motor 7301
Moderátor: Lukashil
motor 7301
jen jse chci zeptat čím to muže byt teplo ta stoupa a chladič je studeny vrchni hadice je horka a spodni je studena a ani neni natlakovana kdyš spodni mačkam tak me připadne jak kdyby vni nebyla voda ale zas to topí muže to byt termostatem nebo uspany chladič
Re: motor 7301
Podle mě by to mohla bejt pumpa.
pumpa je chvilku nova
Nepíšeš na akú teplotu to stúpa. Kúrenie ti fungovať bude, lebo je v okruhu motora a vodnej pumpy.(mimo chladič).
Kvapalinu v chladiči udržuj tak cca 1-2 cm nad rebrovaním. Nie do plna! Je to ako expanzka. Pri zohriatí prebytočnú kvapalinu cez prepad vyhodí von.
Ak máš dostatok kvapaliny a teplota ide už cez 90-100, tak musí termostat prepustiť kvapalinu do chladiča.
Ak je aj pri tejto teplote chladič stále studený, vymeň termostat. (ten musíš tiež správne natočiť. po obvode ma v jednom mieste na kraji dierku z takým piestikom a týmto to musí byť smerom hore).
A pri dnešných výrobkoch tu aj niekto tiež písal, že vymenil 10 termostatov, kým to bolo OK.
Kvapalinu v chladiči udržuj tak cca 1-2 cm nad rebrovaním. Nie do plna! Je to ako expanzka. Pri zohriatí prebytočnú kvapalinu cez prepad vyhodí von.
Ak máš dostatok kvapaliny a teplota ide už cez 90-100, tak musí termostat prepustiť kvapalinu do chladiča.
Ak je aj pri tejto teplote chladič stále studený, vymeň termostat. (ten musíš tiež správne natočiť. po obvode ma v jednom mieste na kraji dierku z takým piestikom a týmto to musí byť smerom hore).
A pri dnešných výrobkoch tu aj niekto tiež písal, že vymenil 10 termostatov, kým to bolo OK.
Ak sa ti to hreje do 90 stupnov celzia tak je to normalna prevadzkova teplota motora. Kratkodobo ho mozes drziat aj na 95 stupnoch a motor to zvladne v pohode. Chladic mas s vnutra priechodny?????
voda jde na 100 stupnu při plnych otačkach a pak kdyšto necham na volnobech tak sleze na 80 stupnu a drži teplo a topito
Ked bola horna hadica horuca, bola horuca aj horna komora chladica??? Ak nie, tak mas zaseknuty termostat a neotvori ti ho. To by vysvetlilo aj to ze pri pridani viac otaciek ide motor na 100 stupnov. Pri nizsich klesne lebo ho ochladi terajsia zima a minusuve teploty vonku. V lete by si ho uvaril aj na volnobehu. Vymen termostat.
jeto motor po gou ma najeto tak 100 motohodin nove pisty vložky tesneni přitom jsem kupoval novou vodni pumpu termostat jsme dal tedka novej druhej a při teplote 50 stupnu to začne v chladiči penit a přepadem jde pěna ven
Chladiacu zmes mas v tom aku naliatu? To ze je tam novy termostat neznamena ze je OK. V jednom kristale sme v robote uz dva vymenili v priebeu mesiaca. Az ten druhy bol OK a traktor maka. Nekombinoval si dva rozdielne druhy nemrznucej zmesi? Niektore zimne zmesi s anesmu miesat navzajom.
byl tam zelenej fridex a dplil jsemto modrym fridexem
Ten mix vypusti. Vyplachni system (urob si roztok voda, soda, petrolej), vymen termostat a nalej tam novu zmes s hustotou max. do -30. Len nedavaj ruzovu G12 Ta je dobra len v novych motoroch.
Tak v tom aby se prase vyznalo. Mně bylo za tvrzeno, že g12, tzn. ten oranžový (růžový) antifreeze je vhodný do všeho a že je de facto nejkvalitnější ze všech, tak ho samozřejmě liju do Crystala celou dobu
Je to velký problém Pavle? Proč je vlastně nevhodný pro starší motory?
Je to velký problém Pavle? Proč je vlastně nevhodný pro starší motory?
Ak si mal motor po go a vycisteny v nedalekej dobe tak stym problem nemusi byt. Ide o to ze neni liatina ako liatina a kazdy motor je s vnutra inak vykorodovany. Neviem preco, niesom chemik, ale ked sme to v robote do niektorych starsich motorov po vyplachu naliali tak to penilo ale rozpustilo bordel. Ta G12 je asi agresivnejsia. Vytvorila sa hneda zmes ako blato a penilo to po ohriati von. Museli sme to vypustit, znovu vyplachnut a naliala sa bud modra alebo zlta ako fridex. Stym to uz neurobilo. G12 lejeme len do motorov v CASE.
Aha, díky. Mo já to leju právě do všech aut a když jsem tu g12 kupoval tak jsem se ptal jestli je vhodná i do traktoru a borec mi říkal že právě je. Že je sice dražší ale údajně nejkvalitnější a že se prý může lít do všeho, tak jsem ji vzal ať nemusím mít doma víc druhů fridexu. A motor po go bohužel nemám, spíš naopak - někde se mi bere voda ve spalováku
Ja netvrdim ze je G12 zla. Je dobra to je pravda. Pisem len to ake mam stym skuseosti ja s roboty kde mame este pomerne dost traktorov ci starych ci novsich. Pokial s tou G12 nema tvoj traktor problem tak ju tam kludne nechaj. Aj ked nemas motor prave po GO a je starsiho data, zalezi ako sa ktomu spravali predtym inde (predosly uzivatelia). Pokial to jazdilo len na Fridexe, tak nemusi byt problem a system nemas vyzraty. Ale ak to v v lete chodilo na cistej vode s potoka, v zime to vypustali a stalo to pol roka bez vody nasucho a hrdzavelo, alebo striedali voda, nemrznuca, voda, tak tie motory su s vnutra katastrofa. Vlozky prehrdzaveju ako prve, potom si to odnasa blok a hlavy.