Poškrabaná piestnica - je KO?

hydraulické okruhy, pístnice, hydromotory, netěsnosti, orbitroly, oleje, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
dudo02

Poškrabaná piestnica - je KO?

#1 Nový příspěvek od dudo02 »

Zdravím,

Mám takú diletantskú otázku...
Kúpil som použitý hydraulický piest, ale je poškrabaná piestnica - foto viď.príloha. Priehlbinu je cítiť aj po prejdení prstom...
Neviem ho vyskúšať - dá sa podľa fotiek zistiť, či je použiteľný?
Predávajúci ho vezme späť bez problémov - má ho vrátiť?

Obrázek

Obrázek

kenybz

Re: Poškrabaná piestnica - je KO?

#2 Nový příspěvek od kenybz »

vrátit

frturek1

#3 Nový příspěvek od frturek1 »

ahoj, a to jde rukou v celim chodu volne vytahnout? tohle spis vypada ze je to vydreny od to ho vika, jako by byla ohnuta v tom miste

kenybz

#4 Nový příspěvek od kenybz »

ta pístnice byla namáhaná na ohyb a přidřela se o stěnu důvod třeba utržený čep na ramenu bagru
podřené bude i to uložení vevnitř nebrat jo kdyby si to chtěl opravit a byl to jeho válec tak se to dá řešit ale proč nakupovat poničenou součást co?

krajan

#5 Nový příspěvek od krajan »

nema to velku cenu . Vrat ho . Ak je to zo srotu a dal si zan 5 € da sa zrepasovat . Ale ak nie tak sa to moc neoplati
Vždy je na vine len malé kladivo
Zabi bobra zachrániš strom
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 13&t=65774
nieco z youtube https://www.youtube.com/watch?v=fooaNIi ... wl&index=2

dudo02

#6 Nový příspěvek od dudo02 »

Vďaka,tak to idem poslať späť. Cena 35€.
Ak by niekto mal nejaký piest s vysuvom 300mm na predaj, nech sa kľudne ozve...

dudo02

#7 Nový příspěvek od dudo02 »

Tak som mu to poslal späť.
A áno - rukou to išlo v pohode vytiahnuť.
Ešte raz vďaka.

ota

#8 Nový příspěvek od ota »

Nedávno jsem vyndal rozebranou malou pístnici u mě ve skládku. Kdysi dávno jsem ji rozebral a zjistil, že tyč je odraná z jedné strany. Než nám zavřeli kovošrot v Malešově, vyváželi tam odřezky z výroby pístnic. Nabral jsem si nějaké komponenty. A tuhle jsem hledal malou pístnici na naklápění svahovky na minibagr. Tak jsem tuhle tu vyndal. Štěstí, měl jsem kus tyče v té hromadě z kovošrotu. Ještě odřízlé v tom silném papírovém futrálu. Vytahnu a nová paráda. Tak jsem vyrobil novej kus tyče. Závity, zápich na O kroužek pod píst a napasoval ten píst udělal závit a zatáhnul matku jak to bylo původně. Vyndal jsem manžety a koupil nové. Vše osadil a problém začal při nasazování manžety do hlavy pístu. Ne a ne ji tam dostat. Nakonec jsem ji tam přeci jen namordoval. Nasadil tyč sešrouboval. Ale problém, hlava tekla jak dunaj i s novou manžetou. Znovu jsem to rozebral a zjistil, že původní tyč byla asi ohnutá a chodila a dřela v té díře hlavy pístu. Jak to chodilo dlouho, vydřelo to díru do šišky a udělalo hranu v zápichu pro manžetu. Kurva práce s tím a k prdu. No ještě udělat tedy novou tu hlavu se závitem pro našroubování do trubky a díru se zápichama na manžetu. No kdybych sehnal raději jinou udělal jsem líp.
Neopatí se opravovat doma pístnici, která viditelně jeví známky většího poškození. Je s tím hodně práce. Štrachal jsem v almarách a našel skro stejnou a pěknou. Přehodil jsem manžety a ta je dobrá.
To jen vlkastní zkušenost s opravou zjevně špatných pístnic.

kenybz

#9 Nový příspěvek od kenybz »

přesně tak oto a to máš strojní vybavení a si vem že to někdo musí zavézt soustružníkovi atd atd....
toto se vyplatí jen když je na stroji atyp který buď to nejde koupit a nebo origo díl je neskutečně drahý..

oco13

#10 Nový příspěvek od oco13 »

