Vari System
Moderátor: DYK
Re: Vari System
A to je přesně ono. Píšu o tom na předchozí stránce jak Terra vyrazila lidem násady motyk apod. z rukou a lidi byly vděční a drandili za strojkem. I proto, že měli na vlastní kůži vyzkoušený, jaký je to rozdíl, úleva a pomoc. V dnešní době už jen to, že se za tím musí chodit je pro některý veliká překážka a i ten svůj "květináč" mají potřebu obdělávat čtyřmi koly. Sice se nikde moc nestočí ale sedí. Na druhé straně uznám, že třeba orat Vari 2000m je masochismus a já bych teda do toho nešel, ale pěstovat na takové výměře zeleninu s Vari jde celkem pohodově. A předpokládám, že ta plocha není monokulturní. Přitom mě teda nejde jen o Vari. Je na každém, co si pořídí za jednoosák někdo má Vari, jiný Hechta další Fortschritt a tak podobně.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Celkom najlepšia je kombinácia - Zetor -TK -Varina, ale to už je človek považovaný za blázna . Teraz letia robotické kosačky a podobné srandy.
- Atlan
- Kontaktovat uživatele:
No 3 stroje co treba opravovat
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.
Záleží od spôsobu a hustoty používania. Rotavátor mi beží 6x po 10 minút do roka a tak za 25? rokov si vypýtal jeden velký servis za 115eur.
Napríklad dnešná práca s traktorom -3min. preloženie big bagu, predvčerom 5 min do hája ,pol hodina čakanie na štiepkovač (ten má vlastný motor) 3 min domov. Domov je to rýchlejšie idem dolu kopcom.
Oba väčšie traktory som dovliekol tak asi rok dozadu , ale ešte ani na jednom som vlastne nemal zohriaty motor na bežných 90 st.
Napríklad dnešná práca s traktorom -3min. preloženie big bagu, predvčerom 5 min do hája ,pol hodina čakanie na štiepkovač (ten má vlastný motor) 3 min domov. Domov je to rýchlejšie idem dolu kopcom.
Oba väčšie traktory som dovliekol tak asi rok dozadu , ale ešte ani na jednom som vlastne nemal zohriaty motor na bežných 90 st.
Občasné použitie je v niektorých prípadoch horšie ako pravidelná prevádzka. Guferá , tesnenia palivová sústava atď... ale samozrejme veľa záleží od uskladnenia a údržby.
Lukáš to máš pravdu - ale zase keď olej vyteká a ja ho pravidelne dolievam - nemusím ho meniť.
Akurát si dávam pozor aby na zimu neostal v nádržiach benzín s biosračkami
Akurát si dávam pozor aby na zimu neostal v nádržiach benzín s biosračkami
Slovami miestneho traktoristu "...keď tečie to je dobré, znamená že je..."
Tak jsem nakonec také "vyměknul" a pořídil si Tajfuna. V okolí se stal téměř módním hitem, vídám ho čím dál častěji. Na letošní "otavy" skvělej pomocník je to pořádný kus železa. Hodně se mi líbila F550, nakonec se naskytla možnost Tajfunu za rozumnej peníz a převážila možnost pohonu Vari systémem. Když já prostě další motor do domu nechtěl...
-
Proximáku, tak hlavně ať slouží. S XP-200 to bude určitě skvěle fungovat. I na vyšší trávě.
Potřebuji obhospodařovat asi 400 m2 těžší půdy na zahrádce. Vydrží převodovka VARI takové orání? Zatím jsem to zvládal rýčem, ale roky přibývají...DYK píše: Na druhé straně uznám, že třeba orat Vari 2000m je masochismus a já bych teda do toho nešel, ale pěstovat na takové výměře zeleninu s Vari jde celkem pohodově.
-
Jo vydrží, toho se bát nemusíš. Základem je správně nahuštěný pneu a perfektně seřízenej a vyleštěnej pluh. Když se to správně nastaví, nejsou potřeba orební návleky či jiný nesmysly a Varika držíš jen tak zlehounka v brázdě.
