Soustruhy
Re: Soustruhy
Tohle už Zbyněk sem dával kdysi dávno.Já jsem zatím dospěl do poloviny a dál jsem se nedostal.
Náhodou, tohle čtení je mnohem lepší než televize.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Doprkýnka maloučko si pátečně přispím a tady taková diskuse v plném proudu. Musím listovat stránky naspátek, abych chytil začátek!
Já se třeba nejvíc naučil na těch veteránech. Tuhle ten kroužek na ozdobu tachometru pán potřeboval. Kurva jak to upnu, však je to slabé jak plíšek! Nebo tuhle parabolu ze světla je třeba zmenšit, upravit, přetočit. Tady ty rámečky udělat noví a hlavně je nepomačkat, nesmí být vidět, že je to soustružené, originál byl výlisek.
Tuhle jedu do Chvaletic a tam kolega na soustruhu točí placku 200 mm průměr. Kam se sere kolo u mlátičky! Čochtalo mu to snad centimetr. Kurva co ti to tak čochtá? Koukám na to pak už přez brejle. No fertk zezadu navařil špunt, za něj to upnul do čelistí a bohužel netrefil střed. A ještě se mu to svárem stáhlo bokem. Kurva to si to neumíš připravit pro svár! Pak s tím máš fůru další práce. No nasadím tam v sobotu tu mojí řemenici a házela cosi 0,8 mm. Však je to přesná, vyvažovaná řemenice. Hovno s ní, povolil jsem na přírubě ty 3 šrouby a naklepal hliníkovou paličkou do 3 stovek. Pak jsem ještě točil vymezovací kroužek a matroš v univerzálce už běžel po prvním upnutí. Pak se mě kolega ptá, kolik ti to šmajdalo? No jak šmajdalo, tohle ale nesmí šmajdat. No že ta univerzálka je střepák šmajdavej. No szřepák jsi ty, bo ji neumíš ani vyrovnat. Namastil ji na přírubu, utáhnul a kurva jedna šmajdavá! No tak když točí 40 průměr hřídelky uřízne to z 50 aby měl co odtočit aby to srovnal.
Mě naučil když jsem nastoupil do nástrojárny starej pán pár fíglů na frézce. Jinak vše jsem se musel naučit sám. Pak jsem pochodil mašiny co tam byly. Někeré pak už složitější ne tam mě majitelé nepustili. Ale ty běžné mistr přišel, tuhle Pepik je nemocnej, skoč tam brousit na plocho ty věci co jsou na vozejku. Šup už jsem brousil. Ale taky bylo na stavbě se cikán vožral a chytla ho míchačka marodí, jdi tam a dělej přidavače u míchačky. Kurva měsíc jsem tam chodil. Šéfa mi dělal starej tlustej cikán co mluvil asi třema řečma dohromady. Ale bylo to tam taky dobrý. První den jsem vyklopil ve výtahu plnou japonku betonu. Beton letěl dolů a plácnul na plac bylo to jak když bouchne bomba, beton všude. Stará cigán se smál a rovnou jsme šli na rum jako že za tu přavrácenou japonku. Každej den jsem byl rád že na autobus to bylo z kopce. Pořát bylo na co pít a z kopce jsem na autobus došel sám.
Já se třeba nejvíc naučil na těch veteránech. Tuhle ten kroužek na ozdobu tachometru pán potřeboval. Kurva jak to upnu, však je to slabé jak plíšek! Nebo tuhle parabolu ze světla je třeba zmenšit, upravit, přetočit. Tady ty rámečky udělat noví a hlavně je nepomačkat, nesmí být vidět, že je to soustružené, originál byl výlisek.
