DAKR - AGZAT /resp. Vari, Robot/

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
robkon

DAKR - AGZAT /resp. Vari, Robot/

#1 Nový příspěvek od robkon »

Dobrý večer, poprosím o radu.
Mám cca 5000m2 trávnatú nerovinatú plochu a kosím ju cca 3-4x za rok. Používam lištovú kosačku Ferrari, cca robota na 4-5 hod a následne zberač trávy pripojený na DAKR FD2/ zakúpený cca pred 10 r/.
Na FD 2 mi chýba pojazd dozadu a aj mierne problémy robí pevná náprava/ zatáčky, sklon terenu a pod.
Na a teraz k veci. Kedže mám k FD2 nejaké nadstavce/ vozík, bubn sekačka, mulčovač, obracač sena/ mám možnosť kúpiť FD 2H, asi silnejší nepotrebujem. Ale z hľadiska budúcnosti / možno i širšie využitie, poorať nejaký záhon a pod/ som rozmýšľal nad Agzatom alebo Vari. Neviem ale, či existujú nejake spojovacie súčiastky na to, aby som mohol príslušenstvo ktore vlastním pripojiť aj k inej jednoosej freze. Čo doporučujete?.... pokračovať FD2H alebo skusiť agzat, vari alebo niečo iné?
Za každú radu a komentár ďakujem. Robert

HonzaMalySadar

Re: DAKR - AGZAT /resp. Vari, Robot/

#2 Nový příspěvek od HonzaMalySadar »

Mám sad o stejné rozloze, po příšerné zkušenosti s lištovkou na MS 06, náhon Novotný (ta posekala jen pár arů) jsem koupil jetou sestavu MS 16 s kvantem doplňků, tam mi odešel po pár letech Briggs.

Udělal jsem řez a před asi třemi lety koupil FD2-H s bubnovkou RZS70 a tehdy nově nerezovým mulčovačem M70. Mulčovač k FD2 mají u Dakru blbě pořešenej, nemá stranově otáčecí pojezdová kolečka, takže v téhle sestavě je strojek poměrně neobratný. To se dokáže docela slušně eliminovat hydropojezd u FD2H, kdy si bez problémů zpomalím, couvnu, popojedu, v tomhle směru byste si pomohl určitě hodně. Takže mulčování beru jako fajn rozcvičku, sekání je díky plynule měnitelné rychlosti super, mám trávu různě hustou a plynule měním rychlost. Za cca 2,5 hoďky mám posekáno, s mulčovačem okolo 3 nádrží, s bubnovkou je to míň.

Pokud máte tolik cajků na FD2, neváhal bych a šel do FD2-Hčka, ze staré FD2 bych udělal luxusní sulku ve stejném designu :)

S tou zemí je to horší. Dakr prodává rotavátor ROT, to je na záhonky do pár arů asi bezva, ale s cenou 15160,- Káčé jsou totálně mimo. Za to koupíte u konkurence komplet rotavátor s koly a pluhem.

Protože mám hafo dílů z původních MS, něco zkusím dobastlit (hlavně přemýšlím o aktivním sběrači ala westwood), ale to beru jen jako povyražení, práce mi nestojí... Samozřejmě můžete to staré příslušenství prodat, ale když toho máte tolik, šel bych do hydro dakra a nic nebastlil.

robkon

#3 Nový příspěvek od robkon »

poprosím...čo je to "sulka" ?

HonzaMalySadar

#4 Nový příspěvek od HonzaMalySadar »

Sulka je tažená sedačka za frézu, např jedna varianta Dakr

Jarda Malich

#5 Nový příspěvek od Jarda Malich »

No pokud chceš dělat s hlínou, tak podle mě lepší možnost než Vari není. Co se týká práce s pluhem na orbu a rotavátor, pak podle mě je varina jedničkou už jen díky tomu, že má ten vercajk do hlíny dost robustní. Pokud máš Dakra FD-2, pak je ale asi škoda vyhazovat to z baráku, nosič s motorem jako takový bych prodal a koupil verzi pro pohonný jednotky (Panter RZS), pak krásně využiješ to příslušenství co už máš.

Mário72

#6 Nový příspěvek od Mário72 »

Jarda Malich píše:No pokud chceš dělat s hlínou, tak podle mě lepší možnost než Vari není. Co se týká práce s pluhem na orbu a rotavátor, pak podle mě je varina jedničkou už jen díky tomu, že má ten vercajk do hlíny dost robustní. Pokud máš Dakra FD-2, pak je ale asi škoda vyhazovat to z baráku, nosič s motorem jako takový bych prodal a koupil verzi pro pohonný jednotky (Panter RZS), pak krásně využiješ to příslušenství co už máš.
:D :D :D :D :D :D :smich: :smich: :smich: :smich: :smich: :smich: :D :D :D :D :D :D
Pestovať si vlastné jedlo,je ako tlačiť si vlastné peniaze.

HonzaMalySadar

#7 Nový příspěvek od HonzaMalySadar »

No, "Jarda Malich" si asi nepřečetl úvodní příspěvek tak, jak by měl, na druhou stranu tazatel taky neuvádí všechno, jak by asi bylo potřeba.

Jestli nepotřebuje trávu\seno a nechce uklízet, tak by mohl 5000 metrů pořešit jen mulčovačem, 4x - 5x do roka to půjde.
-low cost od Dakr - různé varianty Tektona, nebo F550 od Vari. Tomu ale není z hlediska komfortu moc nakloněný. Tekton je lehčí a obratnější, než Panter, takže to by asi šlo.

