Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19330
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2431 Nový příspěvek od Britt »

Valdo, díky za tip, ale xichtoknihu nemám a jak jsem koukal z doktořice účtu, musím se registrovat, čekat na schválení registrace a každého příspěvku... Na to se mohu vyprdnout.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
vitex
Příspěvky: 20854
Registrován: ned srp 28, 2011 8:01 pm
Bydliště: Kuřim

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2432 Nový příspěvek od vitex »

Dobrá,povím Ti Jardo jedno tajemstvíčko. Brácha udí slaninu studeným kouřem cca 4-6 hodin,nechá vychladnout a znovu zatopí v udírně.Takhle to probíhá každý den,celkem třikrát.Dělá to jen v zimě.Teplota v udírně max. 40°C. Víc nevím.

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19330
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2433 Nový příspěvek od Britt »

Každá rada dobrá a v podstatě se to shoduje s tím, co jsem našel jinde. Akorát se mi nechce pořád zapalovat, tak to zkusím na jeden zátah při pteplotě 25°C a uvidím, jak to dopadne.
Dneska bych chtěl nakoupit maso na další pokus se salámem. Jednou se to musí podařit. :)
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

tomous
Příspěvky: 3172
Registrován: sob úno 27, 2010 3:03 pm
Bydliště: Žďár nad Sázavou

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2434 Nový příspěvek od tomous »

Přinejhořším "za stálého míchání do hnoje"

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19330
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2435 Nový příspěvek od Britt »

Nový rok je za námi a já mám dovoleno udělat další salámový pokus. Jedu jen ze 4 kil, aby případná škoda tolik nebolela. Sehnal jsem nádherný hovězí pupek a zbylé maso je také moc pěkné. Maso jsem teď ráno odblanil, nakrájel na kostky, nasolil a dal odpočívat na 2 dny do lednice.
Zítra budu udit ten špek, tak snad se povede.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19330
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2436 Nový příspěvek od Britt »

Udírna se vysouší a já se pustil do přípravy na uzení Iberijského špeku. Začalo to moc hezky, nebyl jsem schopný propíchnout ho jehlou, abych protáhnul provázek, jak je tuhý a tak nastoupila trocha fašizmu, za pomocí kladiva. Tohle se mi ještě nestalo.
Obrázek

Obrázek
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
Čárls
Příspěvky: 14499
Registrován: sob kvě 28, 2016 1:22 pm
Bydliště: Dvůr Králové n/L

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2437 Nový příspěvek od Čárls »

Držím palce ať to vyjde jak má 8)
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19330
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2438 Nový příspěvek od Britt »

Vypadá to, že je to na dobré cestě. 2,5 hodiny na 25°C.
Obrázek
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19330
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2439 Nový příspěvek od Britt »

Mlel jsem maso na salámy a míchal koření, když přijela kámoška a žrala mi to syrový, že prý jestli to taky tak dobře chutná, jako to voní. :smich:
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
Čárls
Příspěvky: 14499
Registrován: sob kvě 28, 2016 1:22 pm
Bydliště: Dvůr Králové n/L

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2440 Nový příspěvek od Čárls »

Pokud to není od dobrýho řezníka (vím od jinýho nebereš)a z dobrýho chovu mohla by si pěkně naběhnout svalovec je svině :)
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19330
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2441 Nový příspěvek od Britt »

Svalovec je v divočině.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
Čárls
Příspěvky: 14499
Registrován: sob kvě 28, 2016 1:22 pm
Bydliště: Dvůr Králové n/L

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2442 Nový příspěvek od Čárls »

A nebo taky v hovězím z pastvy a v bordel chovech prasat polovička vyštudovala zootechnik vysoká hnojárna v Praze a kdysi s tím měli problém v jednom chovu prasat rozmnožovací Bordel na pracovišti atd. Takže syrový maso jen dobře ověřený 8)
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Sadra17
Příspěvky: 6344
Registrován: ned led 01, 2012 11:59 pm
Bydliště: Netolice

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2443 Nový příspěvek od Sadra17 »

nemusí mít maso od řezníka vyšetření ?
malej traktorista v malým traktoru

Uživatelský avatar
vitex
Příspěvky: 20854
Registrován: ned srp 28, 2011 8:01 pm
Bydliště: Kuřim

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2444 Nový příspěvek od vitex »

Slanina se podvazuje,aby Ti nevzala roha.

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19330
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2445 Nový příspěvek od Britt »

Sadra17 píše:nemusí mít maso od řezníka vyšetření ?
To víš že musí a taky ho má. Jisté riziko by bylo, pokud bys kupoval od soukromníka na černo, ale pokud maso na 3 týdny zamrazíš nebo důkladně tepelně opracuješ, je to bez rizika, nicméně já si raději připlatím. Navíc, všichni 3 řezníci v okolí jsou naši zákazníci, takže máme jistá privilegia při nákupu. :) Zajímavé je, že ani jeden z nich neplatí penězi. :smich: :smich:

Udírna jede celou noc. Přiložil jsem včera v 15:00 a stále to hoří, tak jsem byl ještě přiložit. Venku je -7 a já u udírny v županu vypadal spíš jako tančící Derviš, než uzenář. Špek má barvu vyleštěné mosazi nebo bronzu a myslím, že dopoledne bude hotovo.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“