Ondras83 - traktor
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ondras83 - traktor
Brambory jsou venku, z mého stroje je stavební stroj, takže pomohla Kubota. Síla motoru, opření kol, obratnost je výborná
Krásne brambory
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
Čím hloupější hospodář, tím větší brambory
Letošní úroda u mě na úhoru je tak 2x taková, jak loni, jak na množství, tak na kvalitu brambor. Dneska odpoledne to preberu a šup s nima do sklepa k dědovi.
Myslím, že se podepsalo množství srážek a kvalitnější hnojení (dal jsem loni koňský hnůj pro živiny a slámu pro nadlehčení půdy, zjara to Kubota rozemlela rotavatorem a paráda)
Letos před orbou chci podrýt.
Letošní úroda u mě na úhoru je tak 2x taková, jak loni, jak na množství, tak na kvalitu brambor. Dneska odpoledne to preberu a šup s nima do sklepa k dědovi.
Myslím, že se podepsalo množství srážek a kvalitnější hnojení (dal jsem loni koňský hnůj pro živiny a slámu pro nadlehčení půdy, zjara to Kubota rozemlela rotavatorem a paráda)
Letos před orbou chci podrýt.
Odrůda těch brambor?
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
To netuším. Mátia vedle práce zahradnictví, tak tam vždy koupí několik pytlíku a sázíme. Někde jsem to měl i napsaný. Musím to najít, abych ne dal za rok zase.
Kluci s odrůdama brambor vlastní zkušenost. Strejda býval profesorem na zemědělský škole a měl nastarost praktyckou vyuku. Uměl prořezávat stromky, sázet víno a pak sklízet, vařil si mimořádně dobrý pivo z ingrediencí co vypěstoval a ze známosti sehnal. Vždycky nás jebal, že máme sadbu brambor nahovno. On když jsme měli hektar brambor na políčku, tak se se sadbou nedalo moc laborovat. Sázeli jsme sazečem. A strejda vždycky kroutil hlavou z téhle sadby bude stejně hovno. Pantaťík už to jednou neustál a povídal strejdovi když máš plnou prdel keců, sežeň tedy sadbu podle tvého gusta. Strejda sehnal podle něj špičkovou sadbu. Část poloraných, část Keřkovskejch rohlíčků a část pozdních na uskladnění na delší dobu. No sledoval sázení, aby jsme to nepopletli. Výsledek byl nakonec žalostný. Brambor bylo málo a hodně hnily. Vždycky jsme měli plnej sklep a spoustu na prodej. Tenkrát jsme nepokryli poptávku stálého odběru. A to se vše dělalo jako vždycky. Snad 8 řádků jsme daly našejch osvědčenejch brambor co jsme si vybrali z deputátu jako každý rok. Tak tam brambor jako hnoje. Strejda stejně nikdy neuznal, že některá jinde perfektní odrůda u nás prostě nebude mít takovou produkci. Nakonec strejda stejně řekl, že jsme ty brambory podsekli mi. Kdyby se ošetřily podle něj, bylo by jich jako hnoje! Uplně nejhorší byly ty rohlíčky. Na jídlo výborný, ale málo a hned hnily a to i když jsme vyorávali tak už byly hodně hnilý. V každym kraji jde něco jinýho.
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
Je to tak. Ale manželka už chválila, že jsou lepší jak loňský i na vaření.
Jo mi jsme si zvykli na červený. Ty byly perfektní na vaření. Nebo pak na práci s níma. Brambory teď bereme od jednoho družstva na obědnávku. Je to nějaká kooperace mezi podnikama. Vloni červený nebyly a to jsme kvičeli. Ale zase ty klasický brambory vůbec nehnily. Vyhodil jsem z 4 pytlů brambor snad jen 2 schniláky. Ty byly super.
No tohle měl právě strejda zmáklí. Pořát studoval a sledoval ty brambory. A věděl co je varnej typ, salátovej, nebo i na kaši. Které se sypou uvařením, které ne. Vždycky donesl ten 20 kg pytel a nate na zkoušku. Od někoho dostal tak se podělil. No i brambory jsou vochmatika.
No tohle měl právě strejda zmáklí. Pořát studoval a sledoval ty brambory. A věděl co je varnej typ, salátovej, nebo i na kaši. Které se sypou uvařením, které ne. Vždycky donesl ten 20 kg pytel a nate na zkoušku. Od někoho dostal tak se podělil. No i brambory jsou vochmatika.
Krása ten vlek zozadu
Tak doma na traktůrku asi v pohodě. Ale jednou jsem jel z Bruntálu po takové ouzočké silnici v prostřed noci a byla ještě mlha. Chytil jsem Polskej kamion, kterej měl vzadu takhle ,,krásný" světýlka a při brždění v těch klikatejch zatáčkách se rosvicely ještě hromady dalších. Musel jsem v jedné vesnici zastavit a asi 20 min tam stát, aby byla jistota že už se za něj nedostanu. Hrozilo rudé oslepnuťí. Ale na druhou stranu on tím udělal maximum, abych ho nepřehlídnul v té mlze. To nešlo.
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
Mě se to líbí a na kamión jsem ještě nedospěl, tak aspoň tady
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
...a Ty necháš dědu takhle otročit !!?