Soustruh S28 Žebrák
Re: Soustruh S28 Žebrák
Nojo, kluci když je to jedna dvě díry, hřídelky, tak se to nějak sešmoulá. Já teď hledám na tom dělení příčnýho šroubu půldesetinovím tisícinky. Uplně nejlepší je do díry třídotek dutinoměr. Naštěstí na tu práci co teď dělám ho mám v šupleti. Zkalibroval jsem ho podle nového ložiska. No kroužek není tam to musí stačit. A poslední šponu jedu už třeba 0,15 nebo tak. A to si kolikrát přepočítávám na velký čísla. jakože musím ještě nastavit 15. No ale ono to má být správně 0,15. V těch větších číslech se mi to lepší pamatuje. Mastím teď stovky kusů. No stovky ne, protože ,,krkovička" to nestíhá všechno řezat. Dva Bomary jedou celej den a stejně nestíhají řezat všechen matroš pro výrobu. Takže jednou pošlou škatuly a v tom hřídelky, podruhý pošlou za týden druhou a v tom o 4 mm delší hřídelky. Teď tu mám ty plocháčky a jsou o 1 mm delší. Volám že kurva to nemáte šupléru? Ale jo máme, ale buď rád že ti to krkovička nařezal vůbec. No tak si jednu stranu podkládám 1 mm plíškem. No ale prej on tam míchá i kusy které jsou delší i kratší. A prej to řeže na doraz! No kurva tam kota střed děr 60 +-0.1. A mě tam lítá milimetr. Ale jo, budou rádi že to maj.
Tu digitální šupleru taky doma mám. Je to spíš jako místo metru. Nebo jen jakože asi . Nejsem na ní zvyklej a když s ní měřím, čísílka tam poletují a nakonec nevíš, jestli to máš dobře. Používám na všechno mikrometry. Dělám třeba obyčejnou hřídelku a už vím kam to bude. Tak si vezmu mikrometr a hned vidím, jo tam je třeba aby to šlo nasunout, tak tam strčím kousek aby to bylo třeba o 5 stovek volnější. To šuplerou nikdy přesně nezměříš. A tím mikrometrem je to jednoduchý a přesný a hned.
Tu digitální šupleru taky doma mám. Je to spíš jako místo metru. Nebo jen jakože asi . Nejsem na ní zvyklej a když s ní měřím, čísílka tam poletují a nakonec nevíš, jestli to máš dobře. Používám na všechno mikrometry. Dělám třeba obyčejnou hřídelku a už vím kam to bude. Tak si vezmu mikrometr a hned vidím, jo tam je třeba aby to šlo nasunout, tak tam strčím kousek aby to bylo třeba o 5 stovek volnější. To šuplerou nikdy přesně nezměříš. A tím mikrometrem je to jednoduchý a přesný a hned.
Však uvidíš zítra. Půjdu mimo jiné po mikrometrech jako slepice po flusu. Mám jen 0-25 a chci je mít až do stovky.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
No já mám tuším i 300 mm. Ale jednou jsem nějak cosi mutlal a nenašel jsem na tu míru. Musím to přejít a budeme koukat kdyžtak oba. Mikrometry mívá ten chlápek, jak byl takovej dolejc otrávenej s tou pani ve stánku. Jak jsem se ho ptal proč je tak dole a on že zaspal. Tak u něj jsem kupoval kdysi supita za 150 Kč, pasametry za 50 Kč. Vše funkční. On když se připraví tak má spousty pro nás pěkných věcí a lacino. Jednou měl plátkoví hlavy 150 průměr Narex fungláče v krabičkách za 50 Kč. Nechtělo se m u je zase nakládat a vozit dom, tak je dal se slevou. Stopkoví 40 mm frézy za 40 Kč/kus.
Mikrometry bude m ít jistě ten chlapík s fouskama, jak jsem ho mordoval s těma dvouma trnama na frézku. Taky Jsi si tam u něj cosi kupoval, má tam třeba 5 těch stolků a vozík za auto. Seděl na té židly tam. Jo už mi zapálio brali jsme u něj ty strojařský vodováhy!
Jinak třídoteky dutinoměry na ty jsem tam snad nikdy nenatrefil. To tam nemají a já po nich tak stůňu!
V úterí jsem na jeden volal 150-175 mm Tesa. Ale neměl k němu kalibrační kroužek. U tohodle rozměru je to na hovno. Doma ho nijak nezkalibruješ. Musel bych si splašit třeba ložisko takovího průměru díry. Tak jsem ho nevzal. Druhej den byl pryč.