Když i seká a uklízí, tak je otázka efektivity prodeje nářadí i s nástavci, co má, podle mne se to moc nevyplatí, a efdédvojka háčko bude fungovat dobře, ale s výjimkou mulčovače, kde je třeba trochu zabrat. Ale s háčkovou verzí se bude pracovat výrazně lépe, než s obyčejnou. K sekačce a hrabačce funkční a pohodlné řešení plus možnost sulky.
Ale je tady trochu problém s tím oráním a rotavátorováním, kde lze za cenu ROT pořídit samostatný stroj s koly a pluhem.

Samozřejmě pán může celý svůj ansámbl prodat a pořídit něco úplně nového komplet.

Já mám třeba v sadu kopretiny, smolničky a spoustu jiných kytek a jen mulčovat nechci, protože se mi na to hezky kouká, soused nemá ani luční koníky a další havěť jako ještěrky a obojkovky. Ale to je o preferenci každého soudruha.

DYK

#8 Nový příspěvek od DYK »

No a co ten ROBOT? Dnes je to jediný český jednoosák i s diferenciálem!!!
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

HonzaMalySadar

Re: DAKR - AGZAT /resp. Vari, Robot/way

#9 Nový příspěvek od HonzaMalySadar »

Přiznám se, že na ROBOTa jsem se při mém výběru díval jen letmo, strojky ale vypadají zajímavě a ceny jsou příznivé.
Asi trochu víc zapatram na jejich stránkách po cenách, buďto mi blbne tablet, nebo jsem slepý, kolik stojí rotavator? Ten by imho šel dobastlit na dakra jako fik, pokud by to sedělo na výšku..

Pokud budeme brát vari a dakr za české výrobce, tak si dovoluji ukázat na Raptora, FD2H a FD3, ty dif mají.

DYK

#10 Nový příspěvek od DYK »

FD sice mají taky diferenciál, ale jen v určitém provedení, které je podle mne na práci s hlínou zcela nevhodný.

robkon

#11 Nový příspěvek od robkon »

ďakujem za všetky názory, privítam samozrejme každý ďalší. A ešte jedna varianta, ale neviem "ako na to". Ponechať FD 2 " v zálohe", kúpiť FD2H a normálne pokračovať. Len neviem, ako by som "zakonzervoval FD2" aby som ju po cca viac rokoch nečinnosti mohol potom spojazdniť.
Pozeral som na fore ako zakonzervovať motor. Niekto píše olej preč, dať tam techn. benzín, petrolej a pod...zdá sa mi to hlúposť, pretože tieto látky asi rozožerú filtre, hmoty, a čo ja viem čo ešte. Vyšrobovať sviečku je asi rozumný nápad, benzín spotrebovať celý/ ale tu zase mi v servise pri inej príležitosti povedali, že na zimu ponechať benzín v nádržke, že vraj v karburátore sú filtre a tieto sa vysušia/. Má niekto nejakú viac menej vlastnú skúsenosť? Ako odstavujete motory na zimu+ odložil už niekto motor na cca 5-7rokov a potom ho spojazdňoval? ďakujem robert

DYK

#12 Nový příspěvek od DYK »

Samozřejmě volba je na tobě, ale co to "širšie využitie, poorať nejaký záhon a pod" . . . to chceš FD2 dělat jak?

robkon

#13 Nový příspěvek od robkon »

DYK píše:Samozřejmě volba je na tobě, ale co to "širšie využitie, poorať nejaký záhon a pod" . . . to chceš FD2 dělat jak?
... asi kúpim FD 3, dnes som hovoril s obchodníkom, povedal mi, že FD 3 je najlepšia volba...už som z toho mierne zmagorený...xixix... ešte že idú Vianoce a nebudem o tom rozmýšľať...

DYK

#14 Nový příspěvek od DYK »

A s FD3 to chceš dělat jak? To nemluvím o spotřebě.

robkon

#15 Nový příspěvek od robkon »

DYK píše:A s FD3 to chceš dělat jak? To nemluvím o spotřebě.
Vidím, že sa v tom vyznáš a chceš mi poradiť, dík.
Trochu ti to bližšie objasním, aby si vedel viac podrobností. Pracujem ako lekár a chalupa je vyslovene hobby aktivita a relax, nie je to zdroj obživy, skor hltač peňazí.
Potrebujem pokosiť záhradu, zozbierať trávu a potom s vozíkom poodvážať odpad zo záhrady, občas kamene, a pod.
No a vždy som sa radil s odborníkmi....
FD 2 pred cca 10 r bola dobrá kúpa - vozík, sekačka, mulčovač... ale po čase som zistil nedostatky: nebrzdí, vytočenie s hrabačom sena obtiažne, ked zapadnem, problém vyjsť a pod. Podobne aj s lišt. kosačkou- predavač..super, super, super, kúpil som Ferrari Griphon 515... dnes viem, že nemá brzdu, uzatvárateľný dif, na hranici pozemku je to problém otočiť.
No a teraz k veci, čo by si mi mohol poradiť:
1. výmena FD2 za FD 2H je vyhovujuca?/ pozri, cena nerozhoduje, ale aby som za cca 5r nebol opať kde dnes- FD2 nepredajná, další rároh na povale.../ Ak by som kúpil prevodovku z FD2H dala by sa nejako domontovať na FD2? Samozrejme som sa pýtal v Dakre, ale odpoved- jednoznačne nie...iné som ani nečakal, je to predsa business... ale mám veľa kamarátov strojárov vo firmách a určuite by mi vedeli nejakú súčiastku ev i vyrobiť/
2. FD 3...je ťažká, viem, ale nie je s nou nakoniec ľahšia manipulácia ako s FD2? Ono zase nejako orať nebudem, len potrebujem ľahšiu manevrovateľnosť
3. k tej lišt kosačke- dalo by sa nejako dorobiť tie postranne brzdy?... jednoduchšia manipulácia, vačšia obratnosť..
dakujem za odpoved, robert

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“