Rychlerostoucí topol
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
Re: Rychlerostoucí topol
Tak každopádně dobře za ten mulčovač. No a ty kelímky to je prostě tím, že jak se to v něm rozkoření a nemá to pak kam už rozrůstat ten svůj kořen, tak to ani nemůže růst víc. Půl metr je kolikrát i dost. Někteří prodejci to pak přehnojují, aby to valilo aj v tom kelímku a pak to akorát shnije atd. Kelímky prostě nee
Rychle rostoucí dřeviny od A do Z.
Sadba, plantáže na klíč, poradenství...
Ahoj, když jsem s tím začínal, tak do petek a v září do už připravené půdy, největší měli 140cm, ale druhej rok vyrostli max. do dvou metrů a úplný chcípáci hubeňoučký, prostě propadák .
Měl jsem vždycky na plantáži řízky v meziřádku, které jsem na podzim rozsazoval. Ale jak se to přesazuje, tak to už nikdy nejede, jak normální rostlina.
V zimě bych chtěl prodat dřevo z plantáže. Více info na bazos.cz a do vyhledávače zadat "vrbou červenavou".
V zimě bych chtěl prodat dřevo z plantáže. Více info na bazos.cz a do vyhledávače zadat "vrbou červenavou".
Tak to vypadá zajimavě. Už se někdo ozval? Kolik by sis představoval za kubík, popř jak to chcete přesněji odhadnout atd? Nevyplatí se případně nechat to zpracovat dvěma chlapíkama a prodat za lepší cenu? Já to u nás nabízím za 690/prm a s prominutím dědci z hospody nám to vždy rozeberou....Ale taky mi tam roste 3,5 hektarů a to příde na řadu až jim bude osm roku, tož nejzašší termín a tam to asi taky pořeším skrze nějakou firmu, pač to už bych sám s tátou nedal a odvážet pak 27 000 stromů na tom našem vozíku:)))
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Když jakoukoliv rostlinu přesadíš, zažije šok, a většinou se i poškodí kořeny atd, a trvá jí měsíce až roky než se vzpamatuje, a do té doby neroste, nebo jen velmi pomalu. Může jí to samozřejmě i zabít, ale to jen v krajním případě nebo při špatném postupu. Tak jako tak se ale na nějakou dobu růst zastaví nebo minimálně zásadně zpomalí... Proto je lepší nedosazovat rostlinkama (z kelímku ani z vlastní sadby), ale zase řízkama, buď ještě v průběhu roku, nebo další rok... Výsledek bude minimálně stejný, spíš ale lepší, a pracnost je proti přesazování minimální...
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Vím že se na tomhle s mnoha odborníky neshodnu, ale podle mě tráva mezi řádky moc nevadí -spíš teď v těhle suchách a vedrech bude vadit víc právě sucho, které tráva zmírní - udrží půdu vlhkou. Mám topoly třetí rok v trávě kterou nikdy nikdo nesekal - je vysoká jako já (plevel, ne samotná tráva, ta má tak půl metru, ale díky plevelům jí tam moc neni ), a daří se jim výborně I přes sucha posledních let rostou všechny dobře, žádný neuschl, a to jsem je mimo výsadby nikdy nezalil, a trávu nikdy nesekal Sice možná netrhají rekordy, ale to je dáno více faktory - třeba i tím, že je mám jednotlivě po 2-3 metrech všemi směry (nejsou v řádcích ale jednotlivě v přibližně čtvercích). Kdyby byli v řádcích ve sponu kolem třeba 50cm a mezi řádky jen nezbytný manipulační prostor, touhle dobou by mezi nima už asi ani žádná tráva nebyla. To vidím pod lískama co rostou kolem - ve stínu pod korunou je prakticky nulová vegetace. A kdyby se tráva sekala alespoň občas, myslím si, že by to bylo prakticky ideální Vždycky mě fascinují ty vyprahlé meziřádky na plantážích obdělávaných podle většinového názoru - zcela bez vegetace mezi stromky. Podle mě to těm stromům může jedině ublížit, protože nemají vodu. Samozřejmě bujný vysoký plevel asi část živin odvede, vodu také ubere, ale současně jí také víc zadrží, a biologický odpad z něj zase půdě živiny dodá, takže podle mě je to ve výsledku co do živin tak 1:1 ale s vodou to bude lepší když bude půda zakrytá....other-side píše: Byl jsem dnes projet mulčovačem (F-550) sousedovo japonce o který se starám. Průjezdná šířka strojem byla 100-120cm při řádku šíře 150cm. Tráva lehce pod kolena max, jinde nižší. Čas 3,5h, plocha cca 0.4 ha. Výška japonců 1,8-4m, pár jedinců nižších. Překvapuje mě, jak i ty vloni totálně zarostlý řízky letos rostou, bojujou velmi statečně!!! Pozemek mezi lesem a řekou, vláhy dostatek. Sázeno vloni na jaře (asi duben/květen).
