Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
DODOTRAK

Re: Soustruhy

#6391 Nový příspěvek od DODOTRAK »

Páni mal by som na výmenu sústruh SN 50 x 2000 prevádzky schopný v roku 1998 go potom málo používany a rád by som ho vymenil za SV 18 RD ktorý nemusí mať ani elektriku ani motor.

Lukáš 805

#6392 Nový příspěvek od Lukáš 805 »

V čom má ta 18ka výhody oproti Sn? :)

DODOTRAK

#6393 Nový příspěvek od DODOTRAK »

Lukáš v tom že je menší a má večší rozsah závitovania inak ja na 50tke robím a nedám na nu dopustiť ale nevojde sa mi doma do dielne tak hladám niečo menšie

Čárls

#6394 Nový příspěvek od Čárls »

Jenom v tom že je menší jinak pokud máš výměný kola do nortonky a rozšířenou tabulku uděláš vše jak na 18 Sice je zakladní rozsah menší ale za 5 let a to dělám zavity obden jsem nepotřeboval měnit kola . Jedinná vyhoda 18 klapačka na závity a přísun nožovky do záběru a ze záběru
Opravdu se ti nevejde je to škoda já na sv 18 dělal skoro 20 let ale co jsem dostal SN50 C zpočátku sem nadával zvyk sem si a nyní co k ní dodělali naši elektrikáři měnič bych ji za nic nevyměnil
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

pawka

#6395 Nový příspěvek od pawka »

Čárls píše:Pawka na plný to nebylo určitě :) žebrák ma max otáčky aspoň ten co máme v práci točí na max 3200 :)
Otáčky pruměr obrobku a podle typu nože jaký používáš to vše má souvislost a je dobré dodržet pak ještě záleží na tuhosti soustruhu je to o letité praxi a neustáleho učení I já se v 57 letech stále učím co a jak přijdou nové plátky či nový složitý dílec a musím přemýšlet co a jak abych to ne... :) ale to je u každého řemesla
S28 má 3 řady uspořádání kol a my používáme tu prostřední. Tzn max 1600. Celý to soupu po nepatrným záběru a kličkou jedu naplno rukou co nejrychleji utocim, při 800, pak na poslední sponu dám třeba 1200 a dolestim smirglem. Ještě mně kamarád naučil nesrazet hrany 45 ,ale udělat vruce rádius, jedu jak podélně tak zároveň příčně. Všechno pak vypadá ve výsledku velice dobře.
60. léta strojově dobrý
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem

ota

#6396 Nový příspěvek od ota »

VBD taky kupuji z inzerce. Bazoš, sbazar aukro. A taky mám již pár dodavatelů. Někteří jsou už naučený, že píšou sami. Třeba před vánocemi, dovolenou. Mám i na frézy dodavatele. Napíšu jaký rozměr bych potřeboval a oni se ozvou. Někdy třeba napíše paní, počkejte tak 14 dní, manžel ji musí vyfasovat. Občas kupuju taky na burze v Chotusicích. Předposledně jsem trefil plátky do upichováku Hely celou krabičku 10 ks za 200 Kč! Pořát odpovídám na nějaké inzeráty s nabídkama. Občas se zadaří.
Se soustruhama, taky jsem si zvyknul u mého SV 18 na ten frekvenčák. Nádhera s tím dělat. Když máš šikulu co by Ti dopasoval tak to je super věc jak píše Čárls. Na to si člověk zvykne hned. Jak jsem tuhle psal, ani nekoukám na otáčkoměr co tam zrovna mám za otáčky. Jedu od oka. Točím potenciometrem a je.
Hele mi jsme měli v nástrojárně SN 50 a ta topila jako kamna. Pán na ní měl pravítko a dělal kužely jen. Výstružníky, výhrubníky kuželoví a tak. Ale v létě u ní byl v tílku. Když jela celej den tak byla jako pětník. Od začátku co ji dostal od novoty. A to jel všechno s chlazením, takže se to od obrobku nehřálo. Převodovka ta hřála. Vždycky se mu smáli, jestli si u něj můžou pleskout vejce na víko!

