Hanomag

Holder, Fendt, Hanomag, Porsche, Itma, Fiat, NewHoland, Valtra,...

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
bastardtraktor

Re: Hanomag

#76 Nový příspěvek od bastardtraktor »

ZZETHOR píše:tak, přibližné bydliště vyplněno, ten muj je stejně silnej, jako ty vaše C224 a je starší, akorát má o válec a dva takty víc.... a taky má střechu :)
jinak v německu sem viděl tu C224 s boční lištou i s nakladačem dohromady, zajímalo by mě, zda by se to dalo dát i na ten můj, a taky jesli by pasoval stejnej nakladač, rám mám taky, ale sem trošku širší a na těch céčkách je jakýsi závěs na bocích
Cheb - tak to je fajn, to jsi blízko.
Ty Céčka jsou všechny takové vyšší, štíhlejší a maj delší rozvor, protože na ty závěsy , jak o nich píšeš se montovalo mezinápravové nářadí. Takže mezo nápravama jsi mohl mít jedno nářadí a vzadu druhé. Všeliaké kombinátory a tak.Kousek vepředu jsem dal nějaký fotky starý.
Nakladač na tom mym mam, ochranný rám motoru a padací rám a střechu Fritzmeyer taky. Kosu nemam - mam tam jen náhon a to excentický kolo na který se dává těhlice.

.
ooooooooooooo

ZZETHOR

#77 Nový příspěvek od ZZETHOR »

a zbytek?.. kolega má fendta a taky má jen náhon, kusu s těhlicí původní majitel odmontoval a vyhodil do šrotu, protože jí nepotřeboval,
známej má taky C224, taky s jinym motorem a nakladačem, tak sem jí už i viděl naživo, a vim, že je trošku vyšší, užší a řekl bych i delší, z prvu mě udivilo, že tam má jinej motor, než originál, když ten náš celkem šlape, potom sem se dozvěděl o těch dvouválcovejch dvoutaktech, co tam byli původně a hojně se měnily za jiné, našl sem dost kusů s motorem mercedes
čim to bylo, že se to tak měnilo? složitější na údržbu kvůli tomu dmychadlu?

bastardtraktor

#78 Nový příspěvek od bastardtraktor »

ZZETHOR píše:a zbytek?.. kolega má fendta a taky má jen náhon, kusu s těhlicí původní majitel odmontoval a vyhodil do šrotu, protože jí nepotřeboval,
známej má taky C224, taky s jinym motorem a nakladačem, tak sem jí už i viděl naživo, a vim, že je trošku vyšší, užší a řekl bych i delší, z prvu mě udivilo, že tam má jinej motor, než originál, když ten náš celkem šlape, potom sem se dozvěděl o těch dvouválcovejch dvoutaktech, co tam byli původně a hojně se měnily za jiné, našl sem dost kusů s motorem mercedes
čim to bylo, že se to tak měnilo? složitější na údržbu kvůli tomu dmychadlu?
Byl bych moc rád, kdyby jsi mi třeba soukromou zprávou poslal kontakt na toho známého i na Tebe.

Ty dvoutakty se skutečně velmi často nahrazovaly jinými motory.
Ty Céčka když hledáš na internetu, tak těch s motorem Mercedes se najde hodně a nebo s motorem z auta Borgward, nebo Hansa a tak
Slyšel jsem, že prý ten, kdoo to uměl se o ten originál dvoutakt motor starat, tak mu sloužil k plné spokojenosti a sloužej dodnes. Ale prej se tam nejak zanášel výfukový systém a i to dmychadlo potřebovalo jinou péči, než na jakou jsou lidi zvyklý u čtařtaktů. Lidi zapomínali dölejvat olej a tak.

Ty motory Mercedes co se tam tak hojně dávaly ale nejsou většinou nejaké ty dobře u nás známé 200D, 220 D 240D, ale starší tap i řada s obsahem 1700 ccm typ OM636
Ty se vyrábely od konce války, vyvinuly je za války, a dále se modernizovaly, ale v základě jsou stejné , jako ty první diesely co se do prvních naftovýchj osobáků Mercedes dávaly.
Ale první osobáky s dieselem nebyly Mercedesy, ale zrovna náhodou Hanomagy Rekord - ještě předválečný. A ty motory Hanomag se dávaly do traktorů jakbysmet a i oficielně seriově,

Ty 1700 ccm diesely najdeš v Mercedesu 170 - ještě s blatníkama mimo kapotu
pak i v typu Ponton - kulaťák - tedy první mercedes, co mel přední blatníky v rovině s kapotou. Ale tam už mel motor obsah zvýšen na 1800 ccm
A ty auta se tedy jmenovaly 180ky
A naposledy se ještě dávaly i do Křídláků.

