Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Čárls

Re: Soustruhy

#8326 Nový příspěvek od Čárls »

Bude ti bohatě stačit 5-6 Kw pokud nebudeš na něm dělat v ukole stačí celkový příkon je udávaný 10Kw do toho musíš započítat lampičku motor rychloposuvu
Teď nevím zda má extra olejové čerpadlo či spojky dělalo se v ruzných modifikacích takže hlavní motor bude mít cca 8 Kw
holt si odpustíš centimetrový špony z průměru ale 5 mm s 5 Kw motorem a správným plátkem nebude problém
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Britt

#8327 Nový příspěvek od Britt »

Nevím jaký má jistič ale při reverzu mu ho 7,5Kw spolehlivě shodí, ale má šanci na rozběhnutí. Co se mě SUčko s tímhle natrápilo.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

ota

#8328 Nový příspěvek od ota »

Kluci záleží, jak je to udělané v té kysně s elektrikou. Můžeš mít 5,5 kW a slítne ti 32A jistič. Můžeš mít 11 kW a udrží ho. A to i na reverz. Já měl ( měl :( ) 14 kW a přez tu kysnu to udrželo jako nic na reverzaci při závitech. A to jsem jel M20 na povrch nožem celej den v kuse a ani jednou jistič neslít. Jo jistič 25A. Ta kysna to umí pustit nějak šetrně. To samí mám u revolveru. Motor má dle šťítku 9 kW. Jedu na něm třeba závity na malé otáčky a on má páčku takový přepínač, levé pravé točky. To jen na závitování na první běh motoru. Normálně jedeš závit třeba M 36 závitníkem a na konci přehodím páčku a hned to točí na druhou stranu. V kysně to jen cvakne a jede to opačně. Můžu takhle jet celej den a ani jednou nespadne jistič. Jednou jsem nevím proč jel závitníkem asi M 24 a jedu na konci přehodím páčku a navrchu jsem ještě kývnul pákou na druhý běh motoru. Asi jsem chtěl rychleji vyjíždět závitníkem. To ale nejde. Motor spustí druhým vynutím větší točky. Trochu to hučelo, no osel, hned jsem to vypnul. Nějak se to v té kysně pralo! :vysmech:
Teď implantuju motor 7,5 kW do mašiny. S měničem a mám zase tu 25A jistič. S měničem by to mělo dát 32A a 11 kW motor ještě s rezervou. Volil jsem proto 7,5 kW abych měl ještě případně rezervu na ten 32A jistič. Kdyby mi ten původní měl snahu padat při závitování. Aby 25A jistič zvládnul ten 7,5 kW. A kdyby padal vyměnil bych jistič za 32A. Ale vejš už bych nemohl. Sice mám 42A hlavní, ale nechci to hnát na maximálku. Kvůli ostatním spotřebičům, co by mohly ještě jít společně se soustruhem.

studna002

#8329 Nový příspěvek od studna002 »

ja co mam motor doma tak je 7,5kw 1450 ot este bi ma zaujimalo ze ak je tam 1500ot je mi jasne ze otacky nebudu sedet podla cisel na sustruhu ale ci pojdu dobre stupania zavitov

Sadra17

#8330 Nový příspěvek od Sadra17 »

podle mě by měli, posuv bude na 99% hnán z převodovky
malej traktorista v malým traktoru

Baťa1

#8331 Nový příspěvek od Baťa1 »

oto, tak to máš na tym revolveru pokakaný protože já dyž sem na něm dělal aji všichni vedle (bylo tam asi deset sóstruhů, asi tři větší a zbytek menší pak automaty a su50 pak eště takovy muzeum na tym sem dělal nérači, no hlavně kvuli temu že byl na dílně vedle a nebyl tam takové rachot a dalo se tam kecat u práce a né mět špunty v uších a dělat jak robotické idiot) tak to normálně tak jak pišeš přehodit malou páčkou dule směr a navrchu drbnout a přidat až závitník vyjel vypnout velkou navrchu do nuly malou na pravy otáčky a velkou navrchu na 1 po vyskočení spojky na tym závotovacím bazmeku malá na otáčky vlevo velká navrchu na dva nekdy se netrefilo tak to prdlo na tři, nekdy se do té zasrané páky drblo při utahování sklíčidla to už sem tu psal jak mě to málem zlomilo ruky a tak pořád dokola dyž se dělalo tisice matic to by se s teho čovek posral než se to vymotá

kurňa teď sem si spoměl jak má kdosi v Prostějově sóstruh na zahradě jednó sem tama šel kdesi humnama asi tak 10let zpátky a pak sem to nemoh najít no minulé týden sem to zase nešel a pořád to tam je, jak tam budu a jestli tam nikdo nebude tak to vyfotím
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super

