Iseki TA 230F
Moderátor: DYK
Re: Iseki TA 230F
Dělal jsem s krpanem 3,5t a mám uniforesta5t. Táhnou slušně a 3t jsou tak akorát na ty naše stroje do 25hp. Větší tažná síla je pro takto malý traktor zbytečná a velká váha navijáku je už na škodu.
S tou štípačkou to je celkem pravda. Kuželovku jsem používal namontovanou na stolku mnoho let a i když byla poháněná elektromotorem dvakrát jsem měl ukroucenou hřídel. Za traktor po mých zkušenostech pouze hydraulickou.
S pluhem je to také složitější. Záleží na hloubce orby a šířce jednotlivých radlic. Je obrovský rozdíl mezi dvojákem sukov a dvoják čína. Tam si to chce ujasnit jaká zemina se bude orat Jedno je hračka druhý je za velký traktor s výkonem 40hp. Tam si to chce ujasnit jaká zemina se bude orat a zda se bude něco zaorávat. Třeba s tou čínskou hračkou si může uživatel zorat záhumenku na brambory s lehkou půdou a rozházeným zetlelým hnojem. Zatímco s pluhem kde je záběr radlice 35-40 cm se uživatel v klidu pustí do těžké zeminy s drnem a vrstvou trávy a je schopný to kvalitně zaklopit do země.
S tou štípačkou to je celkem pravda. Kuželovku jsem používal namontovanou na stolku mnoho let a i když byla poháněná elektromotorem dvakrát jsem měl ukroucenou hřídel. Za traktor po mých zkušenostech pouze hydraulickou.
S pluhem je to také složitější. Záleží na hloubce orby a šířce jednotlivých radlic. Je obrovský rozdíl mezi dvojákem sukov a dvoják čína. Tam si to chce ujasnit jaká zemina se bude orat Jedno je hračka druhý je za velký traktor s výkonem 40hp. Tam si to chce ujasnit jaká zemina se bude orat a zda se bude něco zaorávat. Třeba s tou čínskou hračkou si může uživatel zorat záhumenku na brambory s lehkou půdou a rozházeným zetlelým hnojem. Zatímco s pluhem kde je záběr radlice 35-40 cm se uživatel v klidu pustí do těžké zeminy s drnem a vrstvou trávy a je schopný to kvalitně zaklopit do země.
Dede....přesně jak píše pantáta Kubec. Všechno chce tak nějak svoje. Co pasuje jednomu, druhému nepasuje....Každý máme jinou půdu, sklon, čas atd...a to platí jak pro les, tak pole.....hodně videí je vidět na YT....Osbně mám pluh už třetí a kuželovka je pro mě dostačující.....holt to chce sbírat zkušenosti a taky to někdy nevyjde vše napoprvé...
Kubota parking only :-)
https://www.youtube.com/user/ladikigas
chlapi tak je mě jasny, že troják 30cm hluboko co tahá kolega za crystalem není pro mě, ale volal sem na pluh za malotraktor. ta štípačka, myslíte, že by nepomohlo použití kardanu se spojkou nebo jak se to menuje? moc nerad bych zkurvil traktor, ale zas když už je doma tak ať maká. na youtube sem se dival, borci to maji snad za 14 kubotou
- Nestor.Kea
Ahoj, musel som si to prečítať celé aby som vedel zodpovedne odpovedať. Mám iseki 180, TA-čko ako máš ty je môj sen pretože tam je výkon dostačujúci na všetko. Tu je moj kanál na YT https://www.youtube.com/channel/UCVHBPP ... subscriber aby si mal prehľad čo všetko sa dá. Dvoják som ťahal úplne v pohode 25 hlavy a nebol problém takže troják utiahneš tiež v pohode. U nas je ťažká ílovitá pôda takže viem o čom píšem. Čo sa týka štiepačky, ten traktor je natolko inteligentný že skor ako utočíš hriadeľ ho zadusíš. teda aspoň ja to mám tak že keď nevládze tak zdochne. Momentálne mám upravený kužel s dlhším nábehom a je po probléme. Hlavne sa netreba báť, najhoršia smrť je z vyplašenia.....
