Kotel Viadrus
Re: Kotel Viadrus
Tak tady taky přiložim polínko.Koupil jsem viadrus u 32 a vyměnil ho za kotel 1emisní třídy ,který se mi roztekl.Následující vrtání komínů na průměr 180mm.První zátop se mi jevil hodně pomalý,ale studená voda v radiatorech.V plecháči to bylo rychlejší.Po třech měsících mi to nechtělo táhnout,jen přes skratovaci klapku,čištění komínů v pohodě a pořád nic žádný tah,pak jsem rozebral keramické desky a vyčistl stěrbinu .Apak zas kotel jel jak má.Dost dlouho trvá než to rozjedu na 60 ,asi1,5hod.To je ta litina a velký objem vody,asi 18 člankovych radiátoru.Když se rozjede, pak v celku drží teplotu.Nechtěl jsem kotle automaty atd.z důvodu nutnosti el. Energie.Když vypadne el.samotižka to vyřeší.A mohu topit černým,hnědým a dřevem a 4 emisní třida.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak mi napadlo dát do kotle Viadrus místo šamotových cihliček litinový tál.Tak jsem ho musel trochu upravit a zatím to hoří možná se učinit zvětšila nedokážu to posoudit.https://postimg.cc/gallery/1iky6adza/
Zdar. A jak tam přikladaš? To ho musíš vytáhnou?ten tak, když je rozpaleny? .... Já jsem to řešil trochu jináč....,ale stejně asi půjdu do u68
„Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe."
-
- Kontaktovat uživatele:
Mám ho rozdelený predek cca 100mm a zadní díl poposunu a zvednu pohrabačem je to jen pokus pod kotel pujde hořak tak jsem myslel že mu to zvedne trochu učinost.Jak říkam jen se jedná o pokus
Taky mám Viadrus herkules U 32 7čl. Napojoval jsem ho do staršího baráku na původní systém, jen jsem si to trošku upravil dle svého přání. Zapojení dle manuálu a topení katastrofa. Kotel rychle vyskočil na 90°C, zavřel se a kotlovým okruhem fičela horká voda. Ale termoventil, který hlídal podchlazení zpátečky pouštěl z radiátorů jen minimum studené do kotle, a než se ohřály radiátory, trvalo to hodinu. A druhou hodinu trvalo, než se systém ohřál na tolik, aby zpátečka vylezla na 50°C. Pravda - na trubce do komína jsem chvíli udržel ruku i když bylo na kotli 90°C ....
Takhle jsem topil asi 3 týdny, něž jsem se nasral, a termoventil vyhodil do pryč.
Teď zatopím, když si s tím hraju a zavřu druhý okruh (zbytek baráku krom obýváku a kuchyně ) do půlhodinky je zpátečka prvního okruhu (obývák a kuchyň) na 40°C a spouštím druhý okruh. Když si hrát nechci a potřebuju zatopit a jít pryč, trvá to o 15 minut déle. Hodně vody v systému - železné roury řádně dimenzované, žádná měď 22mm
Topím tak, že dřevem udělám žhavý základ, pak nasypu k jedné straně kotle (cca na 70% plochy roštu) černé uhlí, abych to neudusil a tou druhou stranou mohl proudit plamen ze dřeva a nemám problém. 5 plných lopatek do uhláku ( ty malé plechové z kovomatu ) a vím, že si přikládání nemusím 3-4 hodiny všimnout, jen když jdu kolem, tak semtam kouknu na teplotu, nemám ještě druhé čerpadlo s termostatem na akunádrž, a kotel je dosti předimenzovaný na současné potřeby, takže když je tepla moc, pootevřu manuálně ventil do nádrže a uskladním tam trošku přebytečného tepla.
S kotlem jsem spokojený až na to kouření do baráku při přikládání. Když se nepřiloží ve správnou chvíli, kdy je palivo vyhořelé a nedoutná, udělám po kotelně mlhovinu a pak zuřivě větrám. Komín jsem stavěl nový, 7,5m účinná délka, 200mm průměr a zaústění do komína 45°.
Takhle jsem topil asi 3 týdny, něž jsem se nasral, a termoventil vyhodil do pryč.