Tuhle jedu do Chvaletic a tam kolega na soustruhu točí placku 200 mm průměr. Kam se sere kolo u mlátičky! Čochtalo mu to snad centimetr. Kurva co ti to tak čochtá? Koukám na to pak už přez brejle. No fertk zezadu navařil špunt, za něj to upnul do čelistí a bohužel netrefil střed. A ještě se mu to svárem stáhlo bokem. Kurva to si to neumíš připravit pro svár! Pak s tím máš fůru další práce. No nasadím tam v sobotu tu mojí řemenici a házela cosi 0,8 mm. Však je to přesná, vyvažovaná řemenice. Hovno s ní, povolil jsem na přírubě ty 3 šrouby a naklepal hliníkovou paličkou do 3 stovek. Pak jsem ještě točil vymezovací kroužek a matroš v univerzálce už běžel po prvním upnutí. Pak se mě kolega ptá, kolik ti to šmajdalo? No jak šmajdalo, tohle ale nesmí šmajdat. No že ta univerzálka je střepák šmajdavej. No szřepák jsi ty, bo ji neumíš ani vyrovnat. Namastil ji na přírubu, utáhnul a kurva jedna šmajdavá! No tak když točí 40 průměr hřídelky uřízne to z 50 aby měl co odtočit aby to srovnal.
Mě naučil když jsem nastoupil do nástrojárny starej pán pár fíglů na frézce. Jinak vše jsem se musel naučit sám. Pak jsem pochodil mašiny co tam byly. Někeré pak už složitější ne tam mě majitelé nepustili. Ale ty běžné mistr přišel, tuhle Pepik je nemocnej, skoč tam brousit na plocho ty věci co jsou na vozejku. Šup už jsem brousil. Ale taky bylo na stavbě se cikán vožral a chytla ho míchačka marodí, jdi tam a dělej přidavače u míchačky. Kurva měsíc jsem tam chodil. Šéfa mi dělal starej tlustej cikán co mluvil asi třema řečma dohromady. Ale bylo to tam taky dobrý. První den jsem vyklopil ve výtahu plnou japonku betonu. Beton letěl dolů a plácnul na plac bylo to jak když bouchne bomba, beton všude. Stará cigán se smál a rovnou jsme šli na rum jako že za tu přavrácenou japonku. Každej den jsem byl rád že na autobus to bylo z kopce. Pořát bylo na co pít a z kopce jsem na autobus došel sám.
No, že píšeš o vyrovnání univerzály. potřeboval bych sehnat pístní čep z Tatry.
Ono to upínání má dvě stránky. Vymyslet upínač nebo nějakou vychytávku jde skoro na cokoli, ale ne vždycky je to efektivní. Přitom by mnohdy stačilo jenom změnit postup operací nebo vzít víc materiálu. Mě klasika živí, povětšinou malé precizní kusovky, ale někdy je to boj, jaký vajgl materiálu donesou - tam není ani mm navíc. To jsou ale nové věci, když se něco opravuje, tak je to jiné, tam se pak fantazii meze nekladou.
Já tu mám kus 25 mm Starwele a na tu vyrovnávám. Tuším že by měla být h6. A to dostačuje. Hlavně byla po ruce. Cosi jsem z ní kdysi v Kolíně připravoval a tenhle kus zbyl. Tak pojď budeš na rovnání dobrej.
Na co z Tatry?Měl bych pro Tebe pístnici.je trošku ohnutá ale Ty si ji vyrovnáš.
Víťo kus pístnice a rovnej mám taky, ale tohle je tutovka.