Mikrometry bude m ít jistě ten chlapík s fouskama, jak jsem ho mordoval s těma dvouma trnama na frézku. Taky Jsi si tam u něj cosi kupoval, má tam třeba 5 těch stolků a vozík za auto. Seděl na té židly tam. Jo už mi zapálio brali jsme u něj ty strojařský vodováhy!
Jinak třídoteky dutinoměry na ty jsem tam snad nikdy nenatrefil. To tam nemají a já po nich tak stůňu!
V úterí jsem na jeden volal 150-175 mm Tesa. Ale neměl k němu kalibrační kroužek. U tohodle rozměru je to na hovno. Doma ho nijak nezkalibruješ. Musel bych si splašit třeba ložisko takovího průměru díry. Tak jsem ho nevzal. Druhej den byl pryč.
Tak posuvku používám jenom pro hrubý odhad, jakmile jsem 0.5mm od konečného průměru, tak už jen mikrometr. Pokud dělám na pasametr, tak si nechám poslední šponu cca 6 stovek, abych už viděl odchylku (mám pasametr +- 8 stovek). Tak to dělám v práci, protože pak na dvoustovkovém noniusu třeba 0.055 trefím. Ale na pětistovkovém noniusu doma je to dost nepohodlné.
Co se týče úhlú a dělení, mám na to do vřetena upravený digitální úhloměr. Ale mechanické dělení je určitě lepší.
Co se týče úhlú a dělení, mám na to do vřetena upravený digitální úhloměr. Ale mechanické dělení je určitě lepší.
No jak v čem, hlavně to zaaretuje, ale zase nenastavím libovolný úhel, mám 96 děr a konec... Jedině navrtat další řadu, ale musel bych mít šablonu
Ota : na tu Tesu jsem taky koukal. Měl tam i dlouhý posuvky... Taky pořád něco syslím.
Koukám, že máte soustruhy místo brusek
Koukám, že máte soustruhy místo brusek
Pokud nemáte odčítání tak si na noniusu udělejte to co na šupleře 9 desetin 1 čárka jak na nule naproti noniusu a délku rozdělit na deset dílků máte dodatečný dělení na stovky Tak je to na su 63 a su 80 je to mi poměrně přesný záleží jak obrábíte a čím
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Venca : tak prisroubuj děličku z frézky na suport a vrtej vřetenem ;)
brite klidně bych tam dal ten plasťák stojí to pár kaček a vyměníš to raz dva až se to ošoupe a věř tomu že ošoupeš i plecháč je to jen potisklé sítotiskem žádné frézované díky ani číslice tam nejsou a natom plastu to bude navíc zespodu ten potisk tak to bys musel prošoupat durch jo a ještě by nebylo špatné vyvrtat 24 dír pro přímé dělení s aretací
Ono mi nic jiného nezbyde, protože ocelé nejsou k mání. Na jednom videu jsem viděl stupnici u sklíčidla a zřejmě to byla tovární výroba. To musí být paráda.
prakticky je ta stupnice akorát k hovnu celý rozsah využiješ málo kdy a spleteš se hned stejně si to označíš před vrtání fixem každopádně bez aretace je to k hovnu co budeš prakticky vrtat 2, 4, 6, 8, 10, 12 dír po obvodu max vyrábět si asi dělící kotouč nebudeš jen ten první na 24 dír
Na označení kde vrtat nebo šťouchat drážku to stačí a o to mi jde. Víc od toho nečekám.
nebylo by špatné tu stupnici osadit s možností pootočení prostě vyřízeš z toho úhloměru tu příčku a zbylé mezikruží úhloměru bys vsadil do zápichu a nějakým středovým kroužkem bys ji přitáhl a tím zajistil...
po obvodu bys navrtal 24 dír na přímé dělení a máš to univerzální
no k tomu ještě udělat ten držák na vrtačku do nožovky a hurá vrtat dírk po obvodu i z čel a i s posuvem no paráda
po obvodu bys navrtal 24 dír na přímé dělení a máš to univerzální
no k tomu ještě udělat ten držák na vrtačku do nožovky a hurá vrtat dírk po obvodu i z čel a i s posuvem no paráda
To je taky možnost. Vzhledem k tomu, že to stojí pár šprdliků, to asi vyzkouším.
no ještě by to šlo potunit abys mohl dovnitř upínat vložky když máš mteriál delší a prochází vřetenem durch tak by to bylo víceúčelové a nenutilo by tě to furt sundávat