Sporadicky nevypíná spojka Zetor 6718

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
Reider

Sporadicky nevypíná spojka Zetor 6718

#1 Nový příspěvek od Reider »

Zdravím všechny, a zároveň chci požádat o radu. Spojka normálně fungovala, minulý týden jsem do toho sedl a nemohl se rozjet - spojka nevypínala - jen škrčí zuby a pedál de lehce zmáčknout až po náhonové vypínání spojky, nechál jsem to byt neměl čas to řešit ten den - na druhý den dojdu k traktor a vše OK, najedu si na dvůr a už jsem neodjel - zase stejný problém. Chvilku prostě vypína a chvilku ne, a je jedno jestli je to teplé nebo studené. Sem tam vypíná teplá, jindy zase studená - nemyslím si že teplota na to má vliv.

Teď k tomu co jsem dělal - měl jsem to rozpůlené a nenašel nic (setrvák jsem nerozhazoval - nenapadlo mě nic co by to na něm mohlo dělat) co by to mohlo dělat... Kloboučky OK, hřídele očištěny a namazány stejně jako vypínací ložisko, pero na hřídelce co hýbe s vypínacím ložiskem je ok. Dva dny to fungovalo, dneska zase ne. Na co jsem přišel dnes, že se dá rozjet přes páku co vypíná nahonovou spojku, když takto jedu tak cítím že spojka prokluzuje.

Když jsem se díval okýnkem na vypínací ložisko pojezdové spojky zdálo se mi že chodí, ikdyž jde pedál lehce a spojka nevypíná, packy se normálně hýbali, ale zdálo se mi že míň, než když funguje.

Takže otázka co s tím? Zůstava zaseknutá vydlička na pojezdovou spojku v zmáčkle poloze? Ale proč by nešlo řadit? Z jakého důvodu by se zaseklo? Proč jde pedál zmáčknout lehce ikdyž chodí packy? Kdo to řešil, popřípadě tuší co by to mohlo byt? Klidně to rozhodím znovu, jen bych chtěl slyšet logické odůvodnění proč to rozdělávat. Díky

red.bill

Re: Sporadicky nevypíná spojka Zetor 6718

#2 Nový příspěvek od red.bill »

Nejsem z toho moudrý, ale má to půlky? Nevysý ti pedál pedál k nim? To je jediný případ kdy lze zastavit traktor ruční spojkou. Jinak problém přímo ve spojce.

pavel sk

#3 Nový příspěvek od pavel sk »

Ked si to mal rozpojene mal si skontrolovat lamelu spojky pojazdu. Podla toho co pises, tak sa ti postupne lame oblozenie na lamele a niekedy sa ti stane ze sa kusy oblozenia podsunu pod seba. To vysletluje ze je pedal mäky a nevypina. Inokedy sa trenim zrovnaju a ide normalne.

Reider

#4 Nový příspěvek od Reider »

Půlky, nevím co tím myslíš? Má to násobič, funkci tady toho nepoužívám, ani jsem úplně nepochopil jak to funguje.

To s tou lamelou mě nenapadlo a připadá mi to jako reálné. Takže nejspíš se nevyhnu zase rozpůlení, nechtěl jsem to rozdělávat, protože nemám trn.

red.bill

#5 Nový příspěvek od red.bill »

Jo myslím násobič. Tak ještě než to budeš půlit, vypni kompresor a zkus jak se to bude chovat. Jestli ho máš vypnutý tak opravdu nějaký problém přímo ve spojce.

Reider

#6 Nový příspěvek od Reider »

jojo, kompresor mám vypnutý, dneska jsem ho teda zapnul kvůli káře, ale dělalo to i bez kompresoru.
nejspíš by to mohla být ta lamela, situace kdy by se mohlo obložení rozlomit a dostat na sebe mě absolutně nenapadla :'( :( :(

pavel sk

#7 Nový příspěvek od pavel sk »

Ja som sa za roky uz naucil, ze ked mam rozpojeny traktor aj ked nie kvoli oprave spojky, tak furt sa do tej spojky pozriem. Uz sa aj mne v munulosti stalo ze som mal rozpojeny traktor na ktorom som menil gufera na prevodovke a po dvoch tyzdnoch som ho rozpajal znovu lebo strhlo lamelu :smich: Tych par srobkov ma nezabije vysrobovat a skuknut stav.

Reider

#8 Nový příspěvek od Reider »

Ještě když nad tím přemýšlím, tak když sem to odstavil se spojkou nefunkční (pedál šel lehce), a cca za 3 hodky jsem k tomu došel tak spojka (pedál šel normálně) normálně fungovala, aniž bych zatočil motorem - tím by to neodpovídalo ani na to obložení, které by se nemělo jak dostat zpět bez otočení motoru... :/ každopádne to stejne asi rozdělám...

pavel sk

#9 Nový příspěvek od pavel sk »

Nezabudaj nato ze tlacne pruziny tlacia nemalou silou na lamely a to strhnute oblozenie sa pod ich tlakom moze rozne spravat. Moze dalej praskat drolit sa. Rozpajaniu sa tak ci tak nevyhnes.

Pavel

#10 Nový příspěvek od Pavel »

muzou to delat drazky na hridely nebo v srdicku , lamely taky sem to zazil

pavel sk

#11 Nový příspěvek od pavel sk »

Pise ze tie hriadele ocistil aj namazal. Tie drazky co by uz ako boli vytlacene, ta lame sa na nich pohne. Keby si videl co jazdi u nas v druzstve a ako vytahane a funguje to. Väcsinou co som menil tak dutu hriadel spojky PTO. Tie sa castejsie vytlacia.

ZipBene

#12 Nový příspěvek od ZipBene »

A opravdu máš vypnutý ten násobič? Tedy pedál nahoře? Mě to tuhle překvapilo u 6911 taky změkla spojka a vypadalo to jako když odešla. Pak jsem zvednul pedál násobiče a byl klid.

pavel sk

#13 Nový příspěvek od pavel sk »

Pisal ze mu to robilo aj bez vzduchu v sustave.

Sadra17

#14 Nový příspěvek od Sadra17 »

pavel sk píše:Ja som sa za roky uz naucil, ze ked mam rozpojeny traktor aj ked nie kvoli oprave spojky, tak furt sa do tej spojky pozriem.
u nás když se půlí tak jde rovnou spojka nová, stojí to pár stokorun a ušetří to často další půlení v budoucnu :-/
roztržený obložení už jsem taky měl a spojka nevypínala vůbec a i tak jsem s tim dojel na dílnu :smich:
malej traktorista v malým traktoru

pavel sk

#15 Nový příspěvek od pavel sk »

Sadra17: ono je to skusenost od skusenosti. Strhnuta lamela spojky sa moze spravat rôzne. Moze smykat. Moze nevypinat uplne. Moze striedavo raz vypinat raz nie. Moze sa chovat normalne a pride sa na to ze je lamela načatá len pri rozborke. To sa posledne mne stalo v robote na 7045+TUN-40 (lesak). Spojka makala normalne. Keby nepustil olej s prevodovky cez gufero na spojku tak ho ani nerozoberam. Ked som ho mal rozpojeny, tak som uz zaroven prezrel aj spojku. Ked som zlozil pritlacak dole, tak sa lamela na mna vysypala vo viacdielnom stave :smich: . Oblozenie KO.

Odpovědět

Zpět na „Technické problémy Zetor“