Zplynovací kotel
-
Re: Zplynovací kotel
Zdravim. Atmosov mame v rodine 4ks a vsetky bez problemov. Vsetky su typ dc22s, vsetky su osadene termostatickymi ventilmi spiatocky esbe na 65st C. Prvy z r. 2009, porucha: vymena lozisk ventilatora a kondenzatora, vymena spalinoveho termostatu, ktory sa postupne dostal mimo rozsah. Tento prvy kotol sme najskor 3r prevadzkovali bez aku nadrze, co bol problem. Skrtenie vykonu a z toho dechovanie kominu. Potom sa dali 2x1000L aku a odvtedy len drevo a popol. Druhy kotol na chalupe z r 2016, aku 1000L, bez problemov. Treti kotol u mna r. 2018, aku 1000L so solarnym vymennikom, bez problemov. Stvrty kotol u svokra, z r. 2019, aku 1000L, bez problemov.
Podla mna lepsia volba za dane prachy asi neexistuje. Podtlakovy ventilator ma vyhodu, ze sa da v pohode susit pradlo v kotolni, miestnost je cista, nezadymena. Jedine co treba dat bacha na tie loziska ventilatora, ak zacne menit zvuk tak hned vymenit. U nas to odniesol aj kondenzator. Ale radovo oprava za 10 az 20e.
Podla mna lepsia volba za dane prachy asi neexistuje. Podtlakovy ventilator ma vyhodu, ze sa da v pohode susit pradlo v kotolni, miestnost je cista, nezadymena. Jedine co treba dat bacha na tie loziska ventilatora, ak zacne menit zvuk tak hned vymenit. U nas to odniesol aj kondenzator. Ale radovo oprava za 10 az 20e.
Zdravím chtěl bych vyměnit kotel teď mám ATOMA KTP-20 a je moc silný a EU-0 zalíbyl se nám BLAZE HARMONY BH-12 máme asi 78m vytápěná plocha tak by mněl stačit nemáte náhodou někdo kotel od téhle značky? Jde mi o spokojenost.
Velice jsem se o něj nedávno zajímal.Zatím to nemám potřebu řešit.Pozor,ale výkon kotle musíš přepočítat na metry krychlové a ne čtvereční a dávej pozor,aby jsi topil na plný výkon.Pokud budeš hoření tlumit,zničíš jej brzy.Samozřejmostí je akumulační nádrž.
Viťo jak ti to topí? Kolik máš na výstupu teplotu Když máš dole v nádrži cca 30°C ? Mě furt štve ta termopatrona, přemýšlím že bych trošku obrousil tu tyčinku co z ní leze aby otvírala pozdějš, zkoušel to už někdo? Případně kdyby někdo měl navíc patronu na 72°nebo 75°C , tak bych ju odkoupil.
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
-můj dědeček-
Právě že teď mám kotel stále zavřenej vytápím necelých 190m krychlových to mám se vším všudy ale třeba v ložnici netopím vůbec jen 1x za 14 dní otevřu radiátor aby projel celý okruh. Akumulačku nemám a ani nechci nemám ji kam dát jedině na půdu a to nevím kudy musel bych bourat a s vyhlídkou do budoucna-přechod na plyn to nemá smysl byli by to vyhozený peníze
Mám kotel ATMOS kombi C 20 s ve kterém topím jen dřevem.Vytápím cca 800m3.Z toho je obytný prostor cca 500m3(300m3 na skoro 24°C kvůli vnoučatům a 200m3 na 21°C obytné prostory pro mě a bábinku),zbytek je dílna,ve které topím na 16°C.Spotřeba dřeva je 16-20m3 ale skládaného,dle tuhosti zimy.Topím denním zátopem cca 2-5 hodin a akumulační nádrž o objemu 1m3 používám obráceně,na dotopení v noci.Nejdříve zatopím do prvního okruhu děckám,pak připojím naše obytné prostory(druhý okruh) a občas dílnu(třetí okruh).Někdy si zatopím brzy ráno do dílny,když teplota klesne pod 12°C.Topí mě to velice dobře,dole v akumulační nádrži mě nikdy neklesne teplota pod 30°C.Po zátopu,jakmile se teplota na výstupu ustálí na 85-90°C,tak na zpátečce mám 65°C.Za dvě hodiny mě klesne na 60°C.Patronu tam mám na 65°C ale mám patrony na 60,67,70a72°C.Už si to ale nepamatuji.Bohužel Ti žádnou nenechám,protože s tím ještě dělám výzkumy.Kotel používám od roku 2007,r.v.2006.Jediné dvě závady byly:Vadný kondenzátor ventilátoru a letos expanzní nádrž 50 litrů-děravá membrána.Ještě tam mám jednu na 140litrů.To je tak vše,co Ti můžu dát za informace.Jo a tu tyčinku nebrus,zbytečně zničíš patronu.Doufám,že znáš její cenu.imaginaro píše: ↑úte bře 02, 2021 9:58 am Viťo jak ti to topí? Kolik máš na výstupu teplotu Když máš dole v nádrži cca 30°C ? Mě furt štve ta termopatrona, přemýšlím že bych trošku obrousil tu tyčinku co z ní leze aby otvírala pozdějš, zkoušel to už někdo? Případně kdyby někdo měl navíc patronu na 72°nebo 75°C , tak bych ju odkoupil.
