Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Britt

Re: Soustruhy

#10021 Nový příspěvek od Britt »

Houby repasovaná, tu jen přejel šmirglem a stejně je na ní vidět, že je běhaná.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

ota

#10022 Nový příspěvek od ota »

No nevím, tahle jistě nová nebude. To by se jinak leskla. Občas si dám inzerát na nožovku. No však jich mám jen 7 ks. :( A dost často mi nabízejí také nové, nebo repasované. Většinou použitou, jetou nikdo. A ceny jsou od 1500 Kč vejš. Jeden dokonce 4000 Kč! Poslední co jsem koupil je pěkná akorát tam jsou šrouby z SU 50. Závity jsou dělaný na vrtačce kolmo. Je to z nastrojárny. Stála 500 Kč i s kličkou. Nejdřív jsem si říkal, jestli ji vzít. No vzal jsem ji a ty šrouby jsou zase jiná liga. Já tedy utahuji vše s citem. Ale tyhle jsou větší a jemné stoupání a pěkně obsáhnou i tenší nůž. Takže spokojenost.
No kolikrát žasnu, co se kdo snaží prodat a za kolik. I když je na tom vidět šmouhy od ježatýho kolečka karboflexky. :D Nebo tahy a přetahy štětkou, nebo oranžový svěrák Narex a je nový a je modrý? :shock: Tak v klidu napíše ,,nepoužité nové"
Tak a už musím končit, mám vyhrubováno a jedu načisto. Abych to nezjebal. Mám dneska prodlouženou. Pan šéf si trochu popletl dni a terminy. V uterý to odjížďí a ještě se ty hřídele musejí osoustružit a obrousit a ty čtyři stroje v kterých budou smontovat. Možná že to bude muset na té brusce nakulato muset v neděli obrousit sám šéf. Myslím že by ani nepípnul a brousil. Když to opoměl dát vyrobit dřív. Takže dneska 3 hřídelky. Ve vaně 51 kg špon z nich. Zítra budu muset dřív vstát a udělat tu čtvrtou hřídel. :( A jsem zvědav, kdo bude brousit o víkendu. 8)

ota

#10023 Nový příspěvek od ota »

No a ještě kousek obrázku. Teď na to v počítači koukám, že pořát dělám tyhle hřídele. Už tady mám asi čtyři složky s obrázkama těhle hřídelí. No to jen abych pořát nepsal písmenka, tak i kousek obrázku. Kvalita nic moc, večer a ledky to nějak mlhovaťí.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Čárls

#10024 Nový příspěvek od Čárls »

Pěkná práce 8) 8) 8) :friends: To bych chtěl dělat ve velkým množství ale na své sn50 :)
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

ota

#10025 Nový příspěvek od ota »

Čárlsi stačí říct a až pojede dalších 56 ks z Frýdlantu nad Ostravicí tak Ti je může vyložit a můžeš je obrobit! :vysmech: Na to, že je to 42CrMo4-QT tak to jde pěkně soustružit. Nedělá to struny. Tedy záleží na destičce. Ale dokončovací nůž co mám P 40 tak dá jeden max 1,5 kusu a musím naostřit. Ono to nedělá chlupy, nebo hrubej povrch, ale začne to po otupení chvět a dělá to takové vruby a to se mi nelíbí. Víš jaké, když to chvěje tak ty. Je to jen 632 mm dlouhý a 110 mm průměr. Dobrý je, že některé míry jdou na brusku a tak není třeba to mít přesně na setiny. Ale stejně to jedu na mikrometr. Zajedno se to jím pěkně měří a zadruhý on pak na té brusce jede víc kusů na jeden rozměr a jen si je přehazuje. A ví, že přídavek je na všech tak nějak kolem pár stovek stejnej. Teď jsem dělal dost dlouho stejnou práci kolik dní. A tak je to dobrá změna.

