Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
kenybz

Re: Soustruhy

#8386 Nový příspěvek od kenybz »

ten otáčkoměr co dal shrek uplně stačí a navíc je snímač v ceně...na konec vřetena třeba na tu matici přiděláš plíšek co bude míjet senzor který zašrubuješ do zadního krytu

Čárls

#8387 Nový příspěvek od Čárls »

Já sem jen uživatel nemontoval sem nikdy měnič Pro mne na tý SN 50 velká změna k dobrýmu a když je převodovka je to i výhoda jdou nastavit malý otáčky cca 8 a to je plus jak hrom při velkých kusech otačkoměr nemám zvyk sem si Kluci od nás z práce měniče jak programují i oživují mašiny a poloautomaty
Jo věřím ti že to umí zobrazit ale na soustruhu s převodovkou nebo předlohou jedině snímaní otáček přímo ze vřetene
Ten otáčkoměr se mi líbí 8) a cena za hubičku 8)
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

kenybz

#8388 Nový příspěvek od kenybz »

jasně že vím, že si uživatel ale oni ani nepřemýšlí nad možnostma při určité aplikaci a to je škoda...představ si dát na lože pevný doraz s mikrospínačem, který ti zastaví chod v před při závitování a vždy zastaví přesně a ti si klidně můžeš hledet po ptákách a nemusíš mít strach při zaávitování v díře kde máš minimální výběh a uvnitř osazení no nehodilo by se to?
samo to zastaví ty si v klidu odjedeš nožem a dáš reverz který může být ukončen dalším dorazem s mikrospínačem nebo indukčním snímačem to je už jedno...
a víš jak je to jednoduché to zapojit asi tak jednoduché jak vyměnit čárovku v lampě.
Prostě vřadíš před spínač pro chod vpřed mikrospínač s rozpínacím kontaktem

Britt

#8389 Nový příspěvek od Britt »

To už pomalu zní jako CNC, ale zní to strašně lákavě.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

kenybz

#8390 Nový příspěvek od kenybz »

no k cnc to má daleko ale funkce parádní...o toho erka co má ota by stačilo dát do toho kastlíku s přepínačem konektor samicu jack 6,3 2ks pro pravý a levý koncák
https://www.kondik.cz/jack-117?gclid=EA ... gKMYfD_BwE
no a na od dorazu by vedl káblík zakončený samcem
https://www.kondik.cz/jack-acps-gb?list ... osition=37
zásuvku volit s odpojováním původně reproduktorů to se využije na přepnutí při zasunutí jacku...
žádné dráty není třeba tahat navíc ani měnit program měniče jen to nějak vhodně umístnit aby nebyla zásuvka plná špón třeba šikmo a nebo zespodu

Britt

#8391 Nový příspěvek od Britt »

Když u mě byl Jeníček, debatovali jsme o digitálním odměřování a spojit tohle dohromady, to by bylo žrádýlko.

stanik84

#8392 Nový příspěvek od stanik84 »

Koukni na Jirka a spol...

http://www.jirkaspol.cz/

Chci to hodit na frézku. Tam by se mi to líbilo. Na soustruhu by to bylo taky fajn. Ale teď dám radši prachy do něčeho důležitějšího. Ale určitě to časem namontuju.

Britt

#8393 Nový příspěvek od Britt »

Už jsem tam koukal a moc se mi to líbilo. Teď jenom dumám, do čeho dřív vrazit prašule. Potřebuji ponk, chtěl bych pásovku, nebo digitální odměřování. Navíc za 14 dní jsou Chotusice a tam také finančně vykrvácím. :smich:

kenybz

#8394 Nový příspěvek od kenybz »

to odměřování neni špatné klidně i čínské víc se to hodí na frézku ale stejně se nevyhneš měření a rozfázování obrábění na několik stejných špón protože soustruh je jak pružina a i když máš pravítko odměřování na suportu stejně to zapruží kvůli mnoha vlivům....
bez měření a zkušeností neuděláš přesný kus /bavím se o přesnosti 0,02mm /i kdyby to odměřování bylo zlaté

