Chov skotu - všeobecná diskuze

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Vedra

Re: Chov skotu - všeobecná diskuze

#1276 Nový příspěvek od Vedra »

K teleti tě nepustí skoro žádná kráva, dej jí do kýblu šrot a uvaž na krátký řetěz.

tomous

#1277 Nový příspěvek od tomous »

Asi ty moje ze mě mají respekt,protože každýmu teleti je dávám sám v klidu,ale opatrnej su člověk nikdy neví....

wlcoun

#1278 Nový příspěvek od wlcoun »

Když jsem rodil, tak jsem taky měl obavy jak se zachová. Ale naštěstí mě nechala jí pomoct. Když se tele narodilo tak jsem se chtěl klidit, ale otočila se olízla tele pak mě zase tele zase mě :smich: Pak jsem si s teletem mohl dělat co jsem potřeboval a byla v klidu. Pomoh jsem mu rychleji na nohy ,najít struky no prostě paráda. Přední struky měla nacpaný k prasknutí a tele chtělo jenom zadní. Tak jsem ho 3x nacpal k předním, až se je naučil sát a byl klid.
Když jsem dělal na statku tak tam byli některý takový mrchy, že se nedalo do kotce ani vkročit . Leda traktorem krávu vystrkat do vedlejšího kotce ,aby šlo s teletem něco dělat :)

antipo

#1279 Nový příspěvek od antipo »

Mám naštěstí fixační klec takže buď tele nebo krávu tam naženu a snad to půjde :) příště už budu chytřejší a dám to hned po porodu :)
Zetor 3011 Zetor 6718 Zetor 7341

antipo

#1280 Nový příspěvek od antipo »

Jakou kupujete pro skot sůl? Obyčejnou nebo minerální? :)
Zetor 3011 Zetor 6718 Zetor 7341

Vedra

#1281 Nový příspěvek od Vedra »

Obojí. Tu minerální s mědí od solselu (pozor měd je toxická pro ovce)

sadlicko

#1282 Nový příspěvek od sadlicko »

ML3-3 s fosforem ;)

wlcoun

#1283 Nový příspěvek od wlcoun »

Skoro jsem ho :'( , byl to mazel, ale i tohle k tomu patří. V půlkách 434 kg .
Obrázek

Obrázek

Marek805805
Kontaktovat uživatele:

#1284 Nový příspěvek od Marek805805 »

Idem si k vám skúseným chovateľom po radu... pred týždňom som si domov zaobstaral 3 mesačného býčka, že sa za rok vychová na mäso ale po týždni čo žral-nežral, čo som pripisoval zmene prostredia a stresu, začal včera hnačkovať.... krmil som len seno, šrot a vodu... dnes už ani príliš žrať nechcel.... mám čakať, že to prejde samo, alebo volať doktora? prípadne v čom som spravil chybu? :vztek:
co je doma to se počítá

Vedra

#1285 Nový příspěvek od Vedra »

Nežere=veterinář

sadlicko

#1286 Nový příspěvek od sadlicko »

jestli hnačkovať je průjem, tak určitě vysadit šrot a krmit jen seno. Záleží jak to vypadá. Jestli je tam krev, je to kaše, voda, bílá, zelená..
.
3 měsíční, to je hned po odstavu?
Každá změna krmení je u přežvýkavců problematická, a musí se dělat postupně, třeba během dvou týdnů. Pokud mu zkoušíš dávat všechno možné, je průjem způsobem právě tím. Pokud se odstavuje dříve (než třeba v 6 měs.) měl by už žrát šrot a seno. Akorát se mu přestane dávat mlíko a s ostatním pokračuje jako před odstavem.
A musí mít vodu. Čistou, čerstvou.
.
Doktor ti určitě poradí.

Marek805805
Kontaktovat uživatele:

#1287 Nový příspěvek od Marek805805 »

áno, hnačka=průjem... vodnatá, hnedá farba.... tesne po odstave nebol, predchádzajúci majiteľ tvrdil že žerie seno aj šrot a mlieko mu už nedával,,,, to je pravda, že skúšal som mu dávať predtým aj repu a zemiaky, veľmi to síce nežral, ale možno je to spôsobené aj tým... šrot si vysadil aj sám, a nie je to tak, aby vôbec nežral, žerie momentálne len seno už druhý deň... takže zrejme treba počkať, kým sa mu to upraví samo a nejako postupne ho učiť žrať všetko :)
co je doma to se počítá

jakubTN

#1288 Nový příspěvek od jakubTN »

Hnacka pri zmene krmenia je jednoznacna pises ze zere srot ostatny pisu daj nedaj ale aky srot? Ked len psenica jacmen tak max 300g po navyku. obilne sroty maju vysoky obsah lahko stravitelneho dusika ktory okyseluje bachor=acidoza=hnacka to ze si vysadil srot sam znamena ze ho mal adlibidum
Zaklad bi mala tvorit kukurica potom soja alebo repka hrach a psenica v pomere 70:20:10 tu dokazes zabespecit potreby bachora samozrejme seno voda si uvedom ze v bachore ziju kmene bakterii ktore rozkladaju krmivo ked mu navalis to co nemal nedokaze to stravit a aj ked zere tak vlastne nezere. No ale k problemu nechaj mu seno ak napajas z vedra dobry je caj z dubovej kory alebo cierny a ten srot teda ak ho zral tak mu trosku nechaj za hrst (koli bachoru) ked dosere tak mu pridaj aj tak neviem preco nekupis vrece tks za par korun na zaciatok je to jednoduchsie veterinar ho za teba nenakrmi a inekcie su na choroby nie na toto

sadlicko

#1289 Nový příspěvek od sadlicko »

jestli to zvládneš, dej mu klidně smectu. Pokud by začal ležet a nevstával je třeba to rychle řešit.
O senu a vodě v pohodě přežije. Hlavně musí pít.
Ostatní bych přidával až pomalu, postupně. Kráva neni prase. S těma bramborama bych byl opatrnej a řepu je potřeba krouhat. Co nezná, bude žrát až časem.

wlcoun

#1290 Nový příspěvek od wlcoun »

Řepu jsem nikdy nekrouhal. Jenom jí říznu, jestli není vevnitř černá a nemaj s tím problém. Kámoš jí sype ke stádu v celku po kolečkách a taky v pohodě. Hlavně všechny změny v krmení dělat postupně, aby se vytvořila správná mikroflora v bachoru. Někde jsem čet, že to trvá okolo 10 dní. Jinak ten kus co jsem zabíjel (o pár příspěvků nahoře) nedostal nikdy ani kilo šrotu. Jenom pastva , seno, sůl, trocha řepy (i když poslední zimu jí ani moc nechtěl) a trochu sušeného pečiva na rozmazlování.
Kdysi dávno jsme měli taky tele, bylo hodně jádra a tak ho táta pral co to dalo. Vzniklo to co píšeš. Doktor přines něco co se naředilo do vody (smrdělo to jak obsah bachoru) tele to začlo chlemtat jak divý. A pak jenom seno , až se to srovnalo. Tady něco o bachoru http://www.agropress.cz/poruchy-traveni-v-bachoru/

Odpovědět

Zpět na „Zvířata, chovatelství“