Šířka nápravy

nápravy hnané, nehnané, zkracovaní náprav, poloosy, kardany, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
jerczy

Šířka nápravy

#1 Nový příspěvek od jerczy »

Zdravím, vedeme už několik dní jaká je taková ideální šířka náprav.
Nakolik zkrátit atd.
Každé má samozřejmě svůj názor jak už to tak bývá ale někdo je spokojen někdo ne.
Jak jste na tom vy?
I blbá otázka je otázkou
Modrobílé srdce nám bije.

HC Kometa Brno

kutil tim

Re: Šířka nápravy

#2 Nový příspěvek od kutil tim »

Blbě položená otázka, chybí velikost traktoru, síla motoru, použití zda do lesa nebo pole, 4*4 , 4*2 .použité nápravy.

oco13

#3 Nový příspěvek od oco13 »

Ja mám 3x do metra , výkon od 10kw do 50 aj 4x4 aj 4x2. Nápravy žuk oktavia a v3s bez portalov. Do zahrady a na pole ok do lesa už pozerám po dvojmontáži ,kvoli bočným náklonom. :typek:
Ešte jedno dôležité hladisko preprava na traktoriady - vozík mám 125 x 250 , takže to je maximum . 8)

kutil tim

#4 Nový příspěvek od kutil tim »

Do metru rozchod bych chtěl vidět jak sázíš a ohrnuješ brambory nebo plečkuješ řepu, optimální je kolem 130 cm na domácí práce +- 5 cm podle náprav .

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#5 Nový příspěvek od Atlan »

Normalne sadis na 50cm vedla seba a davas zemiaky dalej od seba.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

kutil tim

#6 Nový příspěvek od kutil tim »

Na zahrádce ano jinak :nene:

oco13

#7 Nový příspěvek od oco13 »

Zemiaky aj kukuricu sme mali na 50cm odjakživa. Tak som mal robenú aj sejačku. Druhá vec je že tu na juhu sa zemiaky vo velkom nikdy nesadili tu viac feferonky ,paprika ,uhorky a tam sa do radov nechodí.Kukuricu chodil svokor šintovať dvojkolákom. Môj konkretny prípad je limitovaný prejazdom cez rôzne bránky a vchody v okolí , aj Kuboty tu majú poodrezavané z blatníkov :-/
130cm už neodveziem na vozíku takže pre mňa vlastne zmysel existencie traktora by bol mimo. Pred 30 rokmi sme stavali samohyby len na robotu ,až kým neprišli traktoriády. :pohar:

JardaCNC

#8 Nový příspěvek od JardaCNC »

I já bydlím na jihu - moravy - a přesto sadíme brambory na 60cm. Střed kol mám 105cm , ale u malých bramborů a i kukuřice to celkem nevadí - vlezu se.

oco13

#9 Nový příspěvek od oco13 »

Jarda ma teraz naviedol na myšlienku - čo je vlastne rozchod nápravy??? šírka na stred kolies? šírka na kraj pneumatík?? Na Aviackej náprave mám kolesá utopené a tak najväčší rozmer sú vlastne náboje , prečnievajú o 3cm kraj pneumatiky.
Inak velkosť nápravy je dosť závislá aj od kolies ktoré použiješ. Žuk na 6,5x16 šírka meter je ok ale ak si zoberiem tú aviu čo má 8,5 x 20 tak tam si meter neviem predstaviť , tam je 120 minimum. :typek:

jerczy

#10 Nový příspěvek od jerczy »

To je přesně ta debata co řešíme. Každej to má samozřejmě jinak a jsou dohady: to máš blbě, já to mám tak, ten zase onak, kdyby si to měl takhle líp by se ti dělalo ale nikde není nějaká takovej ten střed, ta brázda která řekne to jo to už ne.

Jasný je do toho mluví nespočet podmínek (na pole, silnic, do lesa, podkop, nakladač) každé má svoje to je bez debaty.

Možná to téma zní nebo nezní úplně ideálně ale je to diskusní fórum tak kecejme 8)
I blbá otázka je otázkou
Modrobílé srdce nám bije.

HC Kometa Brno

JardaCNC

#11 Nový příspěvek od JardaCNC »

Traktor mám na těch 105cm ,ale klidně ho zužím na 80cm (pak už mě drhnou blatníky) na střed kol. Vlečku mám na 120cm. Uveze tak 1500kg. Letos prošla přestavbou na hliníkové bočnice , čela a i podlaha.

radll

#12 Nový příspěvek od radll »

Ja mám nápravu multicar 22 pneu 8,3 x20 na stred kolies 100cm. Pre moje podmienky akurát. Vyorávam po jednom riadku vyorávk mám na stranu. O dosť lepšie ako vyoravanie v minulosti s Vari s ktorým to bola otročina. Zemiaky ohŕňam dvojkolákom.
podla mňa zaleží aj od svetlej výšky, výšky sedadla od zeme, výšky ťažiska. Motor tj. najväčšia váha usadený moc vysoko z rozchodom napr. 80 je priam nebezpečné aj na rovnom poli. Na konci pola sa vždy nájde brázda a nie vždy sa dá prejsť na kolmo. Napríklad sa mi stalo že aj na VARI z rozchodom 480cm som rýchlo vletel do brázdy ktorá bola zarastená trávou a už som bol vysypaný :)
Videl som napríklad svobodu 10 s motorom slavia 1s100 pod ktorým boli špalky kôli zotrvačníky. Viete si asi predstaviť aké to muselo by vysoké.
Rozšíriť podložkami sa dá vždy ale prestavovať traktor že sa ti široký rozchod nepáči sa neoplatí
kto nič nerobí,nič nepokazí

Odpovědět

Zpět na „Nápravy“