Hceš rovnat univerzálu stačí kus broušený hřídele Jinak ja sem dostal už nasazený univerzály a narvaný na fest
tak sem všechny čtyry rovnal taky první dvě ještě šli ale 4 ne a ne dorovnat tak sem se nasejřil vzal nože na litinu nabrousil a milý pakny sem všechny protočil tak jak měký ale na malý točky a nejmenší posuv od tý doby mám klid
no a figle jak co upnout ? ve fabrice máš většinou víc možností a kamarády co maj taky nějaký ty spešl pakny upravený tak není problém
těžko se ty fígle ( excentry a jak osoustružit hřídel aby se nezkroutila a neházela jak kravskej ocas)
vysvětlují každý má trochu jiný postup záleží kde získal zkušenosti
Jinak co se týká soustružničiny a řemesla to musí chytit už v učení a musí se chtít pak už je jen praxe a hrozně záleží na koho mladej narazí a jak s ním kdo zachází po vyučení Pro mne je největším potěšení pořádnej bacan hřídel (200 průměr metr dýlka nejmenší pruměr 60 )a koukat jak padá špona a klube se hřídel na svět
Jak z toho rezatýho leze čistá nádherná hřídel a když jde pak na brus brusič zanadává proč s tam nechal 3 desítky na brus stačila desítka Já sichr je sichr nikdy nevíš jak se potvora zkroutí
Jo to je pak nádhernej pracovní den co uteče ani nevíš jak
tak sem všechny čtyry rovnal taky první dvě ještě šli ale 4 ne a ne dorovnat tak sem se nasejřil vzal nože na litinu nabrousil a milý pakny sem všechny protočil tak jak měký ale na malý točky a nejmenší posuv od tý doby mám klid
no a figle jak co upnout ? ve fabrice máš většinou víc možností a kamarády co maj taky nějaký ty spešl pakny upravený tak není problém
těžko se ty fígle ( excentry a jak osoustružit hřídel aby se nezkroutila a neházela jak kravskej ocas)
vysvětlují každý má trochu jiný postup záleží kde získal zkušenosti
Jinak co se týká soustružničiny a řemesla to musí chytit už v učení a musí se chtít pak už je jen praxe a hrozně záleží na koho mladej narazí a jak s ním kdo zachází po vyučení Pro mne je největším potěšení pořádnej bacan hřídel (200 průměr metr dýlka nejmenší pruměr 60 )a koukat jak padá špona a klube se hřídel na svět
Jak z toho rezatýho leze čistá nádherná hřídel a když jde pak na brus brusič zanadává proč s tam nechal 3 desítky na brus stačila desítka Já sichr je sichr nikdy nevíš jak se potvora zkroutí
Jo to je pak nádhernej pracovní den co uteče ani nevíš jak
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
- Atlan
- Kontaktovat uživatele:
No blba hriadelka na 2 loziska zapich na segerku a nejaky ten zavit, a pol dna v tahu ani nevies ako.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.
Jo to taky někdy bývá že se nedaří dělat rychleji občas je den blbec chytneš horší matroš i když to má tu správnou třídu a nejde to a nejde ladíš toleranci a hup si pod mírou i to se stává i mě Pokud dělám hřídele na galety tak ohrubovaná co mi přijde na soustruh tolerance na brus 2,5 šichty práce a to se nezastavím mašina jede imrvére i přes přestávku
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
S tím matrošem, zase jsem si vzpoměl na příhodu. Je z pondělka. Přijel jsem do firmy a standartka, dva Bomary a jeden pás. A zrovna na tom druhým Honzovím Bomaru byl. Na tom co je všech tak pás nikde. A to prej prasknul i ten svařovanej. Tak morduju Honzu, aby mi to půjčil! Nepůjčím, došel jsem si vedle do firmy a pás si vypujčil. Skoč si tam taky! Kurva to mi už naserou. Volám tedy Pavlovi, kup po cestě do práce pásy. A on že jsou v kanclu ve škatuly. Hurá tam! Samolitr plná škatule pásů. Hurá rozmotám pás nasadím a kruci nějaká zrada. Pás kurva volnej. Kouknu na fixem napsaný číslo. No jasně o 100 mm delší pás. Vlezu do škatule a všech 30 pásů španého rozměru. Doprdele to spletli u výrobce pásů. Od vedle od pásovky posměšně mnoucí si ruce kývá Honza. Nemáš pás? Nic kolega sednul do auta a za chvíli dovezl 3 pásy ze svářecí techniky a už jsme valili i na druhém Bomaru. Jenže on tedy že když si dovlekl pásy si nařeže nejdřív! Pak to měl už a já šel po něm. On že kurva jestli to ty vemeno zkurvíš, zabiju tě. On je správňáckej a umí hovořit lepší Češtinou než kdejakej dlažďič. Pořát dělal ty, ty, ty. Můj pás opovaž se ho zkurvit! Vezmu pásovinu a nařežu asi 8 ks. Pak vezmu další pásovinu 150 x 40 mm štangly 4m dlouhou a řežu. Asi na třetím kuse rachot jako cip. Hned zvednu rameno a zastavím. Doprdele co je? Nejdřív okouknu kdo se dívá, nebo kdo je vedle. Super nikdo nekouká, ani si toho nikdo nevšimnul. Otočím celou štangly a jedu z druhý strany. Pás samolitr jako nákladní vlak přez vyhýbku. No vylítlo mu asi 10 cm zubů. Když jsem to odříznul, uvnitř plocháče pecka jak když zaválcuješ kuličku z ložiska a přeřízneš ji. No dořezal jsem to co bylo třeba. Ve středu jedu znova do firmy a kolega hned prej člověče nějaký hovado tuhle ten pás zjebalo jako prase cvičky! No já že za mě to řezalo jako fík. To asi někdo po mě. Možná tam řezali trubky. A on no jasně na trubkách to pustili rychle a zjebali to. Čůráci nasrat jim do pazour! Ještě že je taková anonimita asi bych dostal za uši. Ale jinak mi pás vydrží mrtě a tohle byla náhoda.
