Zetor 25 K Rad 5
Re: Zetor 25 K Rad 5
[quote="zdeník"]Radku, jak jsi ty kompenzátory podložil?
Podložil jsem pouze jeden, ten na levé straně. Zbyla tam vůle cca 2 mm, tj. asi 2 cm na pedálu.
Sundal jsem tu sejgrovku a přizvednul kus nahoru a pružina tam je, a asi je i celé, pouze tam je nějak po jezeďácku upravená ta díra a tam bude asi problém.
Bohužel nevím přesně jak to má fungovat.
Video jak to chodí zde. Je vidět že hřeben chodí lehce.
https://youtu.be/ddf9RWzOSEE
Předem díky za rady, ale vidím to tak, že to budu muset rozebrat, a vyvařit tu díru. Kdyby někdo měl originál, jak tam ta poloha díry má být a pošle foto, budu rád.
R.
Podložil jsem pouze jeden, ten na levé straně. Zbyla tam vůle cca 2 mm, tj. asi 2 cm na pedálu.
Sundal jsem tu sejgrovku a přizvednul kus nahoru a pružina tam je, a asi je i celé, pouze tam je nějak po jezeďácku upravená ta díra a tam bude asi problém.
Bohužel nevím přesně jak to má fungovat.
Video jak to chodí zde. Je vidět že hřeben chodí lehce.
https://youtu.be/ddf9RWzOSEE
Předem díky za rady, ale vidím to tak, že to budu muset rozebrat, a vyvařit tu díru. Kdyby někdo měl originál, jak tam ta poloha díry má být a pošle foto, budu rád.
R.
Originál je litina, tady je to nějak dovařené. Musí se to vracet samo tou pružinkou.
Koukni na druhý traktor a bude ti to jasný. Já to zevnitř nafocené nemám.
Koukni na druhý traktor a bude ti to jasný. Já to zevnitř nafocené nemám.
Pružina tam je, ale nevidím kolík o ktorý sa má opierať. Celé to rozober a vyčisti, lebo to vyzerá dosť úboho. Je to taký zvláštny mechanizmus. Ten kolík je z dvoch častí, akoby rozrezaný pozdĺžne (zvislo). Jedna časť je upevnená na hornú časť a druhá na spodnú. A tie ušká na pružine sa sú o kolík zavesené a pri pohybe plynovej páky, keď sa pružina napne (skrúti) tak tie kolíky sa v mieste rozrezanie rozchádzajú a vlastne jedno uško pružiny je opreté o jednu polovicu kolíka a druhé o druhú. Dosť ťažko sa to vysvetľuje, ale keď to rozoberieš, tak snáď pochopíš.
ten horny klobuk je na hriadeli co ide do regulatora iba otocne. Pridanim plynu by si mal napruzit pruzinu. A ta by mala posobit na hriadel silou. Ak ti pruzina vyskakuje spooza tych vystupkov, tak ti to nefunguje.
Je to dost nestastne vyriesene. Radsej to rozober smerom hore a urob fotky vnutrajska. Ja si to este ako tak pamatam, dost som sa stym natrapil, kym som to rozbehal. Kupoval som novu pruzinu, ale ta mala dlhe tie vystupky a drelo mi to o stenu a zasekavalo sa to. Musel som vystupky trochu obrusit, potom uz to fungovalo.
Je to dost nestastne vyriesene. Radsej to rozober smerom hore a urob fotky vnutrajska. Ja si to este ako tak pamatam, dost som sa stym natrapil, kym som to rozbehal. Kupoval som novu pruzinu, ale ta mala dlhe tie vystupky a drelo mi to o stenu a zasekavalo sa to. Musel som vystupky trochu obrusit, potom uz to fungovalo.
Tak jsem to včera večer rozdělal.
Zprvu jsem na to koukal jak 3 na 5 a nechápal jak to může celé fungovat.
Hned po sundání to vypadalo takto:
Pak jsem přišel na to že bronzový kroužek který já tam měl pod pružinou, v katalogu není, tak jsem ho vyndal.
Následně jsem to složil bez kroužku a zdá se že to celé maká jak má a už je to celkem jasné. Zřejmě si s tím kdysi někdo nevěděl rady, tak tam přidal krožek, čímž vystředil tu pružinu, ale zabránil, aby se ta pružina mohla stahovat a plnit nějakou funkci.
Zítra traktor nastartuju a zjistím zda se oprava zdařila.
Pokud jo, tak to bylo hodně jednoduché a nevím čeho jsem se obával...
R.
Zprvu jsem na to koukal jak 3 na 5 a nechápal jak to může celé fungovat.
Hned po sundání to vypadalo takto:
Pak jsem přišel na to že bronzový kroužek který já tam měl pod pružinou, v katalogu není, tak jsem ho vyndal.
