Soustruhy
Re: Soustruhy
Já bych se tím soukromě živit nechtěl. Po tom kotrmelci se tady spousta kluků vrhla na soukromé obrábění a prakticky všichni dojeli na druhotnou platební neschopnost a exekuce. V okolí zůstaly asi 4 firmy, které dokáží udržet krok, ale všichni to valí na CNC pro Škodovku a sehnat někoho, kdo by ti udělal kusovku je prakticky nemožné nebo bys to nezaplatil. Nymburská ŽOS měla špičkovou obrobnu a dnes je to tam jak v zakletém zámku. Znám pár šikovnejch kluků, kteří zůstali ve fabikách na údržbě a tam si je doslova hejčkají i když jsou to dědkové, kteří mnohdy přesluhují, protože ti mladí kluci umí jen na CNC a nedokáží si ani nabrousit vrták. Práce na konvenčních strojích je pro ně moc špinavá a hlavně se u toho musí přemýšlet, takže
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Nemyslíš,že je to účelové aby ti mladí kluci nic neuměli?Ale to patří jinam.
Mě spíš zaráží, že oni ani nechtějí umět.
Co Ti budu nalhávat.Mě se jako mladýmu taky moc nechtělo ale situace mě donutila abych začal trochu makat kvůli uživení rodiny.To už jsem měl zájem o práci a snažil se získávat od starých harcovníků zkušenosti a fígle.Dnes jsem za vodou,jenže i za zenitem.
Podívej se, kdo dnes stojí za konvenční mašinou. Dědkové, kteří jsou daleko starší než ty nebo já.
No vídíš- my mlaďoši a ještě Kenybz a Ota.Abych někoho neurazil,tak ještě další kluci z fóra.Ale to je málo.
Já se jen obávám, že my ten kapitlismus nezachráníme
Tak já právě podobný problém řeším. Mého mladého snad vypustí z učňáku. Je to děs. Na písemné zkoušky celé ráno sháněl kružítko (nakonec pro něj jel 10 km ke spolužákovi ze základky) a tabulky zapomněl. Včera na praktické zase nenašel posuvku. Naštěstí mu spolužák půjčil nějakou, co špatně měří. Ale prý na uzavřenou drážku nic přesného nepotřebuje. Marně se snažím vymyslet, co zapomene na ústní zkoušky.
Naproti přes ulici je firma, kam dávám dělat velké soustružené věci a soustružník je už v důchodu a majitel firmy se po tom mém klukovi ptal. Asi to bude velká ostuda. Snažím se klukovi vysvětlit, že velký soustruh má své kouzlo. Všechno je velké, všechno se dělá pomalu a v klidu a ne jak CNC , kde je fofr.
Asi trochu kecám.
Naproti přes ulici je firma, kam dávám dělat velké soustružené věci a soustružník je už v důchodu a majitel firmy se po tom mém klukovi ptal. Asi to bude velká ostuda. Snažím se klukovi vysvětlit, že velký soustruh má své kouzlo. Všechno je velké, všechno se dělá pomalu a v klidu a ne jak CNC , kde je fofr.
Asi trochu kecám.
Nekecáš ani trochu.Jenže na CNC mašinách je pro mladý trochu jiná výše mzdy jak na klasice.A hodně trochu jiná.
Sledovat CNC je úchvatné a mě vždycky spadne čelist, když vidím za jak dloho vyplivne součástku on a za jak dlouho soustružník. Já dostat zakázku na 1000 kusů a šmrdlat to ručně, tak mi tutově prdne v kouli. Nesnáším stereotyp.
Důležité je mít dodavatele, který na těch CNC udělá i malé série. Zatím si naštěstí nemůžu stěžovat. Mám dodavatele od kusovky po série a to až do 500 kg. Víc nepotřebuji. Dost často kupuji hotový materiál v Precizu. Cena se vyplatí. Nikdo už není zvědavý formátovat výpalky.
Formátovat výpalky. To dělal Kámoš pro Vari a byl to děsnej vopruz. Měl klasické frézy a nestačil je měnit a dávat brousit. Taky ho umořila druhotná platební neschopnost.
Tady spíš frčí takové melouchy jako vytočit hřídelku nebo redukci, případně vytočit závit. Éra přetáčení brzdových kotoučů už naštěstí skončila.
Tady spíš frčí takové melouchy jako vytočit hřídelku nebo redukci, případně vytočit závit. Éra přetáčení brzdových kotoučů už naštěstí skončila.
To naštěstí mám dva, kteří se nikdy nevrhli na NC. Jeden odedávna dělal dílce pro veteránisty a také ND Zetor, takže má zmáklé kooperace na drážkování, je znalý v tepelném opracování. Takže mu dávám samé příšernosti. Ceny jsou naprosto snesitelné. Nejhorší výrobek jsou kardany s koulí uprostřed o průměru 40 mm. Vše je cementované a kalené a když objednám 20 kusů, tak chci, aby všechny koule pasovaly do všech vidlic. To lícování musí být o nervy.
Taky dobrej kšeft. A já byl vytočenej, když mi chlápek přinesl 2chodý vyběhaný trapézák a že na něj chce matku a má to k lisu na moštování. Udělat to komplet nové bylo rychlejší.
jo dědkové v pondělí jsem byl za klukama v nástrojárně a byl tam dědula na BP-háčku a ten kurva umí vždycky s ním povikládám chodí tam na záskok a má dobře 80 roků takový vyschlý ale umí no nebyl čas povykládat navíc tam s ním něco řešil ředitel tak jsem tam nelezl