CO JSTE DNESKA DĚLALI III

"U zastřeleného kozla"

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
ota

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#14251 Nový příspěvek od ota »

U rodičů je pod kůlnou sklep. Taťík natrhá a uskladní. Třeba v červenci má jablka. Nebo brambory, ty má oddělené a myslím že budou ještě loňský mít kapku. Krásnej sklep na to.
Teď ke stáří otrhá jablka a přebere. Male vezme zmoštovat. Něco na čerstvej, většinu na paster. Uloží si do špajzu a přez zimu vypijou. Dřív taky nastíhali spotřebovávat ůrodu. Pak to vyhazoval na hnůj. U nás je letos jablek málo. Asi na 4 stromech. Tak na mošt nepojedu. Ani hrušky na pálenku nebudu dělat. Mám ještě od loňska zásobu hruškovice. A stejně letos na strom klepat nesmím. Tak třeba příšťí rok.

ota

#14252 Nový příspěvek od ota »

Co jste dneska dělali. No já jsem dělal jen ,,kecala". Kluci od rána v lese. Tahali dřevo a já doma jak zapomenutá strejcova hůl! Po obědě jsem vyrazil taky. Zbývala tak třetina dřeva, ale za močálem. Muselo se přez močál tahat. Soused připravoval klády a ja mu pocmrdoval. Nechal mě jen držet pajsr, nebo strkat podkladovej špalek pod klády. Pak uvázal řetěz a syn tahal traktorem. Močál vcelku měl dobré dno. Bláto se rozkarbovalo na kaši. Ale šlo nakonec vše jak po másle. Starší syn u sečky s manipulátorem. Naložil sečku a přijel dřevo porovnat na plac. No v 14:50 bylo vytaháno. Syn pak dojel domů ještě pro káru a naložili jsme všechny zbytky odřezků co tam zbyly. Slušná kárka 2m kuláčků. Gumky od káry tam slušně lezly. Nakonec vše hotovo. Bývala tam cesta. Harvestr ji smasakroval, že je tam teď močál. Tak jsme to vyklidili a má se to tam sázet. Asi tu cestu co tam bývala zruší a osází. Proto to chtěl správce vyklidit. Dřevo máme teď před lesem na skládce stranou od cesty. Pak už můžeme v klidu zpracovat a navozit domů. Myslel jsem, že to přez ten močál nedostaneme ven. Zdařilo se.
Trochu obrázků.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Čárls

#14253 Nový příspěvek od Čárls »

Ten jíl to je materiál :friends: to smíchat se slamou pojezdit a mužeš plácat vepřovice Jo makli ste si 8) Jen co sem viděl tak skoro vše suché jen naporcovat rozštípat a mužeš topit
Škoda toho lesa že ho kurovec sežral :'( Muselo se tam krásně šmajdat na procházky U nas je to obdobné taky sežraný a velký holiny Viděl sem fota ze začátku minulého století vypadalo to eště huř jak nyní No tak snad se zadaří a za nějaký ten rok zas bude kam jít na houby 8)
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

ota

#14254 Nový příspěvek od ota »

Ten les byl před asi 100 lety totálně sežranej mniškou. Pantáty děda ho musel vykácet a znovu ho osázel. Sehnal si mnoho sazenic Banksovi borovice. A smrky. Nevím jak to tenkrát se sadbou bývalo. Ale osázel celý les znovu. Jo zapoměl jsem, Mniška vzala pás asi 30ha. Některé stromy co teď sežral brouk byly ještě z té doby. Těch borovic tam bylo ještě tak pět. Jedna vloni a jedna letos uschly. Zbyly tam poslední tři z toho jen jedna samyčí.
Dneska jsem koukal, když jsem seděl na pařezu a dohlížel na kluky že co je vykácený státní les asi 5 měsíců začínají prosychat borovice, co jsou na okraji paseky. Nedokážu říct, jestli se tam změnilo klima vykácením smrků. Nebo jestli je to ťím mokrem. Kde je vykácený les všude je hrozný mokro. Stromy asi vodu spotřebovávaly a teď ji jíl nepusťí a nevyschne.
Tady v té cestě byla výhoda, že se tam kdysi navozilo hodně materiálu a sedlo to nad ten bílej jíl. Ten vršek se rozkarboval, ale slodek zůstal vcelku pevnej. Jezdit o kus vedle po pár přejeťích by se hnulo s jílem a konec.
Zapoměl jsem vyfotit tu hromadu na skládce. Slušnej balík. Ale výhoda je, že je to hned u cesty která je pěkná, pevná a dá se tam kdykoli zajet. Tam už to kdykoli můžeme zpracovávat. Topit se s tim bude nejdřív za 3 roky a možná dýl. Mám odleželé přikryté štosy ve štěpinách na pár roků dopředu. Nikdy bych netopil ,,čerstvým" dřevem. Máme doma desítky metrů do zásoby.
Dobrý je, že v našem okolí hned vysazuji les. Hned přez škarpičku je státní a teď budou sázet. Z druhé strany soukromej neudržovanej, teď vykácenej. Asi to tam zaroste jako džungle i s klestím. Přez cestu má les kámoš, dneska tam byl a kecali jsme. On má od jara zasázeno jen dubem. Myslím že to není dobré řešení. Proto já chci smýšenej min ze 4 druhů. A co vyroste samo, všechno tam zůstane.

