CO JSTE DNESKA DĚLALI III

"U zastřeleného kozla"

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
jenicek
Příspěvky: 3525
Registrován: ned lis 01, 2009 1:11 pm
Bydliště: Krakonošovo

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#14431 Nový příspěvek od jenicek »

Ta odleželá drť pěkně ztmavne, zrovna dneska jsem to páchal. To by mě taky zajímalo, o kolik se z toho vytočí víc. :zapomel:

hobr
Příspěvky: 4156
Registrován: pát říj 11, 2013 5:52 pm
Bydliště: jižně od Brna

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#14432 Nový příspěvek od hobr »

Sám s tím nemám zkušenost, ale když jsem jako kluk s otcem "moštoval" jablka, tak mi to vždy zdůrazňoval. :ano: Ještě si pamatuji, že jsme to zakrývali, aby to neoxidovalo. :obchod:
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."

vašík
Příspěvky: 1891
Registrován: pon kvě 18, 2009 3:34 pm
Bydliště: u Jaroměře

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#14433 Nový příspěvek od vašík »

palobobo píše: ned říj 31, 2021 7:02 pm Dakujem Vašik za foto. Otazocka ohladom sita. Predna strana a zadna strana su potiahnute tkaninou a za tym je dajaky rošt na odvod muštu? Ja momentalne mystujem v podobnom mlynceku a v malom presi na hrozno.

V těch deskách jsou otvory kudy odchází mošt. Tohle řešení se nehodí pro hrozno!!! Hodně se to ucpává. Škoda že jsem nevyfotil stroj po lisování hrozna. Totálně zanesený šlupkama takovým rosolem z hroznu.

Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 21900
Registrován: úte říj 21, 2008 10:21 pm
Bydliště: Nepoměřice

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#14434 Nový příspěvek od ota »

Kluci záleží na výtěžnosti na šťavnatosti jablek. Jezdím do moštárny. Mají tam na to mašinu. Už jsem tu popisoval. Nahoře zazvoní na obsluhu. Když je připraveno, nasypu jablka do násypky nahoře. Jablka pak pustím z násypky dolů trubkou do myčky. Jdu zaplatit za zmoštování do vnitř tam je palírna. Zaplatím pohovořím s pánem co obsluhuje kotle palírny. Sednu do auta a jedu kolem budovy dolů kde mám již mošt v nádobě připravenej na stočení do mejch nádob. Trvá to tak kolem 10 min. Záleží samozřejmě na množství jablek. Mám třeba 40 kg jablek. Moštárnu mám asi 20 km od baráku. Tak vezmu třeba 40 kg odhadem a jedu. Tam to zváží než sypu a zaplatím podle váhy jablek. Dole je nádoba s kohoutem a stočím si můj mošt do nádob. To je zase chvilka. Podle množství.
Prvně mě hrozně překvapilo množství šťávy z jablek. Soused to mačká lisem. Takovej ten dřevěnej a navrchu má trapézák šroub. On se s tím lopoťí třeba 4 víkendy. Za víkend vamoštuje 30l a to maká jako černej na to. Tím lisem to nevylisuje nikdy jak ta mašina v moštárně. Tady z moštárny to vychází třeba z 40 kg jablek v pohodě 30L moštu. Jak píšu záleží jaký mám jablka. Mám třeba směsku. Sladký a trochu kyselý. Mám tu jednu starou jabloň a ta má takové velké placaté jablka. A ty ,,lejou" jako blázen. Daly by samotný možná 1:1. Ale jsou trochu nakyslé. Tak je míchám třeba s matčinem, to moc neleje, ale je sladké.
Z toho lisu leze po pásu jen taková placka co zbývá z lisování. Mají tam na to bednu a vždycky koukám jek je to vylisovaný uplně nasucho.
Celé moštování mi trvá nejdýl cesta do moštárny. Je to výhoda mít ji takhle kousek. Taky jsem uvažoval o verkách na moštování ale pak jsem to tam zkusil a ty věci jsem pustil z hlavy. Letos namám žádný jablka na mošt. Bylo málo. Ale myslím předloni jsem tam byl 4, nebo 5x vždy jsem spotřeboval a o víkendu tam zajel s dvouma přepravkama si nechat vylisovat čerstvej. Dělají i paster. Taky jsem si dával dělat. Myslím že jsem měl 24 těch 5l krabic s ním. Znovu to trvalo chvilku. Trochu jsem čekal na tu pasterizaci. Ale to je jen otázka minut. Pak mi to paní stáčela do těch vakuovejch pytlu v krabičkách a já to nosil do auta. 8)

Uživatelský avatar
jenicek
Příspěvky: 3525
Registrován: ned lis 01, 2009 1:11 pm
Bydliště: Krakonošovo

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#14435 Nový příspěvek od jenicek »