Čárls

#10026 Nový příspěvek od Čárls »

Jo to by mě v práci vyhnali :smich:Momentálně nestíháme Ze 6 soustružníků so jeden v karanténě a druhý takový no budižkničemu si o svače při posilování natrhl sval Není normální ale takový no pošuk No takže to nyní máme chodí covid okolo Dnes porada a chytrý hlavy budete dělat v respirátorech :( Máme 4 lidi v karanténě maj nemocný polovičky a začlo to trochu aj v ostatních závodech
No mít dílnu a to co mám v práci kudly vybavení a soustruh doma Už bychom se domluvili :friends:
No zaváhal sem v90 letech byla možnost koupit domek ve vesnici aj s pěknou stodolou docela rozumný prachy to byly ale JZD šlo do háje a ja nastoupil ve fabrice Takže sem dal přednost jistotě a abych řek pravdu vsadil sem tenkrát na dobrej los ani jednou za ty dlouhý roky neměla vejplata zpoždění a každý rok nějaký ten nárust .
No uvidím co bude za dva roky přemejšlím že vyberu duchodový spoření zaplatím roky a pujdu do důchodu Pokud to nezmění po týhle kalamitě a díry v rozpočtech co kdyby je napadlo to zas prodloužit :(

Pavel

#10027 Nový příspěvek od Pavel »

v pondeli mam stacet trubky cella s osazenim prumer trubky je 45 cm delka 60 cm bude to chytle jen v celistech univerzali tak sem zjedavej jak to pude

Čárls

#10028 Nový příspěvek od Čárls »

Dvoustovku univerzálu a co nejvíc do vřetene Jinak kroužek a lunetu Pokud je hlazená tak jen lunetu . To je jediný co ti poradím na zarovnání jedině by jsi měl pakny jak Ota takový ty prodloužený

ota

#10029 Nový příspěvek od ota »

To bych si Pavle něco navařil na to. Takhle jsem právě dělal taky trubky, takové na průchody do kontejnerů. Třeba pro vodu a tak. Měly průměr kolem 200 mm a délku třeba 320 mm. Tak jsem si udělal ty čelisti co mám na fotkách. Používám je skoro nejvíc v téhle 250 univerzálce. Jak takhle tak i opačně. Jsou to plocháče našroubovaný na těch kostkách oboustranejch. Můžu je dát tak a nebo opačně. Docela si drbu hlavu, koupil jsem je jednou na burze. Ještě v papíru zabalený komplet sadu. Cikán tam měl plnou dřevěnou bednu těhle čelistí. Ukecal jsem ho na dobrou cenu a vzal jsem si od každého rozměru sadu. Měl jsem si vzít od těhle do 250 mm univerzálky tři sady. A ještě bych si udělal delší. Občas se hodí.
Na fabryce jsme měli i čelisti dělaný tak, že se navařil plocháč nastojato a na něj ještě kostky. A ty kostky se protočily aby běžely. Do toho jsem upínal třeba buben na navyják. Nebo jsme měli čelisti do kterejch by se dala upnout jakože velká cívka na ňíťě. Za ten vnější průměr. Byly ty čelisti dělaný tak, že obkročily ten krajní průměr a upínali ze ten mezi krajema. Ale to bylo na SU 50. Tam byl větší rozsah univerzálky. Na almaře mrtě sad čelistí.

Pavel

#10030 Nový příspěvek od Pavel »

bouzel mam jen celisti klasiku

Čárls

#10031 Nový příspěvek od Čárls »

Nepamatuji co každý má za soustruh ale jestli je to sv18 a 45mm pruměr roury měl by jsi dostat do vřetene cca 15-20 cm Od předku čelistí v 200 univerzále je 50 mm průchodu takže dobře nabroušený uběrák a rozumný otáčky mělo by to jít Obrus groty na rouře aby si sedla do kuželu pro hrot to ti uděla druhý opěrný bod mimo čelistí a pujde to Dej zejtra foto buď já nebo Ota nebo někdo jiný něco vymyslíme na tvý podmínky pokud by to nešlo

ota

#10032 Nový příspěvek od ota »

