví hodně.To,že se vylomila protilehlá lopatka se dříve praktikovalo,ale je to prasečina.Možná bys dneska trochu ubrousil,podle počtu lopatek,zda sudý či lichý, jednu až tři lopatky.Vzhledem k malému průměru,jak již zde někdo psal,není nutné odstranit moc.Ale otázka zní-je to nutné,když dneska se nechá sehnat dost levně originál z poškozené pily?Možná,že kdyby jsi došel na sběrný dvůr u vás,tak seženeš.Je to schodné i s H 36,41,136,141 myslím že i s H137,142,ale těma dvěma posledníma si nejsem jistý,a záleží i na roku výroby.Je to schodné i s Partner 365,405.Nedávno se zde prodával Partner 365 za 500Kč a byl schopný.Takže zatím hledej,třeba na něco levného narazíš.Vesnici Habří máš vedle,a tam hodně věcí bylo.Nebudu jmenovat.Nejezdíš do Rakouska?Ještě k té olejové nádrži,nebyla propálená pod výfukem když tekla?
A k té spolehlivosti či kvalitě H 136.Mám dvě,H136 a H137.Poslední dobou je beru do ruky nejraději.Lehká,obratná,na řezání listnáčů,nemyslím tvrdé, stačí výkonem a na smrk odvětvení a rozřezání klidně kubíkové stromy.Na poražení takových smrků je lépe použít silnější pilu.Ale určitě nemám potřebu kupovat náhradní díly.Až nastane porucha,budu to řešit.Díly zatím jsou a budou,sice čína,ale těch pil je vyrobeno moc a proto se číně vyplatí vyrábět díly.Když končila výroba a byla nahrazena modelem tuším H 235,236 a H 240,které se dost nepovedli,tak v Rakousku v městečku velikost Křemže prodával několik paletH137,142.Tenkrát je u nás prodával i Globus,ale za cenu 7-8 000.Sám jsem v Rakousku také kupoval a stála 4 200 Kč. A měl jsem koupit víc kusů.Musí se s nima ale zacházet slušně,blbec ji dokáže zničit za dva dny.

Slávek55

#7439 Nový příspěvek od Slávek55 »

Tak ještě něco k plastu.Začátky plastového bloku jsou již v roce 1978 u Husqvarny.Model H 40,45.Tomu ještě předcházela výroba plastových nádrží a krytů spojky o hodně let dříve.Tenkrát se hodně experimentovalo s karbonovými vlákny a plasty.Nic proti němu nemám,pokud je kvalitní,a to u Husqvarny byl,ale hlavně strašně zlevnil výrobu pil.Vemte si jenom tu přesnost a pracnost obrábění dvou polovic klikové skříně,když pominu složitost odlitku.Tenkrát se cena Husqvarny pohybovala nad 20 000 Kč a nemohli si ji dovolit ani organizace.On by jim tenkráte stát ani nedal valutu.A protože byl zájem vyrábět a prodávat,začal se používat plast a vznikla jakási farmářská řada pil.H 40,45 se prodávala i v kovomatech-tehdejších obchodech s železářstvím,ale s cenou kolem 17 000 Kč,což při výdělku málo přez 2 000 kč stejně u nás bylo nedostupné pro dělníka.A stát neměl zájem pily prodávat každému,to by lidé ty státní lesy rozkradli.
Platové bloky se ale ve světě osvědčily a postupně se dostávali do výroby a zlevnily cenu.Dneska se tak vyrábí i pily obsahu až 60 ccm a ve správných rukách fungují desetiletí.Pro profesionální těžaře to ale není.Ale pro lidi,kteří nemají technický cit s pilou to také není,jenže ti zničí i profi pilu.Pokud si dříve neuříznou některou končetinu.Takže plastů se při správném zacházení nebojte.Když tedy jsou značkové a ne z obchoďáku.

Čárls

#7440 Nový příspěvek od Čárls »

Jen zásadní rozdíl mezi huskou a stihl, je že stihl má spodní misku odlitek a opracován z kovu a to celá je pak přichycený do plastu šasí
U husky je celý spodní domek a uložení ve vyztuženém plastu takže půlka domku pro ložiska je plast Podívejte se do rozkresů hobby pilek

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“