Naviják za Supra s mechanickou čelní zubovou spojkou

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
peny

Re: Naviják za Supra s mechanickou čelní zubovou spojkou

#46 Nový příspěvek od peny »

tam na to nema velky vplyv aku tam budes mat paku , z principu zubovu spojku ak je zatazena nedokazes vypnut...

Jaro25

#47 Nový příspěvek od Jaro25 »

V zásade by nebol veľký problém spočítať z max. krútiaceho momentu a uhla sklonu zubov silu, aká tam bude pôsobiť. Ale len tak od pohľadu to vidím skôr na samočinné vypínanie, ako na "zakúsnutie". Kedysi sme v aeroklube používali naviják na štartovanie vetroňov, boli tam zubové spojky podbrúsené tak, aby sa držali v zábere a stačilo aby sa trochu otlačili a už to samo vyskakovalo. Každopádne som zvedavý ako to bude fungovať. Dúfam že dobre.
Mám rád traktory, ale môj najobľúbenejší je ZLÍN 37 ČMELÁK

peny

#48 Nový příspěvek od peny »

pozrel som si tie fotky a asi aj mas pravdu nevsimol som si ,ze ma skosenie z oboch stran , ak by mal zo strany kde je spojka v zabere kolme zuby tak to by bolo ako som pisal, tak ako to je teraz, je dost mozne ze to bude vypinat aj ked to nebude chciet vypnut

Daniel50

#49 Nový příspěvek od Daniel50 »

Dobrý den, prosím Vás bylo by možné na vaši fotku toho navijáku zaznačit všechny rozměry jeklů. Moc bych si Váš naviják chtěl postavit. Taky mám supra. A nápad velice dobrý. Už mám nachystaný buben s rohatkou, zubovou spojku, ozubená kola, kladku akorát tu konstrukci z těch jeklů. Mohl by jste mi to když tak napsat na e-mail ?? Můj e-mail: dan362@seznam.cz

Předem děkuji za rychlou odpověď.

lekyzlos

#50 Nový příspěvek od lekyzlos »

Jaro25 píše:Naozaj pekne to robíš, ale otázka. Aká ti tam vychádza rýchlosť lana, nebude to príliš rýchle? A nebojíš sa že sa zubová spojka bude sama chcieť vypínať, mne sa ten uhol zubov zdá dosť veľký. Ja sa tiež pasujem s navijákom za 25-ku, ale bastlím tam komerčnú prevodovku, tak mi to tvarovo a rozmerovo vychádza inak.
Tak proběhly první zkoušky a bohužel musím dát za pravdu všem co mě varovali před rychlostí. Všechno funguje i Zubová spojka v záběru krásně drží, bohužel rychlost navíjení při plnějším bubnu je moc. Takže budu měnit větší ozubené kolo36 zubů za 51. Větší už se mi tam konstrukčně nevejde. Navíc tchán vyměňil traktor a koupil japončíka Iseki TU270 a ten už by s tím krouťáken nic nenadělal. Takže vyměním rychlost za sílu. Vycházel jsem z Bystroně (ten má převod1:5) já udělal 1:4,6 a ukájel se že to bude OK (kolo jsem sehnal za pusu že) jenže teď jsem se dozvěděl že jedna z vad Bystroně je, že je moc rychlý! No jednou poslouchej a 2x řež....

lekyzlos

#51 Nový příspěvek od lekyzlos »

bastlir píše:Řekl bych, že ten poměr převodu záleží na tom, co kdo sežene za největší ozubené kolo..nové cca 50 zubu už něco stoji..jestli dobře pamatuju Krpan, na ktery sem koukal, měl 48 a 9 zubu tj 5,3 převod..(pro přesnější info viz navody k obsluze). Při pomalejší rychlosti je více času zareagovat na problém při navijení..tj pro mě je volba bezpečnost než kubíky :) tím ti to samozřejmě nehaním, jen říkám můj pocit při práci :)
Měl jsi pravdu!!!!! Je to rychlý.. už to předělávám, viz předcozí příspěvek.
Bude převod 1:6,4

lekyzlos

#52 Nový příspěvek od lekyzlos »

Tak poslední situace je taková, že po delší odmlce naviják předělávám na klasickou třecí spojku. Za sebe musím říct 2 věci. Jednak jsem blbě zvolil převod, to bylo dané tím co bylo k dispozici a tupě jsem se držel průměru bubnu 150mm - tedy minimální dovolený ohyb lana. Co jsem viděl, tak většina bubnů začíná na 130mm. Ale hlavně zubová spojka se moc nehodí pro přenos velkých výkonů. Hlavní problém nastává v momentě kdy potřebujete spojku rozepnout. A čím větší síla v ní působí (například když se kláda zasekne někde o kořen co nebyl v listí vidět) tím musíte přes páku vyvinout opravdu velkou sílu k rozpojení spojky, skoro by se chtělo říct rozkopnout to nohou. Jenže když se páka spojky pohybuje v ose traktoru - je to o průser!!!! Nám se nic takového nepovedlo, ale někdy věci nenaplánujete... Další problém je sepnout spojku, při našponovaném laně. Spojka šíleně přeskakuje. Takže když potřebujete "popotáhnout" kládu o půl metru k traktoru - znamená to povolit západku, odvinout 1,5m lana aby se uvolnil tah a byl prostor pro zabrání spojky a dalo se zase spojku vyřadit a ještě by to chtělo snížit otáčky traktoru. To vše při namotaném bubnu, kdy je naviják nejrychlejší, no pakárna!
Je to lákavé, poměrně jednoduché řešení, Vhodné ale spíš k malým navijákům pro traktory někde pod 20koní (jen můj takový hrubý odhad) určitě ne pro tahání opravdu ve velkých kusů ve členitém terénu.