Jestli soused za vejkend vymoštuje 30l, tak má buď strmej trapéz nebo lis na 2 jabka nebo má jednu ruku nebo to je flákač. :smich:
Já dostal aparát od souseda, teda byl mě dlouhodobě zapůjčen na neurčito :prace:
Motorovej drtič, nadrcení kýble 10l (je to cca běžná zelinářská přepravka) trvá asi 5min. i s přebíráním jablek z bedny a koleček.
Do lisu (klasická dřevěná ohrádka a trapéz) se vejdou dva kýble šrotu. Když jsou šťavnatý jabka, tak z toho vylisuju tak 10l moštu.
Koláč co z toho vypadne drží tvar, je tvrdej jak měkčí dřevěná briketa a musí se do něj praštit, aby se rozpad.
Za hodinu uděláme s mladým ve dvou +- těch 30l, když třeba ještě přijde pomoct soused, tak +-20l a když přijde ještě další soused nebo táta či pantáta, tak pak se většinou ani nezačne :D

fikejz
Příspěvky: 7331
Registrován: čtv dub 28, 2011 10:33 am
Bydliště: Malé Svatoňovice

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#14436 Nový příspěvek od fikejz »

Já lisuji doma, do moštárny bych se se svými cca 400l (když je úroda) ujezdil!
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19330
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#14437 Nový příspěvek od Britt »

Já budu dnes dělat dročkaře. Vezu tchýni do Velichovek.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 21900
Registrován: úte říj 21, 2008 10:21 pm
Bydliště: Nepoměřice

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#14438 Nový příspěvek od ota »

No u souseda nejdýl trvá ,,příprava". On všechny jablka rozkrojí, odjádruje, vykrájí bubáky, vytahá stopky. Prostě jen čisté. Pak to podrťí na takovém verku, váleček na nudle s našroubovanejma šroubkama. A nasype do lisu. Bude to tak na 1 kýbl. Lisuje. Postupně utahuje, mezi tím připravuje další. Utahuje lis, aby měl co nejvíc moštu. Jenže problém je v tom, že on má malou výtěžnost, díky tomu lisu. Taky pak vyndá ,,výlisek" že drží pohromadě. Ale je to doba, než to vyndavá, aby to co nejvíc smačkal.
Tady v té moštárně je výhoda, že je tam fakt maximální zisk moštu, nemusím nic připravovat, pak to zase čistit a hlavně rychlost. Už tam osazenstvo za ty roky znám. Jednou mi ta paní co to obsluhuje ukazovala jak to funguje. Oni moštujou na co si kdo vzpomene. Dělali tam červenou řepu, pak zárvor, hrušky, atd. Dávala mi ochutnat. Kupodivu některé mošty z těhle nezvyklejch ingrediencí byly dobrý. Oni jedou ve velkym. Třeba jablečnej mošt valí do IBC barelů. Ukazovala mi, na panelu mašiny dá čištění, zmáčkne čudl a mašina se celá vypláchne.
Nedokážu si představit, že bych doma v domácích podmínkách lisoval třeba 150 kg jablek. Strašnýho času a výtěžnost 00 prd! Tady když bych dovezl 150 kg jablek mám za pár minut mošt. Nejdýl mi trvá vykecat se s osazenstvem moštárny! :D Ostatní je otázka minut. I pak třeba ten paster. Nejdýl trvá než to nanosím do auta. Ta paní co to stáčí to dělá furt a jen ty krabičky lítaj od ní. No snad příští rok. Letos zajedno nemůžu líst po stromech a zadruhý jablka nejsou. :(
Nojo každej to máme nějak. Mám málo času na tyhle ,,crcačky" tak jdu cestou nejrychlejší a nejmíň namáhavé pro mě. Přeberu doma do bedniček, odvezu smoštujou a za chvíli se věnuju další práci. Většinou mi to zabírá tak max 2 hodiny na jednu asi 40l várku moštu. Když dojde dojedu znova.

Uživatelský avatar
bourač
Příspěvky: 8800
Registrován: úte úno 28, 2012 2:00 am
Bydliště: Mácháč.

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#14439 Nový příspěvek od bourač »

ota píše: ned říj 31, 2021 10:12 pm Trochu jsem čekal na tu pasterizaci. Ale to je jen otázka minut. Pak mi to paní stáčela do těch vakuovejch pytlu v krabičkách a já to nosil do auta. 8)
Oto tahle průmyslová pasterizace - jak dlouho mošt vydržel? Teda jako vydržely ty pytle všechny? Nedělala se tam plíseň?
A ty pytle jsou 5ti litrový?
Po jaké době od moštování jsi načnul poslední pytel?
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

Uživatelský avatar
vitex
Příspěvky: 20740
Registrován: ned srp 28, 2011 8:01 pm
Bydliště: Kuřim

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#14440 Nový příspěvek od vitex »

Po odležení nastrouhaných jablek se zvýší výtěžnost o cca 10%.Pokud chcete aby mošt vydržel,stačí převařit(pasterizace),pak do sklenic a nebo vysířit demižón.A barvu moštu neřešte.