Baťa1

#8332 Nový příspěvek od Baťa1 »

ten sóstruh bulhar to tady má kámoš neco podobnyho, to asi před pětadvaceti letama kópil jeho otec když on chodil na učňák jako obráběč tak aby se měl na čem učit, funglovka nepoužitá uloženka zalitá ve vosku, tehdá sme to jako dobří kamarádi pomáhal sem mu to usadit a naleštit, ale asi je to menší neco jakoby SU50 točná délka 1m, utočil na tym asi dvě-tři hřídelky na nejakó cirgulu nejaky dvě řemenice pár věcí mě na trakturek možná neco sobě a od té doby to stojí ani rači nechcu vidět jak to vypadá, kolikrát už sem potřeboval vetší průměr tak sem se ho ptal a pré nejde spojka a dyž neco (vyjímečně) potřebuje tak de ke mě, tak nevim..

jo mělo to nejak zpřeházeny štítky takže to dělalo bludy - špatny stópaní závitů než co bylo nastaveny, to ale stačilo asi ty štítky přehodit nebo se nejaky kola přehodili už přesně nevim nakonec to ale asi šlo správně..

ale ten sóstuh a vedle záhonky mrkva na druhym nejaky jahody nebo co a uprostřed rezavy monstrum, no jak tam nikdo nebude tak to vyfotím aby si nemysleli že fotím je
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super

Čárls

#8333 Nový příspěvek od Čárls »

Oto ty nepoužíváš klapačku na SV 18 na závity a přehazuješ otáčky? klapačka to přehazuje ( pravý a levý ) a točí se furt stejně univerzála nereverzuješ motor
Nebo zas po ránu něco blbě chápu ještě sem se moc neprobudil :tise:
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

palobobo

#8334 Nový příspěvek od palobobo »

Carls: ta klapacka na SV18 je super asi jedina vec co mi chyba na novom cinskom sustruhu. Ty ako odbornik maju este nejake sustruhy takuto packu na vyhadzovanie zo zaberu pri zavitovani?

Britt

#8335 Nový příspěvek od Britt »

Ota ji používá a strašně si ji chválí. Drbali jsme o tom na burze a já mu ji závidím. :)

titel

#8336 Nový příspěvek od titel »

studna002 píše:ja co mam motor doma tak je 7,5kw 1450 ot este bi ma zaujimalo ze ak je tam 1500ot je mi jasne ze otacky nebudu sedet podla cisel na sustruhu ale ci pojdu dobre stupania zavitov
Panebože skús nejaké doučovanie slovenského jazyka alebo aspoň viac čítať. Ono sa to hádam do tej makovice dostane. Každý príspevok perla...

kenybz

#8337 Nový příspěvek od kenybz »

čárls myslel malou páčku v pravo vedle suportu, kterou se mění směr otáčení posuvového šroubu přez zubovou spojku. V podstatě tím za chodu vřetena reverzuješ posuv při závitování. Má to i nulovou polohu když nejsi dostatečně rychlý tak dáš do nuly odjedeš nožovkou onou páčkou co myslíte a páčkou co myslí čárls změníte směr posuvu

Britt

#8338 Nový příspěvek od Britt »

Aha, já myslel vyjetí nožovky ze záběru. Změnu otáček šroubu má i moje S28, ale vím to jen teoreticky, protože mi stále stojí na trubkách.

kenybz

#8339 Nový příspěvek od kenybz »

aby ti ten beton nepřezrál :)

Britt

#8340 Nový příspěvek od Britt »

To není ovoce a stejně jsem v řiti s tou pačmákou. Za týden půjdou ven stehy a nevěřím, že budu moci hned do plného zápřehu.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“