Rychlerostoucí topol

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
Terablick
Kontaktovat uživatele:

Re: Rychlerostoucí topol

#3736 Nový příspěvek od Terablick »

RoKur píše:... pokud je půda zbavena trávy, tak stejně vyschne...
Přesně to je důvod proč trávu nechávám :) Sice to možná netrhá světové rekordy v přírůstcích, ale zase se nemusím starat o sucho, nebo dokonce zalívat :) A od 3. roku prvního obmýtí je to už stejně jedno, protože kořeny trávy nejsou tak hluboko aby topolu konkurovaly :) Pak už se nemusí tráva ani sekat - je to zbytečné :) Ušetřím za chemii, ušetřím si práci i čas, roste to samo... :) Možná to neni podle představ velkopěstitelů, ale mě to funguje :)
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

RoKur

#3737 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj Hobr, nemůže být každý rok posvícení. Tvůj příspěvek jsem četl a reagoval jsem na to zavlažování, které chceš provádět. Vím, že se chystáš zalévat topoly, ale nevím kolik a jestli chceš zalévat pouze novou výsadbu, nebo i ty starší. Proto jsem napsal jestli k vůli odparu vody s půdy, nebo koruny stromů to má vůbec smysl. Také vím, že se nesmí voda odebírat pro zavlažování z povrchových vod (řeky, potoky, jezera, rybníky ...) mimo do konví, pokud nemáš povolení. To jestli to obejdeš je Tvoje věc. Párkrát to může vyjít, ale je to jenom otázka času.
Proto jsem napsal, že do založení plantáže by se mělo jít s rozumem, a ne živelně, propasírovaný zprávami o třech a více metrových přírůstcích za rok. Někde a někdy to možné je, ale neplatí to vždy a všude. A proto by se s tím mělo počítat.

Ahoj Terablick, Mám také stejný názor. Je mi jedno, jestli bych měl mít o jeden, nebo dva roky později těžbu (sklizeň), když tím ušetřím spoustu času a i financí. Navíc, když bych plantáž zakládal postupně, aby jsem pak mohl sklízet každý rok.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

Spagre

#3738 Nový příspěvek od Spagre »

Jen k tomu postupnému zakládání plantáže. Moc se to nedoporučuje. Nehledě na to, že musíte každým rokem orat, sázet, dělat údržby atd. Je lepší to udělat najednou, zvládnout dobře údržbu a pak právě sklízet klidně postupně. Tož třeba čtvrtou sklizeň až osmileté stromy a to je pak mnohem více hmoty. Logicky neztratíme ty první roky, kdy jsme neměli zasázeno. Samozřejmě jde kolikrát aj o finance, ale když se budeme bavit o hektaru, tak myslím, že to už moc lidi neřeší.
A pak mít z osmiletých takováhle polínka:)
Obrázek
Rychle rostoucí dřeviny od A do Z.
Sadba, plantáže na klíč, poradenství...

RoKur

#3739 Nový příspěvek od RoKur »

Sparge, není tam podmínka, že se to musí obmýtit do určitého roku, aby se to nemohlo neřízeně šířit? A těch osm let už není za tou hranicí?
Možná se mýlím, ale neprobíralo se to tady někdy na začátku?
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#3740 Nový příspěvek od Terablick »