123

#8395 Nový příspěvek od 123 »

ota:
Ještě by to chtělo splašit nějaký otáčkoměr. Abych věděl, kolik to točí. Zatím vypočítávám podle čísel frekvence. Ale musím na souseda, aby vypátral nějakej otáčkoměr, s digitálním displejem a třeba drátek a čidlo. Zavřel bych čidlo nahoru do vřeteníku k řemenici a displej dal navrch na mašinu. Koukal jsem po něčem a nic jsem kloudnýho nenašel
Ale beztak to máš doma, akorát o tom nevíš.
Když do cyklokomputeru nastavíš průměr kola 1,667m tak to jako otáčkoměr použít jde docela dobře, zobrazená rychlost třeba 25,8km/h pak je 258ot/min, magnet nebo vzduchovou mezeru na vřeteno někam umístíš určitě.
Už jsem to tady asi 2x psal do malotraktorů TK jako pomůcku zadarmo pro nastavení max. otáček motoru dvoutaktu. Jestli mi nevěříš že to funguje a co mám zkušenost tak dost dobře, tak vyzkoušej, a uvidíš sám

Britt

#8396 Nový příspěvek od Britt »

To je fakt. Už jsem si to vyzkoušel a i tenhle hovňousek dokáže udělat divy. 10 kulatina, trochu větší špona a už jsem ořezával tužku. :smich:

Už několik dní sleduju videa toto Ivana a musím uznat, že má dobré vychytávky, jak co nabrousit, vytočit nebo vyfrézovat na soustruhu. Používá kované nebo letované kudly, vratidla si si vyrábí sám a má spoustu vychytávek, jak co vytočit.

https://www.youtube.com/channel/UC29ZJ4 ... b1uHRToGLQ
Naposledy upravil(a) Britt dne ned črc 14, 2019 11:07 am, celkem upraveno 1 x.

ota

#8397 Nový příspěvek od ota »

Kurva to se to tu rozjelo!
Jak píše Čarls, jsem jen uživatel, kdyby měnič přeskočil do jinejch čísílek než tam teď jsou, jsem v prdely. Budu hledat v manuálu, volat zhotiviteli. Nemám na to buňky. Kdo je elektrikář, nebo podobné zařízení montoval, je to pro něj jasný, ví odvodí si souvislosti. Je to pro něj hračka. Já max kouknu do manuálu a stejně nevím co a proč. Ono s nastavením od pána co to instaluje není problém, ale oni dělají mrtě měničů, ale uplně jiný aplikace. Soustruhy u maloodběratelů jako já dělá 4 do roka. Tenhle SV nedělal, dělal ho kolega. Kdo si doma vrazí tyhle prachy na kutilské ždímání? Takže on se ptá co tohle, jak tohle, stačí, mám přidat, ubrat? On není strojař a nezná zase strojařský potřeby a souvislosti. Vrazil jsem tam kus železa a strkal do něj kudlu. Co mě narychlo napadlo? Jak a co teď? No vyplave to časem až na tom budu chvíli dělat.
To roztočení, brždění jde ještě ponastavit. Ale uvědomte si, že přenos všech těhle rázů sil je přez ten plochý řemen. Když tam na předlohu nacpu vrták v pohodě. Ale když brzdí s paknšajbou a špalkem, je slyšet kviknutí. To bývalo i u původního. Teď je to jen lehonko. Je to nastavený i s tímhle ohledem, aby se nesmekal řemen. Tady ta převodovka není, moror, řemen vřeteno. Max je tu předloha.
No jdu kuchat na revolver pouzdýrka v kličce. Tuhle jsem na něm dělal serii a klička měla strašnou vůly. Tlouk jsem se do hlavy, že když mi šel soustruh neopravil jsem to. Tak jsem si řekl, první práce bude oprava kličky. Včera jsem to rozebral a jsou tam 2 mosazný pouzdra. Vyběhaný jak svět. Ale ne a ne vytlouct ven. Dám si brousnout hřídeku nakulato a pouzdra noví napasuju na to. Večer kouknu po tom odkazu otáčkoměru v noťasu. 8)
Jo ještě odměřování na soustruh jsem taky kdysi chtěl. Ale po čase jsem od toho upustil. Dal jsem si tam takovou lištu s digitálem. Dělal jsem asi 300 malejch čučků. Asi po 20 kusech jsem to sundal. Jak otáčíš hlavou střídáš s ní nože, sem tam ta vúle ve šroubu, krapet se otupí špička nože, no u mě ty stovky pak jen lítaly. Na nulu jsem to kolikrát o 5 stovek podjel, nebo nedojel. Desetina rozdíl jak vyšitá. Nemohl jsem se na to 100% spolehnout.
Tak vzhůru na ty pouzdra!