Čárls

#14255 Nový příspěvek od Čárls »

No u nás v lese co byla rovina a jak sem dřív bydlel za mého mládí bývaly struhy v lese na odvodnění aby smrky nebyli v mokru taky to teď u těch 100 letých smrků bylo vidět že už se nepečovalo na struhách o odtok všechny co jsem viděl zespodu dutý a vyhnilý moc mokra Jinak co sem bydlel v Doubravici a vedle vesnice Dubenec dylo od Dubu našel sem nějaké dobové foto po dědovi kdysi dávno a všechny fota z lesa byly duby a buky to byli fota z předminulýho století ani nevím kam se poděli :-/ Z dědova vyprávění vim že se káceli a dřevo šlo do skláren Pak se prý sazeli smrky a borovice
No asi bych zkusil na tvém mistě nějaký to odvodnění a se zadrží vody do močariny tam bych nasázel olše a pod ty vodu maj rádi
To je ale na tobě neznám ty podmínky co máš jen z vyprávění od tebe Mám pár známých co se lesem zabývají a studovali tzv Hnojárnu a ví co a jak . ale dej na zkušenosti co máš od předků ti věděli co a jak jak na polích tak v lese :friends:

špalek

#14256 Nový příspěvek od špalek »

Dneska jsme s kamarádem měli výlet za Tábor. :) Koupil tam zetora 4011 :ano: a tak jsme ho stěhovali na podvalu domů. Čtyřicítka se svezla po dálnici a docela jí to slušelo. 8)

ota

#14257 Nový příspěvek od ota »

Tady stružky byly taky. Každej les selskej byl oddělenej od dalšího stružkou. Vše vyspádovaný do několika centrálních hlubších struh. Chtěl bych v budoucnu obnovit. Ta u státního je dobrá hluboká. Ta by se jen trochu počistila. Vzadu u cesty je zanesená ta hlavní co odvodňuje tyhle menší. A harvestr tam ještě udělal hromadu klesťí jako hrad. Nechápu to, klesťí shrabali na takové pásy. Třeba i 3m vysoký. Prej to tam nechají a mezi to osází. Přitom tady asi 25 km je veliká firma která kdeco štěpkuje štěpkovačem kterej sežere uplně všechno. Za silnicí to měli a sebral to z paseky jak kdyby to hrabkama shrabal. Tady jsou asi 3 ha pasek a klesťí.
Mám tu vysledováno za ty roky, dobře jdou modřiny, bez problémů. Akorát musejí přerůst působení zvěře a pak mají vyhrano. A ty Douglasky. U knížete je kus doglaskovýho lesa. Stromy nadherný tak metr průměr na pařezu. Ale vysoký jako rozhledny. Pod níma podrost douglasek tak 15 cm průměry. Rád tam čochtám. Tam je to zdravej les od pohledu. Tady teď docela duby klempírujou. Nevim proč. Dost prosychají. Máme část dubového lesa od pole. Tam je to v pohodě. Ale nic jinýho tam neroste docela řidkej les. Ty tam budou i po mě, když se jim nic nestane. Neřizl bych do nich nikdy. To samé je tam modřín a borovice kus vedle. Když je nic nepotká, budou tam i po mě. Nikdy bych je nekácel. A to že jsou to kusy! Soused sbíral černý duby, teda žaludy. Měl v kyblíku dost. Tak jich pár zkusíme příšťí rok píchnout. Mám i klasický žaludy. Taky je tam píchnu. 8)

pavell

#14258 Nový příspěvek od pavell »