Iseki TU 180f
ladiki co máš na mysli, že kuželovka je pro Tebe dostačující?
Asi vzniklo nedorozumění. U kuželové štípačky se stávalo ukroucení hřídele u kuželu, kde bývá 30 hřídel, ne poškození hřídele u traktoru.
Já mám proti kuželovce averzi po 15 letech používání. Vzniklo to potřebou štípat větší průměry. S dřevem, kde jsou suky to je už vůbec problém. Po vyzkoušení hydraulické, už nic jiného nechci.
Kuželovka je dlouhodobě použitelná na smrk o průměru do 30cm, kde není potřeba velké štípací síly a dřevo není tvrdé na zajetí špičky. Dale se může stát, že při najetí do suku, vznikne potřeba zpětného chodu což ne všechny traktory umí.
Já mám proti kuželovce averzi po 15 letech používání. Vzniklo to potřebou štípat větší průměry. S dřevem, kde jsou suky to je už vůbec problém. Po vyzkoušení hydraulické, už nic jiného nechci.
Kuželovka je dlouhodobě použitelná na smrk o průměru do 30cm, kde není potřeba velké štípací síly a dřevo není tvrdé na zajetí špičky. Dale se může stát, že při najetí do suku, vznikne potřeba zpětného chodu což ne všechny traktory umí.
4Dede: já mám kuželovku jen náhradu sekerky....nedělám dřevo na palivo......kdybych dělal špalky jako J.Kubec....také bych šel do hydraulické......
Spíše je to vše o osobním pohledu. Co jiný považuje za standart, druhý chápe jako nebezpečné, namáhající atd. proto se nedá říct co je pro každého ideál.....a každý si to musí dosadit ke svému stroji.....pro někoho je 1m mulčer za 12koňovým traktorem akorát......druhému to trhá uši i oči.....to samé orba....co jednomu stačí, druhý bere za povrtané......jeden si zoře 1 radlicí a mít pěkně překlopeno, druhý vidí na jeho místě troják a hlavně ať to odsýpá....
Na kardan jsou různé "pojistky" dle způsobu použití......např. na mulčer volnoběžka a na těžké práce, kde hrozí zakousnutí "přetěžovací spojka".....
Spíše je to vše o osobním pohledu. Co jiný považuje za standart, druhý chápe jako nebezpečné, namáhající atd. proto se nedá říct co je pro každého ideál.....a každý si to musí dosadit ke svému stroji.....pro někoho je 1m mulčer za 12koňovým traktorem akorát......druhému to trhá uši i oči.....to samé orba....co jednomu stačí, druhý bere za povrtané......jeden si zoře 1 radlicí a mít pěkně překlopeno, druhý vidí na jeho místě troják a hlavně ať to odsýpá....
Na kardan jsou různé "pojistky" dle způsobu použití......např. na mulčer volnoběžka a na těžké práce, kde hrozí zakousnutí "přetěžovací spojka".....
Ahoj Dede, jsem před dokončením tohoto principu kuželové štípačky.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)
To chce udělat trochu větší a s větší nosností káru. Běžně tento traktor musí vozit 2 metry dřeva v kopcovitém terénu. Po rovině v klidu i 3 metry.
4 Dede: budeš se muset pustit do přeďelávky vozíku za domaděla......šasí s nápravou OK, ale korba je malá
ladiki, seš moc velké úderník :-) on ten vozék je celkem těžké sám o sobě. Mám kolem baráku členité terén, a už sme tahali na kola zetora.. navíc šprajcy se dají dat dycky. Všechno má svoje limity a radši jezdím opatrně. Agados se pro svou univerzálnost osvědčil, navíc ho jednou rukou zaparkuju kam chcu
Dede mít zetora takhle na úzko tak ho taky asi furt stavím na kolečka . Kárku nebržděnou to chce jednu fakt trochu větší. V krpálech jezdím se zátěží dvou plnometrů mokrého dřeva buku. Na takovou malou kárku stačí bohatě traktor 15hp a váhou 600kg. Taková je moje zkušenost s japoncema.