Jarda Malich: Děkuju, věřím že to bude dobrý pomocník. Zatím se osvědčil perfektně Dokonce i lidé, kteří ho odsuzovali, jej po menší předváděčce u nás na zahradě začali chválit. Hodně negativních reakcí na něj pochází ze spojení s 2taktem a rychlou DSK-316. To vidím jak dneska, u nás jej jedni měli a furt na to nadávali, pozemek nevypadal nic moc. Ale s XP a DSK-316.1PSVN je to parádička. A kdyby náhodou XP už docházel dech, dá se přepřáhnout za Hondu
glock69: Záleží co si představuješ pod pojmem "těžší půda" a taky jak hluboko chceš orat a jaký je to terén (rovina, kopec). Ale 400m2 není moc, kdysi jsme orávali kolem 800m2 a nebyl problém Člověk musí počítat s tím, že to nebude "hned"
glock69: Záleží co si představuješ pod pojmem "těžší půda" a taky jak hluboko chceš orat a jaký je to terén (rovina, kopec). Ale 400m2 není moc, kdysi jsme orávali kolem 800m2 a nebyl problém Člověk musí počítat s tím, že to nebude "hned"
-
Tam ten rozdíl výkonu mezi motorama tak vidět není. Mám odzkoušený obě kombinace a funguje to stejně.
No a já, protože s tím chci sekat hlavně bramborovou nať, kde je "bezbariérový" přístup hmoty k noži základ úspěchu, i nadále a rád budu používat F550!! Ale taky proto, že sestava s Tajfunem váží cca 100kg - motor 23kg podle typu, Tajfun 41kg, převodovka 38kg viz návod. Celý F550 56kg což je pro manipulaci znát, obzvláště do brambor. A tak jsem spokojený i já a na Tajfun si ani nevzpomenu. Jak se zdá, jsme spokojení všichni s tím co máme a to je myslím hlavní. Orebná kola bych nezatracoval a rozhodně neoznačoval za nesmysl. Ne každý má pozemek na rovině a už mírný svah je znát hlavně při orbě. Orebné kolo lépe překoná třeba hrudu, protože ji rozdrtí daleko snáz než pneu. Já jsem letos sázel brambory ve zrotavátorovaném a díky železným kolům to daleko míň plane v kypré zemině a je lepší přenos síly.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Dyku, s tou váhou máš samozřejmě pravdu, i s dalšími věcmi. Nehodlám tvrdit že Tajfun je perfektní, má své nedostatky. Ze začátku mě hodně nadchla F550. Jenže potom jsem začal přemýšlet na co ten stroj vlastně potřebuji, jak ho využiji a zvažoval jsem všechny faktory. Na naši zahradu, ze které děláme seno a kterou budu mulčovat jednou, max 2x do roka, někdy třeba vůbec mi bohatě stačí Tajfun. Řeknu to na rovinu, prostě jsem nechtěl další motor do baráku. Kdyby Tajfun neexistoval, neřeknu ani popel a vzal bych F550 a nerozmýšlel se. Takhle je to pro mě zbytečné Snažil jsem se s mulčováním porostu brambor "opičit", ale se sestavou Tajfunu to prostě moc dobře nejde. Žebra ani tak nevadila, spíš jako rozchod kol a díky tomu velký náklon. Po dvou brázdách bylo na dně filtrboxu pár kapek oleje z motoru, a tak jsem toho nechal. Ono totiž jinak jet nejde, než po boku hrůbku a s karburátorem na dně. Na pravé straně má Tajfun klapku a naklání se na ni, tak aby se s tím dalo aspoň trochu jet, musí být na vrcholku. Snad se chápeme. A ukočírovat to také není sranda, to uznávám.
Honda má lepší regulátor, to by mohlo přeci jen pomoci... Alespoň trochu zatím však s XP nebyl problém, sestava o ničem nevěděla. Však jsem mulčoval trávu, co narostla po senech. Když byl někde hustší porost a výškově jako kryt Tajfunu, byl to téměř zázrak.
Honda má lepší regulátor, to by mohlo přeci jen pomoci... Alespoň trochu zatím však s XP nebyl problém, sestava o ničem nevěděla. Však jsem mulčoval trávu, co narostla po senech. Když byl někde hustší porost a výškově jako kryt Tajfunu, byl to téměř zázrak.