Jak silný el.motor pro pohon čerpadla?
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
- sten 3011 a tk14
Jak silný el.motor pro pohon čerpadla?
Zdar.Chcu objednat dvoučinný válec délka 340,síla tlaku 2,9t při 150bar.Vnitřní průměr válce 50mm,průměr pístu 25mm,výsuv 200mm.K tomu dvoučinný rozvaděč. Ale nevím jaké čerpadlo.Myslel sem třeba kategorie GR1: zubové,obsah 1,1,průtok 1,65l při 1500 ot/min. A jakým el.motorem to pohánět,aby to utáhlo? Mám doma motor 400V,1400 ot/min,0,5kw.Nebude motor slabý? chcu to na lis na jabka,takže když půjde píst nahoru menší rychlostí-asi nevadí-si myslím. Myslíte,že by to takto mohlo být,nebo co mám popřípadě změnit? Moc s toho nejsu chytrý Díky za rady....
Re: Jak silný el.motor pro pohon čerpadla?
To čerpadlo s objemem 1,1 cm3 na otáčku dá při 1400 ot/min asi 25 cm3/s.
Při tlaku 150 bar je na to potřebný výkon 385 W, motor má 500, takže by stačit měl.
Utáhlo by to i o něco víc, motor sice není moc silný, ale průtok čerpadla je malý, takže výkonu tolik nepotřebuje. Pokud zanedbáme ztráty, tak by to utáhlo teoreticky až 195 bar, v praxi elektromotory pár vteřin nějaké to přetížení taky přežijí. A záleží na nastavení ventilu rozvaděče, jaký tlak tam maximálně pustí. Výsuv celého pístu bude trvat asi 15 s, zpětné zasunutí půjde o trochu rychleji. Pak už je jen otázka, jestli ta síla 2,9 t bude vyhovující.
Při tlaku 150 bar je na to potřebný výkon 385 W, motor má 500, takže by stačit měl.
Utáhlo by to i o něco víc, motor sice není moc silný, ale průtok čerpadla je malý, takže výkonu tolik nepotřebuje. Pokud zanedbáme ztráty, tak by to utáhlo teoreticky až 195 bar, v praxi elektromotory pár vteřin nějaké to přetížení taky přežijí. A záleží na nastavení ventilu rozvaděče, jaký tlak tam maximálně pustí. Výsuv celého pístu bude trvat asi 15 s, zpětné zasunutí půjde o trochu rychleji. Pak už je jen otázka, jestli ta síla 2,9 t bude vyhovující.
- sten 3011 a tk14
Hej Fany,díky za vyčerpávající odpověď. Hned je mě to jasnější. Určitě to zkusím s motorem co mám a kdyby to náhodou nefungovalo,tak to holt předělám
ze zkušeností je lepší jablka odstředit než lisovat, už jsem si tím při moštování prošel
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.