Pokud plánuješ přejít na plyn,tak si jej nepořizuj.Naši mladí chtějí taky přejít na plyn,protože jsou zhnilí.Zatím je dřevo za pakatel ale za pár let to už nebude sranda,tak jim to toleruji.Rozvody po baráku mám,ale musel bych udělat protlak pod silnicí včetně přípojky.Papírování a zapojení plynu k baráku cca 50 000,-Kč,zemní práce 30 000,-Kč.Takže beze mě.
Právě že znám její cenu, proto se mi nechce kupovat jinou na pokus. Kolik máš spaliny(v kouřovodu)? Máš termostat na spínání kotlového čerpadla dle výstupní teploty kotle?
-můj dědeček-
-můj dědeček-
1)Nevím,od poslední revize si to nepamatuji.Doporučen mě byl ten přisávací hajzlík do kouřovodu,koupil jsem jej ale nenamontoval.
2)Termostat mám.
Když budu mít chvilku,tak Ti tu svoji jadernou elektrárnu nafotím.
2)Termostat mám.
Když budu mít chvilku,tak Ti tu svoji jadernou elektrárnu nafotím.
jak máš termostat pro kotlové čerpadlo, tak je to jasny, že ti stačí termopatrona 65°C a přece kotel maká nad 80°, dle schemat má být pokud není AKU nádrž. Ale tím neříkám že je to špatně, uvažuju o jeho vložení do zapojení taky.
-můj dědeček-
-můj dědeček-
-
Ahoj, pustím taky svojí trošku do diskuze ...
Mám stejně jako Vitex kotel Atmos C20S - topí se ale výhradně dřevem + pilinami + štěpkami. Starší rodinný domek - spodní část rodiče 120m2 (mají hodně rádi teplo), podkroví moje 120m2 - pouze víkendy. Kotel jede neustále na plný výkon a nabíjí akumulační nádrž o objemu 5m3, v baráku jsou dva okruhy - spodek klasický termostat kolečko odhad stále 24°, podkroví programovatelný termostat - pondělí až pátek 18°, pátek odpoledne až neděle večer 23°. Díky velikosti nádrže se jede cca v režimu sobota celý den topení, neděle z nádrže, pondělí odpoledne topení 3hodiny, úterý z nádrže, středa topení 3hodiny, čtvrtek z nádrže, pátek z nádrže (to vycamcá nádrž dost takže proto sobota zhruba celý den) samozřejmě se to liší podle počasí venku ale většinu času je to takto. V nádrži je umístěná i spirála na teplou vodu - bojler není a nebude = toto znamená topení i v létě !!! ale vychází to cca 1 týdně. Do spodní části jde teplota do radiátorů cca 55°, do podkroví jde 40°.
Spotřebu dřeva jsem nikdy přesně neměřil, protože se to dost střídá - dřevo, piliny, štěpky, občas nějaké odřezky prken atd... ale vychází to cca na 15 kubíků. Jestli to je 10 nebo 20 mi netrápí, dřevo děláme sami a pro zábavu.
Takto už se provozuje cca 24let - nejdříve kotel HORAL 18let, teďka 6let Atmos.
Do budoucna plánuji předělat akumulační nádrž, sám nevím kolik ještě vydrží tak chci být připravený. Aktuálně je nádrž v kotelně, což je šikovný ale zabírá hodně místa. Nádrže půjdou ven za chalupu a v plánu jsou dvě cca 2000litrů - přes léto kvůli teplé vodě provoz jen na jednu nádrž. Podzim,zima, jaro připojení druhé nádrže.
Tolik za mě...
Mám stejně jako Vitex kotel Atmos C20S - topí se ale výhradně dřevem + pilinami + štěpkami. Starší rodinný domek - spodní část rodiče 120m2 (mají hodně rádi teplo), podkroví moje 120m2 - pouze víkendy. Kotel jede neustále na plný výkon a nabíjí akumulační nádrž o objemu 5m3, v baráku jsou dva okruhy - spodek klasický termostat kolečko odhad stále 24°, podkroví programovatelný termostat - pondělí až pátek 18°, pátek odpoledne až neděle večer 23°. Díky velikosti nádrže se jede cca v režimu sobota celý den topení, neděle z nádrže, pondělí odpoledne topení 3hodiny, úterý z nádrže, středa topení 3hodiny, čtvrtek z nádrže, pátek z nádrže (to vycamcá nádrž dost takže proto sobota zhruba celý den) samozřejmě se to liší podle počasí venku ale většinu času je to takto. V nádrži je umístěná i spirála na teplou vodu - bojler není a nebude = toto znamená topení i v létě !!! ale vychází to cca 1 týdně. Do spodní části jde teplota do radiátorů cca 55°, do podkroví jde 40°.