kenybz

#8398 Nový příspěvek od kenybz »

Oto hlavně že si spokojený a maká to dobře 8)
škoda že nejsi blíž bych ti to trochu přenastavil
mě šlo o to, že ti montéři to zdaleka tak neznají a nevyužijí možností měniče a právě to brždění pokud by se nastavilo jak jsem psal před tím tak s tím není nikdy problém.
V mnoha ohledech je to lepší než starý pohon s tím problémovým regulátorem a to se povedlo.
Budeš dělat i tu stříšku nad měnič kvůli špónám? mohl bys do ní umístnit ten otáčkoměr.
brite IGORA znáš?
https://www.youtube.com/user/igorkawa/playlists

Čárls

#8399 Nový příspěvek od Čárls »

To s těma mirospínačema je lákavý ale na soustruhu by to šlo jen na takovým co nemá spojky a zastavuje se motor a reverzujese, ono by to možná šlo i na ty mý sn50C ale musela by se překopat celá elektrika a ochrany :(
----------------------------------------------------------------------
Oto "Ale když brzdí s paknšajbou a špalkem, je slyšet kviknutí. " Kvíčalu na sv 18 s převodovkou mám před sebou v dílně nic jiného nezná vše na otáčky podle toho co je na krabičce (řezná rychlost) moc toho neumí jen má sluchátka vod tabletu věčně v uších na zabití :smich: a furt si stěžuje že má volný vřeteno a drnčí mu to při upichování :zly:Bodejť ne upichovat 40 kulatinu na 1200 otáček vždyť to má napsaný na krabičce od plátků :smich: Poradit si nedá ani raději neradím většinou je to podle něj špatně Tak si ho vychutnám vždy když se jede havárka a potřebuji třeba futro a jedu na SU63 třeba kolo a futruje se díra Jednou to dělal na 2x :D a ja šel dom :321: futro se mělo dělat na čisto upíchnout zalepit a zavrtat do připravený díry v kole:) Tak nějak když řeknu mistrovi dej mu to udělat jde raději za někým jiným :D
Bohužel soustružníci šikovný na klasiku nejsou :( Jinak by ho dávno vyrazili no tak dělá tu méně náročnou práci a nebo serie prcek hřídelek a pod.
On je jinak ochotný jde do skladu či na jiný práce je i šikovný ale holt ta soustružničina mu nejde :nene:
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

ota

#8400 Nový příspěvek od ota »

Nad měničem chci udělat jen z toho síta merezovího takovej vinglík. Teď jsem tam narychlo jen položil kousek odstřižku toho síta. Jsou tam malé otvory. Tak to síto je jen pložené a stačí to zatím. Měnič je docela dost stranou. Zatím tam nespadla na sítko ani šponka. To jsem jel panty asi kolem 90 ks a od nich lítají nejvíc drobný špony. Ono je to uvnitř prej jen tunel od ventylátoru ve spod. Luft jde nahoru. Ale to sítko tam chci udělat aby bylo funkční.
Tak u revolveru už jsem pouzdro vyndal. Kurva jsem slepec i s brejlema a čelovkou na škéce. Ono to bylo jeden kus pouzdro. Uvnitř odsazený. Myslel jsem, že je z každý strany nalisovaný jedno. A pak když jsem frézičkou do toho hrábnul, pořát to pokračovalo mosazný. Tak jsem vzal kus štycholce a kladivo a vyklepnul jsem to v poho ven. No pouzdro je šiška uvnitř skoro 1 mm. Hřídelka je na druhé ploše vyžraná asi o 1 desetinu. Snad mi to Michal na brusce srovná. Možná má tenhle týden dovolenou. Pak to udělám noví pouzdro a složím.
Teď po obědě jelikož zase prší jdu udělat novou řemenici k pásovce. Pořát to taky odkládám. No a pak když se to posere a náhodou není soustruh, tak si drbu hlavu, mohlo to být už dávno opravené.
Jsem skoro jako Víťa, u oběda jsme skoukli pohádku ,,potkali se u Kolína" moc jsme se u ní nasmáli, ale opriťi Víťovi nejdu teď do ,,duchen po pohádce" ale makat do dílny do večera. :vysmech:

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“