Spínací skříňka

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
cinkk

Re: Spínací skříňka

#16 Nový příspěvek od cinkk »

Fogas11 píše:Zdravim mam taky dotaz vsimol som si ze doma na 70 tke sa mi po nejakom case hreje spinacka a to tak ze ten kluc je po 2 hodinach horuci tak ze je to na hranici udrzania :) . Myslel som ze by to mohol byt nejaky skrat ale vsetko funguje aj poistky su vsetky tak neviem cim by to mohlo byt? Nemal niekto podobny problem?
Přechodový odpor dělá divy a taky záleží co vše máš přes kontakty bošky vedené, jednou jsem si měřil proud a přes hlavní kontakt spínačky šlo 32 A. Ventilátory pokud mají horší pouzdra tak mají velký odpor, taky mi na jedné 7011 shořelo kus palubní desky. Čím menší napětí(tady 12 V), tím větší proud. A ten hřeje při průchodu před nějaký odpor. Tak potom je klíč žhavý, rozdělat zkontrolovat.

pavolmakys

#17 Nový příspěvek od pavolmakys »

Jam mam tuto spinacku, uz som ju ale menil, rozpadol sa mi ten plast v ktorom su kontakty. Trvalo to ale par rokov.
Zetor 5645 (motor 69O1+tazka naprava)

z4011be

#18 Nový příspěvek od z4011be »

čau lidi, potřebuju jednoduchou radu. Na schématu je zapojení blinkrů, jen mě trochu matou ty kontakty dole označené č. 54.
Nevíte někde, co tím měli konstruktéři na mysli ? Když přivedu do vypínače napětí z pojistky 54 (červeně označená), tak blinkry musí chodit, ne

https://www.edisk.cz/stahni/36294/schem ... 84MB.html/

red.bill

#19 Nový příspěvek od red.bill »

Podle mě to má být přerušovač. Ten je mezi pojistkou a spínačem blinkrů.

z4011be

#20 Nový příspěvek od z4011be »

To snad ne :D :smich:
Z přerušovače mi kouká drát, přemýšlím, kam dle schématu patří. Ale že ve schématu nevidím přerušovač, ve skuetčnosti tam je, tak to mi vůbec nevadí....

swolf

#21 Nový příspěvek od swolf »

Na pravý kontakt (54) se připojí vývod přerušovače označený +.
Na levý kontakt (54 P) se připojí vývod přerušovače označený Z.

Označená pozice pojistky musí být 8 ampér.

z4011be

#22 Nový příspěvek od z4011be »

Dík všem.
Teď mám ještě jeden a složitější dotaz. Navíc je na traktoru zapojen ampérmetr.
Jeden vývod ampermetru je zapojen na kontakt 30 na spínačce, druhý na plus od baterky. Na kontaktu připojeném na 30 od spínačky byl ještě jeden drát vedoucí nejspíš k regulátoru, ale tam jsou dráty ulámané a nevím, kam tento třetí drát zapojit ?
Poradíte ještě jednou ?

red.bill

#23 Nový příspěvek od red.bill »

Je to jak píšeš přímo od baterky na jeden kontakt ampérmetru, z druhýho do spínačky a buď do regulátoru na svorku B+ pokud máš dynamo, pokud alternátor tak na B+ na alternátoru.

z4011be

#24 Nový příspěvek od z4011be »

Mám dynamo. Pokud se budu držet schématu, co jsem nahrál, tak 3.drát by mohl jít zleva na 2.pojistku shora. Tj. na drát, který vede od B regulátoru do pojistkovky

red.bill

#25 Nový příspěvek od red.bill »

Ona to je 2 pojistka zprava, tady je to otočený. Osobně bych to přes tu pojistku vůbec netahal, zbytečný kurvítko a zdroj problému s dobíjením. Stačí trochu po těch letech vyhřátá pojistkovka, plastová pojistka místo keramický a zachvíli tu bude dotaz, že ti blbne dobíjení. Později to už přes pojistku nešlo a zrušil se i ampérmetr, takže bych ho zrušil taky a místo něj nainstaloval el. teploměr. Relé od dymana budeš mít stejně někde poblíž startéru, tak jen natáhnul kablík od regulátoru na startér a hotovo.

z4011be

#26 Nový příspěvek od z4011be »

Já to myslel dát před pojistkovku, jako na tu stranu, která vede od regulátoru.
Ale natahnu extra drát od regulátoru.

red.bill

#27 Nový příspěvek od red.bill »

Ampérmetr musíš mít mezi startérem(přívodem od baterky) a spínačkou, musí přes něj jít veškerý proud z baterky i z dynama. Jinak bude ukazovat jen spotřebu z baterky nebo velikost proudu vyrobenou dynamem ale neukáže ti jestli teče proud z baterky(ampérmetr v -) nebo teče proud z dynama do baterky (ampérmetr v +).

-sheppard-

#28 Nový příspěvek od -sheppard- »

No a to mě nikdy nebylo jasné jak to udělat. Taky jsem uvažoval že si dám na palubku ampérmetr ale nevěděl jsem jak ho zapojit. Podle toho co píšete je to reálné ale není mi pořád jasné to jak to udělat s vodiči k němu, protože by se měly dimenzovat podle odběru, no a když mám na traktoru namontované plno přídavných světel k tomu přičtu větráky a nějaké drobnosti tak ty vodiče by musely být už okolo 10mm2. No a to už bych asi nechtěl, aby mi přes palubku chodilo tolik ampér. Mám klasický 55a altík a ten když zapnu většinu spotřebičů (ale jen to co se dá při normálním provozu využít), tak mi napětí klesá lehce pod 13V takže odběr docela velký, tipnul bych si že okolo 40A, možná i víc, a to už je dost. Za mě bych řek že voltmetr je lepší varianta...
Zetor 7211 Tunis

jojo7011

#29 Nový příspěvek od jojo7011 »

Neblbni 100A ti na tom traktore nema co zobrat. Jedine starter tak 300A na moment startu. A este furt tam mozes dat bocnik.

red.bill

#30 Nový příspěvek od red.bill »

Jak ti bočník vyřeší průřezy kabelů? Tím si pouze upravíš rozsah.

Vyřešit to lze velice jednoduše, od baterky/startéru hlavní přívod podle cca proudu co bude procházet a na druhym kontaktu to už rozdělíš do slabších. Jenže to znamená všechny přívody předělat, prodloužit kabel od altíku... Zbytečný metry kabelů navíc.

Odpovědět

Zpět na „Technické problémy Zetor“