lapav

#53 Nový příspěvek od lapav »

Ahoj,
Kolik přibližně utáhneš se Suprem kubíku ,kolik hektarů lesa má tchán ?

lekyzlos

#54 Nový příspěvek od lekyzlos »

lapav píše: čtv led 27, 2022 5:29 am Ahoj,
Kolik přibližně utáhneš se Suprem kubíku ,kolik hektarů lesa má tchán ?
Ten naviják jsme spíš jen testovali, no a jelikož byl příliš rychlý, ubral na síle. Navíc na úplný max jsme ho netestovali, právě k vůli té spojce. Celkem bez problémů třeba vytrhnul pařez po švestce s průměrem 20cm. Takže to nedokážu říci, kde je maximální výkon. Supra ale tchán už nemá, prodal ho, takže dál nemůžu sloužit.
Lesa mají asi 10ha ale v 8 různých pozemcích, rozstrkaných chaoticky kolem vesnice. Vše ale všechno v dost členitém terénu i se sklonem který traktor není schopen vyjet.

peny

#55 Nový příspěvek od peny »

Evidentne si od sameho zaciatku nepochopil funkciu zubovej spojky, a s tym tvrdenim ze nie je vhodna na silnejsie navijaky a do vacsej hmoty si uplne vedla, prave zubova spojka dokaze preniest maximalny vykon, a ak to neodhadnes tak nieco povoli, - zdochne traktor, lano, uvazok, retaz, prinajhosrsiom aj ukrutis kardan na traktore.Zubova spojka sluzi na volne odmotavanie lana , nie na samotne ovladanie navijaka, ano da sa to prerobit aj na vzduchove ovladanie, ale vzdy je nutne vypnutie nahonovej spojky na traktore, co som ti od sameho zaciatku tvrdil. Trecia spojka je omonoho komplikovanejsia na vyrobu a presnost, a sila ktoru prenesie je znacne limitovana, tak ale vyskusaj mozno to bude to prave pre teba :friends:

lekyzlos

#56 Nový příspěvek od lekyzlos »

Ty jsi dobrý dobrodruh. "když to neodhadneš, něco povolí.." viděl jsi někdy prasknout ocelové lano při přetížení????? Já ne, ale slyšel jsem ze 30m když prasklo za rohem ve fabrice vázací lano na 20t. A byla to prda jak když zlomíš smrk. A mám se na takový pokusy zbytečně rád. A když si přečteš co jsem napsal - tak hlavní problém který popisuju je - rozpojit spojku pod zatížením. Ne že špatně přenáší výkon nebo cokoli jiného.
Takže já žádný pokusy s tím že něco povolí, dělat nebudu. A mile rád se budu "otravovat" s třecí spojkou....

peny

#57 Nový příspěvek od peny »

kusok som robil v tazbe a prasknute lano je pomerne bezna vec....

pavel sk

#58 Nový příspěvek od pavel sk »

Preto nemam dodnes na navijaku ziadnu spojku a tu co mam nan nachystanu tak leži doma v ponku :smich: A tych par lan som u aj ja rozthol v lese a vyproštovani a nikdy to nebola taka šupa rovnajuca sa explozii. Lano s klzakmi islo hned k zemi. Potom bola skôr sranda pohladat vsetky klzaky po zemi :D . Horsie je to ked prdne retaz. Ta lieta vzduchom.

peny

#59 Nový příspěvek od peny »

presne tak nie je to nic strasne, a aby si pol dna nehladal klzaky, treba zapinat od posledneho a ked lano roztrhne tak povacsinou zostanu pekne na kope :friends:

stanik84

#60 Nový příspěvek od stanik84 »

lekyzlos: koukni jak je udělaný TUN 40. Ta spojka, co máš ty, je celá špatně. Ta na TUNu má náběhy, aby šla dobře zapínat. Od toho je tam rohatka, abys odlehčil spojku a ta šla vypnout. Tahá se s tím normálně. Byl to naviják origo na Supra. Jen se na něm dodělávali boční dveře. Táta jednou lezl, když tahal u státních, do kabiny a zapla se mu spojka - špatně seřízená a přimáčklo mu to nohu k zadní pneumatice (zlomenina holenní kosti). Jednomu chlapovi, který si kopl do páky, tak lano ustřihlo - přes řadič lana, palec u nohy. Měli tam udělanou stupačku. Pak vyšetřovali, jak se to mohlo stát a tomu chalpovi, co to předváděl, tak taky... Lano v lese občas prdne, ale když ulítne céčko, tak už ho většinou nenajdeš.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“