Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ta cena je teda hodně přepálená. Já jsem si dělal v podstatě stejnou a vešel jsem se do 5 tisíc.
Bednu si klidně můžeš koupit, třeba tady
https://www.sbazar.cz/vyhodny.nakup23/d ... irka-komin
A zbytek pořídíš do dvou tisíc. Pokud nejsi zdatný v elektrice, nech si to zapojit od nějakého dráteníka za flašku, ale nic složitého na tom není.
Z vlastní zkušenosti nedoporučuji takovýto typ udírny, kvůli dvířkům a přístupu do udírny. Samo, že jsem si to tak udělal.
Bednu si klidně můžeš koupit, třeba tady
https://www.sbazar.cz/vyhodny.nakup23/d ... irka-komin
A zbytek pořídíš do dvou tisíc. Pokud nejsi zdatný v elektrice, nech si to zapojit od nějakého dráteníka za flašku, ale nic složitého na tom není.
Z vlastní zkušenosti nedoporučuji takovýto typ udírny, kvůli dvířkům a přístupu do udírny. Samo, že jsem si to tak udělal.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Tak přesně ta dvířka mám udělaná (po předchozích zkušenostech) na plný profil - krom jiného i proto, že mám výsuvné rošty
https://cendat.rajce.idnes.cz/UDIRNA_I/
https://cendat.rajce.idnes.cz/UDIRNA_I/
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Je to mnohem lepší. Příští bedna bude taky na plný profil i když to nevypadá tak esteticky.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Pokud by jsi chtěl stavět celý sám tak kostru z vinglu a palubky třeba zde https://www.artisan.cz/-podlahove-palub ... alita-a-b- a uděláš stěny +střechu zasazený do rámu a hlavně uděláš si velikost dle svých potřeb teploměr https://www.nadrez.cz/cz/teplomer-do-ud ... n-o_152861
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
No mě jde spíš o to okolo. Generátor kouře nezvládnu ten bych musel stejně koupit. Spirála,termostat...
udírnu udělám v tom problém nevidím,ale to okolo. Dřevo lepší borovice nebo stačí smrk? Z té sračky plný lepidel jak to má cenda.t bych nemusel.
Je nějaký rozdíl v chuti při uzení klasika dřevo a když je tam spirála a generátor kouře?
udírnu udělám v tom problém nevidím,ale to okolo. Dřevo lepší borovice nebo stačí smrk? Z té sračky plný lepidel jak to má cenda.t bych nemusel.
Je nějaký rozdíl v chuti při uzení klasika dřevo a když je tam spirála a generátor kouře?
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Žádnej vingl, trámky! Jak tam bude železo, bude se to potit a bude to dělat rotyku. Palubky můžou být jakékoliv, ale musí být poctivě vyschlé, jinak z nich poleze pryskyřice a nikdo z vás by to nechtěl koštovat. Zateplování také nemá smysl, protože ztráty jsou tak malé, že nemá cenu zateplovat a v izolaci bují akorát plísně.
Tomous, generátor je to nejjednoduší. Půl metru krbového kouřovodu, coulová trubka, spojovací materiál, komresor z akvária a to je všechno. Na druhu dřeva vůbec nezáleží, pokud ho z venku dobře ošetříš, ale musí být dobře vyschlé, právě kvúli pryskyřici, která ti dokonale zkazí dílo, pokud nejsi westernový zálesák, který natírá opékací vidlici pryskyřicí a trváš na všech aspektech přírody. Udírna se musí stejně jako fajfka správně zakouřit, takže doporučuji 2-3x zatopit naprázdno. Pryskyřice vyleze na povrch a je potřeba ji seškrábnout a pak už hurá do akce.
Tomous, generátor je to nejjednoduší. Půl metru krbového kouřovodu, coulová trubka, spojovací materiál, komresor z akvária a to je všechno. Na druhu dřeva vůbec nezáleží, pokud ho z venku dobře ošetříš, ale musí být dobře vyschlé, právě kvúli pryskyřici, která ti dokonale zkazí dílo, pokud nejsi westernový zálesák, který natírá opékací vidlici pryskyřicí a trváš na všech aspektech přírody. Udírna se musí stejně jako fajfka správně zakouřit, takže doporučuji 2-3x zatopit naprázdno. Pryskyřice vyleze na povrch a je potřeba ji seškrábnout a pak už hurá do akce.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Tak dneska dorazilo vepřový maso do ovčích klobás měl bych takovou otazecku ...
Budeme jich mít hrozně moc a vždycky jsme je narazili do střev nechali ležet v bedně hodinu dvě a šup do udírny... A tak jsem si rikal že bych to narazil do střev v pátek a nechal v lednici do soboty budou toho dvě udírny tak aby se ti stihlo ... Nestane se tomu něco můžu to udělat ?
Budeme jich mít hrozně moc a vždycky jsme je narazili do střev nechali ležet v bedně hodinu dvě a šup do udírny... A tak jsem si rikal že bych to narazil do střev v pátek a nechal v lednici do soboty budou toho dvě udírny tak aby se ti stihlo ... Nestane se tomu něco můžu to udělat ?
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Rozhodně je lepší je nechat odležet do druhého dne. Koření se krásně rozleží a klobásy oschnou, pokud je rozvěsíš. Když jsem jě dělal v jednom dni, nebylo to ono.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ideální na toto byli starý sklepy kamenný tak to dělával děd ze Zábřezí i můj strejda maminčin brácha byla tam stálá teplota Jinam to nešlo touhle dobou tenkrát už bejvaly mrazy a sníh
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ještě k tomu videu jak dělá špekáčky. Tak v čase 16:25 jak má v prostředku to kolečko a říká,že od toho jak je ze studena dal do udírny. Máte taky takový zkušenosti? Mě se stane to stejný,ale jen když do masa nepřidám trochu Pragendy.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
To kolečko je z málo proleželého nebo prouzeného masa, které zešedne. To se ti lehce stane i na uzeném masu a taky to občas mám, ale je to jen estetická vada a budu ji tam raději mít, než tam ládovat pragandu.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Já mam udírnu prázdnou, klidně si dojedu a pomůžu Ti s uzením, ale zpátky už to nepovezu
No ty voe, ale co mě se stalo včera, lepší snad vidět kostel hořet....
Večer jdu do sklepa a že si kousnu jednu ovcoprasečí klobásku od souseda. No a zděsil jsem se, všechny porostlý bílou plísněj. Nikdy se mi to nestalo a muselo se tak stát od středy. Asi velká vlhkost a relativně teplo na druhou půlku listopadu.
No tak drahá polovička vzala octovou vodu, omyla je a šup s nima do mrazáku. A nepište že to byla ušlechtilá plíseň, tohle fakt nebyla...
No ty voe, ale co mě se stalo včera, lepší snad vidět kostel hořet....
Večer jdu do sklepa a že si kousnu jednu ovcoprasečí klobásku od souseda. No a zděsil jsem se, všechny porostlý bílou plísněj. Nikdy se mi to nestalo a muselo se tak stát od středy. Asi velká vlhkost a relativně teplo na druhou půlku listopadu.
No tak drahá polovička vzala octovou vodu, omyla je a šup s nima do mrazáku. A nepište že to byla ušlechtilá plíseň, tohle fakt nebyla...
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Jo, penicilín je průser. Mě se to zatím ještě nestalo, ale když suším klobásky, chodím je kontrolovat denně a otírám je. Hlídám i salámy, když ty 2-3 týdny vysychají, ale u těch by se to stát nemělo.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Jardo nepraš, že chodíš jen kontrolovat, určitě oňucháváš, olizuješ a koštuješ (já vám to říkal....)