Používaly se ale NEJEN V AUTECH
je to diodnes velice oblíbený motor v lodích
dávaly se se sníženými otáčkami do vysokozdvižek a dalších strojů

A HLAVNĚ začátkem 60.let
DÁVALY SE tehdy DO SERIOVÝCH TRAKTORŮ
Dávaly se asi do 4 značek traktorů, možná i do více.
Víc jsem jich nenašel
a dva seriové traktory, ktreré maj originálně tento motor jsem i na vlastní oči viděl.
Třeba FAHR 177, nebo GULDNER Toledo a ještě další Guldnery -
Viděl jsem i jeden Švýcarskej traktoir i v provozu a tyky dobrý
.
Takže se do traktorů Hanomag podomácku ty motory dávaly
ale nejn podomácku , nýbrž i více méně oficielně v traktorových opravnách
a mělo to ty motory i zapsaný v techničákách,

Ty motory se používaly i proto, že byly prostě dobrý - ty auta už dávno shnily, a motory ještě mohly makat.
No ono to auto s tímto motorem bylo asi pěkně líný a v provozu už to moc nevyhovovalo , ale do traktoru se to hodilo.

Nejvíce motorů OM 636 dneska najdeš, že se prodávají a používají na pohon menších lodí. A ZF na ně dělal i špecielní převodovky s reverzem s přesně pasujícím zvonem - a to je jen do lodí.

A to je SUPER
ty motory se vyráběly od roku 1946 až do konce 80. let
a je na to možný sehnat díly
i když jesou často nejaké rozdíly a nepasujou a musí se přizpůsobovat.
Ten OM 636 mel strašně moc variant a podtypů

Tady hned ten první je lodní - http://images.google.cz/images?hl=cs&so ... CCkQsAQwAw
ooooooooooooo

Gabo

#79 Nový příspěvek od Gabo »

ZZETHOR píše:Ahoj, narazil sem na tohle tema nahodou, a sem rad, ze se nasli další šťastní majitelé hanomagů.
Když jsme ten náš přitáhli před deseti lety domu, tak nikdo pomalu nevěděl co to je a dávali tomu půl roku, než odejde. Funguje do teď, i když občas k něčemu dojde, ale vždy se podařilo problém vyřešit.
Ale abych neplacal jenom do větru, mám R324 z roku 1958, tříválec, čtařtakt s boční lištou a řazení mám takovéto:

R-I-1
2-I-3
4-I-5

ještě dám obrázek
je sice jen z mobilu, ale lepší momentálně nemám...
Ahoj. Vítám tě mezi Hanomajiteli :potlesk: Pěknej traktor 8) Začnu dotazem, jaké máš zadní pneu? (rozměr) Myslím, že máme stejnej zadek i převodovku. Já už rám na kosu sundal, i kladky. Jestli můžeš dej víc foto, klidně přes SZ pokud nechceš sem.

Gabo

#80 Nový příspěvek od Gabo »

Jinak dík, že se trochu oživilo toto vlákno. Nechtěl jsem to oživovat příspěvkem - Jak mi došla nafta (naštěstí v půlce obce) a drahá polovička se sestrou, každá na jednom blatníku a já upaloval pro naftu k benzince(kterou tam naštěstí máme EO), a když jsem naftu dolil a odvzdušnil, tak se vybila baterka, to už bylo pár diváků a já opět upaloval pro auto a honem vyměnit baterky. Mooc pěkný představení a ty milostný pohledy od obou pasažérek :pohlavek: No a ve finále po týdnu kouknu na zaparkovanou sklopku a chudák nakřivo, dofouknout nejde, tak tam stojí dodneška. A aby nebylo všeho dost, tak po tom pohledu na sklopku vlezu vedle do garáže, že natočim traktor a vono nic :pistol: . Naštěstí po této sobotě vrčí a příčina?? Maj to rádi všichni - špatnej kontakt :D (cívka startéru). Takže, když mám rozdělanej druhej traktor, tak to se dělá jedna radost :prace: :pistol: Takhle mám málo času a ještě si ho zkracuju.

alek

#81 Nový příspěvek od alek »

Ahoj čtu jak se ti daří a mam radu, vytahní tu flašu té jak říkaš hořlaviny nalé si dé nohy vodorovně s těle a s-r na to ono bude líp.Měj ahoj ALEK

ZZETHOR

#82 Nový příspěvek od ZZETHOR »

Gabo píše: Ahoj. Vítám tě mezi Hanomajiteli :potlesk: Pěknej traktor 8) Začnu dotazem, jaké máš zadní pneu? (rozměr) Myslím, že máme stejnej zadek i převodovku. Já už rám na kosu sundal, i kladky. Jestli můžeš dej víc foto, klidně přes SZ pokud nechceš sem.
na pneumatikách sem našel 8,3 8-36, jsou to pneumatiky z nejakýho postřikoveče, pokud mě paměť slouží,
kola sou kulťácký, provoráváme s nim brambory

Gabo

#83 Nový příspěvek od Gabo »

ZZETHOR píše:
Gabo píše: Ahoj. Vítám tě mezi Hanomajiteli :potlesk: Pěknej traktor 8) Začnu dotazem, jaké máš zadní pneu? (rozměr) Myslím, že máme stejnej zadek i převodovku. Já už rám na kosu sundal, i kladky. Jestli můžeš dej víc foto, klidně přes SZ pokud nechceš sem.
na pneumatikách sem našel 8,3 8-36, jsou to pneumatiky z nejakýho postřikoveče, pokud mě paměť slouží,
Tak to můžeš používat i z 25Z ta má taky 36-ky. Já mam sice taky 8,3, ale bohužel 32. A v jakém je máš stavu? Obě stejné?

