nováček, Z 50Super - prosba o rady

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
ondras

Re: nováček, Z 50Super - prosba o rady

#46 Nový příspěvek od ondras »

pavel sk píše:Pekna praca a drzim palce 8) . Čo sa tyka tych zvukov prevodovky, tak ak si este neriesil olejovu napln tak to co najskor urob pokym nemrzne a neztuhne ti to na total maltu. Je velka pravdepodobnost ze je prevodovka plna bordelu (voda/zbytky stareho oleja). Urob riadny vyplach a nalej novy olej.
právě že řešil, zkusím to udělat znovu,
...po rozchození tlakoměru oleje jsou hodnoty - volnoběh 1,0, plný plyn 4,5atm., rozhýbání stroje ovšem přineslo další maléry- z plynového pedálu vyskočil faune kloubek, po jeho vyčištění a nasazení prasklo táhlo.. vyřešil jsem to závitovou tyčí, znovu jsem nastartoval abych s traktorem zajem do stodoly a v půlce cesty mi asi odešla spojka,pedál je až na zemi a přesto spojka nefunguje, z ničehonic to bylo jako když šlápnu do prázdna,nechci vyndavat motor, NECHCI!!! :vztek: :vztek:
Zetro 50 1967
Volvo 244 GL 2,1 1979
Volvo 740 2,3 turbo 1987

pavel sk

#47 Nový příspěvek od pavel sk »

Skontroluj skor tiahlo od pedala.

ondras

#48 Nový příspěvek od ondras »

pavel sk píše:Skontroluj skor tiahlo od pedala.
to bylo poslední na co jsem koukal, než jsem šel domu... táhlo se hýbe ve správné reakci na pohyb pedálu,.. u osobáku bych to přirovnal k prošlápnutí spojkového koše ložiskem,
Zetro 50 1967
Volvo 244 GL 2,1 1979
Volvo 740 2,3 turbo 1987

pavel sk

#49 Nový příspěvek od pavel sk »

Na boku ma super okienko. Skontroluj vôlu medzi loziskom a packami a ci sa pri pohybe pedala lozisko pohne ku packam a packy ci sa pohnu. Takisto skontroluj aj packy. Tri su pre pojazd a tri pre kardanku. U Supra 50 je to vlastne ako na majory. 35ky to mali inak ak si dobre spominam :chytry: .

ondras

#50 Nový příspěvek od ondras »

pavel sk píše:Na boku ma super okienko. Skontroluj vôlu medzi loziskom a packami a ci sa pri pohybe pedala lozisko pohne ku packam a packy ci sa pohnu. Takisto skontroluj aj packy. Tri su pre pojazd a tri pre kardanku. U Supra 50 je to vlastne ako na majory. 35ky to mali inak ak si dobre spominam :chytry: .
donutil jsi mě jít do mrazu ;-)
okýnka jsou tam dvě, z každé strany jedno, z pohledu do obou se zdá že mezi ložiskem a "packou" setrvačníku spojky je vůle 1 až 1,5cm, pod každou ze tří pacek v rozložení do trianglu je vidět jakási gumová vložka, která mi nepřijde původní, evokuje to ve mne pocit, že je lamela pojezdu ojetá na maximu a původní majitel se tímto pokusil prodloužit životnost spojky, nebo že prvek který by měl držet packy proti setrvačníku napnuté je deformovaný natolik, že se mu to nevyplati opravovat a raději to prodal jako trojského koně
Zetro 50 1967
Volvo 244 GL 2,1 1979
Volvo 740 2,3 turbo 1987

ZS50

#51 Nový příspěvek od ZS50 »

Dělat spojku neni tak hrozny, když máš všechny potřebný věci a znáš to, tak se dá spojka udělat za 2 hodiny jak nic. Musíš najet na rovinu, zadní část traktoru podložit, pod motor dát pojezdový hever. Jestli si to pamatuju dobře tak se musí demontovat následující věci: Trubka od nádrže, řídící tyče, odpojit baterka, odpadní potrubí z čerpadla a vstřiků, elektrika na přední světla, trubka, která vede k talkoměru a trubka co vede vzduch od kompresoru. Ale nejdřív bych překontroloval vůli těch páček, má být 2,5 mm pro pojezd a 8,5 mm pro náhon. Obávám se, že to budeš muset rozpůlit, když to začalo dělat z ničeho nic.

Malej Peťa

#52 Nový příspěvek od Malej Peťa »

Ondras: Nevěš hlavu, tímto si prošel asi každý kdo kupoval "perfektního" Supra. Já dělal olej převodovce 2x. Podruhé to bylo po tom co se mi začala sama od sebe pouštět hydraulika. Na vině byla špatná montáž hydrauliky od předchozího majitele který pozohýbal táhla až do diferáku a to dělalo problémy. Když už jsem měl vypuštěný olej tak jsem všechny skříně vymyl naftou a dal nový olej.
S tou spojkou je to věru nemilí problém, ale zase lepší rozpůlit teď, než po tom co si ho nějak vyšlechtíš.
Správnej chlap má umět všechno, i když to zkurví!

ondras

#53 Nový příspěvek od ondras »

ZS50 píše:Dělat spojku neni tak hrozny, když máš všechny potřebný věci a znáš to, tak se dá spojka udělat za 2 hodiny jak nic. Musíš najet na rovinu, zadní část traktoru podložit, pod motor dát pojezdový hever. Jestli si to pamatuju dobře tak se musí demontovat následující věci: Trubka od nádrže, řídící tyče, odpojit baterka, odpadní potrubí z čerpadla a vstřiků, elektrika na přední světla, trubka, která vede k talkoměru a trubka co vede vzduch od kompresoru. Ale nejdřív bych překontroloval vůli těch páček, má být 2,5 mm pro pojezd a 8,5 mm pro náhon. Obávám se, že to budeš muset rozpůlit, když to začalo dělat z ničeho nic.
tak v tom případě mám půlku věcí hotovou, tlakoměr ani vzduch nemám/tlakoměr oleje je hned u motoru(prozatím) a vzduch byl rozpojený, takže jsem jej demontoval a čekám,až mi napertlují nové trubky/,elektrika k předním světlům?ta tam byla max prvních pět let života stroje,..