Nojo, to jsou ty knedlíky a buchty! Pavel píše, že to má trubku 45, ale centimetrů. 8) A dlouhou taky 60cm. To i když upne do toho lícáku tak stačí trochu drknout kolečkem kudlou a cvrnk, trubka vyskočí ven jak nic. Trubky jsou na tohle mrchy! Jednou mi kolega vy firmě chtěl přetáhnout jednu prácičku k sobě dom. Na S 32 že bude ty trubky točit on sám doma za poloviční cenu než já. Nařezal si bednu trubek, a jel odpoledne dom s usměvem na rtu. Druhý den sondoval, jak se to má dělat. Nakopnul si univerzálku několikrát a urval si asi tři nože. No chtěl to mít rychle hotoví a trubka čuměla ven mrtě cenťáků. A on jel ještě negativním nožem do toho. Povídal, dobu nic a pak to vzalo šponu a najednou jeb a už to bylo na podlaze vedle mašiny. :vysmech:

Britt

#10033 Nový příspěvek od Britt »

Jo trubky. Silnostěnné jsou ještě v pohodě, ale dělal jsem na 2,5" závit. Trubka už z výroby šišatá a průměr taky neodpovídal rozměrům podle tabulek a mám dojem, že byla dělaná z gumy. Bral jsem to po desítkách a stejně, najednou se to začalo lepit na destičku a než jsem stačil zareagovat, lup a trubka byla venku a zmuchlaná. Závit byl ohlodanej, jako kdybych ho pižlal pilkou nebo řezal tupým očkem a to jsem to mazal jsem vším možným. Nejhorší byla 150 trubka kouřovod. Do pásovky ji neupnu, tak že jí upíchnu a srazím hranu. Upíchnutí bylo kupodivu v pohodě, ale najel jsem kudlou k čelu a už jsem zdrhal a koukal, kam to letí. Už jsem dělal emerickej závit na mosaznou trubičku 3mm, což je v postatě Witvorth, dělaný metrickou destičkou a v pohodě, ale velké průměry mě dokáží vyškolit. :) Ono je to o tom, vědět jak to správně upnout a já jsem holt samouk, takže metoda pokus, omyl. :) Závidím Otovi ty prodloužené čelisti, ale není v mých silách je vyrobit.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

ota

#10034 Nový příspěvek od ota »

Jardo je to uplně jednoduché. Buďto navařím na ošklivé čelisťi něco, co první doma najdu a pak to protočím na soustruhu. Tyhle jsou šroubovaný imbusákama. Musí se v té kostce vyfrézovat drážka podélně a pak křížem jako na takový středící kamen na čelisti. Vyvrtají se díry na imbus a zahloubí. Namontuješ na tu kostku co má ty tvary do univerzálky to se koupí třeba na bazoši, nebo v Chotusicích je tenkrát měl ten urostlej cikán a stahneš si kousek želízka a protočíš. Pak z venku zase roztáhneš nějakej kroužek a přetočíš z venku. A zarovnáš si čela. A máš krásný bačkory pro cokoli. Taky jsem se k tomu dokopával leta. Ale pak přišla práce, která jinak nešla dělat. Válečky do mačkače na drcení hlíny pro výrobce komínovejch sestav. Řekl jsem šefovi, jestli to chceš udělat, musím si na to vyrobit čelisťi. A on hm tak si je vyrob. A bylo to oficiálně jsem si je vyrobil a teď je používám furt. Na ty trubky tady mám pak spoustu koleček, placek různých průměrů s navrtaným důlkem. Opřeš to přez tu placku a opřeš hrotem. Když ta placka čumí přez trubku, stočím ji na průměr trubky. Pak ji zase použiju jindy na jinou trubku. Ta opěrná placka je jistota, že to nevypochoduje ven. Drží tam jen na té špičce hrotu přitlakem koně. Ve šrotě jsem nasbíral výlisky třeba z 3, 5 plechu a to stačí. Vrtneš si navrtáváčkem dírku a už to opíráš. Že to šmatlá nahoru a dolů? Přetočíš to stejně na průměr co točíš na trubce a je to. 8)

Pavel

#10035 Nový příspěvek od Pavel »

ta trubka ma silu steny zhruba 12 mm je to na spule na zmenu rozchodu kol jinak soustruh je poreba c 800 prirubak takze zadna luneta a ni konik

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“