Tech

#6397 Nový příspěvek od Tech »

Pokud se nemýlím, SN50 má spojku, kdežto SV18 je "natvrdo" což já osobně (ne, nejsem žádný echt soustružník) nemám rád. Měl jsem možnost porovnat a bez spojky je ta práce taková necitlivá, kličky lítaj a tak.

Čárls

#6398 Nový příspěvek od Čárls »

pawka: U nás žebrák slouží jen na nejmenší věcičky takže je tam max otáček točí se hřídelky od pruměru 10 směr dolu pomalu hodinářská práce takže většinou stojí
Jaký pruměry na něm točíš na 1200 ? to dávám tak načisto jen na pruměr 20 až max 40 Hodně záleží na plátkách jaký používáš
Mám i plátky na kalený s diamant na špičce tam se to musí opravdu osolit a hlavně chladit jsou na čisto pro kalení max 2 desetiny šponka na plátek 0,05 posuv a jak po broušení

pawka

#6399 Nový příspěvek od pawka »

soustruzime 500x6000 a ten žebrák slouží, jako soustruh dílensky nebo na přípravky, malá kusovka na něj ještě nebyla,když nepočítám nějaky začelení atd. myslím jako že nic zložitý nedělá. plátky pro něj tak nejsou duležitý,veme se co je ostrý nebo co se zrovna hodí. starý P10 narex, nebo platkový nože ty první výměnný poldi,

na těch velkech jsou prevažne arno,pramet,seco,sandvik atd pak ještě svisle štoucháme 900 pruměr x 630 výška štouchu berana.tam v těch plátkach ještě plaveme,to je speciální skupina a ještě experimentujem. ve velkých nožích už tak horentní nabídka není.
60. léta strojově dobrý
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem

Čárls

#6400 Nový příspěvek od Čárls »

že sem si nevšim hned jsi ze Svitav tam občas taky něco od nás necháváme dělat když nestíháme
u nás máme sv 18 ,sn50c, SUS 63x 2 ,75 m SUS 80 -10 m točná no jelikož Juta- generálkovna tak převážně vály a opravy ale i nový mašiny pro jutu galety atd prostě co je potřeba spíš vše kusovka takže se nenudíme :)

romus145

#6401 Nový příspěvek od romus145 »

Kdo by chtěl do dílny na soustruh nebo frezku repkovy olej tak bych mel. 24kc za litr
Věrný člen agresorů.com

drtikol

#6402 Nový příspěvek od drtikol »

Ahoj, v červenci jsem tu psal, že mi pučili automat i s prací a technologií, od té doby u mě vyrobil cca 45 000 ks aniž bych vyměnil či nabrousil jediný nástroj, 5 nožů, 4 vrtáky a M6 tvářecí závitník, protože je objednávka na dalších 50 000 ks, ale do dubna, tak jsem to začal vyráběl i na tom mým starým automatu, ale na něj jsem si spočítal, vyrobil a našteloval vačky sám, na tom půjčeným je výrobní čas 65vt. zatím co na mým ten samej výrobek 26vt, tak že mi tu cvakaj dva, ale zase nevýhoda je, že u toho moc další činnosti neudělám .

Čárls

#6403 Nový příspěvek od Čárls »

Hlavně když je práce a platějí ať se daří :)

Všem vše nejlepší do nového roku :friends:

vitex

#6404 Nový příspěvek od vitex »

Trošku jsem se vyhřál do ruda:
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Soudruh ISCAR to posral.Kdo má furt v tom bordelu hledat VBD.

olouš

#6405 Nový příspěvek od olouš »

nevíte jestly toto WMNG 060408-PF 4315 označení je jako P15 .

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“