Spotřebu dřeva jsem nikdy přesně neměřil, protože se to dost střídá - dřevo, piliny, štěpky, občas nějaké odřezky prken atd... ale vychází to cca na 15 kubíků. Jestli to je 10 nebo 20 mi netrápí, dřevo děláme sami a pro zábavu.
Takto už se provozuje cca 24let - nejdříve kotel HORAL 18let, teďka 6let Atmos.
Do budoucna plánuji předělat akumulační nádrž, sám nevím kolik ještě vydrží tak chci být připravený. Aktuálně je nádrž v kotelně, což je šikovný ale zabírá hodně místa. Nádrže půjdou ven za chalupu a v plánu jsou dvě cca 2000litrů - přes léto kvůli teplé vodě provoz jen na jednu nádrž. Podzim,zima, jaro připojení druhé nádrže.
Tolik za mě...
Dost dobrý ale proč chceš do budoucna zmenšit objem nádrže?Já bych dal nejraději 15m3,jenže jak píši,mlaďoši jsou zhnilí a já to sám nedám.
-
Chci dát něco takového https://stroje.bazos.cz/inzerat/1327248 ... dusnik.php
Některý jsou 2200 některý 2700.. V principu je mi to jedno. Čekám až se objeví někde něco poblíž abych pro ní nejel přes půl Republiky. Mohl bych dát i jednu velkou ale přijdu o výhodu letni/zimní provoz a nemam tak silnou hydraulickou ruku.
Ještě jsem zapomněl.. Většinou jedu tak aby v nádrží v cca 1/2 nebylo méně než 65°, kolik je v tu chvíli dole nevím. Když to jde níže tak pak to trvá déle natopit zpět, ale je to spíše takový pocit, ničím podložený co by bylo/nebylo lepší nemám.
Po dodělání podkroví spotřeba dřeva příliš nestoupla. Právě naopak dole se zlepšil komfort. V týdnu se defacto v podkroví netopi, těch 18° se tam udrží jen teplem zespoda. Pořád to beru v nějakým normálním počasí, těch extrému tady moc není.
Některý jsou 2200 některý 2700.. V principu je mi to jedno. Čekám až se objeví někde něco poblíž abych pro ní nejel přes půl Republiky. Mohl bych dát i jednu velkou ale přijdu o výhodu letni/zimní provoz a nemam tak silnou hydraulickou ruku.
Ještě jsem zapomněl.. Většinou jedu tak aby v nádrží v cca 1/2 nebylo méně než 65°, kolik je v tu chvíli dole nevím. Když to jde níže tak pak to trvá déle natopit zpět, ale je to spíše takový pocit, ničím podložený co by bylo/nebylo lepší nemám.
Po dodělání podkroví spotřeba dřeva příliš nestoupla. Právě naopak dole se zlepšil komfort. V týdnu se defacto v podkroví netopi, těch 18° se tam udrží jen teplem zespoda. Pořád to beru v nějakým normálním počasí, těch extrému tady moc není.
Mama byva v dvojdome-poschodovom + ja na striedacku -ze dvojdom,nezatepleny -len strecha a spotreba v prehorievaku plechac 30kw -10kubikov bukoveho dreva na rok -cize okolo 16metre priestorovych ked priblizne prepocitam a topi sa na 24az 25 stupnov + aj v garazi a pivniciach . A kamos co mal 4000 litrovu akumulacku tak ju vyhodil a dal 2000litrovu a ma mensiu spotrebu ako ked nabijal 4000litrovu ,ze podla mna mas na taky priestor velku spotrebu a zbytocne velku akumulacku
-
Ano to je možné a věřím tomu, že od určité velikosti se to začne lámat. Ale..
Topim jen smrk, borovice, líska, občas nějaká droboť jiná a skutečně tu spotřebu jsem neměřil protože se nikdy nepovedlo brát z jednoho konkrétního místa.
Velká nádrž pro mě má výhodu v tom, že nemusím každý den topit, což dříve bylo důležité. Jezdilo se různě a když přijedeš v osm už nemáš ani chuť ani náladu topit a prostě nemusíš. Z té velké nádrže můžeš cucat dlouho.. Pak je jen problém že vodu na koupání si musíš pouštět pomalu aby se ve spirále ohřála a natopení potom trvá déle.
To je pro mě obrovská výhoda a spotřeba je až na druhém místě. Kdyby to bylo podle mě a mého pracovního vytížení tak bych potřeboval topit jen sobota neděle...
Topim jen smrk, borovice, líska, občas nějaká droboť jiná a skutečně tu spotřebu jsem neměřil protože se nikdy nepovedlo brát z jednoho konkrétního místa.
Velká nádrž pro mě má výhodu v tom, že nemusím každý den topit, což dříve bylo důležité. Jezdilo se různě a když přijedeš v osm už nemáš ani chuť ani náladu topit a prostě nemusíš. Z té velké nádrže můžeš cucat dlouho.. Pak je jen problém že vodu na koupání si musíš pouštět pomalu aby se ve spirále ohřála a natopení potom trvá déle.
To je pro mě obrovská výhoda a spotřeba je až na druhém místě. Kdyby to bylo podle mě a mého pracovního vytížení tak bych potřeboval topit jen sobota neděle...