Obecna diskuse

Moderátoři: Lukashil, mihi

Zpráva
Autor
Libor Z25

Re: Obecna diskuse

#3721 Nový příspěvek od Libor Z25 »

Tož třebas to dobře dopadne, aj něco přikůpíš...lesti to pujde tož ju pofoť.Sem na ňu zvědavý.Taky bych rád časem něco takového kůpil....
Libor :-)

Heroldak

#3722 Nový příspěvek od Heroldak »

Teče mě kolem osy brzd z obou stran, jsou tam okroužky a bohužel můj soustružník je strašně rychlej-(((((((( ale postupem času to chci předelat podle Roberta jak to utěsnil on, jen mám nyní naspěch a v katalogu ND mám jen nějaký ostrouhaný kde není ani přesný rozměr může mě někdo prosím říct jaký rozměr tam dát?Děkuji

miropele214

#3723 Nový příspěvek od miropele214 »

Ako rozbeham dinamo ? susedovi som tahal kabelaz na startovanie ale všetke dinama čo mi dal tak nedobijaju uhliki su v pohode, remenica sa toči v pohode ..dinama stali v regali aj 10 -15 rokov ..

Peto.25a

#3724 Nový příspěvek od Peto.25a »

Ak dlho stalo asi ho bude treba nabudit. Je tam nejaky zostatkovy magnetizmus. Co,ako s cim spojit neviem. Skus pohladat niekde alebo niekto kto sa vyzna z fora snad pomoze 8) 8)

miropele214

#3725 Nový příspěvek od miropele214 »

to som počul o tom prebudeny ale nikde som nič nenasiel .. chcel som to dnes zaniest do repasu nech to kukne ale že on dinama nerobi ...
Snad Borci z fora napišu :)

anton30

#3726 Nový příspěvek od anton30 »

miropele214 píše:to som počul o tom prebudeny ale nikde som nič nenasiel .. chcel som to dnes zaniest do repasu nech to kukne ale že on dinama nerobi ...
Snad Borci z fora napišu :)
práve teraz som mal podobný problém s dynamom na mojom majore 2011. ked som dynamo pred renovaciou odkladal do regala, tak na traktore vsetko islo a dobijalo. jedine co som na nom urobil, tak ze som ho len zvonku ocistil a nastriekal sprejom na čierno. a ked som ho teraz nahodil, zapojil podla schemy, tak svetielko dobijania nezhaslo. myslel som, ze asi zla chcema zapojenia, alebo uhliky. rozobral som ho a pohybal s uhlikmi. ale nepomohlo to. aj som vymenil regler a nic. uz som to chcel zaniest na opravu. ale potom som doma v regale zbadal cistič na brzdy
https://www.mxtech-eshop.cz/mxtech-esho ... PID-500-ml
a povedal som si, ze to rozoberem este raz a skusim nim vyčistit cele vnutro. vystriekal som, vyškrabal, vyutieral vyfukal. slo to velmi dobre. az som sa cudoval, vnutro sa doslova svietilo. dal som nove ložiska, zložil a dynamo beži. dokonca, ked odpojim baterku a zapnem vsetky spotrebiče, tak na jemne vyšši volnobeh stiha všetko utiahnuť.
podla mna bol problem v tom, ze vnutri bol bordel a ten vodivo spojil obal dynama s tym držiakom uhlíka, ktorý je izolovaný.

Ursus 73

#3727 Nový příspěvek od Ursus 73 »

miropele214
Ahoj, tak keď ti doteraz neporadil žiadny odborník, elektrikár tak skúsim ja. Postup nabudenia:
1) dynamo musí byť zapojené, motor naštartovaný (dynamo sa musí točiť)
2) na nabudenie použijeme akumulátor alebo nabíjačku
3) na hrubší kontakt dynama D priložíme +pól, na tenší kontakt M priložíme mínus pól, podržíme asi 3 až 4 sekundy...
Tento postup mám od svojho autoelektrikára, asi dvakrát som ho úspešne použil na dyname majora, Š-1202. Dynamo "stratí" polaritu, magnetizmus alebo ako sa to odborne povie :zapomel: vtedy, ak je dlho odpojené, nepoužíva sa. Niekedy sa to stáva aj po rozobratí plnefunkčného dynama, napríklad pri výmene ložísk. Rozoberieme dynamo, vymeníme ložiská a ono odrazu nefunguje...Tak nech sa darí 8)
"Mám skutočnú túžbu dokončiť všetko, čo som začal. Táto skutočnosť ma často privádza k problémom." (N. Tesla)

miropele214

#3728 Nový příspěvek od miropele214 »

ursus -velice dakujem ,zajtra to vyskusam a dam vediet ..

rosch8

#3729 Nový příspěvek od rosch8 »

Ja som,spojil obe svorky a priviedol minus. Na kostru som dal plus. A dynamo sa roztocilo ako motor. Otacky neboli bohvieco, ale takto sa da preverit funkcia.

zdeník

#3730 Nový příspěvek od zdeník »

Nabuzení se provádí + na D na ukostřený dynamo a to v co nejkratším čase( stačí cinknout nikoliv nějaké sekundy :tyty: ).
Nejednoduší je proklemovat D B na réglu. Motor běžet nemusí.

Bolevak

#3731 Nový příspěvek od Bolevak »

JanZ

#3732 Nový příspěvek od JanZ »

Ahoj,
u stredoveho cepu, toho vetsiho - je volne protacejici se nebo je ten vetsi prumer nalisovany v osazeni?

Jaro25

#3733 Nový příspěvek od Jaro25 »

Bolevak píše:a jedna specialitka...

https://stroje.bazos.cz/inzerat/8974797 ... ETOR25.php
Tak od novej má dosť ďaleko, ale nevyzerá zle.

Tomáš B.

#3734 Nový příspěvek od Tomáš B. »

Zetor 2545 asi s třicítkovým motorem :shock:

https://www.youtube.com/watch?v=1TmeBcU6NAE

miropele214

#3735 Nový příspěvek od miropele214 »

Ursus 73 píše:miropele214
Ahoj, tak keď ti doteraz neporadil žiadny odborník, elektrikár tak skúsim ja. Postup nabudenia:
1) dynamo musí byť zapojené, motor naštartovaný (dynamo sa musí točiť)
2) na nabudenie použijeme akumulátor alebo nabíjačku
3) na hrubší kontakt dynama D priložíme +pól, na tenší kontakt M priložíme mínus pól, podržíme asi 3 až 4 sekundy...
Tento postup mám od svojho autoelektrikára, asi dvakrát som ho úspešne použil na dyname majora, Š-1202. Dynamo "stratí" polaritu, magnetizmus alebo ako sa to odborne povie :zapomel: vtedy, ak je dlho odpojené, nepoužíva sa. Niekedy sa to stáva aj po rozobratí plnefunkčného dynama, napríklad pri výmene ložísk. Rozoberieme dynamo, vymeníme ložiská a ono odrazu nefunguje...Tak nech sa darí 8)
Nepomohlo ,žiadna zmena ..

Odpovědět

Zpět na „Zetor 15/25“