Následně jsem to složil bez kroužku a zdá se že to celé maká jak má a už je to celkem jasné. Zřejmě si s tím kdysi někdo nevěděl rady, tak tam přidal krožek, čímž vystředil tu pružinu, ale zabránil, aby se ta pružina mohla stahovat a plnit nějakou funkci.
Zítra traktor nastartuju a zjistím zda se oprava zdařila.
Pokud jo, tak to bylo hodně jednoduché a nevím čeho jsem se obával...
R.
Tam je dôležité správne zavesiť pružinu. Kolíky nesmú byť medzi koncami pružiny tak ako je to na obrázku, ale z druhej strany. Teda pružina musí byť už v kľudovom stave pri montáži napnutá. Trochu ťažšie sa to skladá, ale ide to. Potom pri pridaní plynu sa pružina napína ešte viac, ako sa kolíky rozchádzajú od seba. Skrátka musí to byť tak, že pri pridávaní plynu sa pružina sťahuje na menší priemer a nie rozťahuje na väčší, ako by to bolo v polohe na obrázku. A kolíky musia v telese pevne držať, nesmú sa kývať.
Přesně tak mi tak jsem to složil a tak mi to teď funguje.
Pouze předtím to ani tak fungovat nemohlo. Příčinou bylo jen to, že kolík byl za pružinou, tedy při pohybu jako by tam pružina nebyla. A i kdyby byl kolík s pružinou na správném místě, tak bb se pružina nemohla stahovat, protože kvůli bronzovému futru tam neměla prostor. Navíc by to nešlo ani nasadit na správné místo na kolík.
Pouze předtím to ani tak fungovat nemohlo. Příčinou bylo jen to, že kolík byl za pružinou, tedy při pohybu jako by tam pružina nebyla. A i kdyby byl kolík s pružinou na správném místě, tak bb se pružina nemohla stahovat, protože kvůli bronzovému futru tam neměla prostor. Navíc by to nešlo ani nasadit na správné místo na kolík.
Presne tak som to mal aj na našom áčku, ešte aj to puzdro tam bolo vložené . Samozrejme to nefungovalo a voľnobeh nešiel nastaviť...
"Mám skutočnú túžbu dokončiť všetko, čo som začal. Táto skutočnosť ma často privádza k problémom." (N. Tesla)
Ahoj.
Dlouho jsem tu nebyl. Nebyl vůbec čas...
Na jaře od posledního příspěvku tady jsem dodělal traktor.
Pořídil jsem naviják UNIFOREST ECO 40,neboť i u nás se kůrovec a nutnost makat v lese rozmáhá.
S připojením jsem neměl problém, neboť vývodový hřídel jsem již kdysi měl upravený níže kvůli horalu a prodloužené šavle jsem měl pro možnost půjčování si jiného navijáku a zapřažení lopaty.
Jediné co jsem musel, bylo zvětšit díry v navijáku, neboť tam měli uchycení pro ISO I.
No a pak hned do lesa a makat.
Na fotce ještě nepoužitý naviják.
Následně už pak při práci.
Vytáhal jsem v zimě z lesa cca 40 m3 smrkového dřeva a 35 m3 tvrdého dřeva.
Později v létě jsem vyrazil do lesa znova. Kůrovec úřadoval.
Bohužel když se maká a kouká se aby se toho stihlo co nejvíce, není čas fotit.
Byl jsem ale moc rád, že zimní oprava se zdařila. Brzdy brzdí, Roschovi za jeho nápad s manžetou na hřídel velký dík. Plyn chodí, hydraulika těsní. žhaviče z proximy žhaví, termostat drží teplotu.
Jak jsem jezdil v lese a byl traktor hodně nakloněn, tak na klice ve předu začal procházet simering a slzet tamtudy olej. Když se ale jezdilo po rovině tak nic neteče.
Během roku se používal traktor na běžné práce.
Na podzim jsem jel s lopatou pro kačírek a po silnici ke kopečku přední kola jen brnkaly, že jsem měl obavy, zda nezpůsobím nějaký kolaps v dopravě. (nevzal jsem si narychlo přední závaží.)
Nyní jsem se pustil do úpravy vzduchového filtru neboť traktor dost kouří a nemám z něj dobrý pocit.
Dále uberu jednu otáčku na dorazu plynu tyče čerpadla. (Kdysi jsem tam otáčku přidal protože jsem nevěděl, že problém je v ovládání plynu.)
Dále mi netěsní víčko u odvzdušňovacího šroubu čističe paliva. V zimě se mi to vyřešit nepodařilo...
Dlouho jsem tu nebyl. Nebyl vůbec čas...
Na jaře od posledního příspěvku tady jsem dodělal traktor.
Pořídil jsem naviják UNIFOREST ECO 40,neboť i u nás se kůrovec a nutnost makat v lese rozmáhá.
S připojením jsem neměl problém, neboť vývodový hřídel jsem již kdysi měl upravený níže kvůli horalu a prodloužené šavle jsem měl pro možnost půjčování si jiného navijáku a zapřažení lopaty.