jediné co mohu odpojit jsou spojovací tyče řízení a přepady nafty,koukal jsem že to dohromady drží pouze několik šroubů +starter...jen se mi do toho nechce, rovnou, betonovou podlahu mám, pojezdový hever na pět tun taky,ale..
co když po demontáži zjistím, že jsou v háji ty packy na setrvačníku,ložisko,spojkový klíčylamely...
ano, koukal jsem že lamely se dají sehnat nebo bych je mohl nechat teoreticky přenýtovat,ale ten vztek z takovýho šlendriánství a zatajení závady při prodeji mě ubíjí

demontáž bude asi vcelku hračka, ale jak pak sestavím a seřídím spojku? je na to nějaký manuál?nikdy jsem to u traktoru nedělal..

že já vůl si nedojel pro jinej,hned pojízdnej,ach jo..
Zetro 50 1967
Volvo 244 GL 2,1 1979
Volvo 740 2,3 turbo 1987

Ursus 73

#54 Nový příspěvek od Ursus 73 »

co když po demontáži zjistím, že jsou v háji ty packy na setrvačníku,ložisko,spojkový klíčy lamely...
Nič.... všetko to opravíš, vymeníš a budeš mať istotu, že ťa dlho vydrží 8). Týmto sme si prešli takmer všetci (u rôznych strojov) :)
"Mám skutočnú túžbu dokončiť všetko, čo som začal. Táto skutočnosť ma často privádza k problémom." (N. Tesla)

ondras

#55 Nový příspěvek od ondras »

Malej Peťa píše:Ondras: Nevěš hlavu, tímto si prošel asi každý kdo kupoval "perfektního" Supra. Já dělal olej převodovce 2x. Podruhé to bylo po tom co se mi začala sama od sebe pouštět hydraulika. Na vině byla špatná montáž hydrauliky od předchozího majitele který pozohýbal táhla až do diferáku a to dělalo problémy. Když už jsem měl vypuštěný olej tak jsem všechny skříně vymyl naftou a dal nový olej.
S tou spojkou je to věru nemilí problém, ale zase lepší rozpůlit teď, než po tom co si ho nějak vyšlechtíš.

ještě mě straš s hydraulikou :tyty: :vztek:
pořád ji nemám jak vyzkoušet a stále se mi nedaří zvednout ramena třetího bodu...
Zetro 50 1967
Volvo 244 GL 2,1 1979
Volvo 740 2,3 turbo 1987

ondras

#56 Nový příspěvek od ondras »

Ursus 73 píše:co když po demontáži zjistím, že jsou v háji ty packy na setrvačníku,ložisko,spojkový klíčy lamely...
Nič.... všetko to opravíš, vymeníš a budeš mať istotu, že ťa dlho vydrží 8). Týmto sme si prešli takmer všetci (u rôznych strojov) :)
snad ano ;-)
Zetro 50 1967
Volvo 244 GL 2,1 1979
Volvo 740 2,3 turbo 1987

ZS50

#57 Nový příspěvek od ZS50 »

Spojku nastavíš jednoduše, páčky mají být vzdáleny od krytu spojku 34mm pojezdová, a 28 mm spojka na náhon. Spojka je konstrukčně jednoduchá na opravě by nemělo bejt nic složitýho, potom co rozpůlíš traktor, tak spojku vyšroubuješ ze setrvačníku. Při zpětný montáži musíš mít středící trn, aby se lamely vystředily, aby ses potom trefil na mrkev.

ondras

#58 Nový příspěvek od ondras »

ZS50 píše:Spojku nastavíš jednoduše, páčky mají být vzdáleny od krytu spojku 34mm pojezdová, a 28 mm spojka na náhon. Spojka je konstrukčně jednoduchá na opravě by nemělo bejt nic složitýho, potom co rozpůlíš traktor, tak spojku vyšroubuješ ze setrvačníku. Při zpětný montáži musíš mít středící trn, aby se lamely vystředily, aby ses potom trefil na mrkev.
asi vím, co budu dělat zítra...děkuju za rady
Zetro 50 1967
Volvo 244 GL 2,1 1979
Volvo 740 2,3 turbo 1987

rosch8

#59 Nový příspěvek od rosch8 »

Tie traktory maju okolo 60 rokov a nestali v salone na vystavke.
A dobry traktor sa nepredava. Aspon nie casto. Mohol si zobrat akoze pojazdny a mozno by si mal ine a este vacsie starosti.
Das si ho do pucu a budes sa tesit z neho a bude ti dlho sluzit este...

Malej Peťa

#60 Nový příspěvek od Malej Peťa »

rosh8 má pravdu. Nevím kolik si za traktor dal, ale kdybys koupil za 50000 traktor po GO štětkou, tak bys ho zase musel opravovat, je to tak ve většině případů a stálo by tě to mnohem víc úsilí a hlavně peněz. Tak to měl kamarád, nechtěl opravovat svýho supra, tak tak ho prodal a koupil za 60 druhýho v "perfektním stavu". Když ho dovezl dom a vyrazil do lesa zjistil že je prasklej blok přidřený čerpadlo a nebzdí to. Jenom zavažení motoru ho vyšlo na 2500.
Správnej chlap má umět všechno, i když to zkurví!

Odpovědět

Zpět na „Technické problémy Zetor“