Zplynovací kotel

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
RoKur

Re: Zplynovací kotel

#151 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj Víťo,
právě proto, že topíš systémem, kotel jede na plno, bys neměl o Atmosu uvažovat.
Spočítej si, kolik joulů, popřípadě kWh ti vyletí komínem. Při topení na plný výkon máš průvan v kotli, který ti ho na jedné straně ochlazuje a na druhé fouká příliš teplý do komína. Kolik kWh za den, popřípadě za celou topnou sezonu Ti zůstane v baráku, když místo 270 - 300°C Ti půjde do komína 150 - 160°C a to při menším průtoku vzduchu. Navíc si můžeš pořídit i kotel s lambda sondou a tam už máš přímo řízené spalování, kdy kotel jede po optimální křivce.
Nějak nechápu, proč se zuby nehty držíte kotle, který patří do minulého století, kdy cena energie byla úplně někde jinde, než dnes.
Nazval bych ho jako Horkovzdušný ohřívač venkovního prostoru.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

Vedra

#152 Nový příspěvek od Vedra »

Je třeba zohlednit i druh komína. Nízká teplota spalin a zděný komín který jde skrz nevytápěnou půdu= totální rozklad komína sraženým dehtem.

RoKur

#153 Nový příspěvek od RoKur »

To je snad samo sebou, že když máš nízkoteplotní spaliny, tak musíš mít izolovaný komín.
A pokud kotel bude dobře zplyňovat, tak se dehet netvoří, protože všechen shoří v kotli.
Do komína jde pouze pára. Komín by měl mít stejné složení, jako u plynových kotlů.
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V

vitex

#154 Nový příspěvek od vitex »

Teplotu spalin mám 230°C-měřeno při revizi a komín mám izolovaný-systém Schiedel.Zuby nehty se teda nedržím,proto sem píši,abych něco bližšího zjistil.Co mě tady doporučíte?Zástavbově potřebuji malý kotel.Dnes ráno jsem zatopil,1x přiložil a nedá se zde v tom vedru vydržet.Venku je -2°C.

wlcoun

#155 Nový příspěvek od wlcoun »

Psal jsem že mám aku 2000l. RoKur má pravdu. Akorát ještě k teplotě spalin do účinnosti spalování kecá přebytek kyslíku ve spalinách. Cankař na výstavě tvrdil že 30 °C ve spalinách je cca. 1% účinnosti kotle :-/ . Což by nebylo tak hrozný. Ale horší je ten,,průvan v kotli" :smich: Tj přebytek kyslíku ve spalinách.
Je to sice dlouhé povídání, ale fakt se to vyplatí pročíst celé.
Hlavně ve druhé části (odkazu) je graf účinnosti v závislosti na teplotě spalin a přebytku kyslíku.
1. odkaz https://energetika.tzb-info.cz/8618-o-s ... enistich-1
pokračování
2.odkaz https://energetika.tzb-info.cz/8644-o-s ... enistich-2

RoKur

#156 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj Víťo, To že jsi měl 230°C při revizi nic nevypovídá. Moderní kotle mají snímání teploty kouřových plynů hned nad výměníkem. Tak máš okamžitý přehled o teplotě. Já dnes topím od 11 hod a teplota spalin je v rozsahu 145 - 155°C Kotel si to sám reguluje podle výstupní teploty kotle. Obrázek
Frází zuby nehty jsem nemyslel Tebe osobně, ale všeobecně všechny ty, kteří na kotel Atmos nedají dopustit. Chápu, pokud je to z nostalgie.
Já mám kotel Attack, ale ten je rozměrově větší. Hlavně ta hloubka. Dvě zimy jsem brouzdal po internetu a hledal kompromis, který by mi nejvíce vyhovoval. Pak jsem jezdil po výstavách a prohlížel. Keci prodejců mě nějak nezajímali. Nechal jsem je vykecat a přebral jsem si to podle svého. Důležité bylo, že ten kotel ukázali ze všech stran, když viděli zájem.
Poláci mají nepřeberné množství kotlů, tak zkus na jejich stránkách. Aby jsi věděl jak se to u nich jmenuje, tak tady je pár odkazů: http://www.sad-co.pl/?seria-sad,3 https://archiwum.allegro.pl/kategoria/o ... 9?order=td

