Dálková kontrola teploty kotle

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
RoKur

Re: Dálková kontrola teploty kotle

#76 Nový příspěvek od RoKur »

Forrest píše:to Rokur - tyjo, tohle by se mi hodilo do systemu, to Arduino...potřebuju nejlepe 3 cidla, 2 by byly diferenciální - jedno stoupačka a druhe vracečka (do bojleru) a třetí by bylo přímo v bojleru - ted musi bojler zapinat ručos (cerpadlo) a myslet na to, abych si nevybil nadrž..
Ahoj Forest, a co Ti brání si to zrealizovat. Jseš učenlivý, zkušenosti s čidly Dallas máš, tak to pro Tebe již musí být brnkačka.
U řízení musí být DS18B20 zapojene na sběrnici i s napájením a v žádném případě nesmí být zapojení do hvězdy. Za posledním čidlem musí být zakončení sběrnice odporem.
Pokud snímáš teplotu pouze orientačně, tak tam nějaké chyby na sběrnici nevadí, pokud ale začneš něco řídit, tak tam už k chybám na sběrnici již nesmí dojít. Já používám UTP kabel, kdy oranžový pár a modrý pár používám na napájení a hnědý pár pro sběrnici.
Z krabice mám kabely k jednotlivým čidlům a zapojené je to tak, že napájení je zapojené paralelně a datovka je zapojena takto. Hnědým drátem je přívod k čidlu 1. Od něj se to vrací bílým párovým drátem zpět do krabice, kde je propojen z hnědým drátem od čidla 2. Z něj se zase vrací bílým párovým drátem zpět. Tak mám propojených více krabic a třeba 20 čidel.
Pokud máš nějaké dotazy, jsem Ti k dispozici.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

AlexTc

#77 Nový příspěvek od AlexTc »

Ohřev vody v bojleru řídím tímhle https://www.zbozi.cz/vyrobek/euroster-11b/

RoKur

#78 Nový příspěvek od RoKur »

rosch8 píše:A teraz sa ho spytaj kolko ho to stalo. Material a praca. Nech spocita hodiny ktore nad tym stravil. Ale komplet navrh realizacia a firmware vratane vsetkych uprav. Sadzba na hodinu 15 eur co je minimum pre embedded engineering.
Ja pocitam ze pod 1000 eur to nebude...
Mohl ses zeptat sám.
Samozřejmě, že to něco stálo. Spínací prvky jsou v samostatném rozvaděči, Arduino, oddělovače sběrnice, svorkovnice jsou ve druhé skříni. Napájení 5V pro arduino, 5V externí a 12V externí je v dalším rozvaděči.
A těch hodin co jsem na tom strávil si netroufám spočítat. Však jsem psal, že už to nějaký rok dělám a pořád se to rozvíjí dále.
Ale na druhou stranu mě to baví a mám to jako relax, protože jde něco vidět a na stáří se vracím zpět ke kořenům, kde jsem v mládí začínal. Řízení v reálném čase.
Ty také máš jistě nějakého koníčka. A tam hledíš na strávený čas?
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V

RoKur

#79 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj Mastnacku, ne neživím se tím, ale mám bohaté životní zkušenosti a praxi.
V osmdesátých létech jsem šest let dělal hardware na obrovských linkách, které řídily počítače. Pak jsem 15 let měl softwarovou firmu a tvořil jsem programy pro účetnictví, mzdy, skladové hospodářství ... Pak jsem vytvořil pár e-shopů. Teď posledních deset let dělám v jedné firmě IT managera a mám na starost vše od IT. Přes projekci, výběrová řízení, realizaci a servis. Takže nemusím se až tak moc učit. Je to spíše rutina.

rosch8

#80 Nový příspěvek od rosch8 »

RoKur.
Myslim, ze toto vlakno bolo zalozene za uplne inym ucelom a sme uplne mimo misu.
Je tu uz 6 stran prispevkov o nicom. Myslim si, ze uzivatela "modrazem" nezaujima, kto ma co doma, na akej zbernici ci RS232 alebo RS485, ci I2C, 1wire, alebo ine.
Zadal jasnu otazku, ako ma merat na dialku teplotu.
Myslis, ze mu pomoze, ked mu budes vypocitavat, co vsetko tvoj system dokaze?
Ak by bol kutil a dokazal si pre Arduino napisat sketch, tak by tu asi neotravoval.
Ani ma nenapadlo mu napisat, ze sa da spojit nejaka Atmega po zbernici 1wire s Dallas teplotnym cidlom a posielat to potom seriovo cez jednosmernu transparentu radio linku (da sa vyuzit zabudovany MPCM) do druheho AVR kde sa data spacuju a zobrazia na 1 riadkovom LCD s 8 bit zapojenim.
Da sa to takto?
Pomoze to tomu nestastnikovi?
nepomoze...
Tak nerozumiem, kde ste tu debatu odtiahli prec od temy...

