dvojtakt alebo stvortakt
Moderátor: DYK
Re: dvojtakt alebo stvortakt
Jardo a nemohla by to být jedna a tatáž osoba, že ne?
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
- Atlan
- Kontaktovat uživatele:
No pokial viem jawa 250 ma nejakych 17Nm. Ale porovnavat 2tak a 4tak musis inak.
4takt oproti 2 taktu ma polovizny krutak.
Tj ked jawa250 mala 17Nm tak stvorkltak by musel mat raz taky objem tj 500ccm.
Navyse musis rozlisovat. Motory podla otacok res zdvihu. Je rozdiel v priebehu krutacieho momentu u pod a nad stvorcovych motorov. Tj zdvihxplocha.
4takt nesmrdi, a ma lespiu ucinost spalovanie. Tj nespalena zmes neleti vyfukom von.
4takt oproti 2 taktu ma polovizny krutak.
Tj ked jawa250 mala 17Nm tak stvorkltak by musel mat raz taky objem tj 500ccm.
Navyse musis rozlisovat. Motory podla otacok res zdvihu. Je rozdiel v priebehu krutacieho momentu u pod a nad stvorcovych motorov. Tj zdvihxplocha.
4takt nesmrdi, a ma lespiu ucinost spalovanie. Tj nespalena zmes neleti vyfukom von.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.
Já vám nevím Úplně jednoduše řečeno - není výkon otázkou otáček a kroutící moment obsahem motoru? Je fakt, že k dosažení daného výkonu, čtyřtakt potřebuje vyšší obsah, ale krouťák bude mít sakra větší!! Dvoutakt jak ztrácí na otáčkách rapidně padá výkon a opřít se o krouťák nejde, protože kde nic není . . . znáte to. Uznávám, že svoji roli zde hraje i konstrukce nad čvercová, čtvercová či podčtvercová. A známe to třeba u motorových pil (nadčverec) jak točí řeže jak divá jak zátěží klesají otáčky je to čím dál horší. No a třeba PFka byla tuším podčverec, proto prc prc a jela pořád, přitom max. točky nic moc. Ale to je asi v tomto případě jedno. Mě teda dost nasral ten kokot, co instruoval Marka těma kecama. Pak se najde někdo, kdo tomu až tak nerozumí - každý rozumíme něčemu jinému a zblbne ho tak, že to jde jen stěží vyvrátit a vyargumentovat. Já rozumím těm, kteří nedají na dvoutakt dopustit a hýčkají si ho. Sám ho mám taky ale mám i čtyčtakty a mohu tedy srovnávat. Ovšem některé takové argumentace "pro" dvoutakt nějak nemůžu pochopit a někteří mu přisuzují vlastnosti, které nikdy neměl.
Dyku:Motor s vrtáním menším než je jeho zdvih se nazývá nadčtvercový, v opačném případě podčtvercový. PFka má moto BD-1-S-72A je nadčtvercový
Nevím jakou maš na mysli motorovou pilu. Motorová pila Husqvarna 445 má motor podčtverový.
Nevím jakou maš na mysli motorovou pilu. Motorová pila Husqvarna 445 má motor podčtverový.
Kde jsem udělal chybu? Jo aha omluva. Větší vrtání než zdvih = podčtverec. Takže jsem to celé otočil? PFka má větší zdvih než vrtání, ne? Takže je nadčvercová. Píšu píšu a vopačně.
oco13 píše:Mne to chodilo na volnobehu - spodok Vari kolesá aj s rapkacími spojkami.Prevodovka trabant a motor panelka. Viem že to stačí , veď TK10 aj prvé TK14 mali 1D80 to je 6,5Hp a stačilo to.
To som si len tak povzdychol , že kam ten pokrok dospel - Jawa zo 1960teho má 20Nm a XP 200 z 2017teho 12Nm ? Čo sme získali? lepšie emisie? , lepšiu kultúru chodu??O štartovaní ťažko hovoriť lebo sa to líši motor odd motoru , tipol by som že podstatná je starostlivosť majitelov a to čo tam tankujeme.
S tím Tékáčkem jsi trefil vedle,to mělo motor 1D90 a začínal na 10-ti koních. 1D80 byl většinou na jednoosácích jako M6,Tj-6,5 a PF diesel.
Packard písal som TK10
Písal si TK 10 i TK 14,přečti si to po sobě.
Malo tam byť TK10 a TK12 ,sorry preklep a 1d80 mala 6,5hp mám ju doma.
Mne v tej poznámke ale išlo o niečo celkom iné o to kam sa technika dostala za 50 rokov. Podla mňa len ku klamaniu zákazníka a podvádzaniu na šetrení materialom.
To je len môj názor nikomu ho nevnucujem.
Mne v tej poznámke ale išlo o niečo celkom iné o to kam sa technika dostala za 50 rokov. Podla mňa len ku klamaniu zákazníka a podvádzaniu na šetrení materialom.
To je len môj názor nikomu ho nevnucujem.
To klidně postavíš proti sobě benzínový motor a naftový? jaký objem motoru ten 1D80 má? Vrtání - zdvih?
Ja som pôvodne staval proti sebe Jawu 250 a Vari XP200 alebo jeho ekvivalent. Porovnával som len krútiaci moment. 1D80 sa tam priplietla len preto lebo tiež behala v dobových jednoosákoch a má výkon asi ako súčasné Vari.
Výkon výkon!!! A co charakteristika motoru? Navíc teda na krouťák má vliv i ty poměry vrtání a zdvihu. Motor xp200 má vrtání 70x51 zdvih, takže podčverec. Co byla Jawa 250?
Dyku- ja ako amater nemám ani šajnu o charakteristike motorov , rovnako ako neriešim pomery vrtania a zdvihu. Ale musím riešiť že chuderku Jawu nahradiť nedokážem a ak tak v cene ktorá mi dá cez držku.
No a v tehdejší době by ti cena Jawy přes držku nedala?
Asi ano ale práve o to ide a to som chcel vlastne povedať 50r Jawa je pomerne bežná vec ešte aj dnes. Ani jeden z týchto moderných štvortaktov nemá šancu dožiť sa ani polovice.
Fakt neviem kolko stál Jawácky motor v časoch svojej slávy, ja som ich všetky už podonášal vlastne zo šrotu.
P.S: ešte by som poprosil moderátora aby toto naše tliachanie mimo veci upratal niekam do smetiaka
Sorry za
Fakt neviem kolko stál Jawácky motor v časoch svojej slávy, ja som ich všetky už podonášal vlastne zo šrotu.
P.S: ešte by som poprosil moderátora aby toto naše tliachanie mimo veci upratal niekam do smetiaka
Sorry za