Pásoviny jsou v tomto začarované. Už několikrát se mně to také stalo. Na kulatém nikdy.
Jo říkal mi to kdysi i pán co vyrábí a prodává pásy. Tedy přímo u Wikuse. Že v pásovině je nejvíc zaválcovanýho cajku. Že zákazníci nejvíc pásů zjebou právě na pásovině. Někdy stačí zvolit špatnou hrubost zubů. Ale já měl zrovna hrubost na ro i kapalina jela kupodivu. Ale uvnitř pak byla taková lesklá bulka, když jsem to rozřízl. Jinak ty pásy snesou moc. Kolikrát ve firmě koukám do bedny na odpad vedle pily a kroutím hlavou co tam kdo řezal za pazgřivec a zgarp. Tuhle jsem řezal 42CR MO a bez problémů, bez jedíného drknutí. Pásovina 80x 35 v klídku.
Mívali jsme ještě v nástrojárně vzadu u zdi pár tyčí 100 x100 matroše. Z čela vyražený orlice. Válečnej matroš. Nikdo neznal složení ani co to je za matroš. Dělaly se z něj jen držáky na vícevřetenoví karusely. Materiál jak štolverk, houževnatej, že nerez proti tomu bylo bláto. Kolikrát to řezal na té kotoučové velké hydraulické pile, zadrčelo to a kotouč v hajzlu. Pak to odřezal a uvnitř halda písku, nebo kulička z ložiska, nebo jednou i kroužek z ložiska zaválcovanej. Jak říkal starej dědko co byl v raichu během války, sabotovanej materiál. Když ho válcovali, sem tam do toho někdo něco přihodil. Ale říkal, když na to přišli tak to bylo zastřelení na místě!
Mívali jsme ještě v nástrojárně vzadu u zdi pár tyčí 100 x100 matroše. Z čela vyražený orlice. Válečnej matroš. Nikdo neznal složení ani co to je za matroš. Dělaly se z něj jen držáky na vícevřetenoví karusely. Materiál jak štolverk, houževnatej, že nerez proti tomu bylo bláto. Kolikrát to řezal na té kotoučové velké hydraulické pile, zadrčelo to a kotouč v hajzlu. Pak to odřezal a uvnitř halda písku, nebo kulička z ložiska, nebo jednou i kroužek z ložiska zaválcovanej. Jak říkal starej dědko co byl v raichu během války, sabotovanej materiál. Když ho válcovali, sem tam do toho někdo něco přihodil. Ale říkal, když na to přišli tak to bylo zastřelení na místě!
s chutí čtu mistři obráběči vaše povídání kdysi jsem k vám patřil,ota píše: Jak říkal starej dědko co byl v raichu během války, sabotovanej materiál.
(kusovka - na dílně GO a údržbě obráběcích strojů a také vývoj Jednoúčel.Strojů - Narex CL)
soustruhy, frézka, obrážečka. Nechal sem toho pár let po vojně z nešťastný lásky.
Z toho co mě tam chlapi tenkrát naučili čerpám do dnes.
Teď už jenom řežu, ve válcovaných matroších je spousta dutin už z výroby, to znám dobře, ale sabotáž tak to sem nepotkal.
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.