Ahoj Wlcoune, to 1% na každých 30°C se mi nějak nezdá. Chápal bych, pokud mám jeden kotel s předepsanou teplotou spalin a každých +- 30°C od této hodnoty bude 1% účinosti.
Díky za odkazy. Jak budu mít trochu volno, tak se tím prokoušu. Nejlépe vytisknout a dát na záchod. Tam je na studování vždy dostatek času.

oco13

#157 Nový příspěvek od oco13 »

Oplatí sa dorábať meranie teploty spalín ,ak mám najejednoduchší odhorievací kotol? (Dakon) a nemáte niekto odkaz na taký teplomer? :typek:

wlcoun

#158 Nový příspěvek od wlcoun »

mechanický třeba http://metra-su.cz/cs/produkt/technicky ... -uhlovy-tu kupoval jsem je tady, myslím, že je to fakt kvalita.
Mají třeba i teploměry se spínacími kontakty atd.

peny

#159 Nový příspěvek od peny »

rokur- pozri si navod, kolko stupnov ma mat tvoj kotol teplotu spalin pri menovitom vykone, (ak nemas model slx ) tak to urcite nebude 140- 150 stupnov.....

RoKur

#160 Nový příspěvek od RoKur »

Peny, za ty roky a spoustu komunikace mezi námi dvěma by jsi měl vědět, jaký kotel mám a jak topím. V návodu je myslím psaná teplota 160 - 170°C To ale výrobce uvádí pro to, aby kotel zplyňoval i blbci za každých podmínek. Důležité je, aby kotel zplyňoval.
Když si umíš nastavit správný poměr sekundárního vzduchu, tak kotel bude zplyňovat i při nižší teplotě a snížených otáčkách ventilátoru.
Potom mohu jít s teplotou spalin na nižší teplotu než doporučuje výrobce, a ušetřím tak na palivu a prodlouží se mi délka hoření.
To, jestli Ti kotel dobře zplyňuje poznáš po sluchu a také tím, že nemáš saze ve výměníku a v komínu. Tam musíš mít pouze světlý prach.
Samozřejmě že jedu na nižší výkon, než je daný, ale to mě vůbec nevadí. Naopak, mám menší spotřebu.

Jelikož ohledně topení se mi dva neshodnem, jak už tady mám s Tebou za pár let zkušenost, tak si to přeber jak chceš.

peny

#161 Nový příspěvek od peny »

8) ked nejdes na plny vykon tak jasne ze spalis menej dreva, ale kolegovia kuria do akumulacky kde je prave najlepsie ist na plny vykon kotla, a ze je atmos nejaky predpotopny kotol by som velmi netvrdil, nejakych par % ucinnosti naviac urcite nestoji za vymenu kotla

andre.marek

#162 Nový příspěvek od andre.marek »

to Rokur: To sledování teplot máš tedy vymakané 8)
Jaké teploměry používáš - předpokládám že síťové DS18B20+ ?
Nebo nějak bezdrátový systém?

imaginaro

#163 Nový příspěvek od imaginaro »

Nenašel někdo někde modul teploněru s LED displejem na 12V kterej by zvládal měřeníaspoň do 350°C?
Něco za rozumnou cenu, laboratorní nepotřebuju.
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

ibanez5

#164 Nový příspěvek od ibanez5 »

Mám Viadrus U26 a měřím teplotu spalin teploměrem od regulusu. Mají ho na stránkách,stal mě myslím 200 :)
„Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe."

imaginaro

#165 Nový příspěvek od imaginaro »

To je budík, to je naprd. Chtel jsem neco, u ceho bych jen mrknul ze zidle okem a vedel bych. A digitální moduly mají i relâtko, tak by se to dalo ještě využít jinak.
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“