RoKur

#81 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj Brite, i já vidím v jednoduchosti sílu a nesnažím se dělat věci složitě.
Ty máš pouze jeden zdroj tepla a to ještě automatickým kotlem.
Pokud bys jich měl ale více, tak by Ti dříve, nebo později začalo vadit, že musíš ručně přepínat ventily. Sem tam na to zapomeneš a pak je zaděláno na problém.
A to je právě to co jsem udělal já. Pouze jsem si to z automatizoval a tím se to tak zjednodušilo, že už může topit i manželka.
Televizi také můžeš ovládat ručně tlačítky přímo na televizi, nebo dálkovým ovládačem. A co je jednodušší? A to že dali k televizi dálkový ovládač, tak je ta televize složitější?
Každý z nás má jiné potřeby. Já bych automat nechtěl. Mě baví si zajet do lesa pro nějaký vyvrácený, nebo suchý strom (samozřejmě si ho za babku koupím), nařezat ho a topit s ním.
Raději jsem si pořídil kotel na dřevo, do kterého mohu dávat půlmetrová polena, která nemusím ani moc štípat. Dále mám zateplený barák, tak že za zimu spotřebuji pouze 6 - 10 prostorových metrů dřeva. Tak s tím nemám ani moc práce, a proto mě to baví a mám to jako relax.
Ty jsi také kdysi napsal že rád trávíš čas v kotelně, tak mi asi rozumíš.
Já právě sleduji, jak to funguje. Tu něco v programu přidám, tam uberu a mám radost a potěšení z toho, že mi to dobře funguje.

RoKur

#82 Nový příspěvek od RoKur »

To rosch8
Pouze odpovídám na otázky.
Myslím, že já i Ty jsme tady Ibanezovi popsali, jak to má přes meteostanici udělat. Už si to nepamatuješ?
Nicméně po SZ to řešíme s Ibanez5.

rosch8

#83 Nový příspěvek od rosch8 »

jo. meteostanica by mohla pracovat.
este by sa dalo pouzit panelove merace teploty.
Tento typ pracuje s termistormi NTC 10 kOhm pri 25°C a ma moznost kalibracie. Takze ak bude odpor senzoru skresleny dlzkou dratu, tak tento pristroj ma funkciu kalibracie. Takze nakalibruje vriacou vodou a vec je vybavena.
http://www.tme.eu/sk/details/emt1900/pa ... ne/lascar/
cena 28 eur
tu je datasheet:
http://www.tme.eu/sk/Document/f10a49aba ... mt1900.pdf
plus NTC senzor a kus kablu.
Toto pojde na 100%.

Britt

#84 Nový příspěvek od Britt »

RoKur: Mám i plynový kotel ale ten slouží pouze jako záloha. Automat jsem zvolil z důvodu dostupnosti paliva. Do nejbližšího lesa to mám půl hodiny autem a kubík dřeva stojí cca 1500. Když si připočtu práci s dřevem, je pro mne uhlí jasná volba. Jediný ventyl který používám je na přívodu TUV u bojleru, na jaře zavřít a na podzim otevřít a to zvládnu i bez automatizace. Hlavní výhodu automatu vidím v jeho bezobslužnosti. Když ráno odjedeš a večer se vrátíš, je příjemné mít doma teplo, zvlášť když s námi bydlí 71 letá matka, která chodí o francouzských holích. I v těch největších mrazech mi stačí když dojdu ke kotli 1x za 3 dny ale stejně tam chodím kouřit, takže jsem tam každou chvíli. :)
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

RoKur

#85 Nový příspěvek od RoKur »

To rosch8: Ibanez má podmínku bezdrát. To panelové měřidlo by mu tím pádem nevyhovovalo.
Na to co potřebuje, jsou ty meteostanice nejjednodušší a nejlevnější řešení.

rosch8

#86 Nový příspěvek od rosch8 »

Viem, ze bezdrat. Len nerozumiem preco, ked mu idu z kotla rury, mu vadi tenka dvojlinka vedena spolu s rurami. To by ma zaujimalo.

ibanez5

#87 Nový příspěvek od ibanez5 »

Roshi musel bych vrtat do podlahy a zrovna jsem ten barák dodělal ,tak přemýšlím jak to pořešit jinak ... Jsem vůl,měl jsem si tam dát husí krk navíc,ale kdo by to věl,že budu něco takového řešit. Jinak jsem se včera bavil s kolegou co to má přes meteostanici a u 70 st mu to přestane fungovat,tak tudy cesta asi nepovede ....
„Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe."

Britt

#88 Nový příspěvek od Britt »

Já teda nevím ale desítka díra by ti barák nezbourala a vše by bylo mnohem jednoduší.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

ibanez5

#89 Nový příspěvek od ibanez5 »

Britte,já ale jenom hledám možnosti abych tu díru vrtat nemusel ... :D :friends:
„Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe."

Requied

#90 Nový příspěvek od Requied »

Stejně to skončí na arduinu s bezdrátovým přenosem :)

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“