Teď zatopím, když si s tím hraju a zavřu druhý okruh (zbytek baráku krom obýváku a kuchyně ) do půlhodinky je zpátečka prvního okruhu (obývák a kuchyň) na 40°C a spouštím druhý okruh. Když si hrát nechci a potřebuju zatopit a jít pryč, trvá to o 15 minut déle. Hodně vody v systému - železné roury řádně dimenzované, žádná měď 22mm
Topím tak, že dřevem udělám žhavý základ, pak nasypu k jedné straně kotle (cca na 70% plochy roštu) černé uhlí, abych to neudusil a tou druhou stranou mohl proudit plamen ze dřeva a nemám problém. 5 plných lopatek do uhláku ( ty malé plechové z kovomatu ) a vím, že si přikládání nemusím 3-4 hodiny všimnout, jen když jdu kolem, tak semtam kouknu na teplotu, nemám ještě druhé čerpadlo s termostatem na akunádrž, a kotel je dosti předimenzovaný na současné potřeby, takže když je tepla moc, pootevřu manuálně ventil do nádrže a uskladním tam trošku přebytečného tepla.
S kotlem jsem spokojený až na to kouření do baráku při přikládání. Když se nepřiloží ve správnou chvíli, kdy je palivo vyhořelé a nedoutná, udělám po kotelně mlhovinu a pak zuřivě větrám. Komín jsem stavěl nový, 7,5m účinná délka, 200mm průměr a zaústění do komína 45°.
Já jsem vlastně na vážkách,jestli u 68_5 čl,nebo u32_5cl. Konstrukce kotle naprosto stejná kromě zatapěcí klapky. Takže že je u68 jenom na dřevo mě nějak netrápí, protože musí uhlí schrupnout v pohodě.... , Když ho schrupne u32 se stejnou konstrukcí...a úplně stejným šamotem....
Ještě dodám, že komín mam 7 metrů v 180tce šamotu napojený přes dva 45 st kolena
Ještě dodám, že komín mam 7 metrů v 180tce šamotu napojený přes dva 45 st kolena
„Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe."
jako ta zkratovací klapka je dobrá. bez ní by bylo zatápění horší. o dost. ale nevím, jak u kratšího kotle, ten 7 čl. je fakt dlouhý, tam smysl má.
Jednu věc ale nechápu. A to jak to,že má U32 5 čl požadovaný minimální tah 18 pa a u68 5 čl jen 14 když to jsou konstrukčně naprosto stejné kotle...
Prosím Tě a kolik vytápíš tim 7 čl prostoru+ kolik radiatoru a jak hrubé máš obvodové zdivo? Diky
Prosím Tě a kolik vytápíš tim 7 čl prostoru+ kolik radiatoru a jak hrubé máš obvodové zdivo? Diky
domek predelavame, takze zatim 5 radiatoru. kotel hodne brzdim - nesrtim ho, ale nedavam mu tolik nazrat a kdyz zacne pretapet, pustim teplo do aku nadrze - ma.kubik, tam se toho vejde... zdi jen 30cm plna cihla.
Do budoucna bude tech radiatoru asi 12 - 14, a pak kotel pojede na 100% vykonu a bude to pry tak tak, dokud nezateplime
kompletne ma dum 229m2, s tim, ze ted je vytapena takova vetsi polovina, mozna 4/5 v prizemi. Az to jednou dodelam, tak bude vytapena cela plocha v prizemi + ta sama plocha v podkrovi, cili nejakych 510m2
Do budoucna bude tech radiatoru asi 12 - 14, a pak kotel pojede na 100% vykonu a bude to pry tak tak, dokud nezateplime
kompletne ma dum 229m2, s tim, ze ted je vytapena takova vetsi polovina, mozna 4/5 v prizemi. Az to jednou dodelam, tak bude vytapena cela plocha v prizemi + ta sama plocha v podkrovi, cili nejakych 510m2
Já mám teď u 26 _4 čl. A mám 12 radiátorů, půl domu zatepleneho a zbytek 30 porotherm. Plocha 225 metrů a i ten 4 čl na dřevo je dost... Proto chci slabší....
ono pozor, nenech se mást počtem článků... Táta má jakýsi viadrus snad 3 článek a má kolem 15kW, ten můj 7 článek má 25kW a to jen na černé uhlí. Na dřevo 21....
Ja bych spis neco na koks/uhli, nez pelety. Videl jsem videu, jak se uhli posouvalo resp. davkovalo takovou klikovkou.
Koks , uhlie , pelety to všetko musíš platiť, štiepku si nachystáš aj vo vlastnej režii.
Podrobne informuj a rob fotodokumentaciu. To zaujíma aj mna