Sparge:
Když ty to vidíš pořád tou optikou kategorického odplevelení atd. My to vidíme tak, že si zasadíme kus, do trávy, a víc se o to prakticky nestaráme, jen první rok sekání, aby tráva nepřerostla listy topolů a nezadusila je. Tím pádem žádné orání, příprava, ani následná údržba není :) Mimo to sečení v prvním roce, které navíc může klidně býv jen kolem těch samotných topolů, nebo jako v mém případě trávu první 2-3 roky podrží kartony kolem řízků (nemusí to být karton - cokoliv co se za pár let samo rozloží nebo to dáš pryč a je schopné to zadusit trávu). Následně sice topoly netrhají rekordy v přírůstcích, ale teď už z vlastní zkušenosti vím, že zase o tolik je to nebrzdí, a když si právě založíš více takových plantáží, každý rok nebo dva jednu, tak pak nevadí ty menší přírůstky během sklizně a následného čekání na další obmýtí, protože jak to postupně dorůstá, pořád je co sklízet. Samozřejmě tenhle systém je spíš pro vlastní samovýrobu paliva než na kšeft :) Když někdo má hekrat nebo dva a nemá pro to využití, nebo se mu povede se někde domluvit na nájmu, nebo osadit topoly někde kde jsou třeba ovce (tam je v prvním roce trochu problém, ale řešitelný), slepice nebo něco takového, aby ho nestála půda majlant, tak má palivo zadara a bez práce, prakticky na nekonečnou dobu. Jen po těch max. 30 letech by měl plantáže znovu založit, aby dodržel zákonné podmínky :) Náklady jsou prakticky jen na pořízení řízků a sekání trávy, kterou ale většinou seká tak jako tak, a ve finále po 3-4 letech mu ty topoly tu trávu prakticky zadusí listím, takže v dlouhodobém výhledu ušetří i na tom sečení :) A na rozdíl od "komerčního" pěstování se v tomhle případě náklady a pracnost údržby plantáže rovnají nule :) Výtěžnost je nižší, ale zadara a bez práce :)

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#3741 Nový příspěvek od Terablick »

RoKur:
Ahoj

Dovolím si odpovědět než odpoví Sparge sám - předpokládám že stejně jako já :) Ano, je na to limit, a to právě těch 8 let na obmýtí, a 30 let na celou plantáž :)

Spagre

#3742 Nový příspěvek od Spagre »

RoKur:

Ta hranice u výmladkových plantáží je pro tento Max-4 (tzv japonský topol) právě těch osm roků.

mastnacek

#3743 Nový příspěvek od mastnacek »

Kdyz jsem pred 6-7 rokama plantaz zakladal byl tam limit 7 let....

Spagre

#3744 Nový příspěvek od Spagre »

Ze zákona je limit pro křížence Maxe opravdu 8 roků.

hobr

#3745 Nový příspěvek od hobr »

Ještě bych se s vámi chtěl podělit o jednu zkušenost - vloni mi některé řízky vyhnaly dva pruty. Nechal jsem to a čekal, jak to bude dál (dva pruty - dvojnásobek dřeva :wink: ). Letos - jeden je pěkný kmínek, druhý zůstal prut :( . Takže všechno navíc ostříhat a nechat jeden výhon.
RoKur - příští rok půjdu do důchodu (jestli se dožiju) a topoly jsem si pořídil jako zábavu. Zastávám názor, "nestahuj kalhoty, když brod je daleko" :tyty: .
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#3746 Nový příspěvek od Terablick »

Pokud to pude na štěpku, tak on ten prut taky bude sílit, ale ne tak rychle. A někdo tvrdí, že o to pomaleji pak roste kmen, ale to mi přijde jako hloupost. Nejsem ale odborník. Jestli to máš na kmeny, tak asi spíš nechat jen ten jeden, aby byl pěkně rovnej a táhl rovně nahoru :)

hobr

#3747 Nový příspěvek od hobr »

Mám to na špalíky. Ale nechám jen jeden kmen. Má to lepší "estetiku" :ano: .....
PS. Včera jsem prohlížel "porosty" a dobrá zpráva. Přírůstek po podzimních deštích je okolo 20ti cm! :potlesk:

Spagre

#3748 Nový příspěvek od Spagre »

To to tam u vás ještě i na podzim rostlo? Závidím, u nás letos zase nic moc. Snad ale bude ten příští rok zase lepší.

hobr

#3749 Nový příspěvek od hobr »

Také jsem "valil" oči :shock: .... Ale srážky a potom "babí léto" udělalo své :ano: ...

Spagre

#3750 Nový příspěvek od Spagre »

Dokuď to roste není co řešit. U nás se to díky těm třem letům sucha dost zbrdilo. Ale tož budeme kácet později. Hlavně, že to zase poroste rychleji a ostatní jede vše jak ma.
Pár orb.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“