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
na té "mé" plantáži je to specifický, protože je to dole u řeky a z druhý strany se stahuje z kopce z lesa voda, jsou místa, který jsou trvale zamokřený, řeka je cca 1,2m pod úrovní terénu, na sucho to tam nikdy netrpělo, půda kyprá hlinitopísčitá, chtěl jsem tam letos dát do meziřádků dýně, ale tráva je rychlejší, osobně si myslím, že kdybych to letos nesekal, nic zásadního se nestane, ale vedle sou chataři a tak mi i přišlo blbý nechat tam lítat plevel
předpěstování v kelímků jsem zařadil do sekce "blbost", šok z přesazení jde urychlit porušení kořenového balu, nicméně, v mém případě, i když jsem posekal pár jedinců, par jich nevzešlo, tak to v tom počtu ani nejde poznat, jak s těma kelímkama naložím ještě nevím, možná tam pár dám, ale zbytek asi na kompost.......
taky jsem si všiml, když jsem mezitím jezdil, jak to divně smrdí, tak jako tabákově, trochu nakysle
předpěstování v kelímků jsem zařadil do sekce "blbost", šok z přesazení jde urychlit porušení kořenového balu, nicméně, v mém případě, i když jsem posekal pár jedinců, par jich nevzešlo, tak to v tom počtu ani nejde poznat, jak s těma kelímkama naložím ještě nevím, možná tam pár dám, ale zbytek asi na kompost.......
taky jsem si všiml, když jsem mezitím jezdil, jak to divně smrdí, tak jako tabákově, trochu nakysle
Spagre: Ten přesný odhad asi udělám. Ale obávám se, že jak tam pošlu dva na práci, tak se toho dřeva nedopočítám, jak tam s nimi nebudu.
-
Tak sem přidám foto hotové oplocenky dokončenou cca před 3týdny. Sundalo se pletivo na společné straně loňské a letošní výsadky, dále jsem i vytahal sloupy. Za pomoci traktoru bylo 20sloupů za 15 minut venku.
A během největších veder jsem držel řádek cca 50cm šíře v plevelu, aby se právě udžela nějaká vhkost.
NO a cca před týdnem tu konečně dost zapršelo, tak jsem se pustil do kompletního odplevelení. V době odplevelování byla výška ubohých cca 30cm, proto musel plevel pryč, jelikož to na pár místech dosti dusil a přerůstal. Ve čtvrtek tu spadlo 45mm a včera při obhlídce měli něco kolem 60cm. Tak to snad doženou. Lóni touhle dobou už měli ty loňské skoro 1,5m
Foto je z průběhu a na konci odplevelení.
V lošké výsadbě jsem letos už nic nedpleveloval a ani nebudu, právě z udržení vlhkosti. Sice moc nejsou extra vysoké, cca 5m, zato dost dobře sílí. Některé mají už i 4cm v průměru. A to jsem jen koukal kolem krajů.
A během největších veder jsem držel řádek cca 50cm šíře v plevelu, aby se právě udžela nějaká vhkost.
NO a cca před týdnem tu konečně dost zapršelo, tak jsem se pustil do kompletního odplevelení. V době odplevelování byla výška ubohých cca 30cm, proto musel plevel pryč, jelikož to na pár místech dosti dusil a přerůstal. Ve čtvrtek tu spadlo 45mm a včera při obhlídce měli něco kolem 60cm. Tak to snad doženou. Lóni touhle dobou už měli ty loňské skoro 1,5m
Foto je z průběhu a na konci odplevelení.
V lošké výsadbě jsem letos už nic nedpleveloval a ani nebudu, právě z udržení vlhkosti. Sice moc nejsou extra vysoké, cca 5m, zato dost dobře sílí. Některé mají už i 4cm v průměru. A to jsem jen koukal kolem krajů.
Zetor 5611
Fendt F12HL
Bibošuv špalíčkovač v.č.278
Paletizační vidle do 3.bodu, PAJ 1V-sklopka, Nesené brány a smyk,
Fekál 3m3, Fahr KM22
Fendt F12HL
Fekál 3m3, Fahr KM22
Ahoj Všem. Máte někdo zkušenost se rzí topolovou? Dá se to nějak zničit? Dík za případné rady. Jarda
Ahoj,
tak zkušenost máme. Máme ji každoročně na vybraných plantážích. Většinou v místech u lesa atd. Zimní přenašeč je totiž třeba modřín. Každopádně to není nic tragického, když listy odumírají až k podzimu. No a během začátku výskytu to chce nějaký fungicid.
tak zkušenost máme. Máme ji každoročně na vybraných plantážích. Většinou v místech u lesa atd. Zimní přenašeč je totiž třeba modřín. Každopádně to není nic tragického, když listy odumírají až k podzimu. No a během začátku výskytu to chce nějaký fungicid.
No a já bych od odborníka a podnikatele v RRD čekal i jaký fungicid a proč. Nebo je to fakt jedno? Jak o tom nic nevím, tak tomu nevěřím, že je vhodný jakýkoli.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Ahoj. Já ji loni neměl a letos je chycená celá plantáž.cca 4ha.. A do podzimu daleko,tak by mne zajímalo jak je to nebezbečné. Popřípadě co s tím. Dík. Jarda
-
Šlo by foto?
Zetor 5611
Fendt F12HL
Fekál 3m3, Fahr KM22
Fendt F12HL
Fekál 3m3, Fahr KM22
Nevíte, kde je konec p. Jaroslavu Kašpárkovi z pořadu Den D? Vypadáto, že se po něm firmě Topolovefarmy se slehla zem...