Uživatelský avatar
bourač
Příspěvky: 8800
Registrován: úte úno 28, 2012 2:00 am
Bydliště: Mácháč.

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#14441 Nový příspěvek od bourač »

Demižon? :) to se ale zkazí než se to stihne vypít? (demižon = 50litrů?)
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

Uživatelský avatar
Čárls
Příspěvky: 14283
Registrován: sob kvě 28, 2016 1:22 pm
Bydliště: Dvůr Králové n/L

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#14442 Nový příspěvek od Čárls »

Komu vadí Stačí citronová šťáva z citronu a přimíchat do moštu 8) Já to neřeším nestačí zestárnout natož zkvasit a Calvádos taky není špatnej :smich: :smich:
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Uživatelský avatar
vitex
Příspěvky: 20740
Registrován: ned srp 28, 2011 8:01 pm
Bydliště: Kuřim

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#14443 Nový příspěvek od vitex »

Nezkazí,ve vysířeném to vydrží až do jara.

zajíc
Příspěvky: 622
Registrován: pon bře 01, 2010 4:53 pm
Bydliště: Žďár nad Sázavou

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#14444 Nový příspěvek od zajíc »

Ahoj kluci. Moštárna v Radostíně nad Oslavou. Moštujou i pasterujou. Mají dost frmol ale dá se objednat. ;-) Mošt opravdu vydrží, mám osobní zkušenost. :ano: zajíc

Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 21900
Registrován: úte říj 21, 2008 10:21 pm
Bydliště: Nepoměřice

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#14445 Nový příspěvek od ota »

Bourači pytle jsou 5l. Jsou v těch krabičkách co třeba v marketu. Vyndáš ven jen ten napouštěcí kohout. Ty pytle musí být origo fungláče. Povídala mi ta paní co to tam stáčí, že je z nich vycuclej vzduch. Ona má tam na to mašinu. Nesmí se tam dostat vzduch, právě kvůli bakteriim.
Průmyslová pasterizace v množství co si dám já je v nerez tanku. Zahřátí na přesnou teplotu. Kecal bych kolik. Asi pak prudké schlazení na určitou teplotu. Když jsem to přivezl domů, narovnal jsem krabice do regálu v místnosti kde jsou brambory a jablka na zimu. Není to sklep, ale bývalej chlév, kterej jsem kdysi uplně přestavěl. Je tam stálá teplota. Ty krabice byly teplý, když jsem je tam rovnal. Třeba 24 krabic u sebe. Druhej den byly uvnitř ještě vlažný. Paní povídala, že vydrží v pohodě rok od stáčení. Musí ale mít stálou teplotu. Spíš chladno. To já mám. Takže uplně v klidu mošt vydržel víc jak 12 měsíců. Nic nezplesnivělo, nezkazilo se. V pohodě jsme vypili. Když se načne pytel, vydrží taky dlouho. Ale ne moc. Většinou ho vydudáme tak do 3 neděl. V pohodě bez kazu. To je málokdy, většinou to jde na dračku.
Ten mošt je maloučko jinak chutný než čerstvej. To je jasný. Tou pasterizací ta chť je krapet jiná. Ale to je stejné, jako u všech věcí.
Když je sezona, jablek hodně. Nemám pro ně využití. A skladovat 20 beden jablek, skazí se. Přeberu je, fakt pěkný jdou do bedny na uskladnění a zbytek na mošt. Jinak se stejně zkazí. Nestříkám, bez chemie a to jablka dlouho nevydrží. Jinak skladovací místo je ideální. Brambory jsem poslední loňský vyhodil tak před měsícem. Klíče tak 8 cm. Ale manželka už z nich nechtěla vařit, máme letošní ,,nové" brambory. O ty u nás není nouze od velmi raných, skorošvagr jezdí s bramborovým kombajnem ,,v kraji" a vždycky když přijedou vleče pytel brambor a vždycky jsou to brambory s ,,příběhem". On je zelinář a všechny produkty co dovleče mají příběh. :D
S tím sířením, to dělá soused. Vůbec mi to pak nechutná. Je tam ta pachuť cítit. Za mě ble, nechci pak od něj v demižonu. Jeho taťík vezme knot na drátek, zapálí a na chvíli strká do demižonů. Nechá chvilinku a do dalšího. Pak nalívají mošt. Vydrží tak o půlku času dýl. Běžně 10 dnů v chladu a temnu. Vysířenej tak max 20 dnů v chladu, temnu. Ale nechtná mi z vysířenýho. Má to pachuť. Mám to běžně v 5l plastovejch flaškách třeba od čisté vody. Přivezu a dám do ledničky v té místnosti kde skladuju. Mám tam spešl lednici na to. Něco rozdám a zbytek do 10 dnů je pryč.

Odpovědět

Zpět na „Putyka“