Gabo

#84 Nový příspěvek od Gabo »

alek píše:Ahoj čtu jak se ti daří a mam radu, vytahní tu flašu té jak říkaš hořlaviny nalé si dé nohy vodorovně s těle a s-r na to ono bude líp.Měj ahoj ALEK
Díky za radu, už je to pár týdnů co jsem si dal jednoho heršla z tý flaše, až se mi zkroutily chodidla v pěst. Je to dobrej materiál a bratr ho dokázal ocenit :)
8)

ZZETHOR

#85 Nový příspěvek od ZZETHOR »

Gabo píše: na pneumatikách sem našel 8,3 8-36, jsou to pneumatiky z nejakýho postřikoveče, pokud mě paměť slouží,
Tak to můžeš používat i z 25Z ta má taky 36-ky. Já mam sice taky 8,3, ale bohužel 32. A v jakém je máš stavu? Obě stejné?[/quote]

obě sou stejné, ty původní nestály za moc, jednu sme vyhodily a tu lepší nechali do zásoby, za těch jedenáct let sme je už trochu ošoupaly, ale jak to máme pod střechou, tak to netrpělo od sluníčka, řekl bych, že maj ještě tak 70 - 80 procent

ZZETHOR

#86 Nový příspěvek od ZZETHOR »

ahoj, tak sem brousil inzeráty a našel C224 s čelním nakladačem a motorem mercedes za solidní cenu, po zavolání sem zjistil, že už je to pryč, přiznejte se, kdo z vás mě předešel? :)

bastardtraktor

#87 Nový příspěvek od bastardtraktor »

ZZETHOR píše:ahoj, tak sem brousil inzeráty a našel C224 s čelním nakladačem a motorem mercedes za solidní cenu, po zavolání sem zjistil, že už je to pryč, přiznejte se, kdo z vás mě předešel? :)
http://www.bazar-traktory.cz/bazar_trak ... r-hanomag/

tak to já ne
ale takovej je ten muj, ai byl s rozbitym motorem
je to skoro stejný případ
jen mam střechu navíc a mam to v origo modrý a stál 12

Tenhle z inzerátu se nakonec prodal za pouhých 8 táců - no to láce !!!
když to srovnam , že za stejný prachy se prodávaj traktůrky -prskolety s motorem ze skutra.
Přílohy
367a.jpg
367d.jpg
ooooooooooooo

ZZETHOR

#88 Nový příspěvek od ZZETHOR »

to me teda po..r na holý záda.... na barve by me nesešlo, já bych mu dal stejnou, jako u toho mýho, nevíš, kdy se to prodalo, ať vim, jak moc sem ho prošvih?.... mě se líbilo, že měl světla, a ne čouhající dráty, ten nakladač, původní sedačku a podle fotek nevypadal špatně, .... vim, že skutečnost je vźdycky jiná....

jinak jeśté k tý barvě, jestli jste si všimly, tak můj traktor je hodně dvětlounkej, je to tim, když se pŕivez, tak byl naštětkovanej zelenou, hledali jsme původní barvu, a tu jsme našly na gumě u řadící páky, jenže ta guma byla jaksi vybledlá.... tak mám vybledlej traktor....

ZZETHOR

#89 Nový příspěvek od ZZETHOR »

pardon, že sem byl tak hrubý, ale docela mě naśtvalo, že mi ušlo něco za takovej peníz, no, budu hledat dál :) možná se něco starýho s nakladačem najde... ne že bych chtěl něco mermomocí...
jinak dneska sem se stavil pro fridex, přes léto jsme dolejvali dost vodu, tak to musíme napravit.... i když bych to mohl jenom vypustit, přes zimu s nim asi nepojedu... ale co kdyby :)

Gabo

#90 Nový příspěvek od Gabo »

Tak jsem dnes venčil stroje a trochu uklízel. Hanomag dostal novou hračku a já pomocníka :vysmech:
A když už byly venku, tak jsem blejsknul zátiší s názvem ,,OLD" ;-)
Přílohy
Zatisi.jpg
Nová hračka 2.jpg
Nová hračka 1.jpg
Nová dvojka 3.jpg
Nová dvojka 2.jpg

Odpovědět

Zpět na „Evropské stroje“