Tak jsem dneska neco pooral a odpoledne jsem potkal na oracce japoncika s predkem pluh jednoradlicak obracak a mozu prohlasit ze na muj domadel s veskovou napravou a bez predku a s dvojakem pluhem u nas v tezke pude vubec nemel a to ten obracak pry stal 15T toz tak

hobr

#14259 Nový příspěvek od hobr »

Ota - žaludy nepíchat, jen rozhodit. Je prý to lepší :-/ . Ještě bych Tě poprosil - nainstaluj si tam "něco", co Tě upozorní na hrubky. Občas mě to "tahá" za uši (a to jsem měl z češtiny trojku!)...
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."

ota

#14260 Nový příspěvek od ota »

Mám žaludy vyzkoušený. Je lepší je trochu zatlačit do hlíny.
A s těma hrubkama to Ti neporadím. Cvrkám to z mobilu a mám prasklí to krycí sklo a občas mi to napíše něco jinak. A i nebo y napíšu Ti to jako kdysi jednomu tady co mi vyskoňoval asi do patýho kolena slova , seru Ti na i nebo y. Jsem 35 let ze školy a jsem rád že to nacvrkám takhle. A to píšu čárky a háčky, oprotí některým Jestli Tě s ťím seru tak to nečti. Nebo mi napiš které temata más oblíbený a nepřeješ si, abych tam psal jako to udělal jeden tady z fora a já tam přestanu psát, aby Tě ty usi netahaly. Nic víc na to neřeknu. Nemám tady žádnej ,,opravovač pravopisu". Zaťím Jsi druhý komu vadí můj pravopis. A asi 7 koho seru svejma kecama tady. Stačí napsat ,,hrnečku dost" a já to přestanu vařit tady.

bourač

#14261 Nový příspěvek od bourač »

co se týče zatlačování žaludů - věděl bych o lepším matroši než je hlína ;-)
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

Čárls

#14262 Nový příspěvek od Čárls »

Oto nenech se rozhodit a piš hrozně rád čtu tvý příspěvky Já dnes snad naposled letos otročil u našich na trávě snad už nenaroste je to zabíračka se sekačkou vždy na 4 hodiny než to vše posekám a uklidím
No ještě doma u bytovky a zrejt pidi zahrádku a bude klid pakuž jen domácí kutění po novém roce jestli mi štěně dá na to klid :-) Doufám že to vyjde musím zas zavolat chovatelce jak to vypadá a zda to vyjde :) Na zejtra bude zavařovací den je naložená jedna dýně z pátka .Eště nás jedna čeká dozrává na chodbě Letos se zadařilo dvě a obě 25 Kg
No a v pondělí zas do rachoty a zas bude mistr povyskakovat až mu řeknu číslo 33 :smich: Tolikrát ještě musím vstanout do práce :friends:
Naposledy upravil(a) Čárls dne sob říj 09, 2021 10:20 pm, celkem upraveno 1 x.

Čárls

#14263 Nový příspěvek od Čárls »

Jirko to by se ti poděkovali to by musel bejt ale jinej žalud :smich: :smich: :smich:

oco13

#14264 Nový příspěvek od oco13 »

Hrnečku vař - Otíku ja kašlem na hrubky, ja chcem počúvať tvoje spomienky. :friends:

ota

#14265 Nový příspěvek od ota »

Čárlsi když jsem jezdil do Kolína do práce, za letištěm pole dýňí. Když jsme jeli z odpolední zajeli jsme stranou a kolega hurá na dýně. Pomáhal jsem mu řezat a odnášet do auta. Kolikrát jsme tam potkali hromadu lidí. :vysmech: On taky zavářel a dělal nějakou polévku. Já to nejím tak jsem mu je dával. Pak tam jezdili přez den a sbírali do beden. Jednou ještě oranžovo dýňí a traktor s cepákem je masakroval před orbou. Chudák kolega kvičel mi v autě, taková škodá!
Bourači Ty zlobře! Já nesmím ani do hlíny zatláčet žaludy. Vlastně já nesmím nic. Syn jel dneska pro káru a soused běžel za ním, jé já ti pomůžu doma odpřahnout rameno a zapřáhnout káru. Odjeli, sedím na pařezu a za chvíli soused jde spátky. Coje? A on mladej povídal, zůstaň tady a hlídej tátu, ať tam netahá žádný další klacky z lesa. Nesmí nic dělat. Vždycky když mě načapali s klackem, hned si mě chtěli fotit a poslat fotku manželce! Lumpové dva!

Odpovědět

Zpět na „Putyka“