Jediné co jsem musel, bylo zvětšit díry v navijáku, neboť tam měli uchycení pro ISO I.
No a pak hned do lesa a makat.
Na fotce ještě nepoužitý naviják.
Následně už pak při práci.
Vytáhal jsem v zimě z lesa cca 40 m3 smrkového dřeva a 35 m3 tvrdého dřeva.
Později v létě jsem vyrazil do lesa znova. Kůrovec úřadoval.
Bohužel když se maká a kouká se aby se toho stihlo co nejvíce, není čas fotit.
Byl jsem ale moc rád, že zimní oprava se zdařila. Brzdy brzdí, Roschovi za jeho nápad s manžetou na hřídel velký dík. Plyn chodí, hydraulika těsní. žhaviče z proximy žhaví, termostat drží teplotu.
Jak jsem jezdil v lese a byl traktor hodně nakloněn, tak na klice ve předu začal procházet simering a slzet tamtudy olej. Když se ale jezdilo po rovině tak nic neteče.
Během roku se používal traktor na běžné práce.
Na podzim jsem jel s lopatou pro kačírek a po silnici ke kopečku přední kola jen brnkaly, že jsem měl obavy, zda nezpůsobím nějaký kolaps v dopravě. (nevzal jsem si narychlo přední závaží.)
Nyní jsem se pustil do úpravy vzduchového filtru neboť traktor dost kouří a nemám z něj dobrý pocit.
Dále uberu jednu otáčku na dorazu plynu tyče čerpadla. (Kdysi jsem tam otáčku přidal protože jsem nevěděl, že problém je v ovládání plynu.)
Dále mi netěsní víčko u odvzdušňovacího šroubu čističe paliva. V zimě se mi to vyřešit nepodařilo...
Hmmm..... človek len pozerá, čo vlastne Z25 zvládne
,,Pilní hospodár má pamatovať, abi rozeznal dobru zem od zléj..." Juraj Fándly
Ťapík 25 http://vladman.rajce.idnes.cz/Zetor_25_A/
Ťapík 25 http://vladman.rajce.idnes.cz/Zetor_25_A/
Krásne foto, ešte že sú sviatky a máme nejaký čas navyše...
Ste si pekne mákli.. ten buk v tom navijáku ...hmmm klobúk dole,ako to 25 s Vami zvladla...
Nech len pekne a spoľahlivo maká.
Ahoj
Ste si pekne mákli.. ten buk v tom navijáku ...hmmm klobúk dole,ako to 25 s Vami zvladla...
Nech len pekne a spoľahlivo maká.
Ahoj
Mihi
Super:-)
Ten buk hezký.-)
U nás kůrovec likviduje úplně včechny lesy...Taky jsem dal nějaké foto na vlákno. Ten naviják...paráda:-)
Nemám svůj les, tak naviják by pro mne byla zbytečně velká investice... A počítám tak příští rok a nebude tu už co tahat z lesa:-(
Ten buk hezký.-)
U nás kůrovec likviduje úplně včechny lesy...Taky jsem dal nějaké foto na vlákno. Ten naviják...paráda:-)
Nemám svůj les, tak naviják by pro mne byla zbytečně velká investice... A počítám tak příští rok a nebude tu už co tahat z lesa:-(
Po do mírného kopečku to bylo s tím bukem po zadních a na jedničku tak tak měl jsem obavy, že to ani neutáhnu.
Předělávám vzduchový filtr dle výkresu od Rosche. Je mu za návod a výkresy velké díky.
Zároveň jsem sundal kompresor, protože moc nefoukal, a teče mi olej okolo zapínací páky olej.
Ke kompresoru jsem doposud nenašel žádnou literaturu.
Zároveň kompresor málo foukal, což bylo vinou nefunkčních ventilků v hlavě.
Zároveň jsem ale zjistil, vůli 1 mm mezi klikou a ojnicí. Nebylo tam žádné pouzdro co by se nechalo vyměnit. Nevíte jak by se to dalo opravit?
Případně nepasuje tam něco z UŘI, když hlava a válec se zdá takřka shodný? Pak už mě napadá vzít výstružníkem a udělat tam pouzdro.
Zároveň jsem sundal kompresor, protože moc nefoukal, a teče mi olej okolo zapínací páky olej.
Ke kompresoru jsem doposud nenašel žádnou literaturu.
Zároveň kompresor málo foukal, což bylo vinou nefunkčních ventilků v hlavě.
Zároveň jsem ale zjistil, vůli 1 mm mezi klikou a ojnicí. Nebylo tam žádné pouzdro co by se nechalo vyměnit. Nevíte jak by se to dalo opravit?
Případně nepasuje tam něco z UŘI, když hlava a válec se zdá takřka shodný? Pak už mě napadá vzít výstružníkem a udělat tam pouzdro.