Dobre majstri , ja sa opýtam inak . Čo sa stane ak budem takúto piestnicu naďalej používať na svojom stroji?
Nebude fungovať , alebo bude unikať olej? Pretože pokial hrozí "len" únik oleja - tak mám do zásoby 200l. :-/ :typek:
Moje hladisko je také - ak zbadám pod hociktorým autom ,strojom alebo zariadením mláčku oleja , napadne ma - nezabudni kúpiť viac na dolievanie - jednoducho nemám tolko času a ani peňazí aby som kvoli grckaniu oleja dával niečo opravovať. Do opravy idú veci ktoré prestanú fungovať , nie tie "zašpinené" od oleja :typek: :typek:

kenybz

#11 Nový příspěvek od kenybz »

záleží, která strana je víc namáhaná zda pod pístem nebo nad pístem snad nechceš zalévat olejem své okolí?
jinak težko opravitelné úniky se řeší sběrnou nádobou a jednou jsme měly starý lis tam bylo ve vaně i čerpadlo co to vracelo zpet do nádrže...

ota

#12 Nový příspěvek od ota »

S tím únikem oleje a loužích. Ve firmě jsme měli Tatru 148 autojeřáb. Z motoru a převodovky chcal olej kam se kdo podíval. Když byl nějakej audit, jeřáb se zajel za firmu do lesa aby nebyl vidět. Musel pokaždé stát na jednom místě aby nebyly ty louže všude. Před auditem se na to místo navozily nějaké velké věci, které to zakryly. Pak jednou už vedení zjistilo, že to fakt je neunosný. Než by dali jeřáb přetěsnit, pan šéf vymyslel přesně nápad, udělat pod celej jeřáb velkou vanu. Přidělat ji pod jeřáb a vypouštět z ní marast. Někdo se tehdy při schuzi kde se to probíralo ,,monologem" šéfa :vysmech: přihlásil a měl dotaz, jak šéf řekl ,,blbej" Pane šéf a co když bude hodně pršet a přez noc do té vany naprší 100 l vody, kam to potom vypustíme? Šéf řekl, že to už on vymyslel, jak to vyřešit a někdo se přihlásí a ptá se na blbou otázku. No a ten dotazující znovu, kam s tím? A šéf povídá, nejsem tu přeci na to, abych řešil takoví blbosti co si vymyslíte! :vysmech: Asi myslel, že vylejt do záchodu či co! :)
Jak píše Kenybz, záleží na tom, jak to budeš používat. Může se stát že to bude makat každej den a vymorduješ 10 litrů za den. Záleží jak to teče. Když jsem nedávno dělal klukům na traktor na čelák tu ohnutou pístnici tak jim vyteklo litry oleje jak to zmastilo tu hlavu na pístu a taky pořát dolívali protože potřebovali jen tohle nebo ještě tohle dodělat. No ale to byla skoro Turecká šavle! ;-)

oco13

#13 Nový příspěvek od oco13 »

Tak je únik a únik. Svokor mal V3S autožeriav a pod prevodovkou mal na drôtoch zavesený pekáč - vždy večer ho nalial naspäť a jazdil tak hádam 30 rokov. Len to bolo tak v 1980tom roku, dnes by sa ekoteroristi potentovali.
Samozrejme že nechcem chodiť ako kropiaci voz , ale zase kvoli troške oleja sa nezbláznim. :typek:

saano

#14 Nový příspěvek od saano »

Mám piestnicu podobného poškodenia.Nie tak ako na obrázku ale tá moja mala vyritú drážku asi 0,5 x 0,5 mm. Drážka prebrúsená polo-guľatým pilníkom aby sa zrazili hrany , následne prebúsené šmirgľovým papierom zrnitosť 120 , 240 , 600 , 800.
Nová manžeta.Dôležité je aby bola piestna tyč rovná a otvor cez ktorý vychádza z valca von nebol veľmi vydratý.
Piestnica zmontovaná a úniky oleja po hodine práce a tlaku 160 MPa sú cca 1 až 2 kvapky. :)
Je to síce rýchla a nie 100% oprava ale lepšie ako nič. Radšej to zotriem handrou ako by tomalo kvápať po zemi.
Domtra 4x4 ... viewtopic.php?f=13&t=6467 ...
e-mail : zlatomis@gmail.com

dudo02

#15 Nový příspěvek od dudo02 »

Ja nepracujem s ťažkou technikou, ako mnohí z Vás tu na fóre. Živím sa elektrotechnikou.. Ten piest bol určený na štiepačku, ktorú si doma vyrábam.
Je to síce trochu úchylné, ale ja zase neznesiem ani kvapku oleja. V týchto veciach som až príliš pedantný, proste ak niečo robím,tak na 100%. Niekedy je to dosť na nervy so mnou spolupracovať, ale mňa taký štýl práce baví a mám naozaj dobrý pocit z kvalitne odvedenej práce. A naopak - neznášam fušerinu.

Odpovědět

Zpět na „Hydraulika“